lørdag 17. mars 2018

Camellia, plantepakke, kjelleren, og cyclamen...

Mye på hjertet i dag... ;)

Jeg har studert både bøker og internett i håp om å finne ut hvilke Camellia japonica jeg kjøpte her om dagen. Det som er spesielt med denne er at stripene synes veldig godt på knoppene. De er jo ikke så store enda, men synes godt på de allerede.

Det blir spennende å se hvordan de blir når de springer ut!

Jeg fikk et veldig godt forslag fra Karsten om at det kunne være 'Comte de Gomer' og den kan det jo selvsagt være. Men på den sorten ser knoppene mer rosa ut  Knoppene på mine ser stripete ut allerede nå, og de er ikke i nærheten av å springe ut enda. Så et av kriteriene er nok at knoppene må være stripete, men det sa jeg  jo ikke jeg her om dagen ;)  Så kom gjerne med nye forslag til hvem det kan være!

Jeg har så langt funnet et par navnesorter som kan ligne og den ene heter 'Contessa Lavina Maggi' .  Det blir jo bare gjettinger for enn så lenge må jeg vente på at knoppene springer ut. Det finnes mange stripete sorter så det er sikkert flere sorter  som de kan være. Det er også en som heter 'La Peppermint' som også har stripete knopper.

I dag tidlig var det -16,6 grader her, men midt på dagen var det "bare" -2,7. I den kommende uken er det faktisk meldt om varmegrader hver dag midt på dagen. Jeg håper at det stemmer! :)

I dag fikk jeg årets første plantepakke. Ingen stor pakke, men dog en pakke ;)

2 Plox paniculata ''Cool Water'
1 Aster Novi-Belgii 'Milka'
1 Hemerocallis 'Jean Swann'

3 av de var veldig fine, men den ene har jeg klaget på, for den så det ut som noen hadde klippet av roten. Den hadde kun et lite ynkelig grønt skudd også, så den har ikke en stor sjanse til å klare seg. Det var i fra Hageglede.no.

Jeg har ikke mindre enn tre kjellerrom her, og det er forskjellige temperaturer i alle tre. I det største rommet og der hvor det er kaldest står bonsaier, og min brokebladede Hjertefryd, Disanthus cercidifolius 'Ena Nishiki'. Den står i totalt mørke der pga.at det er snø foran vinduene. Likevel har den store bladknopper. Gledelig at det skjer noe skjer noe der til tross for det. Der er det omtrent 1 grad.

 I kjellerrom nr.2 hvor jeg har mine camellia, hortensia, myrt, oliven, cyclamen, appelsintre, cordyline og pelargonia. Der er det ca. 2 grader, men der er det både to vinduer og to lamper over plantene.

Her en den ene camelliaknoppen med farge på, og i dag så jeg også en til.

I kjellerrom nr.3 har jeg det litt varmere. Der har jeg også et plantetelt som er rundt et stativ med to plantebrett som er over hverandre med plantelys over hvert brett. Der har jeg mine frøplanter, og der spirer det godt nå. Det blir undervarme på det øverste plantebrettet pga.lysene som henger rett under det. Det er veldig kjekt, for der spirer det veldig hurtig. Det er ikke så varmt i rommet, men inne i teltet er det varmt.

Nå har det faktisk spirt i alle cyclamen pottene jeg sådde i januar, og her synes de med sølvfarge på bladene. De er jeg blitt totalt hektet på :)
Den heter C. hederifolium 'Silver Leaf'

På det bildet som jeg viste her om dagen så var det der også en plante med sølvfargede blader.
Det er den som er til venstre her.
Den heter Cyclamen coum 'Silver Leaf'. Altså to forskjellige arter, men lik navnesort ;)

Det morsomme med disse plantene er at stueplanten Alpefiol/ Cyclamen persicum har jeg aldri fått til. Til det har jeg det nok for varmt i stua ;)
Men disse som har temperatur på rundt 2 grader stortrives. 

Felles for alle cyclamen er at de skal ha lite vann, men ikke tørke ut. De bør ha god drenering ute, og her i Norge hvor jeg bor er de helt på grensen til at de overlever.  For meg som er totalt hagegal så liker jeg sånne utfordringer ;)

De liker også at det er kjølig, men ikke sterk sol. Til våren skal disse plantes under store rhododendron, og vokse i skyggen av de. Det blir spennende å bygge opp dette surjordsbedet som jeg planlegger til våren. Der må jeg blande inn sand, grus/pukk og kalkfri torv. Jaja, hodet mitt har planene i orden, men hvordan det blir der når snøen en gang blir borte vet jeg ikke.  Mye jobb, men det skal bli morsomt å få startet på det. Men det er veldig langt frem. Snødybden her er stadig på 104 cm :(

God helg!

42 kommentarer:

 1. Nå er det bare å vente på vårlige temperaturer slik at hagearbeidet ute kan starte. Heldigvis har ikke vi noe snø.

  God helg.

  Beste hilsen Ingrid på www.ingridtunheim.no

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er bare å vente på våren, og den vil jo komme en gang. Heldige dere som ikke har snø.
   God helg!

   Slett
 2. Hej Marit!
  Fina inköp du gjort, Phloxen var väldigt fin. Härligt med alla kamelior som har knoppar och fina cyklamen.Kändes som vår i luften idag, vi går mot varmare tider. De visade körsbärsträd i blom på nyheterna, det var från Tokyo, men snart är den här..
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Tusen takk! Ja, den phloxen er veldig fin, og jeg likte den så godt at jeg bestilte to. Ja, det er herlig å ha blomster i kjelleren. Her har det vært og er så iskaldt. -12 akkurat nå.
   Det hørtes herlig ut med kirsebærblomster. Vi får håpe at varmen kommer snart.
   God helg!

   Slett
 3. Hello dear Marit!
  Can’t wait to see your Camelia blooming with the red stripes!
  Hope Spring will appear in your country soon!
  Have a lovely weekend!Hugs!
  Dimi...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello dear Ella!

   Not me either! I hope it too, and maybe it will be warmer in next week.
   I wish you too a wonderful weekend!
   Hugs!

   Slett
 4. Hej Marit
  Trods kulde og meget vinter har du stadig noget at se til. I dag har det blæst så meget her, at jeg slet ikke har været i haven, det er alt for koldt, selvom det ikke fryser nær så meget hos os. Spændende med dine camellia især den med de stribede knopper, jeg har ingen bud på navnet.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, og akkurat nå er det litt for mye med det ene og andre
   Det er jo den iskalde vinden hos dere som vi ikke har her hos meg. Vi er mer skjermet her i innlandet. Det blir spennende å se hvordan de blir.
   Klem

   Slett
 5. Härligt att ha en källare och väldigt bra att kunna hålla olika temperaturer. Det blir spännande med dina kamelior när de slår ut. Har du redan fått växter också... Jag hoppas att det tar lite tid till innan jag får rhododendron från England. Jag blir inte popuär om det åker in 25 krukade buskar i verkstan också :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er så heldig med den kjelleren. Det blir spennende med hvordan de blir.
   Jada,og jeg var ikke kkar over at de kom så tidlig. Det er sånn jeg tenker om mine fra Danmark. De skal ikke komme før slutten av april, men det er ikke godt å si om det er bart og frostfritt her da.
   Nei, det blir du neppe ;)

   Klem, Marit

   Slett
 6. Hei Marit

  Hov, forsvandt min kommentar? Måske er den gået til spam?

  Nå jeg prøver lige igen:

  For de Camellia du fandt ligner meget bedre - de er mindre rodede. Idag ville min kandidat være Camellia lavinia maggi.
  Flot flot du allerede har fået dine Cyclamen op - løvet er faktisk ret lækkert!

  Tjekkede lige vejret ved mit hus - der er enorme temperatur forskelle -20 inat og op til 7-10 plusgrader imorgen. Mon ikke du også får tøvejr?

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Det har jeg opplevd også. Plutselig forsvinner det jeg har skrevet. Nei, det var ingen ting i spamen.

   Det blir spennende å se hvordan de blir!

   Det tar nesten 2 måneder før bladene kommee. Først danner de små kuler, og så kommer bladene. De er veldig fine, ja.

   Det kan bli spennende fremover hva som kommer av vær. Jeg håper jo på det!

   Ha en deilig søndag du også

   Slett
 7. Spændende at følge dit Camelia-detektivarbejde. Sådan noget kan jeg også godt lide. Jeg har desværre ingen viden om Camelia, så jeg har intet bud.
  Jeg kan forstå, at Armchair-gardening hos dig hedder Kjeller-gardening.
  Trods de mærkelige temperaturer, så KAN det ikke vare længe, før du kan flytte ud af kælderen ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det synes jeg også. Hyggelig at du liker det :) Hos meg kan det nok hete det, ja. Nei, jeg håper jo at det er snart. Denne vinteren er helt uvanlig her, for vi pleier ikke å ha så mye snø eller kulde. Jeg håper at vårvarmen begynner i neste uke :)

   Slett
 8. Hei Marit.
  Spennende med Cameliaene dine. Heldig er du som har 3 rom å kan boltre deg på vinterstid. Jeg har det ene lille. Ute er det nå -5, men heldigvis er vinden i ferd med å gi seg. Som det har blåst. Fortsatt god helg til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise.
   Ja, det er jo det. Jeg har ingen utestue men en stor kjeller.
   Her er det fortsatt veldig kaldt. God søndag.

   Slett
 9. You have a veritable garden in your basement, Marit. And it finally seems as though your weather is beginning to moderate a bit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes I have, David. I hope it will be so. I long for spring.

   Slett
 10. Jeg kan desværre ikke hjælpe med navne, da jeg intet kender til camellia.
  Er lidt misundelig på dine kælderrum - bare jeg havde det ene af dine tre...det til alle frølingerne.
  I dag skal jeg til at så...det gør jeg i stuen, selvom det griser. Så må jeg gøre rent bagefter - det er simpelthen for koldt at stå udenfor (desuden blæser det stadig, omend ikke så slemt som igår).

  Da jeg jo ikke har et kælderrum, stiller Carsten i stedet et bord op i stuen (Hentet ned fra loftet) og rigger til med plantelys. Det fungerer fint, men det er mere besværligt at gøre rent på stuegulvet og den ene vindueskarm er svær at nå med vandkanden...men sådan er det. Jeg VIL så hvert forår :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt i orden! Det kan jeg godt forstå, for det er sånn det blir når en gjerne vil drive frem planter.
   Jeg kjenner til det med jord i stuen, for sånn hadde jeg det før. Her var det -18,6 grader i dag kl.08.00 og det er sykt kaldt.
   Ja, nå vil vi ha vår!

   Slett
 11. Spennende med navnløse Camelia, du finner nok ut navnet etter hvert. Cyclamen er søte små planter, håper de vil trives ute. Vi satser på litt mildere vær neste uke.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spennende å følge utviklingen på blomstene i håp om å finne ut hvem det er. Ja, de er så søte, og jeg håper at jeg får de til å trives. Ja, det gjør vi!

   Ha en fin søndag!

   Slett
 12. Hi Marit, cannot wait to share my hot weather with you.
  You can then have a early spring.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Rainfield,

   I guess it's very warm at your place. Here it's terribly cold. You must send some warmer weather so I can get a early spring!

   Slett
 13. Hej Marit!
  Så fint det låter med dina planer om en surjordsbädd med rododendron och cyklamen. Hoppas snön smälter snabbt så du kan komma igång.

  Kameliaknopparna ser helt underbara ut och snart så får du njuta av de vackra blommorna. Så härligt.

  Så smart du använder källaren med tre rum med olika förutsättningar. Det där med förvaring är ett bekymmer för mig så jag är glad för dina bra tips.

  Kram Anna-Karin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anna-Karin!

   Ja, planene er i hvertfall der, og så få vi se hva som blir ut av det. Det håper jeg også.

   De ser herlige ut, ja, og det blir spennende å se hvordan de blir når de springer ut.

   Det er veldig kjekt med ulike temperaturer ja, for de fleste vil ha det varmere enn det er i de største rommene. Så bra hvis du kan ha nytte av det.

   Klem, Marit

   Slett
 14. It's hard to find the right names, Marit. There are a lot of hybrids on the market.
  The weather forecasters say winter in Holland is over now. I hope so!
  It seems the same is happening in Norway.
  Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's very difficult, Jan. I will know a little bit more when it blooms.

   It looks better here as well, so I hope spring soon can come. The next week it's forecasted warmer weather, but I'm not shure. This morning it was -18,6 degrees :(

   Slett
 15. Camelia er nydelig, Marit, det har jeg alltid ønsket meg.
  Cyklamen er også vakker, må den stå i surjordsbed?

  Klem, Ida

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så fine, Ida. Du må bare vite at det er ingen nybegynnerplante. De er krevende som få, men morsomme å få til.
   De kan sikkert også klare seg i annen jord også, men de må vokse under andre trær og busker. De tåler ikke direkte sol.
   Jorden må uansett være veldig godt drenert.

   Klem, Marit

   Slett
 16. Lykke til med dit detektivarbejde. Jeg nyder synet af dine små cyclamenfrøplanter. Spændende hvordan vejret arter sig i den kommende uge.

  SvarSlett
 17. Lekre, de stripete! Ja, jeg kjenner igjen frustrasjonen over og letingen etter riktige navnesorter. Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er jo det. Det er jo så dumt at de ikke koster på seg hele navnet når de først merker de. Takk!

   Slett
 18. Hello, your plants are all looking beautiful. I would have thought the cold temps in the basement would keep the plants dormant? I am looking forward to the spring blooms. Happy Sunday, enjoy your day and the new week ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Thank you! They are almost dormant,but when the light returns they strart to grow and bloom again.
   Me too!

   Happy Sunday, and Happy New Week!

   Slett
 19. Alltid spennende med litt detektivarbeid, ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det. Litt utfordringer gjør ikke noe.
   Ha en fin ny uke!

   Slett
 20. Spennende med den cameliaen :-) Du finner det nok ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det, og jeg håper at jeg finner det ut :)

   Slett
 21. Det var väldigt intressant att läsa om din källare Marit, att den är uppdelad i tre rum där du kan ha olika förutsättningar. Spännande med din surjordsbädd. Det låter som en riktig utmaning med dina cyklamen. Men det låter ändå som bra förutsättningar för att du ska lyckas få dom att överleva.

  Det är inte lätt att veta vilken camellia det är. När jag var på camelliafestival i Schweiz fanns det 350 sorter och många såg indentiskt lika ut. Och det fanns många som var strimmiga. Och nu ska jag berätta något för dig. Jag köpte en camellia i lördags. Jag som inte har plats :) Men jag kunde inte låta bli för den var vit och oerhört vacker. Och den hade en namnskylt också, Camellia japonica 'Nobilissima'. Jag köpte den på Plantagen där den stod och lyste vit bland alla röda och rosa. Jag kommer att lägga ut bild på den så småningom.

  Önskar dig en fin fortsättning på måndagen!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,og det er egentlig litt tilfeldig at det har blitt sånn. Jeg hadde alt av planter i den kjelleren hvor det er varmest før. Men mine camellia likte seg ikke der, og da begynte jeg å ha de i den nest kaldeste kjelleren. Der trives de veldig godt selv om de blomstrer senere enn dine.

   350 forskjellige camellia sorter...Wow! Det må ha vært litt av et syn.

   Så spennende da! Jeg regnet med at du fikk kjøpt deg en ja :)
   Gleder meg til å se den!

   Ha en fortsatt fin dag.
   Klem, Marit

   Slett