fredag 8. mai 2020

Flytting av peoner med mere...

Dette blir et langt innlegg, for jeg har jobbet som en gal i flere dager. Noe av dette gjorde jeg på onsdag, noe på torsdag og resten i dag.  Jeg skal forsøke å få en sammenheng så dere får med mesteparten... ;)

Siden jeg har flyttet så mye annet, så var det nå noen peoner som også skulle få et nytt voksested. De sto rett bortenfor syrinen som ble flyttet, og de hadde akkurat sendt noen nye skudd opp. Jeg spadde opp tre med navn, og en uten navn. 'Athena', 'Buckeye Belle' og 'Coral Charm'. Den siste får bli en overraskelse... ;)

Borte ved dammen plantet jeg en peon for mange år siden, og den har kommet helt i skyggen av bambusen som står der. Bambusen var bare en liten tynn spire da den ble plantet, men det er den ikke nå... ;)
Så da flyttet jeg denne peonen også. Den har sendt utløpere i alle retninger, og oppfører seg ikke som en "vanlig" peon. Den delte seg opp i tre deler, og jeg flyttet to av de. Denne peonen har jeg aldri hatt noe sikkert navn på.

Paeonia mairei antagelig...

 Dette er et gammelt bilde av den.
Den minner ikke om andre peoner jeg har. Den blir ca 20-25 cm høy, og har litt delavaii bladverk synes jeg.  Det er nok en villpeon av noe slag. Den ble solgt som en trepeon, men den er i såfall en veldig liten trepeon ;)
Jeg har fått mange forslag på hvem den kan være. Paeonia officinalis 'Mollis' er en av de. 

Sånn så den ut etter flyttingen på onsdag. Litt slapp, men i dag hadde den rettet seg opp.

Sånn ser den lille ut som er igjen der de andre sto før. 

 Tror de andre vil like sin nye plassering, for nå får de sol. Det er nemlig ikke mye sol bak en stor bambus... ;)

Det ene drar det andre med seg, og jeg lagde en ny "vei" inn til steinsirkelen, og luket hele området før jeg plantet peonene. Dette er et bed som er utenfor steinsirkelen hvor jeg har prøvd div. planter. Roser likte seg ikke der, og det kommer garantert av all leiren som er rundt der. Peoner og iriser har derimot likt seg der.

 Inne i drivhuset hadde jeg en peon som ventet på utplanting, så nå har den kommet i bakken også. 
Peonen heter for øvrig 'Peter Brand'. Ukjent for meg, men den skal være mørk rød.

Dette var så langt jeg kom på onsdag. Nå kommer fortsettelsen :)

  Jeg har endelig fått plantet barrotrosene i potter. De har stått i drivhuset i en liten evighet,  men de har vært plantet i jord. Nå har de fått større potter, og kan plantes ut når faren for nattefrost er over. Jeg har også plantet alle begoniaknoller og har nå en slags kontroll på innholdet av drivhuset ;)
Det er mye som venter på å komme ut, men så lenge denne iskalde luften er her er det tryggest å holde de inne i drivhuset. Jeg er lei vind og kulde, og venter på varmere tider :)

I går (torsdag) fikk jeg gjort klart kanten på halve steinsirkelen. Flyttet på veldig mange steiner som ligger der til å dekke jorden, men ugress kommer frem likevel. Så jeg flyttet, luket og flyttet steiner tilbake. Sisyfos jobb? Ja, og det vet dere fra før at jeg liker det så godt... Not... ;)
Men jeg er ekspert på å pådra meg sånne jobber.

Det ble god plass i bedene utenfor steinsirkelen etter ryddingen og flyttingen av den "Mollis" peonen. Jeg var bortom gartneriet og hjem ble det med hvite løyntnanthjerter og en hvit peon, 'Shirley Temple'
Jeg har fra før en hvit peon der som er kjøpt som 'White Sarah Bernard'. Jeg hadde tre hosta 'Blue Ivory' som også nå er plantet ut, og tror disse plantene vil kle hverandre :)

I dag har jeg fått gjort ferdig resten. 

Bilder av det kommer neste gang.

God helg/weekend!

50 kommentarer:

 1. Good afternoon dear Marit,
  Now I know why I never see a chair or place to sit in your garden. You are always working in it (fun). A fantastic Peony you are sharing!!!
  Have a wonderful weekend ahead!!
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon dear Marijke,
   You are spot on, but I do have chairs and tables :)
   I put them outside today! I sat in my chair and reading your comment, and I smiled. Very funny!
   Thank you!
   Have a wonderful weekend ahead you too.
   Rosehugs, Marit

   Slett
 2. Skal si du står på, Marit! Godt jobba!
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men nå er det en lang pause!
   Klem, Marit

   Slett
 3. Med all den jobbinga, er det vel greit med litt kjølig vær? Blir inspirert til å få bakenden i gir ved å lese her. Har nå gravd ned klatrerosen 'Valdemar' og to klematis, og trenger allerede en pause! Får håpe det går bra med de flyttede peonene, og at de snart blomstrer vakkert! Den ukjente ligner P. mairei, men min blomstrer nå. har også kjøpt 'Peter Brandt' i år :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant. Jeg får omtrent ikke gjort noe i varmen. Mye bedre med litt kjølig vær. Så fint da! Jeg tror det går bra med de fleste. Ok, enda et navn å google! Hm, kan vi ha kjøpt de fra samme butikk? ;)

   Slett
  2. Tenkte meg det, ja :)

   Slett
 4. Hello, sounds like hard work moving all these plants. The peony is beautiful. Enjoy your break. Take care and have a happy weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Yes, it's very hard work. Thank you.
   Have a nice weekend!

   Slett
 5. Hvor er du flittig i haven - det er så spændende at følge. Og det er godt, at du har drivhuset, hvor du kan opbevare planter, når luften udenfor er iskold.
  Ha' en rigtig god weekend.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, flittig må jeg være når været er fint. Snart blir det iskaldt igjen. Ja, uten det hadde det nesten vært umulig å drive frem blomster. Da hadde sesongen blitt enda kortere her.
   Ha en riktig god weekend du også
   Klem

   Slett
 6. Hei Marit.
  Du står på som alltid:-) Får håpe peonene trives bedre på nytt sted. Har et par trepeoner som må flyttes, men tar det til høsten..for mye å gjøre nå.
  Skulle gjerne hatt en minigraver nå, men ikke mulig å få inn i hagen, så da må gravejobben gjøres for hånd. Spar opp syrinskudd og røtter ca 30-40 cm dypt. Ikke mange kvm om dagen, men opp skal det.
  Spent på bildene som kommer fra deg:-)
  Ha en fin helg/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg prøver så godt jeg kan. Jeg håper de vi trives der ja. Det er mye å gjøre nå ja, så en må prioritere hardt :)
   Det forstår jeg veldig godt. Syriner er noen seige planter å få opp. Da går det jo fremover hos deg!
   God helg!

   Slett
 7. Maj måned er en skøn havemåned, men temperaturforskellen mellem drivhuset om dagen og nattemperauren udenfor gør det besværligt at jonglere med priklede planter og planter, som indtil nu har opholdt sig i drivhuset. Jeg er temmelig flittig for tiden, synes jeg, men det er vand ved siden af dig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, mai måned er alltid så deilig. I dag har det vært så fint vær her i dag, og da er det så godt å holde på ute. Ja, temperaturforskjellene er store nå, og det er ikke enkelt med å flytte planter frem og tilbake. I weekenden skal jeg ta det helt med ro. Ryggen har blitt så vond, og da er det ikke annet å gjøre enn å ta det med ro.

   Slett
 8. Ja pioner går ju fint att plantera om, bara man får med en ordentlig rotklump med jord. Så det blir nog bra. Vattna ordentlig bara. Ha det bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en må ha med en skikkelig rotklump. Jeg har vannet de flere ganger, og det ser ut til at det går bra.
   Ha det godt.

   Slett
 9. Das ist eine sehr hübsche Pfingstrose. Interessant, dass sie sich teilen lässt.
  Ich habe mir eine Itho Pfingstrose gekauft. Diese Sorte kannte ich vorher nicht. Ich bin gespannt, wie sie sich entwickelt.
  Ja, Arbeit gibt es im Garten immer.
  Viele Grüße
  Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, peony can be devided. I have three treepeonies in my garden, but only one them have flowered.
   Greetings, Marit

   Slett
 10. Hej Marit

  Nej en træpæon er det jo ikke...
  Jeg har på fornemmelsen at der er en pæon i Norge som er blevet formidlet som Paeonia mairei. Din og andre jeg har set billeder af har dog en dobbelt blomst -P. mairei har en helt ren enkelt blomst. Den findes dog naturligt i en 4n version altså som kromosomfordoblet, og måske er det den der har de flere kronblade?
  Spændende!

  Sikken du ellers har været i gang. Kan godt forstå du venter med at flytte meget ud, Søndag skulle kunne blive med snestorm, og natten til mandag med frost...

  V får se.

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Nei, det er helt sikkert at det ikke er. Takk for info, og hva du vet :)
   Ok, da får jeg skrive opp det navnet. Ja, det er jo spennende med disse peonene. Jeg håper at den vil blomstre til neste år.

   Ja, nå er det bare å vente med å flytte ting ut, og heller pakke ting inn som står ute... yr har satt opp en 0 her, og det blir alltid kaldere enn de melder. Her har bladene foldet seg ut på flere lønner/acer, og da vil de fryse...
   Ja, snø og kulde høres helt topp ut :(
   Vi får se ja.

   Ha en deilig weekend

   Slett
 11. Du er helt imponerende, hardt-arbeidene hagedame, Marit!
  Tipper du slapper godt av når du får satt deg ned på kvelden. Hele kroppen roper til deg at du har brukt hver eneste muskel.
  Jeg har hatt et par roligere dager på grunn av noen innkjøp og et par besøk, det merkes godt på kroppen.
  Blir spennende å se litt bilder etter hvert.
  Ha en fin helg og sett av litt tid til lettere arbeid, Marit.
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. I går kveld var jeg så trøtt at jeg sovnet i stolen ;)
   Nå skal jeg ta det med ro i flere dager, for nå må jeg hente meg inn. Ja, en behøver å ta det med ro innimellom. En er ikke 20 år mer... ;)
   God helg, Turid!

   Slett
 12. A beautiful flower, and photographed so well!

  SvarSlett
 13. Det er utrolig hvor mye du får gjort i hagen for tiden, Peoner er vakre planter. Noe nytt til hagen frister alltid, så gartnerier er spennende.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå har jeg fått gjort mye. Gartnerier frister alltid, og jeg har et 3 km herfra så det er kort vei dit :)

   God helg!

   Slett
 14. Oj, vad du måste jobbat! Men fint blir det.
  Trevlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært mye jobb. Tusen takk.

   God helg!

   Slett
 15. Hej Marit!
  Du har många projekt på gång, pionerna kommer nog att trivas bättre i sol. Har en rabatt med pioner som inte får så mycket sol, borde göra som du, och flytta på dem. Shirley Tempel är riktigt fin.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, jeg har det. Det tror jeg også. Den sto opprinnelig i sol, men bambusen har plutselig blitt så stor. De liker nok sol bedre enn skygge. Ja, den er veldig fin. Det blir spennende å se om den vil blomstre.
   God helg.

   Slett
 16. Hei Marit.
  Så flittig du er. Bruk nå helgen til å slappe godt av. Vi er ikke unge lengre.
  Er spent på denne polarkulden som er varslet. Nå er det inn igjen med plantene.
  God helg til deg og slapp godt av.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, jeg skal prøve på det. Nei, det er helt sikkert.
   Det er jeg også, og må nok ut med duk i morgen kveld.
   Takk. God helg til også.

   Slett
 17. ..och på den 4:e dagen vilade hon... eller inte ;) Jag känner igen det. När jag kommer in vid halvsju - sju är jag helt slut. Grävning är tungt men för mig går mer energi, märker jag, åt till att tänka ut bra ställen till det jag flyttar.

  Det blir spännande att se när det är klart. Om det är Paeonia mollis, luddpion, så har den små grå hår på undersidan bladen och frökapseln är också luddig. Men det namnsättningen, åtminstone i Sverige, har varit förvirrad. Jag odlar P mollis som en art. Den är mycket tidig och låg kanske 40 cm hög i god jord.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,noe sånt... ;)
   Nei, hun gjorde nok ikke det. Jeg har gjødslet rosene, beskåret de og har klippet gresset for første gang i år :)
   Ja, sånn er det med meg også. I går kveld sovnet jeg i stolen... ;)
   Da skal jeg se etter det i morgen. Min tror jeg ikke har vært så høy.

   Klem, Marit

   Slett
 18. Until now the month of May was a beautiful garden month! Today it will be 25 degrees.
  Your garden is so beautiful, I also have peonies in the garden and so far only a peony bud is open. The peony that you have in the greenhouse and is open, will flower in the Netherlands at the end of May.
  Have a nice weekend!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. 25 degrees? Wow! Thank you. Ok, so nice to know.
   Have a nice weekend!
   Hugs!

   Slett
 19. Jag testade att flytta några pioner men det gick inte alls tyvärr...de är lite känsliga :)
  Ha en fin helg!
  Kram Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ikke sikkert at de vil overleve flyttingen. Det vet jeg nok ikke før det har gått litt tid.
   God helg!
   Klem, Marit

   Slett
 20. Skal si du har stått på og jobbet, Peon er noen nydelige planter. Ha en fin kveld, du er sikkert helt pumpa :D Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noen ganger tar det helt av her :)
   Peoner er så fine ja, og så mange forskjellige sorter det er av de.
   Ja, jeg er sliten etter all jobbingen.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 21. Du får meget arbejde fra hånden. Var det mig, ville jeg falde i søvn på sofaen hver aften. Men du har en plan, og resultatet af dine anstrengelser bliver godt!
  Hav en god søndag - og husk at tage et lille hvil!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det gjør jeg også ;)
   Til slutt blir det nok godt.
   Ja, i dag skal jeg ikke gjøre noe som helst!
   Ha en god søndag du også.

   Slett
 22. Det händer mycket hos dig nu Marit! Härlig läsning. Hoppas pionerna kommer att tacka dig genom att bli frodiga och ge vacker blomning. Min erfarenhet är att dom tål bra att flyttas. Det där med att dom inte vill blomma på flera år tror jag är en myt. De jag flyttat har blommat redan året efter.
  Min svavelpion har 15 knoppar räknade jag till här om dagen. Igår såg jag att den första börjat skifta i gult så inom några dagar slår den säkert ut.

  Önskar dig en fin söndag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør det, Anita. Jeg håper jo på at de tåler flyttingen. De så helt fine ut i går, og i natt har det kommet regn her.
   Ja, det tror jeg også. Jeg kjøpte en ny peon her om dagen, og den sto med knopp. Det som folk ofte gjør feil er at de planter de for dypt. Da må de vokse seg oppover før de vil blomstre igjen.
   Så heldig du er! Svovelpeon har jeg aldri hatt. De er ikke så lett å finne i handelen. Da må du ta bilder av den :)

   Ønsker deg en fin søndag også!
   Klem, Marit

   Slett
 23. Men dog - men dog, som du knokler Marit!
  Det er helt imponerende du også får tid til at fortælle om det hele på din blog.
  vi har haft rigtig dejligt forårsvejr de seneste dage, men nu kommer kulden vist igen fra i morgen, så vi har også nået en del i begge haver. Sikken en masse motion vi får!
  Sådan noget med at flytte planter rundt kan man jo blive ved med. Hver gang man har gravet noget op bliver der et hul, og hver gang man har gravet en plante ned bliver der en anden plante til overs. Det er skruen uden ende...
  Glæder mig til at se hvordan dammen bliver, men pas nu lige på ryggen!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Ulla, jeg gjør det, men nå skal jeg hvile i flere dager. Ryggen har slått seg helt vrang, og da er det mun hvile som hjelper.
   Det kom regn her i natt, men snøen ligger rett oppe i åsen her. Så kulden har absolutt kommet tilbake. Ja, vi får masse mosjon, og det er jo en veldig god ting med å ha en hage. Ja, det er sant! Det er litt av et puslespill :)
   Ja, jeg må virkelig ta hensyn til den fremover.

   Ha en god søndag!

   Slett