tirsdag 12. mai 2020

Blomstring i maihagen, og ødeleggende frost...

Natt til søndag kom det 12 mm med etterlengtet  regn. Jeg visste at det var meldt om regn, så derfor fikk jeg  beskåret og gjødslet alle rosene på lørdag, og fikk til og med klippet gresset for første gang i år.  Jeg ser at den ene store sommerfuglbusken/Buddleia jeg flyttet i fjor har klart seg, og det samme har de fire jeg kjøpte i fjor sommer.  Det kommer garantert av den milde vinteren. Ikke nok med det, for det ser ut som alt av roser jeg flyttet i fjor høst har også klart seg. Det kommer til å bli sommerens store gjettelek angående hvem som er hvem av de. Jeg har et par navnelapper, og jeg mener at jeg fikk skrevet de opp i bloggen. Så det lar seg nok gjøre å finne navn på de fleste.

Nede ved bekken står det noe veldig store og gamle hegg/Prunus padus. De trives godt ved vann, og det er det nok av rundt her.
Den blomstrer samtidig med kirsebærtreet her i hagen.  Jeg ville ta bilder av de på lørdag, for her var det meldt om frost fra natt til mandag.


Japansk kirsebær,  Prunus serrulata 'Kiku- Shidare- Zakura'. Det frøys 9. mai i fjor, og jeg ville derfor sikre meg et bilder av blomstene som ennå ikke var ødelagt av frost. 

Hegg, Prunus padus. Den blomstrer helt overdådig i år. 

Primula 'Dark Rosaleen'


Rhododendron 'Double Dots'

Treblad, Trillium grandiflorum med sine vakre blomster

Hundetann, Erythronium

Primulabed i solnedgang. Dette bedet ligger i dyp skygge helt til på ettermiddagen, men da lyser solen virkelig opp der :)

Etter at jeg tok disse bildene har vinteren igjen vært på besøk. Det kom flere snøbyger søndag kveld, og natt til mandag var det -1,5 grad i hele 8 timer :(
Primulaplantene på bildet over her lå som de var slaktet, hjertetreet har fått svarte blader, og alle lønnene har fått frostskader de også. Jeg tok ingen bilder av elendigheten i går, men det får jeg nok mulighet til de to neste nettene :(

Yr melder nemlig en blå 0 de to neste nettene, og det blir alltid kaldere enn det de melder her. Så det er ikke slutt på frostskadene enda... Jeg måtte sette på varmovnen i drivhuset igjen også. Der er det stapp fullt av sommerblomster, så der hadde jeg ikke noe valg.


Så hvis noen kan gi meg adressen til værgudene, så vil jeg gjerne ha den snarest. Jeg forbereder nemlig et stort søksmål, for her er det mange skader... :(

Dette er nesten identisk med i fjor, for da frøys det på samme måten natt til 9. mai.

Hagespøkelset er igjen på plass. Det gjelder å redde det som reddes kan... Hortensiaplantene tåler det nok, men nå står så mange av de med blomsterknopper at det hadde vært sørgelig om de ble skadet.

38 kommentarer:

 1. Hello dear Marit,
  Oh, how bad ... the frost! Not a drop of rain fell here but guess what ... this morning was also -1 degree C! Hope there won't be much damage in your garden! I wish you warmer days ... and nights!
  Enjoy your day! Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella,
   Oh, that must be terrible in your country. Frost in May is not nice at all!
   I wish you warmer days and nights too! I hope this frost will end soon.
   Have a nice day!
   Hugs!

   Slett
 2. God morgon Marit!
  Visst är det väl oerhört trist när frosten kommer så här i maj och ställer till det. Det var sorgligt att läsa om skadorna du fått. När jag steg upp imorse var det minus 2 grader och min svavelpion låg alldeles platt längs marken :( Men jag tror att den kan klara sig, jag hoppas innerlig för det var många knoppar som var på väg att slå ut. Magnolian som jag var så glad åt har jag inte vågat gå ut och titta på ännu. Dina bilder på all blomning är så vackra. Vilken tur du hann ta dom. Nu får vi hålla tummarna för att frosten håller sig borta. Jag har inte vågat ställa ut min hortensia ännu och när jag gör det kommer den nog att få bo under fiberväv första tiden.

  Önskar dig en fin dag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. God morgen, Anita!
   Ja, det er så trist. Vi gleder oss jo over en tidlig vår, og så kommer tilbakeslaget :(
   Så trist å lese om din svovelpeon, men jeg håper inderlig at den kommer seg igjen!
   Ja, når det var meldt om frost visste jeg at jeg måtte ut og ta bilder før skadene kom. Mine hortensia står ganske beskyttet inne i en krok, og med fiberduk over håper jeg at de er ok under der. Har ikke våget å se etter enda ;)

   Ønsker deg en fin dag også!
   Klem, Marit

   Slett
 3. Hei Marit.
  Flotte bilder du tok før frosten kom. Hva i all verden skal man gjøre? Her var det rett under null i natt. Ute er det fryktelig kaldt. Synd når ting blir skadet. Hortensia tåler litt så jeg håper de har klart seg. Jeg synes hvitregnen henger litt. Krysser fingrene for at det går bra.
  God tirsdag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Tusen takk. Nei, hva skal en gjøre? Det går ikke an å pakke inn hele hagen, men det var nok det en skulle gjort. Nordvesten er det verste vinddraget som er her, og det ser ut som den har satt seg fast :( Jeg tror også at det går bra med hortensia. Ine har stått ute lebge nå, men når det blir så kjøkig er det greit å dekke de.
   Vi får krysse fingrene og håpe på det beste.
   Ha en fin tirsdag.

   Slett
 4. Hej Marit!
  Så vackert med körsbärsträd i blom. Dina primula ser ut att trivas bra, så vackra. Nu hoppas jag också på varmare väder, men det är kallt och frost på nätterna. Går och bäddar in mina plantor till natten, i växthuset. Vill inte att de skall frysa nu när de kommit så långt.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, de er så vakre, og det er en nytelse å se på blomstene. Ja, de trives veldig godt i det bedet jeg lavde i fjor sommer. De fikk kugjødsel i bunnen, så det er ikke så merkelig at de vokser godt.
   Ja, det må vi bare håpe på. Alle mine sommerblomster og noen trær står i drivhuset. De har kommet for langt med bladene, så de må bare stå der til det blir varmere om natten.
   Ha det godt.

   Slett
 5. Hej Marit
  Ja det er ærgerligt med den frost, der kommer ødelægger det hele ligesom vi skulle have lunere temperaturer, øv. Det hele er lavet om, som vi får vinter om foråret og mildvejr om vinteren, det kan de stakkels planter ikke finde ud af. Jeg kan se, at det hele kommer hos dig på samme tid, så på mange områder har du nået mig eller endda overhalet, det er vist vanligt.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, det er som om alt er snudd på hodet. Det er til tider kaldere nå enn det var i februar/mars mpned. Det føles i hvertfall sånn... ;)
   Ja, når det først blir varmt her blir det veldig varmt, og da tar jeg deg igjen i hagen.
   Klem

   Slett
 6. Good morning dear Marit,
  It's not nice what the weather is doing at the moment. It was cold overhere too last night. But as far as I can see now no damage. What brought a bit of damage was the stormy wind we've had sunday afternoon and the whole day long yesterday. Walking with my dog I noticed how many branches of the tree's along the road were riped of. I hope your gardenplants are getting up again. Sometimes we are amazed how strong they are.
  Have a wonderful day
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon dear Marijke,
   No, it's not nice at all. There are very hard wind here as well, but not any damage of it. I think they now have recovered from last night, but there are to more nights with frost before it get warmer again. I hope they will recover from them too. Yes, they must be very strong indeed.
   Have a wonderful day!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 7. Kære Marit
  Neeeej, hvor er det synd med frostskaderne. Du fik heldigvis fine billeder inden, men du havde nok gerne byttet dem ud med de virkelige blomster uden skader.
  Det er godt, du kan skaffe 'lune' pladser rundt omkring, indtil vi endelig får rigtig varme.
  Jeg vil gerne være med til at skrive under på søgsmålet til vejrguderne, hvis du finder adressen. Her er så tørt, så tørt. Og småkoldt. Tørkeindekset i Danmark, det vil sige, hvor tørt her er, er næsten maksimalt i hele landet. Og så lige i maj, hvor alt skal gro.
  Dit primulabed er vidunderligt. Jeg håber, de retter sig. De er heldigvis nogenlunde robuste.
  Kh Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth,
   Ja, det er virkelig synd at det skal bli sånn nå når det hele er kommet så godt i gang. Ja, det hadde vært mye bedre. Lune plasser er helt nødvendig å ha når været er som nå.
   Ja, det tror jeg nok du vil, og det er jo nesten utrolig at det er så tørt allerede. Det er trist å høre om det. Så galt er det ikke her nå, men det er ikke meldt om noe regn fremover. Noen av de har blomstret helt siden i februar, så de tåler nok dette selv om de så temmelig slappe ut i går. De ser bedre ut i dag enn i går.

   Slett
 8. Hei Marit!
  Det er vondt å se at den ene dagen står de i full blomst for neste dag ligge flate. Hjertetreet er pakket inn, men gjorde det ikke bra nok til natt i går, så det har enkelte sviskader. Nå blåser det en isende nordavind.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det gjør faktisk veldig vondt å se de flate som pannekaker. Nå nettopp kom detcen skikkelig snøbyge her med iskald kastevind. Det nytter ikke å holde på ute i dag.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 9. The weather patterns are crazy, Marit. Yesterday morning we woke up to snow, and I mean real snow, a thick, heavy coating of it. And it is almost mid May. Some things in life are not fair, and snow in May is one of them. I hope that your garden did not sustain too much damage. As for a law suit against the weather gods, I think I would rather just execute them!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes they are, David. Oh, it sounds awful. For 15 minutes ago we hade a little snowstrorm here. The weather are crazy indeed. We will have frost for two more nights, so I'm afraid of the damage of it.
   Yes, that's a good idea! 😈

   Slett
 10. Hei Marit

  Ærgerligt at frosten kommer netop nu, og et år der har været så mildt at alt er igan.... Det stadig mere kaotiske vejr må vi leve med, og stadig oftere!
  Nydelig Double Dots - en af de spændende Rhodoer fra Huisman i Holland.
  Flotte Trillium og Erythronium - begge er jo favoritter!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er så ergerlig, og alt er så sårbart nå når bladene på trær nettopp har foldet seg ut. Ja, det ser sånn ut dessverre!
   Ja, den er så nydelig. De har laget mange flotte rhodoer. De er favoritter begge to ja :)

   Ha en deilig dag

   Slett
 11. Hello, your blooms are so pretty. I can only imagine the damage from the frost, it really hurts.. Our temperatures are below normal for this time of the year, we have had some frosty mornings too. Take care, I wish you a happy day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Thank you. Yes, it's so sad that so many flowers and plants get damaged. It must be colder many places this spring.
   Have a nice day, and take care!

   Slett
 12. Hei Marit.
  Godt du fikk vannet og gjødslet, og vist bilder av planter som blomstrer nå, før du skrev om frostskadene. De fleste planter tåler jo et par timer med - grader, men 8 timer er lenge. Vi er spente på hvordan det går med lønnene i natt, da blir det tredje natta med -grader i 8 timer...Husker at det var enda kaldere i mai ifjor, tror vi hadde -8. Håper det snur i morgen både hos deg og oss:-)
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg måtte bare få gjort det før regnværet, og siden frosten skulle komme. Noen ganger har en det veldig travelt på våren! Et par timer hadde de tålt ja, men nå er det enda verre. I natt har det vært -2 i 9 timer, og jeg gruer meg for å se hvordan det er ute nå!
   Ja, nå må det snu hos oss begge!
   Ha det godt!

   Slett
 13. Åh nej, hvor er det synd med den ødelæggende frost, Marit! Det har vi også haft flere steder i Danmark i de sidste nætter. Men dine billeder er fortryllende. Jeg holder meget af japansk kirsebær. Vi fik sådan et træ i bryllupsgave - men vi bor ikke længere, hvor træer står :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig synd, og i natt har det vært enda kaldere :(
   Tusen takk. Så synd at dere ikke kunne ta med dere treet da!
   Klem

   Slett
 14. Kjedelig med kulde som ødelegger trær og planter. Heggen ser flott ut med alle blomstene, her har vi ikke hegg. Så får vi vente på varmere tider.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig kjedelig. Det vet jeg for jeg har en venninne som bor på Vestlandet, og hun fikk med seg et rotskudd.
   Ja, det er ikke annet å gjøre.

   Ha en fin dag!

   Slett
 15. Så vackert, men vad tråkigt att frosten kom och förstörde delar. Precis vad ni inte behövde just nu. Verkar som stora delar av norra Europa har haft det kallt. T o m kallat här i Wales vissa nätter.
  Ha det bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så kjedelig. Nei, det var absolutt ikke nødvendig. Ja, det har vært frost veldig mange steder.

   Ha det godt.

   Slett
 16. Bellissime immagini! Il padus cresce anche qui infatti la tua foto mi ha ricordato i nostri boschi. Il trillium è stupendo! Sicuramente devo valutarne l'acquisto :)

  Buona giornata e buona settimana :D

  SvarSlett
 17. Thank you, Gabriel. Trillium have a very beautiful flower.
  Have a nice evening.

  SvarSlett
 18. Huff! Den gjelder fortsatt den regelen om ikke å plante ut før etter 17. mai. Men det hjelper jo ikke de som bor ute, og allerede er blitt lokket fram av vårvarme. Ser ut til å være en farlig natt til, før det sakte går oppover med gradene. Det er stappa i drivhuset, og "spøkelser" utenfor. Tvi, tvi!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de gamle reglene er nok de som fortsatt gjelder, ja. Nei, de har blitt lokket frem av en unaturlig varme, og så har de kommet alt for langt i utviklingen. I natt var det -2 grader her i 9 timer, men det gikk bedre i natt likevel for luften var tørrere.
   Ja, det ser ut som varmen kommer over helgen. Stappa drivhus og spøkelser her også, men etter fredag skal de ut! :)

   Slett
 19. Starten på maj er en lumsk periode, hvor man ikke kan vide sig sikker for nattefrost, og på det her tidspunkt orker man næsten ikke at gå ud og beskytte alle mulige planter. Her bliver kartoflerne dog dækket med plastik hver aften.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sikkert. Her sa vi i "gamle" dager at det var ikke trygt å plante ut før 17.mai, og på kirkegården til pinse. Noen ting er fortsatt som "normalt" ;)
   Nei, det nytter ikke å dekke hele hagen, og det har jeg heller ikke gjort. Jeg må nok bare leve med skadene. Det høres fornuftig ut. Jeg har mine poteter i drivhuset inntil frosten har gitt seg. De skal dyrkes i potter i år :)

   Slett
 20. Fin bild av 'Double Dots' och kul att se bilden. Jag har nämligen ratat den tidigare när jag såg bilder på nätet... Tar och omvärderar nu när jag såg din bild :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Carina. Jeg liker den veldig godt, og du burde vurdere å skaffe deg den ja :)

   Klem, Marit

   Slett