mandag 11. januar 2021

Kvikkleire i nære områder...

 Etter den tragiske ulykken på Gjerdrum med 7 døde og 3 savnede som fortsatt ikke er funnet, så har dette med kvikkleire blitt mye omtalt i avisene. Lokalavisen her har hatt flere oppslag om dette med kvikkleire i området her. Senest på lørdag så var det et kart over kvikkleire forekomster her i området i avisen.


  Der hvor vi bor det er det ikke er kvikkleire, men rett i nærheten er det flere oransje felter.   De verste stedene er merket med rødt . Det artikkelen i lokalavisen handlet om på lørdag var det røde skraverte feltet på andre siden av Lågen (elven). Beboerene der frykter at det kan rase ut der. Det har vært bosetning rundt der i flere tusen år, men det er jo først i senere tid at dette med kvikkleire har blitt kartlagt. Med det nye klima med masse regn og flom så forstår jeg veldig godt at de er redde for hva som kan skje etter ulykken på Gjerdrum. 

Senest i går sto det en artikkel på NRK om noe av det arbeidet som er utført ved skolen her.
Arbeidet med dette begynte for flere år siden, men har dessverre blitt skremmende aktuelt i disse dager.

38 kommentarer:

 1. Hello,
  I am sorry to hear about the landslides slides. Too much rain and floods can be dangerous. I hope you remain safe. Take care, have a great new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, it can be very dangerous. The new climate gives us all many new challenges. Here it feels safe.
   Have a great new week!

   Slett
 2. Kvicklera är farligt. Jag bor i en dalgång med mycket lera och på sina ställen kvicklera. Dalgången längs Göta Älv är noga kartlagd nu. Dock vet jag inte om man började före Surteraset eller efter, det är ca 70 år sen nu.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Nei, mye kartlegging er nok gjort i senere tid her også.
   Nå har jeg kommentert på alle dine kommentarer, så nå er jeg ajour ;) Beklager at jeg ikke har fått gjort det før nå.

   Klem, Marit

   Slett
 3. How afraid I was that there was a landslide in your region! I also wrote a comment then, but I don't think you saw it! I hope you stay safe! I wish you a nice week!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella,
   Thank you for your comment, but I have not found it :(
   I'm safe here I think.
   Have a nice week!
   Hugs!

   Slett
 4. Det var en forfærdelig ulykke, så man kan sagtens forstå, at folk i det område er utrygge. Hvor er det godt, at I ikke er i farezonen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det har jeg stor forståelse for. Det må jo være grusomt å tenke på.
   Det er jeg veldig glad for!

   Slett
 5. Jeg har sett det kartet, og konstaterer at gården familien og navnet (Kleppan) kommer fra, ligger på oransje felt. At gårdene lå på kvikkleire er nytt for meg! Når vi kjørte oppover fra Skien før i tiden, fortalte faren min at de hadde jevnet ut veldig mye av jordene oppover fra Steinsholt og i Lågendalen med bulldozer. Da han var liten, var landskapet betydelig mer bulkete. Kanskje ikke alt denne virksomheten har vært like lur. Nå må nok kommunene tenke seg grundig om før de legger ut nye byggefelter og planlegger større bygg. Den strikte politikken de senere år, med å fortette rundt sentre og kollektivtilbud må nok også revideres. Skulle jo tro vi har nok berggrunn å bygge på i Norge.

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, og jeg tenkte på deg når jeg så det kartet! De har nok funnet ut mye om kvikkkeire i de siste årene, for sånt drev de ikke så mye med før. Nei, det er jo dette det blir mye diskusjon om på Gjerdrum og i fremtiden vil jeg tro.
   Ja, ikke sant. Jeg tror dette i stor grad handler om penger og økonomi. Det koster mer å sprenge bort stein ennå bare planere. Her finnes det ikke annet enn leire og kvikkleire i grunnen, men det er fjell på andre siden av veien her. Hvis de skulle lage tomter der tror jeg det ville bli veldig dyrt i forhold til de flate men akk så leirholdige tomtene på flatmark. Kapitalen bestemmer alltid dessverre :(

   Slett
  2. Ja. Det er jo derfor utbyggere er så ivrige etter å bygge på dyrkbar jord. Feige politikere gir etter.

   Slett
  3. Ja, ikke sant. Det er nettopp det de gjør :(

   Slett
 6. Hei Marit

  Det var en forfærdelig ulykke ved Gjerdrum! Godt man ser på risikoen andre steder. Det kunne blive endnu en forfærdelig katastrofe. Og din dal er jo ekstra udsat. Får man et større skred ned i elven risikerer man yderligere at den helt blokeres, og vandet hurtigt stiger opstrøms.

  Det vil nok være en god ide at plante mere skov i visse områder tænker jeg, og gerne træer med dybe rødder.

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar

  1. Hej Karsten

   Ja, det var en forferdelig ulykke. Det er de helt nødt til, for dette er aktuelt flere steder i Norge.
   Den er utsatt ja, ingen tvil om det. Hvis det hadde skjedd hadde det blitt hurtig flom her ja. Det tror jeg også. I steden felles mer om mer trær. Folk vil bo sentralt, og da blir det felt masse trær. Det har de også gjort på Gjerdrum, men om det har skylden vet jeg ikke.
   Det er alt for tidlig å si.

   Ha en deilig ny uke du også

   Slett
 7. Hej Marit,

  Usch, jordskredet var verkligen en hemsk händelse. Förstår viljan kartlägga hur markförhållandena ser ut om man misstänker att något likande kan ske nu när vädret förändras.
  Vad skönt att det område ni bor i inte är i riskzonen.

  Ha en fin vecka. /Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, det var helt fryktelig å lese om. Det er de vare nødt til å gjøre i fremtiden. Klima og været er i stor endring, og da blir det enda viktigere.
   Ja, og det er jeg veldig glad for!

   Ha en fin uke du også

   Slett
 8. Hej Marit!

  En fruktansvärd händelse för människorna som förlorat sina anhöriga och alla familjer vars hem är borta. Det är känslomässigt svårt att föreställa sig men det var så jag tänkte när jag såg de fruktansvärda bilderna från raset. Hur kan jag föreställa mig hur det skulle kännas om mitt hem plötsligt försvann i lermassor.

  Precis som du skriver, mera nederbörd gör många platser osäkra, här håller man på att minska strandskyddet så att fler kan bosätta sig vid stränder. En del försäkringsbolag vill inte längre försäkra hus vid vatten på grund av riskerna vid t.ex. skyfall och höjda havsnivåer men ändå faller man för trycket för att inte tala om nonchalansen hos de som bygger sina nya hus vid vatten.

  Önskar dig en god fortsättning på det nya året!

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Så hyggelig å høre fra deg igjen! Jeg har tenkt på deg utrolig mange ganger i året som har gått. Jeg har vært så bekymret for at det hadde hendt deg noe alvorlig.

   Ja, det er jo helt forferdelig at noe sånt kan hende. Det må være grusomt å miste både sine kjære og hjemmet sitt.

   Det er jo nettopp sånn det har blitt. Det nye klima gir oss mange utfordringer. Sånn har det blitt her også, for pga. flom som kommer årlig så kan jo ikke forsikringselskapene betale i evigheter heller.
   Mange steder er utsatt for flom hvert år.
   Ja, det skulle ikke være lov i det hele tatt. Jeg ville ikke ha bygget på et sånt sted!

   Fortsatt godt nytt år til deg også Gunilla, og jeg ble helt varm i hjertet av å høre fra deg!

   Klem!

   Slett
 9. Det var en forfærdelig ulykke, som vi har fulgt her i Danmark. Desværre kan det ske flere steder, kan jeg forstå, efterhånden som regnen får vasket leret rent. Forhåbentlig rammer det ikke flere boligområder - eller kan man lære at forudse og evakuere, hvilket vil være det næstbedste. Det tredjebedste må være at forudse det og forbyde byggeri sådanne steder.
  Jeg håber ikke du kender nogen, der har lidt overlast.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært helt forferdelig, og det har vel vært på nyhetene i Danmark og i mange andre land.
   Ja, med alt det regnet som har vært så blir jo leiren utvasket. Det er helt sant det du sier, for jeg tror nok det ender med å forby bygging på sånne steder.
   Jeg kjenner heldigvis ingen berørte av raset.

   Slett
 10. It really makes you wonder how many other unstable area are prone to landslides and subsidence. In the past we have built on water tables, and unwisely in other areas prone to causing problems later. We are supposed to be smart, Marit, but at times we are incredibly stupid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that's very true, David. I guess similar accidents can happend in the future. Yes, we are incredibly stupid!
   I guees we never learn...

   Slett
 11. Hej Marit
  Ja det var en uhyggelig ulykke, jeg håber ikke, at der sker sådan noget i nærheden af jer. Tænkte på dig, da jeg hørte det, så jeg ventede spændt på, om der kom flere indlæg fra dig, det gjorde der heldigvis.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det var en fryktelig ulykke. Vi må bare håpe at det ikke skjer noen ulykker her. Ja, det gjorde det vet du. Jeg bor på Østlandet men i motsatt retning fra ulykken skjedde.
   Klem

   Slett
 12. Det var en forfærdelig ulykke. Det må også have været frygteligt for de pårørende at gå i lang tid uden at vide, hvor galt, det var gået. Man må håbe, at tilsvarende ulykker kan forhindres.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Det må være helt forferdelig, for det å ikke få vite må være verre enn alt.
   Det må vi håpe på.

   Slett
 13. Jeg er bange for at alle samfund skal til at tænke grundigt over deres centraliserings-planer, og ikke mindst hvor de planlægger fremtidige bebyggelser. Her i landet er det kystlinien der er udsat når havet stiger, men også oversvømmelser inde i landet når åer går over deres bredder (flom). Det sker også når det regner rigtig meget.
  I et bjergrigt land som Norge er det klart at alt vand skal ned i dalen for at løbe væk, og det giver jo mange problemer, da det er der folk bor. Det var en frygtelig ulykke i Gjerdrum og man håber ikke det sker igen noget sted, men det var jo nok en god idé at genplante skov for at stoppe noget af erosionen. Det burde vi efterhånden vide, men vi bliver aldrig klogere før det er gået galt.

  Jeg er trods alt glad for du ikke bor på kvikler!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, de må nok det nå og i fremtiden. Klima er i endring, og plutselig har vi utfordringer som vi ikke hadde før. Ja, jeg har lest om det, og det er jo fryktelig å tenke på. Det høres skremmende ut at havet stiger.
   Ja, flom har blitt noe vi opplever veldig ofte, og det er helt uvanlig. Ja, det har vært en fryktelig ulykke. Vi må bare håpe at det ikke skjer igjen.
   Trær binder jord, og det burde plantes mer trær på utsatte områder. Det er helt sant dessverre.

   Det er jeg også :)

   Slett
 14. Hej Marit!
  Den hemska olyckan har jag tänkt på många gånger sedan det hände. Jag har tänkt på alla drabbade, alla omkomna. Det är så fruktansvärt hemskt. Och jag har tänkt på hur du berättat om all nederbörd ni fått. Jag har varit inne och tittat på kartor var kvicklera finns här i Sverige och det är främst i Västsverige. Vi bor ju annars i en sluttning med enormt mycket lera i marken, dock inte kvicklera. Men å andra sidan har vi nästan ingen nederbörd längre. Det är också extremt. Från att ha haft en tomt som varje vinter/vår legat under vatten har vi nu vattenbrist sedan flera år tillbaka. Och i vår stad så fälls dessutom massor med träd. Många vill inte ha några träd. Dom vill inte ha skugga och dom vill framför allt inte ha jobb med att kratta löv. Dessutom ökar antalet bilar och då tar man bort träd och grönska för att få rejäla parkeringsplatser vid sina hus.

  Inatt har det regnat hela natten. Det är nu många översvämningar i området, men inte här. Men det fryser nu på så det kommer att bli oerhört halt. Riktig ishalka. Annars skiner solen och det är en vacker dag. Det känns i varje fall positivt med ljuset.

  Önskar dig en fin tisdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita

   Ja, det har vært så fryktelig å lese om det. Jeg får så vondt av at det er savnet tre mennesker som ikke er funnet. Det må være grusomt for de pårørende.
   Ja, i fjor kom det nesten tre ganger så mye regn som gjennomsnittet, og hos deg er det motsatt. For mye og for lite er uansett ikke bra. Det med at trær skal felles bestandig er skummelt, for det har også blitt gjort på Gjerdrum. Der var det et stort skogområde før. Bilen er viktigere enn trær ja :(

   Nå er det stor forskjell på været hos deg og meg, for i natt var det - 14,5 grad. Vi fikk 5 cm med snø i går, og det er jeg glad for. Det er meldt om iskaldt vær fremover her, så i år ser det ut som vi får en "normal" vinter så langt.
   Ja, solen skinner her også, og det er herlig å se den.

   Ha en fin tirsdag du også!
   Klem, Marit

   Slett
 15. Skumle greier, det er rart hvordan så mye har vært under havnivå en gang i tiden. Her også, men heldigvis står huset vårt på fjell. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er skummelt. Her har det vært havbunn, så det er derfor det er så mye leire her. Havet gikk forbi Kongsberg, og det er så rart å tenke på. Så bra at det står på fjell. Her står det på sand. Hele tomta her veksler mellom blåleire og sand.
   Ha en fin dag.

   Slett
 16. Hej Marit!
  Det var fruktansvärt med raset. Såg en intervju med ett par som fick ta sig upp under en massa bråte. Måste varit hemskt, men de klarade sig. Förfärligt.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er helt sikkert. Det må ha vært er forferdelig opplevelse, ja. De glemmer nok aldri det.
   Ha det godt.

   Slett
 17. Ja, det er nok mange av oss som har sjekket sitt område på NVE sine kart.
  Det er mye leire her også, og noen sånne oransje soner.
  Ser at de teller 11 nå, med den ufødte babyen. Det gjør vondt i hjertet å tenke på den lille familien som ble borte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det vil jeg tro. Det virker som hele Østlandet er i en kvikkleiresone. Ja, det er helt hjerteskjærende å tenke på.

   Slett
 18. Vi har haft tilsvarende artikler i de danske aviser, Marit, og det er ganske forfærdeligt at læse om. Jeg har aldrig hørt om dette fænomen kvikler før og er meget berørt af katastrofen ved Gjerdrum. Det er jo en voldsom tanke, hvis man bliver nødt til at få mange mennesker til at flytte, fordi de bor på kvikler.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har jeg sett at dere har hatt, Gitte. Def er det så absolutt. Def forstår jeg godt, og det er nok et gansje ukjent begrep i Danmark vil jeg tro. I noen tilfeller må nok noen flytte ja. Det er dramatisk.
   Klem

   Slett