onsdag 18. september 2013

Trepeoner i bakken, og krangel med tollen...

Jeg får starte med gårsdagens levering. Kvart på 11 var postdamen på døra og leverte pakken min med et stort smil. Jeg var kjempefornøyd med det og var mer enn spent da jeg åpnet pakken. De så veldig flotte ut, og det var grønne skudd og grenene så friske ut.

Dessverre var ikke værgudene på min side, for det høljet bokstavelig ned akkurat når jeg hadde tenkt å plante de. Jeg fikk skrevet navneskilt på de, slik at alt var klart til planting.

De ble lagt ute i regnet i mens, for jeg tenke at litt fuktighet har se sikkert ikke vondt av.

Det var så mørkt når jeg tok dette bildet at jeg måtte redigere bildet og legge til litt lys...
Her er de klare til planting.

Sånn var de pakket med fuktig mose. 

Da var det umulig å ta flere bilder, for da var det bare å få spadd de ned og løpe inn. Jeg trang ikke å vanne de etter planting, for det sørget regnet som kom for ;-)

Jeg har blitt oppfordret til å skrive litt om planting av trepeoner, og det skal jeg prøve på nå.
For flere år siden når jeg kjøpte min første trepeon, og da trodde jeg i min uvitenhet at de skulle plantes som andre staudepeoner, (P. lactiflora), altså rett i jordskorpa. De skal jo plantes så grunt, for ellers så vil de ikke blomstre. Min første trepeon døde den første vinteren, for jeg hadde ikke gravd den dypt nok ned.
Så klok av skade så visste jeg at de skulle dypt ned når jeg plantet disse i går ;-)
Jeg planter de omtrent en spadelengde ned, altså ca 20 cm ned eller mer. Her i Norge kan de ikke plantes for dypt tror jeg...

Jeg er så heldig at stedet jeg har valgt å plassere de har lett fin jord med sand i bunnen. Det er veldig bra for dreneringen, for skal disse ha en sjanse til å klare seg kan de ikke stå i et hull med vann for å si det sånn!
Jeg har i tillegg når jeg laget dette bedet på forhånd blandet inn fin grus/subbus som gjør at jorden blir enda lettere/bedre drenert. Plassering av peoner er viktig, for de er solelskere. Plassen jeg har valgt/som var ledig er øst/sydvendt med sol nesten hele dagen. Sol må til hvis de skal blomstre, så de passer ikke i et skyggebed. Jo mer sol, jo bedre sjanse er det til å få de til å blomstre.

Den ene av de jeg har kjøpt vil forhåpentligvis se sånn ut!

Så over til en annen import jeg har gående, nemlig blomsterløk fra Eurobulb. Jeg og en venninne har importert løk flere ganger fra de uten noe tull. Sunnhetsertfikat følger alltid sendingen, og det har alltid gått grei helt frem til nå. På lørdag mottok jeg et brev fra Posten Utland om at de måtte ha tillatelse fra Mattilsynet. Jeg ringte de på mandag, for å få de til å forstå at de ikke trang noe mer. Men neida, de fant ingen som kunne svare meg. Jeg purret opp igjen, men fortsatt kunne ingen hjelpe meg. Til slutt i går etter veldig mange telefonsamtaler, fikk jeg beskjeden igjen, jeg måtte ha tillatelse fra Mattilsynet. Javel, jeg måtte bare gi meg, og ringte de. Damen hos Mattilsynet sa at det var bare tull når sunnhetsertfikatet fulgte sendingen, men hun skulle skrive en frigivelse av sendingen og at alt var helt i orden. Hva hva det jeg sa....

Det viste seg at det var ikke Posten Utland som hadde skylden, men tollen inn til Norge. Det var en toller som ikke ville gi seg, men det gikk heldigvis i orden helt på tampen før de stengte i går. Hvis er jeg heldig så kan det hende at løkene er her på torsdag/fredag. Jeg har sagt mange ganger på spøk at jeg ønsker meg et privat EU medlemskap, for dette her er så slitsomt når en skal importere ting fra EU/resten av verden, og ikke minst dyrt. Sunnhetsertfikat koster en formue, og når de på toppen av det hele ikke synes at det er godt nok blir jeg både sur og sinna. Det er ikke ofte jeg blir det, men det var jeg i går. Plasteret på såret ble at jeg hadde jo rett hele tiden, men det hjelper lite når tollmyndighetene setter seg på bakbena...
Knurr....

Nå er jeg ferdig med importer på en stund tror jeg... ;-)

I løpet av tre dager har vi fått 80 mm med regn, så nå håper jeg på fint vær og litt tørke fremover. Det var så kaldt i går at jeg fyrte i ovnen. Denne høsten har kommet litt for brått på meg..
Gresset er kjempehøyt, men det kan ikke klippes når det er så vått som nå. Jeg må vel frem med ljåen innen jeg får klippet det er jeg redd... ;-)

39 kommentarer:

 1. Jeg kan godt forstå, du knurrer over alt besværet og bureaukratiet omkring import af blomsterløg - men godt det lykkedes! Og tillykke også med de fine skud - på dit link kan jeg se, at du har noget meget smukt i vente!
  Ønsker dig en dejlig dag og forhåbentlig uden mere regn, klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg knurret ganske mye i går, men når det går bra til slutt er jeg fornøyd. Ja, jeg håper at de vil blomstre vakkert om noen år :)
   Jeg håper at været skal bli bedre ja, for yr lover litt sol i dag.

   Ha en deilig dag, klem!

   Slett
 2. När myndigheterna sätter sig på tvären då krävs det många telefonsamtal! Men, slutet gott – allting gott! Lycka till med planteringen. Hoppas få se dem blommande på din blogg så småningom!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal jeg love deg at det ble mange telefonsamtaler i går, men heldigvis så endte det godt, og da er allting godt :)
   Takk, ja du får helt sikkert se de når de en gang vil blomstre her på bloggen!

   Ha det godt!

   Slett
 3. O Marit we have pouring rain too, have not mown my grass for two weeks and it is so high. I understand you were so excited the postman came with so many ordered Tree Peonies, I am looking forward to see the photos of the flowers within about two years I think. We don't realize here when you are not a EU member to have so many difficulties with the import of plants, glad the problem is solved. Hope we all get some beautiful autumn weather, we have got more than enough rain.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I think we both have similar weather, and the grass is very high here too.

   In a year or two I hope I can show you som pictures of them in bloom. Maybe it takes longer time, but I hope it goes faster.
   I can imagine that it is difficult for you who live in Holland to realize how difficult it is to import plants here in Norway. We are not in EU, and that makes plantimport very difficult and expensive too. But I am glad that it's solved for this time.
   Yes, let's hope the weather improves!

   Slett
 4. Høres ut som litt av et strev, godt det ordnet seg til slutt.
  Tusen takk for plantetips. Det trenger jeg :)

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var mye jobb i går, men det var godt at det gikk bra til slutt.

   Bare hyggelig å kunne hjelpe deg!
   Klem

   Slett
 5. Tak søde Marit for din uførlige forklaring.
  Her er et citat fra Pæoneksperten Dk, Karsten og jeg er ikke sikker på de er eksperter :) men det er denne tekst, jeg har rettet mig efter.
  Træpæoner foretrækker en placering hvor der er læ og lys - men ikke nødvendigvis direkte sol. Da blomsterknopperne kan være følsom overfor frost om foråret er det en fordel at placere dem på et beskyttet sted for eksempel ved en mur, på nordsiden af et plankeværk eller hæk eller under større træer. Undgå placeringer som udsættes for blæst fra øst. Træpæoner trives også i de kølige dele af haven som sidst bliver varmet op af forårssolen - her vil de blomster lidt senere og dermed mindske risikoen for at en sen nattefrost i forårsmånederne skader blomsterknopperne. I det hele taget er det en fordel at undgå placeringer hvor man af erfaring ved at planter går tidlig i gang om foråret.
  Derfor står mine ved et plankeværk som skygger for den første sydsol.

  Smuk træpæon du viser billede af, den er jeg også vild med.
  Ærgerligt med det besvær du har med at få planter hjem fra udlandet, men godt det lykkes, jeg kan godt forstå, at du bliver sur :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig å kunne hjelpe deg litt! Det er sikkert mye fornuftig det de skriver selv om de kanskje ikke er eksperter.
   Mine står ikke i direkte sol hele dagen, for det er litt skygge der senere på dagen. Men her i kalde nord, så trenger jeg mer sol til mine planter enn det gjør hos deg. På våren er det ikke så mye sol der, så jeg håper at de ikke kommer for tidlig i gang. Det pleier ikke være noe problem her ;-)

   Ja,de hvite er så vakre av de, så den ene der har jeg bestilt to av.

   Ja, det var ergelig og jeg var både sur og sint i går. Men det er godt at det lykkes til slutt.

   Slett
 6. Hei Marit

  Det ser rigtig godt ud, pæne pæoner! Du har forbedt dig godt! Og fine skilte du fik lavet:)

  Her har meteorologerne også lovet regn, og lidt er der kommet, men jorden er stadig ekstrem tør.

  ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten

   Ja, jeg er veldig fornøyd med trepeonene, og glad for at jeg fikk de i bakken i går. Skiltene har jeg bestilt fra England, det er de samme som jeg bruker til mine hosta når jeg merker de.

   Her er det i steden ekstremt vått. Jeg håper du får det lovede regnet, for det er ikke godt for plantene når det er for tørt.

   Ha en deilig dag!

   Slett
 7. Spennende med nye Trepeoner, den du viste var lekker. Kjedelig med kranglete Postvesen.

  Ha en fin onsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er lekker. Kranglete postvesen har jeg dårlig erfaring med for det er ikke første gangen jeg har det sånn.

   Ha en fin kveld!

   Slett
 8. Så fint at alt gikk bra med trepeonene dine, æ venter også en pakke med løker de nermeste dagene, skal vi få fine bed til våren må man bare handle og handle løker og stauder :)

  Her har vi fortsatt varmt og tørt vær, idag er det 20 g og sterk vind som knekker de siste georginene mine som står ennu i blomst, måtte ut idag og plukke dem inn og ha dem i vase på bordet :)

  Ha en fin Onsdag, Marit.

  Lisbeth :O)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nå grunnlaget legges for neste års blomstring :-)

   Du er heldig som har så fint vær fortsatt.

   Ha en fin kveld!

   Slett
 9. Sikke da et bøvl med toldvæsenet. Jeg kan godt forstå du ønsker dig et privat medlemskab af EU, så det bliver lettere at få planter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært mye jobb og slit med tollvesenet denne gangen. All import er veldig strengt her. Det går nok ikke med mitt private EU medlemskap, men jeg skulle ønske at det gikk an :)

   Slett
 10. Hei! Neste gang skal de plantes dypt.
  Uff, man blir så oppgitt når man møter sånne typer. Har levert en løkbestilling til Holland sammen med flere andre. Håper vi slipper dette. Det har stort sett gått fint i mange år. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, det er nok det eneste som fungerer. En kan bli oppgitt av mindre, ja. Håper at det går bra med deres import!

   Ha det godt!

   Slett
 11. Det verkar vara mycket jobb med att importera från utlandet! Men härligt när det fungerar. Skönt att du fick ner dina trädpioner i backen, trots regnet. Blir ju spännande att se nästa sommar hur de tar sig./ Kram Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her i Norge er det mye jobb, for reglene for import er så strenge. Ja, jeg er så spent på om de klarer vinteren nå når de er plantet så sent. Det blir spennende å se til neste vår.

   Klem Marit

   Slett
 12. Så spännande med trädpionerna, dom ser ju väldigt fina ut! Jag tittade på bildlänken och den trädpionen är fantastiskt vacker. Bra att skriva lite planteringsråd också. Ska bli spännande att följa dom på din blogg. Och vilken tur att det ordnade sig med lökarna till slut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er alltid spennende å importere plantet og det er første gang jeg gjør det fra Kina. De er veldig vakre, ja. Heldigvis så ordnet det seg til slutt ja :)

   Slett
 13. Den trepionen var virkelig lekker=) Gleder meg til å se hvordan de vil trives i hagen din. Lykke til=)
  Så kjedelig å ha trøbbel med tollen. Bra det ordnet seg til slutt. Håper der blir tørt og fint hos deg igjen=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er veldig kjedelig med å ha trøbbel med tollen. Men det ordnet seg til slutt, og da får jeg bare være fornøyd. Det regnet bare bittelitt i går, så det går fremover :)

   Slett
 14. Det er utallige historier om vrange tollere og post men det var godt det gikk din vei denne gangen : ) Det blir spennende å se trepeonene dine når de kommer i blomst! Lykke til med overvintringen! Jeg har mangen men det er ikke den store blomstringen. Kanskje de trenger mere sol? Men jeg tror de trives godt her på vestlandet for de er frodig og fine : )

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er ikke første gangen jeg opplever dette. Så import er risikosport på høyt nivå... ;-)
   Takk, det blir spennende ja, for det er jo veldig sent å plante her på disse kanter av landet. Det var meningen at de skulle vært her i begynnelsen av august, men sånn gikk det ikke. Det er bare å krysse fingre og tær på at det går bra. Jeg fikk min første i blomst i vår etter tre fire år uten blomstring, så ikke gi opp. Med ditt klima burde de jo blomstre og trives! Sol er noe de trenger ja, men de vil nok blomstre til slutt.

   Slett
 15. Skjønner godt du ble irritert på tolleren.

  Så spennende det blir å se hvordan de trepeonene trives. Høres ut som om alt ligger til rette for at de skal ha det bra :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er grenser for hva en skal finne seg i ;-)

   Jeg håper de vil trives her, jeg har i alle fall gjort det jeg kan så langt :)

   Slett
 16. Så roligt Marit att trädpionerna är hos dig! Ska bli spännande att följa dem:)
  Trist med lökarna från Eurobulb, hoppas det går bra!
  Jag tycker du är tuff som trotsar alla tullar och annat och importerar ändå. Heja dig!
  Ha det gott
  Stor kram från Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig gøy at de endelig er her, og du får nok høre om de til neste vår hvordan det har gått med de. Ja, jeg håper at løkene er ok, ellers så skal posten få høre om det... ;-)
   Jeg må nok bare være tøff skal en få importert planter hit til landet, for det er forferdelig mange hindringer i veien før plantene/løkene endelig er her.

   Ha det godt!

   Stor klem fra Marit

   Slett
 17. Endelig kom trepeonene. En gang håper jeg å komme til deg på H for å se dem? Det hadde vært moro. Er ganske ofte i Svarstad ser du for der bor svigermor.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja,d et hadde vært hyggelig. Når de en gang blomster (forhåpentligvis) så skal jeg si i fra på bloggen om det. Da må du bare gi meg et pip, så skal nok det ordne seg! Ja, Svarstad er ikke langt unna, så det skal vi få til en gang :)

   Slett
 18. Jeg plantet fem trepeoner i november i fjor, etter alle kunstens regler, med god drenering! Tror aldri jeg har plantet noe så sent på året før :) De kom fint med blader, men så måtte jeg flytte til leilighet, og tok selvsagt med meg trepeonene. Men de har ikke blomstret! Jeg har hørt at de trenger mye gjødsel og kalk. Stemmer dette? De så heller triste ut der de stod. Det er mulig de har fått for lite sol! Har du tips angående gjødsel evt annen næring?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Krepsemor! Det var veldig hyggelig å høre fra deg igjen!
   Det var flott at dine klarte flytting til leilighet. Du må nok smøre deg med en stor dose tålmodighet, for de pleier omtrent aldri å blomstre første året. Jeg fikk en i blomst i år som jeg har ventet tre-fire år på, så de trenger tid på å etablere seg tror jeg. Jeg har vært hos Peonmannen flere ganger, og han sier at han bruker skjellsand til de. Jeg skal spørre han mer om hva slags gjødsel de evt. trenger, og skrive om det her.

   Slett
 19. Irriterandes med tollen som må trøble heilt unødvendig.
  Nydelig fin den trepeonen du viste bilde av.
  Det blir spennande til neste år å sjå kor det har gått etter vinteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er såirriterende at jeg kan ikke få sagt det! ;-)
   Jeg er kjempespent på hvordan det går i vinter med de, ja. Det er sent å plante dette her, men det må jo bare gå bra håper jeg.
   Rapport om de kommer til neste vår! :)

   Slett
 20. Jeg elsket å lese dette innlegget. Så spennende. Har nylig importert noe selv, og det er en stor glede. Selv om også vi har møtt på unødige forsinkelser mht mattilsynet etc.

  SvarSlett