fredag 1. mai 2020

Den store flyttedagen...

I går hadde vi besøk av en venn av oss som har en minigraver. Han har sagt at vi bare måtte si i fra når jeg behøvde hjelp til å flytte noe i hagen, og det hadde vi nå. Tre kjeglegraner måtte bort, en parykkbusk ble flyttet, en to meter høy syrin ble flyttet og en liten lønn. Kjeglegranene, Picea glauca conica og parykkbusken, Cotinus coggygria måtte fjernes og flyttes for der skal vi snart lage veranda.  Syrinen/ Syringa vulgaris og den lille lønnen/Acer palmatum var. dissectum 'Inaba Shidare' måtte også flyttes. Der hvor de sto skal det på sikt settes opp en carport. Det ligger frem i tid, men det var like greit å flytte de med en gang når vi hadde så god hjelp.

Den er egentlig bitteliten...

...men det er stor kraft i den.

Det er ikke så lett å se hva dette er, men det er altså den lille lønnen. Heldigvis hadde den ennå ikke fått foldet ut bladene. Jeg vannet godt etter flyttingen, så jeg håper at det går bra med den. 

Dette er parykkbusken. Det merkelige var at den hadde lite røtter. Jeg håper at den vil klare seg der. Denne er helt på grensen i herdighet, men jeg har hatt den siden 2007, så det er lov å håpe at det vil trives på sitt nye sted.


Her er syrinen som ble flyttet. Dette er på et sted i hagen hvor det opprinnelig fra gammelt av har stått en hvit syrin. Sånne gamle syriner pleier å bli noen store planter etterhvert og umulig å ha med å gjøre. Men denne hvite har alltid oppført seg "pent". I tillegg har jeg kjøpt noen frøplanter på planteauksjoner av andre sorter, og for noen år siden fikk jeg en gammel sort i fra Asker hvor naboen kommer fra. Så disse står i en klynge i sammen, og da tenkte jeg at det kunne bli fint å flytte denne syrinen jeg kjøpte i 2009 dit. Den har vokst seg opp til 2 meter, men den var ikke så stor i omkrets.  Vi måtte frakte den i trillebår, og den trillet min mann. Den tror jeg veide over 100 kg, og vi måtte stoppe tre ganger innen den var på plass.  

Jeg tok oppryddingsjobben etterpå, og da tok jeg frem mine gode hjelpere i hagen, nemlig krafse til venstre, to forskjellige spader og en rive.

Jeg glemte å ta bilde av den siste hjelperen, nemlig trillebåren :) Den er helt uunnværelig i hagen. Vi har ikke mindre enn fire stykker, to i plast og to i metall. Den i metall ble brukt til å frakte trærne. Denne i plast tåler ikke så tunge løft.

I går mens vi holdt på var det så iskaldt, og det blåste nordavind fra absolutt alle kanter. Jeg hadde ull på meg både innerst og ytterst + lue på hodet. Det begynte å regne i går kveld, og det var 4 grader når jeg la meg.

Da var det litt overaskende å våkne opp til dette, men sånn er det her noen ganger. Jeg fylte opp all fuglematen jeg hadde igjen her om dagen, og har hatt besøk av veldig mange fugler etterpå. Siden der er så kaldt så behøver de mat nå også. 
"Buret" til barlinden/taxus er fortsatt på. Jeg føler meg fortsatt ikke sikker på at det ikke kan komme et rådyr her og spise av den når det forsatt er "vinter" her...

Kom mai du skjønne milde heter det i sangen, og gjør skogen atter grønn. Skogen har blitt grønn allerede, men snøen sa de ikke noe om i sangen... ;)

Jeg kjente at det var "snøluft" i går, så helt overraskende var det likevel ikke.  Se på den stakkars magnolia som blomstrer i snøen :(
Nå vil jeg ikke se mere snø!

Ha en fin 1.mai, og god helg/weekend!


54 kommentarer:

 1. Hej Marit!
  Vilken tur med en granne som kan hjälpa till. Låter inte alldeles enkelt att flytta på träd och buskar. Hoppas det går bra. Vädret hos oss är också kallt, men ingen snö nu. Det kom lite grann för några nätter sedan. Nu hoppas vi att sköna Maj visar sig.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det var veldig heldig å få hjelp til de store trærne. Nei, det er ikke enkelt i det hele tatt. Det er kjølig her fortsatt, men bedre enn i går. Ja, det må vi håpe på!
   Ha det godt.

   Slett
 2. Sådan en maskine gad jeg godt have adgang til. Så tror jeg, der ville blive flyttet flere store planter, end der sker nu.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan jeg godt forstå. Det er en stor jobb å flytte trær ja. Det er nesten umulig å gjøre uten hjelp.

   Slett
 3. Hej Marit
  Ja sådan en maskine kan mange af os bruge, det er godt med gode venner, jeg håber, planterne overlever flytningen.
  Sikken en kulde og sne, nej det vil vi ikke have mere af.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, det er noe alle skulle hatt i hagen sin. Gode venner er gull verdt. Nei, nå vil jeg ikke se mer snø.
   Klem

   Slett
 4. Good morning dear Marit,
  I have respect for you that you keep going on making plans for your garden. And it are heavy jobs! Great that you've had a machine to do some work for you!! It must have been a suprisse to see the snow in your garden. It's cold also here, and thunderstorms with hail are forecasted. Not a thing I was waiting for.
  There will be better weather later in the week.
  Have a wonderful weekend ahead
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon dear Marijke,
   Yes, it was a very heavy job. It helped a lot. I hope the snow don't come here anymore.
   Yes, it will be warmer in next week.
   Have a nice weekend ahead!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 5. Oh, Marit you did a great job! The moving is worst then planting, ha ha :-)
  Fortunately you have had such powerful helper. I think your lilac will be OK because they tolerate the transplant well.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Nadezda. Yes :)
   Yes, I was very happy about the help. The lilacs tolerate very much, so I think they will be ok.

   Slett
 6. Hei Marit

  Sikken et stort job! Godt der var hjælp at hente - sådan en lille maskine er super, uden at den totalt ødelægger resten af haven.
  Godt du fik sne, så holder temperaturen sig omkring de nul - og frostskaderne bliver mindre tænker jeg...

  Ha en dejlig maj

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det var en stor jobb, og jeg tror ikke vi hadde klart det uten hjelp. Jeg har fått skrekken for store gravemaskiner etter vi gravde opp hagen her ;)
   Denne her var liten og søt, og ødela ingen ting :)
   Ja, det hadde nok vært kaldere hvis det hadde vært klart vær. Nå ønsker jeg meg varme! :)

   Ha en deilig weekend og mai du også

   Slett
 7. Happy month of May Marit! I hope all your plants survive the move. I love the lilac bushes, they are so pretty. We are seeing some around our neighborhood in bloom. We had over an inch of rain and high wind yesterday.
  Take care and stay safe! Enjoy your weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Eileen, and happy May to you too!
   I think they do. You are lucky who have lilac in bloom already. Take care and stay safe you too.
   Happy weekend!

   Slett
 8. Graver trengs, når dere skal flytte en hel skog!
  Kjente den snøluften i går, men heldigvis fikk vi bare regn. Mange snøbilder i dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant ;)
   Da var du heldig! Ja, det var mange som gikk snø i natt.

   Slett
 9. I have an evergreen shrub in front of the house that needs to be moved. Could you ask your friend to come over here please?

  SvarSlett
 10. Hei Marit.
  For en jobb å flytte alle de trærne. Heldig at dere kunne benytte dere av en minigraver. Uff, tenk å våkne til snø nå. Nå må det vel være over for i år.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, det var litt av en jobb. Det hadde ikke gått uten den, for da tror jeg at røttene hadde blitt ødelagt hvis vi skulle gravd de opp selv.
   Ja, nå må det være slutt!
   God helg.

   Slett
 11. Det var litt av en flyttejobb dere har hatt, sikkert greit å få det gjort. Snø i mai har heller ikke jeg sans for, men ulltøy er fortsatt på her også.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var litt av en flyttejobb! Det var veldig godt å bli ferdig med det nå før bladene folder seg ut på de. Nei, det er ikke noe ok i det hele tatt. Jev måtte kaste ulltøyet av meg i går, for da kom sola og det var varmt et lite øyeblikk.

   God helg!

   Slett
 12. Hvor er det dejligt at I kender en, der har en minigraver! Sikke et stort arbejde dagen bød på - så dejligt at få gjort!
  Tænk at I så store temperaturforskelle. Forleden dag havde I 20 grader.
  Ha' en fin-fin weekend,
  klem

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, det er så fint. Min mann skal gjøre en jobb for han, så da bytter vi bare tjenester :)
   Veldig godt å få det gjort ja.
   Det svinger veldig her, og jeg vet ikke hvorfor men sånn er det her.
   Ha en deilig weekend, Gitte!
   Klem

   Slett
 13. Hello dear Marit,
  Nice to have friends with mini diggers! This saves you a lot of work!
  Here was also a lot of rain the last few days, and the water was badly needed, but luckily no snow.
  Enjoy your weekend!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella,

   Yes indeed! Yes, it was very helpful. Better with rain than snow!
   Enjoy your weekend too.
   Hugs!

   Slett
 14. Kære Marit
  Jeg har tit drømt om sådan en lille maskine, men her i haven er der dårligt nok plads til at grave med spade. Det var vel nok en masse buske du fik flyttet. Og klogt at gøre plads til carporten med det samme.
  Åh, den stakkels magnolia. Hvor er det synd. Jeg kan godt se, at det kan være svære forhold hos dig. Et er sikkert: En dag er det sidste gang, det sner i dette forår :-))))
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, det er et flott hjelpemiddel hvis en har plass til den. Det ble flyttet mange busker og trær ja, og det er likegodt å gjøre det nå som senere.
   Ja, ikke sant! I dag skinner solen her, og magnoliatreet ser slettes ikke så dårlig ut tross alt. Ja, her skifter været ofte. Fra 20 grader til 0 på noen dager, men det er sånn det er her. Jeg håper at det er siste gang på mandag, for da er det meldt om regn og 1 grad. Vi får se! Ja, en dag er garantert den siste ;)

   Slett
 15. Bra när maskiner kan göra det tunga och besvärliga jobben. Bra hjälp!
  Ha det godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig bra.
   Ha det godt!

   Slett
 16. Så bra at man har slike venner som har minigraver. Det kommer godt med når man skal flytte busker & trær. Gleder meg til å se enda mer her hos deg som blomstrer.
  Ha en fin lørdagskveld.
  Klem Christina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig godt å ha venner som kan hjelpe til.
   Så hyggelig!
   Ha en fin lørdagskveld du også!
   Klem, Marit

   Slett
 17. I'm glad you had help. I hope all went well !

  SvarSlett
 18. Det var da en dejligt produktiv dag I fik jer der med den lille gravemaskine. Det skal nok blive fint alt sammen, når blot vinteren vil stoppe og give plads for forårsfornemmelserne, men jeg tænker I har holdt jer varme med alle de tunge planter.

  Rigtig god maj (du søde milde)!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den dagen fikk vi gjort veldig mye her. Jeg håper på det, ja. Vinteren må jo ta slutt en dag, før eller siden...
   Vi holdt oss varme mens vi holdt på ja, for det var krevende. Etterpå gikk vi inn i hagestuen, og hygget oss der.

   Riktig god mai til deg også. Hos deg er det vel mildt allerede :)

   Slett
 19. Så god og effektiv hjelp du fikk. Vi har også flyttet en del trär og busker opp gjennom årene og det har alltid gått bra.
  Håper du slipper nere snö nå!
  God söndag!
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det varen super hjelp å få. Det høres betryggende ut. Ja nå er jeg lei snø og kulde :)
   Ha en fin kveld.
   Klem, Marit

   Slett
 20. Hei Marit!
  Det er helt fantastisk å få maskinell hjelp til sånne ting. Man kan bruke kreftene på noe annet og det er det jo nok av. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Det hadde nesten vært umulig uten den hjelpen. Syrinen hadde lange røtter. Ja, det er helt sikkert.
   Ha det godt!
   Klem, Marit

   Slett
 21. Hi Marit, beautiful photos of your garden. I think you have a beautiful house. Have a nice week. Greetings Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Thank you.
   Have a nice week you too.
   Greetings, Marit

   Slett
 22. No - snø er ikke lenger morsomme, kjære Marit. Veldig god at du matet fuglene.
  Vi hadde 7 grader i morges, kirsebærtrærne er ferdige med å blomstre og nå blomstrer epletrærne ... og syrinen min blomstrer fantastisk mørk lilla - så du det i bloggen - bildet med den strikkede strømpen? Jeg er fornøyd hvert år.
  Veldig flott at du hadde hjelpe med det gravemaskin. Jeg holder fingrene i kryss for fint vær slik at alt kan vachse i hagen din. Klem fra meg.
  Ha en fin uke. Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, snø vil jeg ikke ha mer av nå. Fuglene er glade for maten nå også, for her er det stadig kjølig vær. Jeg måtte inn på bloggen din for å se en gangt til, og syrinen din er veldig fin!
   Ja, gravemaskinen var veldig hjelpsom. Jeg håper på det!
   Klem fra Marit

   Slett
 23. Jeg blir stadig overrasket og imponert over alt det du flytter på, både blomster og busker og trær.
  veldig godt at du kjenner en med liten gravmaskin.
  Men snø nå - så sent - det fortjener du ikke!
  Jeg satser på at vi er ferdig med frostnettene her hos oss og begynner å sette ting ut.
  Ha en fin dag, Marit!
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her blir det flyttet på både det ene og andre :)
   Nei, snø nå passer ikke i det hele tatt!
   Det tror jeg ikke vi er her, for det var hagl og snø her i dag igjen. Luften har vært iskald i hele dag.
   Ha en fin uke, Turid!

   Slett
 24. Sånne minigravere er utrolig effektive. Min bror har en sånn :-)

  Det er nordavind her også, og kjølige kvelder.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er veldig effektive! Så bra :)
   Det snødde litt i ettermiddag. Luften er iskald ja.

   Slett
 25. Man ska bruka all hjälp man kan få tänker jag :) Tänk jag har redan glömt vädret förra veckan, eller snarare jag kommer ihåg de sköna kvällarna men resten glömmer jag. Nu ska jag gå ner och prata med grannen nån dag... ..han är som ett klockverk. Varje fin kväll tar han traktorn vid 17-tiden och så kör han motorsågen till ungefär 19. Så ävla irriterande om man som jag vill avsluta kvällen i en stol ute.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant, og jeg tror ikke vi hadde klart å få opp syrinen alene. Den hadde røtter til andre siden av kloden ;)
   Jeg prøver å skrive det ned for å ha å sammenligne med.
   Huff da ;)
   Ja, sånt er passelig irriterende :(

   Klem, Marit

   Slett
 26. Utrolig praktisk med en venn med minigraver, skulle ofte ønske at jeg hadde det :) Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var veldig fint å få hjelp med å få opp de trærne. Det forstår jeg godt.

   Ha en fortsatt fin dag!

   Slett
 27. Så praktiskt att få hjälp med att flytta växter. Men vilket bakslag i vädret. Inte så roligt att vakna upp till snö i trädgården. Men jag gissar att den gick bort snabbt ändå. Det brukar ju snön göra den här tiden på året ... som tur är. Hoppas att inte magnolian tog skada. Min magnolia har inte slagit ut ännu. Vi har haft många frostnätter senaste tiden och jag är därför spänd på att se om den klarat sig eller om kanterna på blommorna kommer att vara bruna.
  Idag har vi mulet men ännu inget regn. Och ingen frost natten som gick vilket kändes skönt.

  Önskar dig en fortsatt fin vecka!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var veldig godt å få hjelp til det.
   Det var veldig spesielt å gå fra 20 grader i tre dager og så ende opp med snø. Som du sier så smeltet den veldig fort. Den var borte med en gang. Det var frost her i natt igjen, og i neste uke ser det ut som det blir frost igjen :(

   Ha en fortsatt fin dag og uke du også!
   Klem, Marit

   Slett