torsdag 29. juni 2017

En blomst som burde skifte navn...

Ja, i hagen har jeg en blomst som burde skifte navn. Den ble nok navngitt før klimaendringene satte inn, for den heter på norsk Augustprimula. Det indikerer jo at den skulle blomstre mye senere. Like fullt blomstrer den i slutten av juni... ;)

Augustprimula/ Primula florindae. Nok et eksempel på at det er bedre å bruke latinske navn enn lokale navn.  Den dufter helt nydelig!

Noe annet som dufter utrolig godt er en ny peon som blomstrer for første gang her.
Den er full av knopper

Her er den like før den springer ut

Paeonia lactiflora 'Buchela' 

En "ny" iris har sprunget ut i dag. Det er stadig noen nye iris på gang :)

Scabiosa caucasia tror jeg...

Endelig har den begynt å blomstre. 'A Whiter Shade of Pale'


onsdag 28. juni 2017

Mye gult i et bed...

Det er ikke blomstene som spiller hovedrollen i dag...

Før likte jeg ikke gult i det hele tatt verken på blomster eller blader.  Gule blader syntes jeg så ut som om de manglet næring eller noe sånt... ;)

Men plutselig endret smaken seg, og jeg husker at jeg kjøpte noen gule thuja på salg som de første planter her med gult bladverk. Det hadde jeg aldri trodd at jeg ville like de ;)

Siden det har det kommet mye gult bladverk inn i hagen.

I dette bedet er det akeleier med gule blader

Løyntnantshjerte/ Lamprocapnos spectabilis 'Gold Heart' som stadig blomstrer i samme bed. Den kommer senere i gang enn den vanlige, og siden den står i halvskygge blomstrer den lenge.

Ny i år, Geranium 'Blue Sunrise' som har blå blomster, og den står også i samme bedet

Jeg har samlet disse i et bed, og de gule forskjellige nyansene kler hverandre

Litt lengre bort har jeg variegert hyll og syrin, og også en gul humle/Humulus lupulus 'Aurea'

Gult bladverk har jeg fått dilla på, og jeg har også mange gule hosta. Morsomt med smak som endrer seg :)

På mandag kveld var det en flott solnedgang, og det er ikke så ofte det skjer her i innlandet.  Så da måtte jeg jo ut selv om klokken  var 22.40 for å ta bildet. Deilig med lange lyse netter akkurat nå.

Været her er mildt sagt vekslende. Bare  4,7 grader 03.30 i natt, og 23 grader nå.  Jeg liker ikke at det nesten er frost om natten. Slik har det vært hver natt siden sist helg. Ikke tropenetter her, nei...

tirsdag 27. juni 2017

Lett blanding, og ny krysning igjen..

I dag kommer et innlegg med litt av hvert, for jeg er litt på etterskudd med bildene.
Iris sibirica har blomstret siden slutten av mai, og de holder på utrolig lenge når en har så mange forskjellige som jeg har. I år har det plutselig vært veldig mange hvite, og det har det ikke vært før.



Denne har aldri blomstret før, og den er jo så vakker! Jeg begynner å tro at de krysser seg hele tiden her, for i år har tre ulike blomstret for første gang. Ikke meg i mot at nye varianter dukker opp!

Denne "no name" har jeg hatt i mange år, men i år har den vært ekstra flott. Den har veldig tykke og kraftige stilker i forhold til andre sibirica.

Knoppen på denne I. germanica ser svart ut, men når den åpner seg ser den sånn ut

Her er en blå variant

Denne heter Iris x robusta 'Gerald Darby' Den blir en meter høy og har svarte stilker

Denne skulle ikke hatt denne fargen i det hele tatt, men som vanlig når en kjøper valmuer kan en få litt av hvert ;) Den skulle ha vært rosalilla, men det er den jo ikke. Vanlighvis pleier jeg å spa de opp som er oransje,  men den passet så godt sammen med de gulbladede løyntnantshjertene. Den får stå der enn så lenge... ;)

Denne er en nær slektning av Epimedium. Kjøpt som det, men det var det ikke nei. Denne heter Vancuveria hexandrum og er litt mer "vill" enn epimedium. Denne brer seg nesten mer en godt er, men vakker er den og lett å se slektskapet til epimedium.

Clematis integrifolia 'Rooguchi' med en stygg bakgrunn. For flere år siden kjøpte jeg et stort hagetelt. Stativet begynte å ruste etter et år, så jeg fikk et annet. Vi kunne bare beholde stativet så han, og det bruker jeg som klatrestativ nede i hagen for clematis og humle. Får håpe den svarte malingen snart detter av så det blir helt rustent. Ikke sånn halveis som nå. Gjenbruk er en god ting synes jeg!

For alle som har ventet på denne, så har jeg ikke glemt den bort :)

Her er hun den skjønne 'Aïcha'

søndag 25. juni 2017

Et rom tar form...Bilder fra nedre del av hagen del 3 2017

Som jeg skrev om i går så har jeg altså begynt å flytte hosta fra en bratt skråning og opp i hagen. Mye jobb og ikke uten store utfordringer. Ikke minst for hostaene!

Aller først noen oversiktsbilder

Jeg viste før i denne uken noen oversiktsbilder av surjordsbedet som ligger til høyre på dette bildet.  Nå viser jeg begge sider av grusgangen. I bedet til venstre finnes det trillium,  hepatica, cypripedium, blodurt, gule løyntnantshjerter, valmuer, iris, geranium, akeleier og roser. To vidt forskjellige bed på hver sin side :)

Her er fra øvre del av bedet. Jeg måtte jo bare prøve å få til roser der, og mens rosene frøys helt ned alle andre steder i hagen, så klarte samtlige minus en rose å overleve veldig godt her. De er så fulle av knopper! Jeg er så og si ferdig med begge disse store to bedene og er godt fornøyd med de. Da er det bare å gå over til neste side bostavelig talt... :)

Men først må vi tilbake i tid...

Sånn så det ut 25. august i fjor. Et "nytt" område i hagen lå der ubrukt og ventet på at noe skulle skje. Disse to bedene som jeg nå er ferdig med ligger altså bak thujahekken som er rett frem på bildet. Det var derfor det var så viktig å få plantet disse tidlig i utforming av dette "nye" rommet som jeg så for meg i hodet i fjor sommer.
Her er beskrivelsen av det.

Her ser dere litt av begge "verdener" Thujahekken deler de i to. Det er mest skygge i den delen til venstre, og mest sol i den til høyre.

Sånn ser det ut akkurat nå og det er stor forskjell fra 25.august i fjor og til nå :)
Det ble plantet inn trær der sent i fjor høst, og i år har jeg plantet en lønn og 5 rhododendron der. Alle de hostaene som synes på bikdet er flyttet dit i løpet av 14 dager. 

Dette bildet er fra i fjor høst. Hengeblodbøk, syrinhortensia, dvergsyrin og magnolia ble flyttet dit fra andre steder i hagen. De måtte jo på plass først før jeg kunne begynne med å flytte hosta dit.

I fjor beskrev jeg denne jobben jeg begynte på 1. juni i fjor som en 3 års plan, og det er det minst, hvis ikke  en 4 års plan... Ting tar mye mer tid enn planlagt, og jeg er jo en mester i å finne på nye ting underveis som gjør at alt tar enda lenger tid... ;)

For de stakkars hostaene som har blitt flyttet hit opp fra skyggen nede i skråningen som jeg viste i går, så har det blitt en mildt sagt brutal overgang.
De kommerfra nesten en total skyggefull tilværelse til full sol... Og ikke nok med det, i noen tilfeller har jeg ikke klart å få med hele rotklumpen heller. De har blitt infiltrert av gråorrøtter som ikke er samarbeidsvillige i det hele tatt...
Jeg har ikke krefter nok i armene mine til å få de røsket ut, og da blir resultatet noen ganger sånn...
En mildt sagt slapp hosta midt i sola... Bare så det er sagt, så skal hosta egentlig ikke stå rett i sola. Men på våre breddegrader kan hosta tåle ganske mye sol. Marco Fransen lærte meg det at når det står i hostabøker at hosta ikke tåler sol er det beregnet for USA og mellom Europa. Så her i nord kan hosta tåle mye mer sol enn andre steder. Noen fordeler skal vi i nord ha også ;)

Men hosta er noen tøffinger, og de tåler utrolig mye. 
Her er en hosta som også er min ultimate yndlingshosta som jeg var redd at jeg hadde klart å ta livet av. Den var like slapp som den på forrige bilde, men er nå på vei til å friskne til igjen. Lite rot fikk jeg med, men jeg håper at restene som sitter igjen i skråningen kan til neste år frembringe en til av denne unike hostaen som heter 'Confused Angel' Den er en sport av 'Blue Angel' og denne er variegert i bladene og den er stabil i variegasjonen. Det er mange hosta som "sporter", men som går tilbake til sin opprinnelige form. Det gjør ikke denne. Jeg kommer aldri til å dele denne igjen uansett, for den er den vakreste hosta jeg vet om, og vil ikke utsette den for mer enn jeg allerede har gjort...

Ha en fin søndag!

lørdag 24. juni 2017

Sisyfos x 2...

Jeg drar stadig frem fortellingen om Sisyfos, for i mine selvpålagte arbeidsoppgaver føler jeg meg noen ganger som han. Ja, jeg må innrømme at den jobben jeg har begynt på nå er krevende. For 6 år siden begynte jeg på et hostabed ned mot bekken. Den bakken ned der er veldig bratt for å si det mildt. Jeg syntes jo at det var en god idé den gangen jeg lagde bedet, men siden har det bare blitt mer og mer igjengrodd av kratt og trær. Skogen tar over med en gang en ikke passer på å holde det åpent.

Her skrev jeg om det i 2011. ( Igjen et eksempel på hvor kjekt det er å ha bloggen som et arkiv )


Som det synes på bildet fra 2011 så er det veldig bratt der, og det er mildt sagt et slit å både grave opp hosta og få de med seg opp. Som ikke det var nok,  så skal jeg hente opp alle de steinene som jeg kantet det bedet med.  Frem og tilbake er dobbelt så langt.
Det er heller ikke få steiner som har rast ned i bunnen av bakken, og de må jeg hente helt til slutt...

Det finnes omtrent ikke en eneste stein her, så alle de steinene jeg har brukt her er kjøpt.  Det var en gang et "lite"lass på 13 tonn, og nå er omtrent alle brukt opp. Jeg har brukt mesteparten rundt dammen, men også andre steder. Jeg har stadig bruk for stein til kanting av grusgangene, så der for må jeg nå bære de opp igjen. Jeg har nemlig ikke tenkt å kjøpe et nytt lass med stein på 13 tonn hvis jeg kan slippe ;)

Jeg begynte på dette prosjektet tidligere i uka, og da så detsånn ut der. Kratt av alle slag. Bringebær, gråor, bjørk og hegg vokser her. Jeg må jo også nevne at jeg jobber med nervene i helspenn mens jeg jobber meg nedover. Dette er i "ormeland" og en av grunnene til at jeg ikke har vært der nede noe mer. Men det har gått bra så langt!

Det er så vidt at en kan skimte hostaene der

Etter nedklipping av div. kratt blir det endelig en åpning

Sånn ser det ut akkurat nå. Enden på bedet synes ikke en gang. Jeg har nok gravd opp ca 1/3 av hostaene, så jeg har mye arbeide igjen.

Et annet "problem" der nede er at det renner en bekk der, men den synes ikke på bildet fordi det er så gjengrodd der. Dette er myggens område, og jeg har fått minst 20 myggestikk :(

Her er noen av steinene som er hentet opp.

Fortsettelse følger!  :)

torsdag 22. juni 2017

God midtsommer!

Blommig fredag igjen...

Jeg feirer ikke St. Hans / midtsommer, for jeg liker ikke at sola snur igjen.  Jeg ferier kun når sola snur 21. desember! ;)

Men den snudde i går 06.24 her, og det får jeg dessverre ikke gjort noe med...

Det gjelder å nyte de siste to månedene av sommeren!

Her kommer det noen rykende ferske bilder fra i dag


Clematis 'Nelly Moser' med besøk av en humle

Hurdalsrosen i dag :) Den blomstrer kun en gang, men er jo  full av blomster nå. Så da er den tilgitt! Ser når jeg googler at det står bare Rosa x hybdrida. Tilhører nok albarosene tror jeg.  Det fortelles at det var en prest fra Tyskland som tok den med seg til Hurdal. Den tåler alt, til og med å bli brent. Første året vi bodde her felte vi mange trær, og det ble brent bål nesten der står. Den er merket H 7, så den fryser ikke ned om vinteren, nei... ;)

Felix fylte nettopp 1 år :)

Ønsker dere alle en god midtsommer/ St. Hans, og en god helg/weekend!


onsdag 21. juni 2017

Litt av alt...

Noen ganger blir det nesten litt for mye som skjer på en gang, for nå synes jeg det blomstrer over alt :) Det er jo en luksus, så jeg klager ikke!

Her kommer det litt av alt... :)


Hortensia/Hydrangea macrophylla 'Minty Ice'

Fylt Geranium uten navn. Noen som vet det? 
Nå har jeg fått hjelp til å finne ut hvem det er. Den heter G. himalayense 'Birch Double'

Meconopsis betonicofolia

'Morden Blush'

Blomsterflue/Syrphidae inne i en pelargonia

En av de beste rosedufter som finnes kommer fra denne, nenlig 'Frülingsduft"

Peonene/Paeonia har akkurat startet, og her er 'Buckeye Belle' 

Liker den best når den er lukket som her. Fargen er mørkere enn det bildet viser.
Den er mer som den under her.
En til i nesten samme farge. Selvsådd sjokoladecosmos/Cosmos astrosanguieus.
I år kjøpte jeg frø av denne, og det er første gang jeg har sådd den. 

I hagen nå har jeg begynt på et nytt prosjekt (nå igjen) ;)
Mer om det i neste innlegg.

Tilbakeblikk 2024 del 3...

 Da er jeg kommet til månedene juni og juli. I fjor kom det ikke mindre enn 354 mm med regn på de to månedene. Det er jo nesten utrolig hvis...