torsdag 15. mars 2018

Nede i kjelleren igjen, en luftetur og nye planter...

Her om kvelden var jeg nede i kjelleren (igjen), og da så jeg plutselig farge på en camelliaknopp! Det er et veldig godt vårtegn, selv om det også er senere enn i fjor. Det har vært, og er fortsatt veldig kjølig der. Men det er mye mer dagslys som kommer igjennom kjellervinduene, og det merkes på plantene.

Cyclamenplantene som har stått der lenge har også begynt å kvikne til igjen.

De ser tilsynelatende like ut, men de er ikke helt like. Jeg har to brett med div. cyclamen, og det ser ut som de trives der. De liker jo å ha det lyst og kjølig der de står, og vannes på skålen.  Sortene er div. hederifolium og coum.

I går kveld bestemte vi oss for å ta en tur til Sverige med båten fra Sandefjord til Strömstad, og vi dro i dag 06.30. Da var det - 9 grader, vindstille og klart vær, iallefall her. Båten er nettopp bygget om, og øverst i båten har det blitt en café og taxfree butikk i sammen. 

Dette bildet er tatt gjennom vinduene der vi satt, og det er jo en flott utsikt utover havet derfra.

Rett etterpå passerte vi Ferder fyr. Da begynte det å blåse, og da ble det 11 m/s og liten kuling.  Den båten vi kjørte er stor, og tåler mye. Så jeg merket ikke noe. Jeg blir nemlig lett bil/buss/båtsyk, så jeg ser alltid på værmeldingen før vi drar. Det kan blåse veldig mye på den strekningen, og da må en bare bli hjemme ;)

Da vi endelig kom frem (det tar  2,5 time) til Strömstad trodde jeg at jeg skulle fryse ihjel. Det var -1 grad, men det kjentes ut som -10, og dette skyldes jo vindværet. 

Så da var det bare å få handlet og reise hjem. Et obligatorisk stopp er lagt inn etter matbutikken og Systembolaget, og det er et besøk på et hagesenter hvor de selger avskårne blomster, potteplanter, og på sommeren også div. uteplanter. 
Der sto det to navnløse camellia som ropte på meg og som fikk være med hjem ;)
Det er så dumt at det selges planter uten sortsnavn, men sånn er det her også.  På Plantasjen har jeg kjøpt flere camellia, og de har aldri sortsnavn de heller. Jeg har en stor camelliabok, så jeg skal prøve å finne ut hva de heter bare de blomstrer. Bare kanskje altså, for det finnes utrolig mange sorter...

Sånn skal blomstene på de to i hvertfall se ut. Jeg var egentlig på jakt etter en ren hvit camellia, men det hadde de ikke.  Det blir uansett spennende å se om blomstene stemmer med bildet på lappen. De er helt i knopp, så det er umulig å si akkurat nå. 
Planteprodusenter er jo merkelige. Lapp med Camellia japonica kan de sette på, men ikke sortsnavn. For mange holder det sikkert å bare få vite at det er en Camellia, men dog. De kunne jo tenkt på plantenerdene også! ;)

44 kommentarer:

 1. Hello, your plants and flowers are pretty. You must have great lighting on them. The camellia looks like it will have beautiful blooms. Pretty captures from the boat ride. Enjoy your Friday and weekend ahead.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Thank you! Yes, they need a lot of light down there, so I have a lot of lamps. I hope so.
   Happy Weekend!

   Slett
 2. Hej Marit
  Fint med en lille tur og camellia køb. Jeg forstår godt din bekymring for at sejle, sådan har jeg det også, men heldigvis tager sejlturen fra os kun en time, det kan man bedre klare. Vinden gør det meget koldere, det kender vi her i Dk.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, det er jo det. Det er mange som har det sånn, og jeg blir aldri kvitt det. Så jeg er nøye med å se hvordan været er den dagen jeg skal reise. Ja, en time er til å tåle.
   Ja, jeg vet at dere kjenner til deg i Dk. Strömstad ligger helt ute ved kysten, og det er mer vind der enn lengre inn i landet. I vindvær kjennes det mye kaldere ut enn det gradene viser.
   Klem

   Slett
 3. Det var en kold tur... og så til søs!! Godt du fik lidt planter med hjem ;-)
  Jeg kan også godt lide, at de har navne, men skønheden er jo den samme og det er vel nok en smuk blomst med striberne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var en kjølig tur! Ikke sant ;)
   Vi som er glade i planter liker jo å ha navn på de. Det er sant, for den er fin uten navn også :)

   Slett
 4. Hei Marit!
  Det er i hvert fall bra at vi har et alternativ til utevår inne. Camellia er rett og slett veldig tiltrekkende så jeg skjønner det er vanskelig å gå i fra.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Ja, det er helt sikkert! De er så vakre, og jeg får aldri nok av de.
   Ha det godt!
   Klem, Marit

   Slett
 5. I admire you for the trip with a small ship for flowers. However, you bought a beautiful one and it was worth a little freezing. Regards.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! Yes, I do a lot for flowers :)
   It was worth it!

   Slett
 6. Hei Marit

  Flot stibet Camellia! Er det 'Comte de Gomer'?
  De sparer jo PBR afgiften hvis de snyder og sælger uden navn....

  Godt du havde en super tur, de moderne færger er meget bedre og mere stabile end de gamle!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Det synes jeg også, den ser i hvertfall fin ut på bildet :)
   Ja, den kan helt klart ligne på den.
   Det gjør de sikkert :(

   Ja, det er de. Turen gikk helt fint, og den ferjen er veldig stor. Den virker veldig stabil med litt vind. Jeg har ikke prøvd den med mye vind, for da blir jeg hjemme ;)

   Ha en deilig aften

   Slett
 7. It must be very agreeable for you to be able to visit Sweden so readily. Too bad it was disagreeably cold when you got there!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's very nice. It takes only 2,5 hours with the ferry to Sweden. It was very cold, but it wasn't too bad. I'm used with cold weather ;)

   Slett
 8. Hej Marit!
  Dina cyklamen ser ut att må bra, så fina. Det var en snabbtur till Sverige, den första bilden kunde vara tagen på sommaren, syns inte att det är vinter och kallt. De stora färjorna är sköna att åka med, och 2,5 timme går fort. Stockholm /Helsingfors tar 15-16 timmar. En riktigt fin Camelia.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika

   Tusen takk! Ja, det er sant, for det ser ikke som vinter der ute nå. 2,5 time går veldig fort, ja. 15 timer med ferje høres ille ut! Ja, den ser fin ut på bildet.
   Ha det godt.

   Slett
 9. Fine Cyclamen som blomstrer i kjelleren. Spennende med nye Camelia, håper du finner navn til dem.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, jeg skal i hvertfall prøve.

   Ha en fin dag!

   Slett
 10. Good morning dear Marit!
  Your Cyclaments are so beautifully bloomed in your basement!
  Lovely pictures from your trip in Sweden!
  What a gorgeous camellia and preety color too!
  Wishing you a lovely day and a happy weekend!Hugs!
  Dimi...

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening Dimi!

   Thank you!
   I wish you a wonderful weekend!
   Hugs!

   Slett
 11. Hei Marit. Så bra du fikk en ferjetur, den ferja ser vi fra huset - langt ut i fjorden.
  Cammellia måtte jeg slå opp for å lese mer om den. Den tåler godt skygge? Men kan være ømfintlig for kalde vintre (for oss som ikke har så mye snø). Har du den i hagen? Den ser kjempefin ut!
  Ha en fin solrik dag Marit.
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid!
   Ja, og det tenkte jeg på når vi kjørte ut fra Sandefjord. Jeg har jo sett på bildene fra deg at du bor rett ved sjøen.
   Camellia er en plante som ikke trives så godt i Norge, fordi klimaet er for kaldt her. Men hos deg helt ute i havgapet kan de kanskje klare seg. Jeg har ei venninne som bor på Jæren, og de klarer seg ute der medet nødskrik.
   Jeg har mine ute i potter om sommeren, men inne om vinteren i kjelleren under lys. De er det jeg kaller ut og inn planter, men det er veldig morsomt å få de til å trives og blomstre.
   Men det er ingen nybegynnerplante ;)
   Ha en fin helg, Turid!

   Slett
 12. God morgon Marit! Jag så på din kommentar hos mig att du varit i Strömstad och köpt två camellior så jag var tvungen att gå in till dig och titta för jag anade att du lagt ut ett inlägg om dom :) Jag blir också så sur på dom att dom inte kan sätta ut namnet utan bara skriva Camellia japonica. Det är som du säger, dom borde tänka på oss nördar också :) Men jag blev förtjust i den när jag såg bilden. En sådan skulle jag mycket väl kunna tänka mig att ha. Jag ska på trädgårdsmässa i nästa vecka och där brukar dom sälja camellior. Jag ska se om jag hittar någon som jag inte har förut. Känner mig mogen för några fler nu :)

  Här skiner solen idag men det var minus 12 imorse och det blåser kallt. Trots att vi inte har så mycket snö som ni har är jag väldigt trött på vintern och vill ha vår!

  Önskar dig en fin dag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. God kveld, Anita! Jeg har vært borte i hele dag, så jeg har ikke fått sett kommentarer før nå. Ja, det er jo ikke til å unngå ;)
   Ja, det er så dumt at de ikke kan koste på seg det når de likevel skriver hviljen plante det er.
   Da håper jeg du finner noen nye med navn der!

   Her var det -9 i dag tidlig. Soken har vært her også i dag, men det ble ikke plussgrader her i dag. Vi får håpe de kommer snart!
   Ønsker deg en fin belg!
   Klem, Marit

   Slett
 13. Hei Marit. Alltid koselig med en tur. Jeg er heller ikke sjøsterk. Tåler nesten ingen ting. Flott Camellia. Navnet finner du nok ut av etterhvert. Her skinner sola, men som det blåser, og det er iskaldt ute. God helg til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise. Ja, det er jo det. Det er mange som har det sånn. Tusen takk! Ja, jeg håper på det. Sånn har det vært her også i dag. God helg!

   Slett
 14. Også jeg må beundre dine cyclamen. I danske plantecentre kan man heller ikke være sikker på, at alle kamelierne har navne, og jeg deler din ærgrelse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du også gjør det. Dessverre er det vel den samme elendige merking på de fleste hagesentere. Det er rett og slett for dårlig! Ja, det er ergerlig at det er sånn.

   Slett
 15. Beautiful pictures, Marit. The plants are beautiful. A real sea voyage to buy plants, hope it was worth the trip. Have a nice weekend. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Jan! Yes, it was worth the trip.
   I wish you a nice weekend!

   Slett
 16. Den båtturen har vi også tatt :-)) På sommeren vel å merke ;-)) Godt du har litt vår i kjelleren med all snøen ute.. Ønsker deg en flott helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en fin båttur, men den er utvilsomt bedre om sommeren. Ja,jeg må bare trøste meg med de :)
   God helg!

   Slett
 17. Mon ikke det var godt at komme væk fra al sneen og komme på en udflugt. Og der kom jo også lidt planter med hjem.
  Flotte Cyclamen du viser.
  Du må have en rigtig god weekend!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var jo det, men selv i Strömstad var det snø og det er ikke vanlig. Ja,det gjorde det,og det er jo hyggelig.
   Tusen takk!
   Takk, og det samme ønskes deg!

   Slett
 18. Det er en del planter som foretrekker å vannes på skålen, men jeg må innrømme at jeg glemmer det av og til.
  Cameliaen ser fin ut på merkelappen i alle fall :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, noen få er det. St.Paulia og Alpefiol hører til de. Det synes jeg også, og det blir spennende å se omden ser sånn ut i virkligheten :)

   Slett
 19. Du er nu heldig som har et planterom i kjelleren, som driver frem blomstrene dine, vinteren i år er hard, så vi må nu bare vere tolmodig og vente på våren skal komme :)

  Lisbeth :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det er godt å ha kjelleren når det er så kaldt ute. Tålmodig må vi være, ja, selv om det er vanskelig nå.
   Våren kommer nok i år også ;)

   Slett
 20. Er enig: det er så irriterende når der bliver solgt planter uden navn. Jeg vil også gerne vide, hvad jeg køber.
  Hyggelig lille tur I havde til Sverige.
  Her har vi kun 2-3 minusgrader, men det blæser kraftigt, så det er meget, meget koldt udenfor. Kulden går igennem marv og ben.
  Sådan et vejr havde vi også igår, hvor jeg skulle være gårdvagt i spisepausen. Men, jeg havde husket at medbringe min "Thyborønhabit", så jeg frøs ikke. Godt jeg har den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det. De fleste vil jo gjerne vite det.
   Sverigeturen var veldig hyggelig.
   Den vinden er jo bare helt fryktelig hos dere. Her er vi ikje vant til så mye vind.
   Da er det godt å ha gode klær på seg, ja, og den høres god ut!

   Slett
 21. Bilden var ju i varje fall väldigt fin även om camelian är namnlös :) Det har varit ruskigt kallt ute vid kusten och även här. Men eftersom jag varit supertrött den här veckan har det inte gjort så mycket. Nu håller jag, som du kanske märker, på och läser ikapp :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den. Her vardet -18,8 grader i dag tidlig, så å holder det med kulde!
   Ja,da blir det mye lese for deg :)

   Klem, Marit

   Slett
 22. Det blir iallfall nydelege blomster om bildet på posen held seg oppatt.
  Så deilig med frisk båttur.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også. Jeg håper jo at den blir sånn. Ja, det var helt fint med den båtturen.

   Slett