onsdag 4. mai 2011

Frostskader...

I natt var vinteren tilbake igjen. Hele minus 3 var det her, og det med noen små katastrofer. Darwinplantene som for en tid sto inne i drivhuset hadde kommet med store blader på noen av hostaene. De var helt slappe i dag av frost. Lurer på om jeg skal klippe de ned? Jeg har masse liljer som kommer opp i et bed hvor det er mye sol, og de hadde fått frost på bladene sine. Det er første gang jeg har opplevd at liljeblader har frosset, for de var også helt slappe. Jeg har en klatreplante, Aconitum 'Red Wine' som også var helt slapp i dag tidlig. Grrrr!!!  Hyggelig med tidlig vår, men ikke med sen frost....

Håper alle plantene kommer seg igjen. Jeg har holdt på i drivhuset i dag og pottet om masse georginer. Det er noe av det kjedligste jeg gjør. De har vokst seg ganske store, og de skal i hvertfall ikke ut før 17. mai eller der omkring. De tåler ikke litt frost engang, så det er best å la de stå inne i drivhuset en stund enda.

18 kommentarer:

 1. Åhh så synd! Jeg håper de kommer seg igjen etter sjokket, stakkars små! Her har det også blitt mye kalder og jeg funderer på om jeg skal ta inn alle georginene som har stått ute nå i mange dager og netter. I dag var det rimfrost i gresset, men jeg tror ikke det var under null i natt. Georginene er i allfall like fine.
  Den doble julerosen din under her var nydelig, og lekker farge.

  SvarSlett
 2. Marit, ja det håper jeg også. Det er ergelig med sånn frost nå da det har nesten vært omtrent sommer. Ikke rart bladene folder seg ut med sånn varme som det har vært her. Hadde jeg vært deg hadde jeg i hvertfall lagt over fiberduk, laken etc. for å være på den sikre siden. Ergelig er det hvis alle georginene dine skulle fryse.

  SvarSlett
 3. Trasig at plantene ble skadet av frosten, får håpe de kommer seg fint igjen. Mai kan være fin, men også lunefull med kalde netter.
  Jeg har også igjen å potte om mesteparten av dahliaene. De skal få stå i drivhuset en god stund enda.

  SvarSlett
 4. Håper virkelig skadene hos deg ikke er uopprettelig.

  Her oppe i lia har det bare gått ut over portulakk, gressløk og blomkarse - alt sto under fiberduk i natt, men det ble mao litt for kaldt.

  SvarSlett
 5. Mariann, ja det er best å være litt obs på den frosten som plutselig kan komme. Jeg trodde bare ikke at det skulle bli sååå kaldt.
  Best å ha georginene inne en stund til ja.

  SvarSlett
 6. Kjell, det er leit at frosten skader til tross for fiberduk. Jeg tror at plantene mine kommer seg, for de så bedre ut nå i kveld. Får håpe det ikke blir mer frost.

  SvarSlett
 7. Så leit Marit.
  Minusgrader er det værste nå.
  Kan nesten ikke fatte at frosten skal ødelegge nå som vi har hatt en liten sommer.
  Men det har allså skjedd.
  Her var det 0.

  SvarSlett
 8. Var hvitrimet på jordene her også og noen av Engletrompetene og noen Fuchsia er blitt litt frostbitt. Staudene ser derimot ut til å ha klart seg, uten skader. Det er kjedelig med slike overraskelser, men de fleste plantene kommer seg nok, bare det blir litt varmere igjen.

  SvarSlett
 9. Håper de kom seg for deg. Her har til og med sommerblomstene jeg satte ut overlevd helt fint.
  Det er lunefullt, ennå.

  SvarSlett
 10. Det er kjedelig med slike frostnetter, men desverre en del av hagelivet.. Håper dine små kommer seg igjen med litt sol og varme.

  SvarSlett
 11. MariO, det er sånt som skjer dessverre. Vinteren kan dukke opp til helt ut i juni, så en skal ikke føle seg for trygg. Fiberduker må jeg nok huske på å bruke.

  SvarSlett
 12. Trine, plantene ser bedre ut i dag, så de fikk nok bare et kuldesjokk. Jeg får bare passe bedre på neste gang, og legge over litt duk på de mest utsatte.

  SvarSlett
 13. smgj, ja det er lunefullt. En blir så tilvent sommeren og glemmer at det bare er i begynnelsen av mai.

  SvarSlett
 14. Parkvegens hageglede, ja det er bare sånn det er. En får bare huske på å beskytte plantene en annen gang når yr melder om kuldegrader. Da får de som regel rett...

  SvarSlett
 15. Slik som temperaturene leker berg- og dalbane for tida er det livsfarlig å sette ut noe enda på mine kanter. Hostaene er sikkert ikke døde, det kommer nye blader skal du se. Verre med liljene, kanskje?

  SvarSlett
 16. Berit, ja mai kan være en skummel måned og spesiellt når det har vørt så varmt så lenge. Hostaene kommer nok med nye blader og liljene rettet seg opp igjen. Det er verre med Rodgersia og flere lønner for de kommer seg ikke igjen. Dette har jeg opplevd før og det er ergelig når det skjer.

  SvarSlett
 17. Skummelt med disse kalde nettene, ja. Har et løytnantshjerte som er helt hvit av frost, spørs om den kommer seg, men den finnes jo å få kjøpt ny, heldigvis.Har aldri fått den til å trives, heller, egentlig. Ha en fin søndag.

  SvarSlett
 18. Bjørg, ja vi får håpe det er slutt på disse frostnettene nå. Her trives løyntnantshjertene som bare det :)

  SvarSlett