søndag 31. januar 2021

En liten oppdatering om bokashi, og litt om fugler og fuglemat.....

 Tusen takk for all respons og kommentarer på mitt innlegg om bokashi. 

En ekstra takk til Marika som minnet meg på bruken av kull mot uønsket lukt. Det glemte jeg bare å skrive om mens jeg holdt på med det forrige innlegget. En kan selv knuse vanlig grillkull  (ikke briketter) eller kjøpe ferdig knust kull. Det fjerner lukt, og det har jeg prøvd selv. Jeg blandet litt knust kull i bøtten med en gang når jeg startet, og har så langt ikke kjent noe lukt.

Bøtten står på planterommet, og der er jeg til tider lenge om gangen og ville ha kjent det da ;)

Sitrusskall har det vært flere spørsmål om. Her står det utfyllende om det.  

Ellers så står de aller fleste spørsmål og svar her på deres FAQ side her.

Her om dagen fikk jeg en mail fra de om et forsøk de holder på med akkurat nå. Her kan dere lese om forsøket. Det høres jo veldig lovende ut, men dette har jeg altså bare lest om og ikke prøvd selv.

For de som har lyst kan de lese om oppslag i media om bokashi her. Dette har bredt om seg, og her om dagen oppdaget jeg at mitt lokale gartneri også selger både bøtter og strø. Bedre blir det ikke :)

På mandag var jeg en tur til Kongsberg, og måtte da ta bilder av alle duene som hele året holder til på taket til  jernbanestasjonen. De flyr frem og tilbake til takene i nærheten, og så tilbake til jernbanestasjonen igjen. De er faktisk morsomme å se på. Jeg antar det de er det som kalles bydue. Her  står det litt om byduer.  Her er litt lokalhistorie om jernbanestasjonen. Den ble pusset opp senest sist sommer, og det er bra at den blir tatt vare på. 

Disse bildene er tatt gjennom et vindu og med kraftig zoom på mobilen. Det måtte jeg for ellers hadde ingen sett de ;)
Så bildet er litt uklart men det viser alle duene som sitter på taket.

Sånn flyr de frem og tilbake hele dagen mellom takene i nærheten.

Underveis...

På fredag fikk jeg lyst til å lage en "fuglekake". Jeg så et bilde på nett, og fikk lyst til å prøve selv. Jeg har lagd lignende fuglemat tidligere, men da i en melke/juicekartong som jeg tilpasset. Det finnes mange forskjellige utgaver av disse. Her er noen bilder av de.

Men det bildet jeg så her om dagen var fuglemat som var laget i en langpanneform. 
Jeg kjøpte deifiafett altså kokosfett, rosiner, grovt mel, og satte i gang.  

Nylaget "kake"

Her er det ferdige resultatet. (Forstørret bilde). Jeg måtte bryte bitene opp før jeg serverte fuglene de. Det fungerte ikke så godt med kniv, så jeg brukte bare hendene og brøt de opp.  Fuglene ble veldig fornøyd med serveringen :)

Bilder tatt ut gjennom kjøkkenvinduet med mobilen og er også forstørret. Disse to er rødstrupe/Erithacus rubecula.
De har øket i omfang her, og nå ser jeg stadig flere av de her. I fjor så jeg bare en, men i år har jeg sett tre av gangen. De er så søte, og er en av mine vinterfavoritter  :)
Jeg kjøpte det rustne fuglehuset på bakken pga. de, for de liker å finne mat på bakken. Den ene drister seg til å spise av brettet. Det gikk bra det også :)

Dette er nøtteskrike/ Garrulus glandarius.
De øker også i omfang her, og flere ganger har jeg sett tre stykker her. Det er gledelig å se.

Så litt om været. I går var det hele -19 grader. Jeg har fra før en digital måler ute som står litt under tak. Min mann har alltid sagt at den viser litt for lite siden den står litt skjermet. Så her om dagen kjøpte jeg en manuell gradestokk, og hang den ut på trappen. Den viste nesten to grader kaldere enn den jeg hadde fra før :(

Den stemmer også bedre med måleren på bilen, så jeg må nok bare innrømme at den jeg hadde fra før viste feil. 
Men da er det enda kaldere her enn det jeg tidligere har trodd. Huff, jeg er alvorlig bekymret for rosene mine...

Her står den en artikkel om hvorfor det er så kaldt nå, og at det kan vare helt til mars. Det er i såfall veldig dårlige nyheter :(

Her er nok en avisartikkel over hvor kaldt det kan bli enkelte steder.


En liten oppdatering. Jeg kom på at jeg kunne jo skrive min oppskrift på fuglemat her hvis noen andre også har lyst til å lage fuglemat. Oppskriften kan endres utfra hva du har i huset :)
Mengden fett og det tørt må likevel være ganske lik.

500 gram delfiafett/kokosfett
200 gram rosiner
Ca.750 gram grovt hvetemel.
Fettet må smeltes under svak varme og så helles resten av det tørre i kjelen. Jeg brukte bakepapir i bunnen av stekebrettet. Så smurte det det utover og satte det til avkjøling. 
Det må siden oppbevares kjølig, for ellers smelter fettet.

42 kommentarer:

 1. Hello Marit,
  Your garden birds will love your homemade suet cake. I have read recently about activated charcoal purifying the air, sounds great. Pretty views of the pigeons, that is a huge flock on the roof. I hope you are staying warm, the minus temperatures are too cold. We are getting a snow storm today through Tuesday. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, happy Sunday! Have a great new week! PS, thank you for leaving me a comment.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   I hope so, and it looks like they are enjoying the new food. Yes, they was in great numbers on the roof. Yes, I'm staying very warm. It's too cold here right now. Thank you for all your comments.
   Take care and enjoy your day!

   Slett
 2. A few years ago I made a sort of "cake' for the birds. I am not sure whether I still have the recipe, but there are many on line. I am glad that you are attracting more robins, Marit. They are delightful little birds. Your temperatures are now colder than ours. We have been averaging around minus 8 for the past few days.

  SvarSlett
  Svar

  1. I used two packets of coconut fat (500 gram) and a half packet of raisins (200 gram) and 750 gram of whole wheat. This recipe can be changed all the time David. The birds liked it so much, so now I must go out i the cold to feed them again.
   Yes, I'm so happy about it, and I love the litte friendly little bird. Yes, then it's much colder here right now. Brrr...

   Slett
 3. Hej Marit!
  Det låter bra att det går så bra med bokashin, och tack för länkarna, fanns mycket bra tips. Så fint med eget bakverk till fåglarna. Rödhaken är en favorit hos mig med, men har inte sett den ännu. Har haft dåligt med fåglar sedan snön kom, vilket är lite konstigt.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar

  1. Hej Marika!
   Ja, det går veldig bra med den. Ja, det var sp mange gode tips der, at jeg delte alt sammen :)
   Siden i går hadde de spist opp alt de fikk, så jeg måtte ut med mer nå nettopp. Her er det motsatt. Jeg ser de bare når det er snø.

   Ha det godt.

   Slett
 4. Hallo Marit,
  I think the birds were very happy with such a treat.
  I just put a jar of peanut butter in a mold and the birds eat from there.
  Yesterday I posted a few pictures on the blog with a eating great tit.
  I wonder, in the summer the coal will also stop the stench from the green waste dish?
  Have a great Sunday!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar

  1. Hello Ella,
   I think they are very happy about the food. I had to feed them with more food today. Yes, I read your blogpost yesterday. I have never tried to feed them with peanutbutter.
   I think so, but I have not tried it since I just started with bokashi.
   Have a grat Sunday you too!
   Hugs!

   Slett
 5. Åh det där ska jag testa till fåglarna! Bra tips! Kan vara något hönsen gillar också :)
  Kram från ett snöigt Öland & Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Ja, det kan jo godt hende at de liker det også :)
   Klem, og hilsen fra et iskaldt Norge.

   Slett
 6. Så spændende med din opskrift på fuglemad - det må jeg prøve :-) Dejligt at du har skovskade og rødhals! Det har vi også her. Og så er det meget spændende, hvad du fortæller om bokashi og at bruge kul mod uønsket lugt.
  Uha, hvor er det koldt hos jer nu! Her er det 0 til minus 2.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er det bare å prøve :)
   Det er veldig hyggelig å ha besøk av de ja. Så bra at du også har de i hagen. Ja, det er godt at det er noe som hjelper mot uønsket lukt.
   Ja, det var iskaldt i går. Akkurat nå er det "bare" -9, og det er nok fordi at solen skinner og varmer litt.
   Klem

   Slett
 7. How sweet of you to make the special cake for the birds. I know they love and need this during the winter months. Love seeing your photos of a very different place than the one I live in! Enjoy your weekend and stay warm!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you for your sweet comment. Yes, they need a lot of food in the cold weather. Thank you!
   Enjoy your weekend too!

   Slett
 8. Hej Marit
  Jeg har forsøgt mig med bokashi, men har endnu ikke fået købt det til at strø på. Jeg har taget to spande og sat ovenpå hinanden. Den øverste er der huller i, her lægger jeg alt frugtaffaldet og kaffegrums, der er låg på. Bent er ikke begejstret for det, men det lugter faktisk ikke grimt, jeg vil dog sige til ham, at han kan smide lidt grillkul i. Jeg synes, det er lidt synd, at alle skrællerne går til spilde. Brrr hvor er det koldt hos jer.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Jeg vet ikke, men jeg tror at dette strøet er norskprodusert, og dessverre for deg. Men du må bare spørre om det er noen som har det i Danmark. Ja, knust grillkull hjelper mot lukt. Ja, ikke sant, og det er det som fikk meg til å begynne nå. Her går de dog ikke til spille for matavfallet blir samlet inn her og blir gjort om til biobrensel.
   Ja, det er fryktelig kaldt her nå.
   Klem

   Slett
  2. Jeg har fundet et sted i Dk, hvor jeg kan købe det. Her ryger det desværre direkte ud, vi har ingen sortering her hos os.
   Klem

   Slett
  3. Så bra da. Ok. Her har vi kildesortering på alt. Matavfall, plast, glass, metall og papir.

   Slett
 9. Det er et flot serviceindlæg, du har skrevet med masser af forskellige tips.Uf, hvor har I det dog koldt. Det kan da umuligt blive ved indtil marts.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, her er det veldig kaldt, men jeg håper jo at du får rett.

   Slett
 10. Hei Marit

  Ja, placeringen af et termometer er meget afgørende - meteorologerne har specielle kasser de bliver sat inde i.
  Kulden glider ned af fjeldet og lægger sig i dalen hos dig - måske giver elven lidt varme endnu?
  Alletiders idé med hjemmelavet fuglemad - så ved man hvad man serverer:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, og det er jo selvsagt riktig. Grunnen til at jeg har det andre der det står en nettopp at det er den beste plasseringen for å få målt temperaturen i skyggen om sommeren. Det er skrudd fast i veggen, men den er ikke mye som dekker over der for det står langt ned på veggen.
   Jeg driver ikke eksakt vitenskap, så jeg følger jo med fordi jeg synes det er intressant :)

   Ja, den gjør jo det, men jeg tror ikke at elven gir noe særlig varme mer, for den er nå islagt pga. av kulden. Det er kun få åpne hull i isen hvor vannet beveger seg mye.

   Ja, ikke sant, for da vet jeg hva de får :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 11. Hei Marit.
  Bokashi er bare helt supert. Jeg begynner å samle mer utover våren, siden jeg ikke har noen sted å gjøre av det. Grønnsaksbedene mine fik seg en ladning i høst - og jeg kan ikke ha for kraftig gjødsel i blomsterbedene - da får jeg bare blader.
  Jeg ville ikke tro for mye på langtidsprognoser, siden de sjelden greier å varsle været ei uke i forveien.
  Ha det godt - det er bare å krysse fingrene,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena
   Så bra å høre at du har erfaringer med det. Detbhar blirr mitt problem også nå, så jeg skulle ha startet litt senere. Får se hva jeg finner på.
   Jeg har tenkt å bruke det til rosene mine. I hvertfall hvis jeg klarer å få noe veske ut av det.
   Dette varselet leste jeg om i høst, og da sa de at det skulle blir varmt frem til jul, og så skulle det bli kaldt. Så langt har det stemt bra, men selvsagt kan de ta feil. Jeg håper jo på det! Ja, vi får krysse fingrene og håpe på det beste.
   Ha det godt.

   Slett
 12. Hvor har du gang i meget. Dine fugle elsker dig for kagen - ikke mærkeligt at der kommer flere til.
  Mange hilsner Lisbeth

  SvarSlett
  Svar

  1. De likte kaken ja, og jeg må nok ut i dag og fylle på. Nei, det er nok ikke så merkelig :)

   Slett
 13. Som vanlig bladde jeg meg litt bakover i bloggen din, og la spesielt merke til at du har en fin Actaea simplex. Jeg har sådd både en mørkbladet og lys type, og venter på spiring. Men det blir visst ikke noe av den. Ingen spiring. Så det blir kjøp av ei ferdig plante etterhvert.
  Veldig trivelig med selvlaget mat til fuglene :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er da så hyggelig at du gjør det. Ja, den er veldig fin, så den burde du lete etter. Den er veldig blomsterrik når den får nye sol. Jeg har vært så fornøyd med den at jeg kjøpte tre stykker til av den i fjor sommer som jeg har på et annet sted her. De hadde de på salg på gartneriet her, og da var valget enkelt :)
   Ja, det er så trivelig å se at de blir så fornøyd.

   Slett
 14. Det var mange duer på taket til jernbanestasjonen i Kongsberg, der har jeg vært for mange år siden.
  Fuglene i hagen din koser seg nok over god hjemmelaget fuglemat, rødstrupe er en favoritt her også.

  Ha en fin dag i kulden!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var veldig mange som samler seg der. Det var jo hyggelig at du hadde vært der en gang. Rødstrupene er så søte ja.

   Ha en fin dag!

   Slett
 15. I am sure the birds loved the cake.

  SvarSlett
 16. Så hyggelig å se rødstrupe om vinteren! Jeg tør ikke mate på bakken pga katta (hu liker jo godt fugler), men kunne kanskje ordna noe som katta ikke kom inn i.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så koselig å se de å om vinteren. Katter er jo et problem. Det stativet jeg har der har en liten kurv som rødstrupen også sitter i. Den føler seg trygg, for her er det bare innekatter :)

   Slett
 17. How nice to make this cake for the birds
  Beautiful photos.
  Greetings

  SvarSlett
 18. Hello Marit!
  It is a great idea to make cake for the birds. Dolphin fat? I´m afraid I won't be able to get that ingredient.
  Have a nice week! Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Tania!
   No, Coconut fat. I think google translate have made a mistake. I guess you can get coconut fat.
   Have a nice week.
   Hugs!

   Slett
 19. Good evening Marit,
  Fantastic to see how you take care of feeding the birds. With the cold weather you have at the moment they can use some special attention.
  Stay warm and take care.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Goid evening dear Marijke,
   Yes, they need a lot of food and fat in this very cold weather we have right now.
   I'm very warm. Take care you too, and stay safe.
   Rosehugs, Marit

   Slett
 20. Det var väldigt många duvor som satt på taket. Och den kakan såg så god ut att jag nästan önskar jag var en fågel :)
  Men hu så kallt. Så det kan vara till i mars. Det låter inte bra. Vi har ju också ovanligt kallt även om det är mildare idag, bara -3 grader. Men det ska komma snö också. Jag är glad för snön som lägger sig som ett skyddande täcke och kom innan kylan. Men, jag tror inte att 'Sahara' kommer att klara den här stränga vintern :( Men hoppas gör jag naturligtvis.

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var veldig mange duer der, og jeg tror ikke jeg har lagt merke til at de var så mange før. Ja, ikke sant. I går fikk de mat to ganger av denne "kaken". Den blir åpenbart godt mottatt. I går og i dag har det vørt -8 her. Den kjennes ut som mildvør i forhold til de -19 vi hadde på lørdag ;)
   Snø har vi ikke fått noe mer av, og den som ligver her er steihard etter alt regnet og så frosten etterpå. Nei, det tror ikke jeg mine gjør heller. Jeg må nok så de på nytt for sikkerhets skyld. Håpe kan vi alltid gjøre Anita :)

   Klem, Marit

   Slett