torsdag 7. januar 2021

Overraskende blomstring...

 På min ene amaryllis som nettopp er avblomstret ser jeg nå en ny knopp. Det er jo ikke så uvanlig, men likevel veldig gledelig. Jeg har to løker til nede på planterommet som snart viser tegn til blomstring, så her blir det en lang blomstringsperiode :)

Jeg har fått amaryllis til å blomstre igjen én gang, men hvordan de klarer å få frem to blomster i en og samme løk er for meg ubegripelig. De som produserer løkene må gi de veldig mye gjødning tror jeg. De må nok ha det for å produsere to store blomster.

Her om dagen når jeg var nede og vannet på planterommet fikk jeg litt av en overraskelse. I fjor høst kjøpte jeg to små alpefiol/ Cyclamen hederifolium frøplanter av en dame. Siden de ikke overlever ute her har jeg de inne. Nå har den ene begynt å blomstre! 

Snakk om en uventet glede :)

Er den ikke søt? :)

Jeg har de mest for da vakre tegningene på bladene som vises så godt her. At de blomstrer er også veldig hyggelig så klart.

Frøplantene må snart prikles, og det er ikke bare enkelt. Da blir plassproblemene akutte med en gang... ;)

Så litt om været. Når jeg holder på å lage disse tilbakeblikkene fra 2020, så slår det meg hvor glad jeg er for at jeg skriver om hvordan været var da. Jeg hadde husket noe av det, men det er så lett å glemme det.
Så jeg fortsetter med det :)
Tidlig onsdag morgen var det hele -13 grader her, og det er en frisk start på det nye året vil jeg si... nå er det "bare" -8, og godt er det :)

Jeg begynte å skrive på dette innlegget i går, men må bare tilføye en kommentar i dag om hva som skjedde i går i USA. Det har ikke noe i en hageblogg å gjøre, men jeg må bare ta det med likevel.

Jeg så på tv i går kveld og ble bare mer og mer sjokkert. 
Jeg håper at marerittet snart er over der, og at ting snart blir bedre. Vi har familie i USA, og jeg tenker på hvordan dette må være for de og for alle som bor der og som opplever dette på nært hold. Det som skjedde i går lignet ikke på et demokrati, men på det helt motsatte...

Ha en fin dag, og pass på dere selv angående Covid19. Det er farlige tider vi lever i nå på alle måter...

36 kommentarer:

 1. Hello, Marit
  Your Alpine Violet is pretty, I would love to have an Amaryllis, they are all lovely plants.
  It was a shocking day here in America. I blame the current leader inciting trouble, he is a poor loser and needs to go now. Take care, I wish a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you. Yes, it's a beautiful flower.
   Yes, it was shocking to see the news yesterday. He is the one to blame.
   Have a great day!

   Slett
 2. Trouble in the USA is far from over, Marit. Don't forget that seventy millions of Americans just voted for Donald Trump, even after fours years in office where he flouted every norm and destroyed America's reputation around the world. That is more than any other president ever received and only President-elect Biden (a "nice" man, but not what the country needs) received more. Those people are not going away. The in incident at the Capitol is over, but the deep divisions within the country remain, and the whole place is like an armed camp, and people walk around the streets with automatic weapons. We have not visited the USA, and we live barely more than an hour from the border, since 2012, and I doubt that we will ever do so again. It is a scary place down there. It is now on the list of countries for which we receive travel advisories! When I think of the great number of stable parliamentary democracies around the world, peaceful, prosperous countries like Norway, for example, I know which system of government I prefer.

  SvarSlett
  Svar
  1. No, they are not over at all. The numers of voters who voted for him is unbelivable. Even all that he has done the past years they voted for him. I agree that USA needs a strong leader, but Biden is far better than Trump.
   Yes, that's true, and I guess he will have a very difficult time when he starts to work.
   I didn't know that you lived so close to the border. Yes, and I understand you very well. I would not have visited USA either. We have our own small Trump's here as well I'm afraid. One of them wanted to give him the Peace price! Luckily they are in small numbers....
   Yes, a democracy is the only form that works. I said to my husband yesterday that this reminds me of the Third Rich when it fell. Trump is a mad man, and I hope he will be punished for it.

   Slett
 3. Hello dear Marit,
  The little flower is so tender, but it is "the promise of tomorrow"!
  I can't wait for spring!
  We should be happy that we live in the "cold" northern part of Europe! (if you know what i mean! LOL)
  Wishing you a nice day!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella,
   Yrs, it gives us a promise of spring. No me either!
   I understand very well what you mean :)
   Have a great day!
   Hugs!

   Slett
 4. Hej Marit
  Ja både coronaen og Trump er ret skræmmende elementer for tiden. Vi kan ikke gøre andet end at glæde os over det, der går godt og håbe på, at Trump vil opføre sig ordentligt uden præsidentpost, men man kan godt blive lidt bekymret over, hvordan det skal gå.
  Så må du gå i kælderen og glæde dig over det fine, som sker dernede.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er helt sikkert. Uberegnelige og farlige. USA er så splittet, så hvordan det blir fremover er ikke godt å si. Ja, der er jeg stadig og gleder meg over alt som spirer og gror.
   Klem

   Slett
 5. Hei Marit

  Sikken en succes du har med Cyclamen - det ser godt ud - både blomst og frøplanterne!

  Sneen isolerer jo den lune jord, sådan at kulden rigtig kan få magten i luften...

  Det bliver spændende at se hvor Trump flygter hen - Han er jo ikke velkommen i Skotland, men mon ikke Marokko eller Qatar tager imod ham?

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det ser godt ut så langt med de. Det triste er at jeg får de ikke til å overleve ute her. Men jeg hygger meg med de inne da :)
   Ja, jeg er veldig glad for den lille snøen som er her, for etter en veldig våt høst og vinter med høye temperaturer til her å være, så må det jo være et sjokk for plantene med -13. Akkurat nå kunne jeg gjerne fått 10 cm med snø til :)

   Ja, det kan du si. Han drar garantert til eg land hvor han kan spille golf hele tiden. Qatar passer nok godt, ja!

   Ha en deilig weekend

   Slett
 6. Det var en søt Alpefiol som blomstrer hos deg. Du har fått opp en mengde nye spirer av Cyclamen.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er så søt. Ja, plutselig spirte det veldig mange frø her.

   Ha en fin dag!

   Slett
 7. Good morning dear Marit,
  It's fantastic that you can focus on beautiful moments at a time that the world is shaking. Enjoy every beautiful moment because we don't know what tomorrow will bring.
  Stay safe and take care
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning dear Marijke,
   Yes that's true. Let's enjoy the beautiful moments!
   Take care and stay safe you too!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 8. Ærgerligt at cyclamen ikke kan overleve udenfor, men du har tydeligvis knækket koden, når det handler om at have dem indenfor. Det mest uhyggelige er, at både Trump og hans tilhængere lader til at være totalt utilgængelige for nogen som helst form for fornuft.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er utrolig ergerlig. Det ser ut som de trives nede i kjelleren ja.
   Ja, det virker som er er totalt blokkerte for å motta fornuft, og det i seg selv er skremmende. Verdenshistorien er full av eksempler på diktatorer som bare hører på seg selv.

   Slett
 9. Hej Marit,

  Så kul att din cyklamen blommar. Och jag tror att du kan vänta med att plantera isär småplantorna ett tag om du har dåligt med plats. Det ser inte ut som om de står så trångt och de satsar nog allra mest på att se till att knölarna växer i storlek, inte på ett kraftigt rotsystem.

  Ha det fint! /Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, det er så kult. Takk for tips. Jeg har vurdert det samme, men jeg ryddet plass til noen i går. Jeg får prikle noen av de og la resten stå der de står inntil det blir vår. Jeg skal så noen nye cyclamenfrø i dag, så plassen blir ikke bedre der, nei ;)

   Ha det godt!

   Slett
 10. Jag förstår att du blir extra orolig med tanke på att du har närstående där borta. Det är knappt jag tror det är sant. Visserligen var jag orolig redan under hans första arbetsdag.
  Hoppas du slipper ha så många minusgrader alltför många dagar.
  Klem fra Bosse

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det var jeg også fra første dag. Det er skremmende å se hvor lett det er å lede folk.
   Det er meldt om kaldt vær i en uke, men det er om ikke annet en normal vinter vi har her nå. Vi hadde tre måneder med sammenhengende regn i høst, og det synes jeg var mye verre. Nå ser jeg solen om ikke annet, og det er mye bedre :)
   Klem fra Marit

   Slett
 11. Det er da godt du har din frodige kælder og alt det dejlige der sker dernede, når nu verden er så tosset som den er. Det virker beroligende at omgive sig med planter, og tankerne bliver beskæftiget med mere lokale problemer - for hvordan får du plads til at prikle dine alpevioler? Er sikker på du finder en løsning som du plejer!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er veldig glad for å ha den nå om vinteren, og når verden er som den er nå så kan det være godt å ha noe annet å tenke på. Ja, det er helt sant, og det er da godt at vi har en planteinteresse. Jeg jobber med saken, men ser at plassproblemene er litt vanskelige nå. Men jeg håper at jeg finner en løsning :)

   Slett
 12. Hej Marit!
  Dina sådder ser ut att trivas alldeles utmärkt. Kul med en som blommar. Den mannen har inga begränsningar, skrämmande. Vi får hoppas att han inte hittar på något mer nu.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det ser ut som de trives i kjelleren. Det er skremmende at et land kan bli så forandret i løpet av få år. Han lar seg ikke stoppe av noe.
   Det får vi håpe ja.
   God helg.

   Slett
 13. God fortsättning Marit! Så söt blomning på din cyklamen.
  Och vilken fin första del på årskrönikan, ser fram emot nästa del.
  Saknar att göra trädgårdsinlägg när jag läser om allt fint hos dig:)
  Ha sköna dagar
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. God fortsetning på det nye året til deg også, Maria! Tusen takk. Det forstår jeg godt at du gjør :)
   Ha det godt, og god helg!
   Klem, Marit

   Slett
 14. Ja, det er rystende, hvad der er sket i USA, Marit! Jeg har også familie derovre og håber, at Trump finder et andet sted at slå sig ned.
  Hvor er det spændende, at du har en blomstrende alpeviol - og fantastisk med din amaryllis, der kommer med en ny knop efter afblomstringen.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nettopp rystende, og jeg hadde aldri trodd at det skulle bli så galt der. Men det ble det :(
   Han kan reise langt bort.
   Ja, det er så morsomt å se på begge to. Amaryllis gjør ofte det hvis løken er stor nok.
   Klem

   Slett
 15. Det var ett nytt lågvattenmärke men ett som jag tror för något gott med sig. Nu har han spillt alla chanser att kunna kandidera 2024 vilket jag är övertygad om att han gjort annars och med stort stöd sannolikt gått vidare. Nu kan inte partiet ge honom mandat igen. Fox news rapporterade plötsligt neutralt och tog avstånd... Tror många anhängare fick en rejäl tankeställare.

  Måste du skola om sådderna? Jag hade låtit dem stå och istället gett regelbundna, varje vecka, men mycket svaga gödselgivor.

  Lycka till! Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Ja, nå flykter de fra han, og det er da bra at han ikke kan stille som kandidat i 2024. Han har til de grader ødelagt landet og for seg selv også med dette. Mannen er jo sinnsyk...
   Ja, de gjorde nok det.

   Nei, jeg må ikke det, og jeg får nok ikke så mye plass heller. Tro det eller ei, men jeg fikk nye cyclamenfrø i posten her om dagen. De ble sådd i dag :)
   Nå skal jeg ikke så flere!
   Tusen takk.

   Klem, Marit

   Slett
 16. Oi, så søt! Litt av et luksusproblem du har :)
  Ja, de amaryllisløkene blir nok svært godt gjødslet. Prøver å følge opp, men det blir alltid litt halvhjertet utover sommeren.

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, den er så søt. Jepp, jeg har et luksusproblem :)
   De er nok det ja. Det samme her, for det blir bare halvhjerta. Da vil de heller ikke blomstre på nå.

   Slett
 17. Intressant med dina fröer.
  Vad som hänt i USA har talats mycket om i UK också. Vilken galning!
  Trevlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er morsomt å så frø!
   Det er helt sikkert at han er. Vi får håoe at han aldri blir president igjen!
   Ha det godt.

   Slett
 18. Kære Marit
  Fin blomsteroverraskelse.
  Hvor er de små og søde de nye cyclamen, og bladene ser ud til at have en vis variation.
  Det er synd for dig, at du har familie i USA. Har de ikke overvejet at flytte til et andet land, for problemet er jo desværre ikke væk med Trump. Han var bare et synligt talerør for de mange millioner, der har de værdier, han førte ud i livet. Ganske uhyggeligt var det at se på forleden. Og endnu mere uhyggeligt og eftertænksomt var det, at der ikke var nogen, der standsede det. Det er måske det allerværste. Uf.
  Heldigvis kan vi i perioder glemme det, når vi beskæftiger os med planter og haven.
  Mange hilsener

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, ikke sant. De små blomstene er så søte. Bladene er veldig fine ja, og det er egentlig de jeg samler på.
   Det vet jeg ikke om de har vurdert. Det er helt sant det du skriver, for USA er nå er veldig splittet land. Det kommer nå mer og mer frem at de ikke ville gripe inn og stoppe det. Jeg tror Trump har hatt en finger med i det. Det blir spennende med eventuell riksrett mot han. Sist gang klarte han å sno seg vekk.
   Ja, vi er så heldige som kan tenke på noe annet.
   Hilsen fra Marit

   Slett