tirsdag 19. april 2016

Et hagemareritt...

Huff ja, dette blir et skikkelig klage innlegg...
Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, men får starte med begynnelsen. Sist søndag hadde gjort rent i huset og hadde brukt mye vann for jeg hadde vasket masse klær også..Plutselig kommer det masse vann opp av sluket i kjelleren.  Vi fikk tørket det opp, og ringte rørlegger for å låne stakefjær. Men til ingen nytte. Vi måtte ringe etter septikbil for å tømme septiktanken som er gravd ned i hagen her. Den ble tømt i høst, så den skulle ikke være full. Men det var den, og den var full av vann...
Det er som hele hagen og alle steder i nærheten er fullt av vann. Grunnvannet er kjempehøyt og det er fortsatt tele/frost i bakken. Det virker som vannet ikke kommer noe sted.  For å gjøre det enkelt forklart så må vi grave opp halve hagen bokstavelig talt og grave ned ny septiktank m.m. Det må inn med både lastebil og traktorgraver og graves antagelig tvers gjennom der hvor jeg har mitt woodland med utallige hepatica, hosta osv.  Ikke nok med det så må det graves tvers gjennom bedene jeg har rett utenfor kjøkkenet som er fulle av trillium, hepatica, helleborus  pluss 4 trær og to store rhododendron.
Det er et sant mareritt fra en ende til en annen...

Jeg må tenke helt nytt, og heldigvis har jeg god plass ennå her. Nederst i hagen har jeg et område som jeg kan prøve å gjøre om til et nytt woodland/skogbed, men det blir ikke lett for det vender rett mot sør/syd. Det er noen store trær der, og de gir jo litt skygge. Jeg vet ikke min arme råd, men jeg har ikke noe valg. Vi må i samme slengen borre etter vann, for vannet her er så surt at kobberrørene går i stykker. Har hatt rørlegger her ganske mange ganger pga. det. Dette blir mye jobb og veldig kostbart. Jeg er helt handlingslammet og har mest lyst til å gråte, for det er utallige timer som er lagt ned i jobb her, og som er på en måte helt forgjeves.
Men det hjelper ikke å henge med hodet, så jeg må i morgen betrakte hva jeg skal gjøre. Plantene skal graves opp og flyttes, det er i alle fall helt sikkert. Alle som en!
Jeg hadde helt andre planer for hva jeg skulle gjøre i hagen i år, men sånt rår en ikke over.
Så det er bare å begynne et sted...

Dette bildet får illustrere meg akkurat nå...

74 kommentarer:

 1. Hjelp!!! Dette høres fryktelig trist ut. Det virker likevel som om du har klart å trekke pusten og starter opp med friskt mot, og det er kjempebra. Så godt å høre at du vil kunne klare å bevare plantene. Det kan jo komme til å bli riktig så fint likevel, selv om det blir en kjempejobb. All mulig lykke til ønsker jeg deg. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fryktelig trist, og enn så lenge svever alt i lufta. Det tar sin tid å få satt i gang med alt dette. Jeg må jo bare prøve på det, selv om det blir fryktelig mye jobb.
   Tusen takk!

   Slett
 2. Hei Marit

  Sikke noget ja, det var dog uheldigt og også uforudsigeligt!

  Men måske skal det til, at ordne det en gang for alle.

  At nyanlægge et woodland er et stort arbejde, men det kan også blive spændende, du har jo et stort talent og masser at kundskab, og der er så god inspiration at hente i den nordiske blogverden:)

  Så ja det er bare at begynde et sted...

  alt godt herfra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det kan en si. Jeg håper jo på det, ja

   Det blir fryktelig mye jobb, og jeg vet ikke egentlig hvor jeg skal starte. Men et sted må jeg begynne bare jeg er ferdig med vpropprydningen i hagen.

   Dette skjer ikke mee en gang, men i løpet av våren/sommeren. Så jeg har jo litt tid på meg. Det blir også veldig mye jobb, så det kommer til å ta sin tid.

   Tusen takk!

   Slett
 3. Så bliver det da ikke værre - hvilken katastrofe. Forhåbentligt er dine planter så langt fremme, at du kan se dem og få dem gravet op.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det gjør nok ikke det...Ja, det får jeg nok, og alt dette skjer ikke med en gang.

   Slett
 4. Jeg har opplevd å få hagen gravd opp og ramponert av gravemaskin to ganger. Tredje gang jeg la samme hellestien (oppatt-og-oppatt.....) hadde jeg mista motet fullstendig.......det er i sannhet et hagemareritt. Tror nok jeg vet akkurat hvordan du har det nå, og du har min fulle sympati og medlidenhet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff da, det hørtes helt fryktelig ut! 3 ganger er jo ikke til å holde ut...
   Tusen takk!

   Slett
 5. Neii!! Noe så tragisk!! Enhver hagebloggers skrekk! Å, så du som har så mye å flytte på! Jeg er sikker på du klarer å få det fint igjen, men det blir mye arbeid, og som du sier at du må tenke helt nytt. Ønsker deg alt godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Jeg har veldig mye å flytte på ja, og det går sikkert an å få det sånn noenlunde i orden i løpet av sommeren. Men det blir veldig mye jobb, ja...
   Tusen takk!

   Slett
 6. Hello, Oh my I am sorry sorry to hear about the septic problems. That is a nightmare and to have to dig up your pretty flowers and gardens. So sad. I wish you all the best.

  SvarSlett
 7. Åh nej - det er da et havemareridt, jeg kan godt forstå, du har lyst til at græde. Jeg føler med dig, suk. Jeg kender jo alt til at grundvandet står højt.
  Trøsteklem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nettopp det som det er. Ja, jeg vet at du vet alt om det. Tusen takk!
   Klem

   Slett
 8. Hei Marit!
  Du er slett ikke handlingslammet. Du skal grave opp og flytte alle som en. Det er så imponerende. Skjønner at dette er til å gråte av, men du har planene klare.
  Lykke, lykke til Marit!
  Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Jeg kan ikke bare la meg bli helt slått ut, så jeg må bare mobilisere alle krefter som jeg har. Må ta det over langs, og ta tiden til hjelp.
   Tusen takk!
   Klem, Marit

   Slett
 9. Huff og huff! Jeg føler virkelig med deg nå! For å se det positive i elendigheten så har plantene begynt å komme opp sånn at du finner dem og kan flytte dem.. Imponert over at du at du klarer å tenke positivt fremover :-)) Stor trøsteklem fra Vest!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg må jo bare se fremover og håpe på det beste.
   Tusen takk! Klem

   Slett
 10. Å så kjedelig, dette er kjempe tragisk da.
  Men du får jo reddet mye å det er bare april så med dine grønne fingre får du kanskje reddet mye.
  Maritklem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper at jeg får reddet mest mulig ja!

   Slett
 11. Å stakkars. Det var litt av et sjokk . Jeg håper du klarer å få flyttet på skattene . Jeg holder på å planlegge en rasering av hagen slik vi kjenner den - garasjebygging og endel murarbeid. Det knyter seg når jeg tenker på det jeg vil miste - så jeg skjønner at du som ikke planlegger en slik dramatisk endring ikke har det helt greit. Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var nettopp det som det er. Nesten i sjokk ja, men det må bare gjøres, så da må en prøve å få gjort det beste ut av elendigheten.
   Klem

   Slett
 12. Så förfärligt! Hoppas verkligen du kan rädda det viktigaste och att orken räcker till allt som måste göras (ja, plånboken också). Håller tummarna för att allt ska gå att ordna!
  Hälsningar
  Laila

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er forferdelig! Jeg håper på det ja, og at kreftene strekker til. Tusen takk!

   Slett
 13. Stackars dig Marit! Så tråkigt att se det man gjort fint bli helt demolerat. Hoppas att allt ordnar sig till sist. Kram från mig!
  Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ganske deprimerende. Det håper jeg også! Tusen takk!

   Klem, Marit

   Slett
 14. Når det først er så ille, så er det ihvertfall beste tiden for å flytte plantene.
  Må jo bare lete etter noe positivt.........

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant, og det gjelder virkelig å prøve å holde motet oppe :)

   Slett
 15. Å nei, Marit, dette var en nedtur! Det er lov å grine en skvett eller to. Men det er en slags galgenfrist, plantene kan reddes unna vann og traktorer. Men herlighet for en jobb, da, hele skogen din er jo full av de nydeligste ting. Skal du innkalle til en "flyttetilventebed"-dugnad? Jeg er med :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en skikkelig nedtur! Det er absolutt lov det, ja ;)
   Det skjer uansett ikke med en gang, så jeg må bare få opparbeidet et nytt sted å flytte plantene. Det blir litt av en jobb ja. Jeg skal ha ditt snille tilbud i tankene, Maria!

   Slett
 16. Nei, så leit Marit! Nå har du virkelig jobb fremover. Godt det er en årstid som plantene fint tåler flytting, men det var vel ikke sånn våren skulle bli for deg. Jeg trodde telen var borte til deg også nå?
  Da får vi virkelig håpe at alt kommer i orden med vannet, så du ikke opplever dette på nytt.
  Klem fra Kathrine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er virkelig trist og leit. Ja, det er jo enda noe, for planter inntil en viss størrelse tåler å bli flyttet.
   Telen langt nede i bakken er ennå ikke over, så den har vært dyp i vinter. Det håper jeg på ja!
   Klem fra Marit

   Slett
 17. Så himla onödigt och tråkigt!!! Det är ju en sak att anlägga för man har lust och idéer. Att tvingas och sen göra allt det jobbet.. Fy..

  Styrkekram! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det er ikke gøy i det hele tatt, og bare tanken på all jobben gjør meg dårlig...
   Tusen takk!

   Klem, Marit

   Slett
 18. Å huffa meg! Dette var jo helt forferdelig. Snakk om hagemareritt! Skjønner godt at du er frustrert og ikke vet din arme råd nå. Håper det blir litt lettere når du får fordøyd det og får satt i gang med planene dine, men dette var neimen ikke lett nei. Håper telen går fort så du får flyttet alle dine søte små. Masse gode tanker sendes til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er et sant mareritt! Ja, det hjelper nok om en stund når jeg får fordøyd det. Telen i det øverste laget er borte, men ikke den lenger ned.
   Tusen takk!

   Slett
 19. Føler med deg. Har syns synd på meg selv i vår fordi jeg har materialer og skrot i halve hagen, men det er jo ingenting mot det som skjer hos deg. Godt du har plass å flytte plantene til, håper problemene løser seg.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, heldigvis har jeg plass nederst i hagen. Det håper jeg også!

   Slett
 20. Det høres helt forferdelig ut!!! - ja det må være et mareritt! Det er helt klart at du må redde plantene, men bare å grave opp alle og sette de et nytt sted, er jo en kjempe jobb. Jeg håper du klarer å se lyset i tunnelen når det verste sjokket har lagt seg. Det åpner selvfølgelig opp for nye ideer etc. etter hvert, men ikke moro å bli tvunget til en slik jobb. Jeg føler med deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt forferdelig! Et mareritt i våken tilstand...
   Ja, der har jeg ikke noe valg. Må jo bare redde de! Nei, det er noe annet når ting er lystbetont, for dette blir jo tvang.
   Tusen takk!

   Slett
 21. Det må ha vært litt av et sjokk å få så store ødeleggelser av den vakre hagen din. Klage har du all grunn til å gjøre. Håper det går greit å redde
  pantene dine.

  Sender deg en god klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er litt av et sjokk, og det kommer til å bli grusomt når hagen blir rasert. Ja, det håper jeg også at går an.
   Tusen takk!

   Slett
 22. Oj, oj!! Du har verkligen anledning att klaga!
  Hoppas allt ordnar sig!

  SvarSlett
 23. A major setback, Marit. What a disaster! I hope that all will turn well again and wish you strength with the redesign. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, Jan, it's a disaster! Thank you.

   Slett
 24. Å, fysj! Stakkars dere! :( Har du et sted der du kan oppbevare plantene mens det graves?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må nok flytte omtrent alle trær og busker og stauder, for de kan mest sannsynlig ikke flyttes tilbake.

   Slett
 25. Åååå :( Skulle ønske du bare våknet opp fra dette grusomme marerittet!
  Kan ikke annet enn å oppmuntre og sette mot fra sidelinjen...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skulle jeg også ønske, men det ser ikke ut som det blir tilfelle :(
   Tusen takk!

   Slett
 26. Det var tråkigt att höra Marit. Hoppas allt ordnar sig till det bästa, men det är mycket arbete.
  Kram / Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir utrolig mye jobb, men må jo håpe på at det går bra til slutt.
   Klem

   Slett
 27. Å nei, å nei. Det er jo ikke lite arbeid. Mine foreldre måtte gjøre noe lignende i fjor, og som du sier, store deler av hagen blir endevendt.
  Godt at du har ideer i alle fall :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er endevending av halve hagen, intet mindre.
   Ikke sant :)

   Slett
 28. Hello Marit!
  Beautiful crocuses, spring flowers.
  Wonderful picture.

  Greetings.
  Lucja

  SvarSlett
 29. Åh nej, Marit. Det var dog skrækkeligt. Føler virkelig med dig.

  SvarSlett
 30. Uff, så leit å lese... :-( du har min fulle sympati.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er både trist og leit...

   Slett
 31. Åh nej, hvor trist at læse. Føler med dig/jer...mange tanker herfra.

  SvarSlett
 32. Dette var fryktelig Marit!
  Og så trist for hagen din, med alle timene du har langt ned der.
  Har du hjelp til alt dette??...du trenger en gjeng med spa og gummistøvler!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er kjempetrist! Det er utrolig mange timer som er lagt ned her ja, og det virker så meningsløst. Men vi har ikke noe valg, så det er ikke noe å få gjort noe med.
   Jeg har noen til å hjelpe meg, ja, men mesteparten må jeg nok gjøre selv. Det hadde vært godt å hatt en hel gjeng med det, ja!

   Slett
 33. Åh, nei så trist! Jeg føler virkelig med deg.
  Vi opplevde jo et lignende mareritt for to år siden når vi måtte bytte septiktank og det er ikke moro med store maskiner i hagen. Nå hadde jo ikke vi kommet like langt med hagen som du har, det blir jo mye mere jobb for deg!
  En liten tanke bare; når vi skulle begynne med dette prosjektet hadde vi først et firma her til å gi anbud og forslag på hvordan det skulle gjøres. Da ble det stor gravemaskin og nedkapping av tre gamle epletrær som forslag. Men vi kontaktet et annet firma også og de ordnet det hele med en liten gravemaskin og han som gjorde jobben var meget omtenksom og forsiktig med hagen. Isteden for tre felte epletrær hold det med at vi kappet noen grener på to av trærne. Nå vet jeg ikke så mye om sånne saker og hvordan det må gjøres hos dere, men kanskje det kan lønne seg å snakke med flere før dere begynner? Kan jo være at noe kanskje kan reddes?
  Uansett; jeg føler med deg og tenker på deg!
  Store klemmer fra Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Nora! Ja, det er trist. Vi må få en til å komme å se på dette, men mye av trærne må flyttes da det er eneste vei inn i hagen. Så må vi vente og se hva de som skal inn med maskiner sier. Det skjer ikke med en gang, så jeg har må tenke over hva som kan gjøres.
   Klem,Marit

   Slett
 34. I wish I could help you Marit. What a shock it must have been for you.
  I hope that things are a little bit better now. I know that I would have been crying when something like this would happen to me.
  Big hugs and warm wishes Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you so much, Marijke! It's a little bit better, but it's very difficult. I don't know what to do with my garden.
   Big hug!

   Slett
 35. Veldig imponert over roen din og pågangsmotet! Håper du får god hjelp i hagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Vigdis! Ja, noe hjelp er jeg nødt til å få, men det ordner seg :)

   Slett
 36. Så vondt å høre om hagemarerittet. Håper det ordner seg på en god måte, selv om det ser ille ut akkurat nå! Har drevet og flyttet litt her også, og året etter er alt glemt og plantene har tatt seg inn igjen. Men dette hørtes stort ut. Håper det er en bedre måte å gjøre det på. Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo bare å håpe at det ordner seg på en god måte. Planter tåler mye ja!
   Klem!

   Slett
 37. Uff, dette var leit å lese. Føler med deg. Du har så mange lekre og sjeldne planter, og har lagt ned så mye tid.
  Håper det ordner seg på best mulig måte med omtenksomme folk til å grave.

  SvarSlett
 38. Huff, Marit, dette var skikkelig dumt å lese! Jeg har ikke lest på blogger siste uken, sp derfor har jeg ikke fått dette med meg før nå. Det er vanskelig å tenke positivt når sånne store endringer må til, jeg får bare ønske deg alt av det beste i fortsettelsen! God klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett

Innendørs blomstring er gull verdt nå...

 Nå har vi hatt Sibirkulde i over en uke, og det har vært helt nede i - 16 i tre netter på rad. Nå har det begynt å snø litt ute, og det er ...