tirsdag 31. mai 2011

De fem fineste...

I flere dager nå har jeg holdt på med å pakke opp hosta, og endelig ble jeg ferdig i går. Jeg skulle egentlig ha tatt et bilde av de, men glemte det bort i går. I dag regner det loddrett og vannrett, så det får bli en annen dag.
Jeg har tatt noen bilder i det siste, og her er noen av mine favoritter:

                               'Miss Indigo' er en dobbel primula.
                        Her er nok en primula og en halveis, Anemone x lipsensis
                                             Her er halveisen alene... 
   Trillium grandiflorum, denne ble kjøpt som rosa, men det ble den i hvertfall ikke...
Trillium grandiflorum 'Snowbunting' er en av de vakreste blomster jeg vet om...
                               Her sammen med Anemone nemorosa 'Robinsoniana'
Denne er avblomstret nå, men måtte bare ta den med, Frittelaria pallidiflora.

fredag 27. mai 2011

Kliss vått og nye planter

Vi var heldige i går med planteauksjonen sånn sett, for det var opphold hele tiden mens vi holdt på. Dessverre kom det ikke så mange, for også Bondekvinnelaget hadde også planteauksjon/loppemarked på samme dag. Dårlig timet, men den kunne vi ikke vite når dette ble planlagt i midten av november.

Det var masse planter til salgs, både spennende og mer vanlige planter. Uansett kom jeg hjem med like mange planter som jeg dro med. Merkelig at det ikke går an å komme hjem uten planter...

Noe av det som ble med hjem var en gammel rosa enkel bondepeon, Cardamine bulbifera tannrot på norsk, tusenfryd gammel sort, rosa forglemmeiei, varigert liljekonvall, Iris chrysographes, Sanguinaria canadensis multiplex blodrot, bringebær gamel sort + noe mer jeg ikke husker i farten.

I natt har det regnet skikkelig, så det har kommet over 20 mm.

Nå må jeg ut til hostaene mine som kom på onsdag, og fortsette oppakkingen. Mye jobb, men det er moro også.

onsdag 25. mai 2011

Planteauksjon

I morgen skal vi i hagelaget i Hvittingfoss ha planteauksjon. Stedet er Efteløt skole kl.18.00. Ikke noe værforbehold da jeg tror det går an å stå under tak der hvis det skulle regne.

Jeg vil bare minne alle som bor i nærheten om å ta seg en tur hvis de har anledning og lyst.


Det jeg skal ha med meg er blodbegerplanter og Dahlia 'Bishop's Children' (georginer med mørke blader).

I fjor hadde vi mange flotte planter for salg og stor oppslutning. Hvordan det blir i år gjenstår å se. Håper på opphold og ikke noe vind, for nå er jeg veldig lei av den iskalde vinden som har vært her i snart en uke.

søndag 22. mai 2011

Ny dille...

En ny vårdille har sneket seg inn i hagen  de siste årene, nemlig Phlox subulata eller nålefloks på norsk. Jeg har et stort bed hvor det er tørt og solrikt, og hvor de trives utmerket.  Disse under her kjøpte jeg i fjor:  'Purple Beauty'
'Amazing Grace'

                                                    'Candy Stripes'

De to neste kjøpte jeg for tre år siden, og de bare vokser mer og mer. De filtrerer seg inn i mellom andre planter, men jeg har ikke hjerte til å fjerne de. De for bare leve sitt eget liv der jeg har plassert de.

                                           'Emerald Cushion Blue'

I dag kom det hele 10 mm på kort tid. Helt greit, for da slipper jeg å vanne på en stund.

mandag 16. mai 2011

Årets første iris

Nå har allerede de første irisene sprunget ut. Det er rekordtidlig! Denne kjøpte jeg i botanisk hage 1. juni for tre år siden. Den gangen blomstret den, så det er i hvertfall 14 dager tidligere nå. Noen som vet hva denne heter?
             De andre irisene som det er bilder av under her blir kalt for 'Bruno'



Til sist en som er navnløs. Jeg kjøpte den i fjor og på lappen står det bare blå iris.
Jeg ønsker dere alle en flott 17. mai!

fredag 13. mai 2011

Primula del 2

Oppdaget plutselig at innlegget fra i går er søkk vekk... Lurer på hva som har skjedd???
Har lest på hagegal at innleggene kanskje skal dukke opp igjen. Uansett ergelig med innlegg som bare forsvinner...

I dag har jeg vært og hentet 10 stk. Thuja orientalis 'Aurea Nana'. Jeg bestilte de i fjor høst, for de er ikke så enkle å få tak i. Antagelig fordi de er ikke helt herdige her. Jeg har 5 stk. fra før, og de har overlevd to iskalde vintre relativt bra. Jeg måtte ha noen flere, men de jeg fikk i dag var ca. dobbelt så store som de jeg har fra før.

Her kommer flere primulabilder:


Denne kjøpte jeg i fjor, den blomstrer her for første gang i år. Den heter 'Franchesca'. Bildet er ikke fargemanipulert, blomstene er grønne! :-)




Auriklene har vært så frodige i år. Jeg har nå hatt de i tre år, så de trenger noen år på å vokse seg til.

                                   Denne er innkjøpt i år og heter 'Dark Eyes'.

Denne har jeg sådd selv for flere år siden. De doble vokser meget seint dessverre.

Til slutt 'Miss Indigo' som også har fylte blomster.

God helg til alle!

Edit: jeg ser nå at det forrige innlegget er kommet tilbake, dog uten alle kommentarene. Jaja, de har vel prøvd å få det til men ikke lykkes helt.

torsdag 12. mai 2011

Primula del 1

Lenge siden det ble skrevet noe her sist. Det har sin grunn i at jeg knapt er inne for tiden. Med det vår/sommerværet som har vært i det siste, så må en jo bare være ute. I går kom det etterlengtede regnet sammen med et par tordenskrall. Det var så deilig at jeg knapt har ord. Jeg har sjelden lengtet så etter regn som i det siste.

I hagen skjer det noe hele tiden, og jeg rekker knapt å få tatt bilder av alt som blomstrer. For tiden er det primula som har det store blomstershowet.









Disse auriklene har en duft som fyller halve hagen. Jeg blir mer og mer glad i de for hver vår som går. Maken til fargevariasjon skal en lete lenge etter.

onsdag 4. mai 2011

Frostskader...

I natt var vinteren tilbake igjen. Hele minus 3 var det her, og det med noen små katastrofer. Darwinplantene som for en tid sto inne i drivhuset hadde kommet med store blader på noen av hostaene. De var helt slappe i dag av frost. Lurer på om jeg skal klippe de ned? Jeg har masse liljer som kommer opp i et bed hvor det er mye sol, og de hadde fått frost på bladene sine. Det er første gang jeg har opplevd at liljeblader har frosset, for de var også helt slappe. Jeg har en klatreplante, Aconitum 'Red Wine' som også var helt slapp i dag tidlig. Grrrr!!!  Hyggelig med tidlig vår, men ikke med sen frost....

Håper alle plantene kommer seg igjen. Jeg har holdt på i drivhuset i dag og pottet om masse georginer. Det er noe av det kjedligste jeg gjør. De har vokst seg ganske store, og de skal i hvertfall ikke ut før 17. mai eller der omkring. De tåler ikke litt frost engang, så det er best å la de stå inne i drivhuset en stund enda.

mandag 2. mai 2011

Vårblomstring

Dagene går så fort, og det skjer så mye i hagen på en gang. Her om dagen sprang det ut en fylt helleborus (julerose) som jeg har sådd selv. Er den ikke søt?

Ellers er det mange løkblomster som dukker opp. Jeg beklager at jeg ikke skrev ned navnene i høst, for jeg kunne godt ha tenkt meg flere av de. De er kjøpt hos Zimtrade, så det burde være mulig å finne ut av.


Auriklene er i full gang, men også andre primula som denne rosa som blomstrer midt inne blandt auriklene.
Til slutt må jeg vise frem et bilde av mine blodrot, Sanguinaria canadensis. Jeg har de både i enkel og fylt utgave ved siden av hverandre i bedet.

Det har vært mye kaldere i det siste enn det vi har vært vant til. I natt var det frost her, så det er dessverre alt for tidlig å plante ut sommerblomster.

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...