tirsdag 6. juni 2017

Nytt "hjørne" i hagen...


 Jeg holder stadig på med prosjektet nede i hagen, og det kommer hele tiden nye idéer inn i mitt hode.

 Jeg har bestemt meg for å ikke  plante ut hortsensia av de nye jeg kjøpt i år. Jeg har nettopp plantet de i store plastpotter og gitt de rhododendronjord. Jeg har kjøpt to nye sorter som heter Hydrangea macrophyllla 'Magical Four Seasons' og skal være en som blomstrer veldig lenge. Det sto også Opal Pink og Opal Blue på lappen. De skal skifte farge tre til fire ganger i løpet av sesongen. Jeg har kjøpt en rosa og en blå. Er spent på hvordan de vil endre seg.
Alle disse jeg har kjøpt i år har nå fått sitt eget "hjørne" av hagen, og sånn ser det ut der nå.

Her står de i halvskygge hele dagen, og jeg har satt de opp på kasser så de kommer litt opp fra bakken.

De to til høyre er de jeg har beskrevet over her. Den i blå potte har ennå ikke blitt pottet om, men den skal også få større potte i dag.

Den rosa som står bak der til høye for den hvite bestilte jeg i vinter i håp om at den skulle være lilla. Den heter nemlig 'Hobergine' og skulle være mørk lilla. Den skulle egentlig se sånn ut, men det gjør den jo ikke. Er det noen som har erfaring med å tilsette Alun i jorden til hortsensia?
Jeg har lest at hvis en tilsetter det skal hortensia bli blå. Siden denne er rosa men skulle egentlig være lilla, så lurer jeg på om den vil bli det hvis jeg gir den alun. Det blir gitt for å få jorden sur nok, for hortensia skifter farge etter jordens ph. Sur jord gir blå hortsensia, og rosa farge hvis jorden ikke er sur nok. Alun kan kjøpes på apotek leste jeg, så jeg fikk lyst til å prøve om denne rosa vil bli lillablå.
Noen som vet noe om dette?
Den lilla i midten er kjøpt sånn, og ser at den også blir "rødere" i fargen. Den var mørkere lilla når jeg kjøpte den i mars.
Gullhumlen/ Humulus lupulus 'Aurea' snek seg med på bildet :)

I går hadde vi solen på besøk, og jeg fikk nesten sett trepeonene åpne seg :)

Ikke helt utsprunget, men nesten

Dette er den andre knoppen, og den var ikke skadet av regnet.

Det er overskyet i dag, men i morgen skal det bøtte ned bokstavelig talt. Yr har "nesten" sendt ut et obs varsel, og sier at det kan komme 40-60 mm med regn her på østlandet i løpet av et døgn. Det er ikke så lenge siden vi fikk 76 mm på et døgn, så dette begynner å bli "vanlig" her :(  Og som ikke det var nok, så skal det regne frem til søndag mer eller mindre...

Jeg har funnet frem de grønne plast kassene og har brettet de i sammen slik at jeg har satt rhododendronenene som ennå ikke er plantet oppå der. Da drukner de ikke oppe i kassene. 

De skal snart plantes bare det blir gravd her. Gravemaskinmannen og rørleggeren har snakket sammen, så de skal bare finne en dato som passer for begge. Så i løpet av noen uker så skjer det vel noe her. Er glad for at det har tatt så lang tid, for da rakk mine rhododendron som står i bakken fra før å blomstre. De ser sånn ut akkurat nå :)'Silbervolke' slipper å bli gravd opp, men det må de to andre. Han har en minigraver og skal nok få de både opp og ned han som skal grave for oss. 

Ha en fin dag!

36 kommentarer:

 1. Så mycket det händer hemma hos dig i trädgården Marit! :) Trädpioner är något som jag aldrig har skaffat och jag ångrar mig varje gång jag ser blomningen. Så fina blommor ditt exemplar har!
  Kram Kristina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Kristina, nå hender det mye! I ditt klima burde de jo trives veldig godt. Tusen takk!

   Klem, Marit

   Slett
 2. Good morning dear Marit,
  Helas I have no answer what to do about the blue color of the Hydrangya.
  But they are beautiful to me the way you photographed them. Your Treepeony is such a beautiful one.
  A lot of wind overhere with all the petals of the roses coming down it looks like it is snowing (lol).
  Have a wonderful day.
  Rosehugs
  Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning dear Marijke,

   That's ok. Thank you! I hope the wind will be less today. Here it rains today, and a lot more is on it's way.
   Have a wonderful day.
   Rosehugs, Marit

   Slett
 3. Vakre peonen! Mye på gang hos deg, flotte hortensia og rhodoer. Det er litt for spennende med alt regnet som er varslet. Jeg håper det beste, men har tatt noen forhåndsregler, jeg også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, en må bare ta de forhåndreglene er kan og håpe på det beste. Det har ikke kommet så mye regn enda her.

   Slett
 4. Hello, I love the pretty hydrangea and the peonies. The colors are all lovely! Your garden must look gorgeous in person. Happy Tuesday, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Thank you so much!

   Happy Wednesday!

   Slett
 5. Hei. Min peon tok den kalde våren. Fikk bare en blomst. Din er nydelig. Spennende med hortensiaene dine. Håper det beste med alt regnet som er meldt. Ønsker deg en fin dag.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så dumt det var da. Tusen takk! Ja, vi får håpe på det beste.
   Ha en fin dag.

   Slett
 6. Hej Marit!

  Jag kan inte mycket om Hortensia men vet att den ger olika färg beroende på pH värdet i jorden. Pröva med alun och berätta hur det går!

  Och din buskpion är ju bara så skön!

  Jag gissar att du inte vill ha mera regn men hör och häpna, här har dom lovat regn i flera dagar framöver. Hoppas att de har rätt för en gångs skull, annars kan jag ta ditt regn också.

  Kram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Gunilla

   Ja,jeg skal gjøre det.

   Tusen takk!

   Nei, her har vi fåttmye regn i det siste så jeg behøver egentlig ikke mer, men jeg vet at du gjør det. Får håpe at du får så mye at det hjelper på tørken hos deg. Jeg sender gjerne litt regn ja!

   Klem!

   Slett
 7. Hvis du prøver med "fargestoff" til hortensiaene, håper jeg du viser bilder :-) Spennende å se hvordan det virker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg må jo prøve det og se hvordan det går. Da skal jeg ta bilder av de ja :)

   Slett
 8. Send regnet hit du, jeg tar det så gjerne. Vi fikk faktisk 7 mm natten til mandagen og det er mye for å være her.
  Jeg hadde samme "fargeproblem" med en blå Hortensia som ble rosa her for noen år siden. Jeg gravde da opp busken og tilsatte Rhododendronjord og torv og året etter var den blå igjen. Hvis du prøver med Alun så fortell gjerne om resultatet etterhvert.
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skullejeg gjerne ha gjort hvis det var mulig! Håper at dere får litt mer da, for 7mm er jo ikke all verden...
   Jeg har nettopp pottet de om til store potter og gitt de ny rhododendronjord, så det skal jo i teorien hjelpe på de blå og lilla allerede.
   Ja, det skal jeg gjøre.

   Klem, Marit

   Slett
 9. Absolutely gorgeous blooms, Marit! Thank you so much for sharing, I really needed this! :)

  SvarSlett
 10. Hei Marit

  Sikken nogen lækre rockii pæoner, flot dyb farve!
  Jeg har hørt begge dele om hortensia, alun og lav ph. men har ingenerfaringer selv.

  Regnen er 1 time fra os nu - det er varsel om voldsomt vejr i store deler af Danmark...

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Tusen takk! Ja, fargen på de er fin.

   Jeg har plantet de i rhododendronjord, så jeg antar at den burde være sur nok. Vi får se fremover, og hvis ikke kjøper jeg alun på apoteket.

   Her kom regnet tidlig i går kveld, men det kom ikke mer enn 3 mm i hele går. Til nå i dag har det "bare" kommet 4 mm så det er jo ikke så mye så langt. Men det ser ut på radaren som det er nå de store mengdene kommer.

   Ha en deilig dag

   Slett
 11. Åh vilken fint hortensia-hörn du har, tänk om man hade ett sådant:)
  Jättefin blomning på rhododendronen, tur att du fick se blomningen. Hoppas du slipper allt regn. Det ska regna en hel del här också de närmaste dagarna.
  Ha det gott Marit
  Kram Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det var fint å få sett blomstringen. Regnet slipper jeg ikke, men jeg håper på at det ikke blir så mye likevel.
   Ha det godt, Maria!
   Klem, Marit

   Slett
 12. Så flotte hortensia, rhododendron og trepion! Praktisk med plastpotter for da er de ikke så tunge å flytte når de skal ned i kjelleren :-).

  SvarSlett
  Svar
  1. Tysen takk! Ja, det er ikke uten grunn at jeg bruker plastpotter, for de pottene som jeg har brukt på noen andre planter er av keramikk, og de veier sykt mye når en må bære de både ut og inn :)

   Slett
 13. Beautiful plants, Marit. Hydrangeas are great, but Rhododendron Silbervolke is my favorite today. Gr Jan W

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Jan! Yes, it's a beautiful plant, and it's my favorite too :)

   Slett
 14. Fina hortensior och vilken fin hörna du fixat. Har ingen aning om hur du ska få den lila riktigt lila - tyvärr. Rhododendron är ju tack och lov tåliga så en flytt hit eller dit klarar de. Jag är glad - jag planterar och sen regnar det, lite sol och mer plantering och sen gissa - det regnar :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Nei, det blir nok bare å prøve seg frem.
   Rhododendron tåler mye ja. Så bra! :) Nå regner det her, og plantene har jo godt av regnet.

   Klem, Marit

   Slett
 15. Hej Marit!
  Så fina hortensior du har köpt. Om du inte gillar färgen tycker jag att du skall prova med alun. Hade en som bytte färg som en kameleont, tror den var ljusblå, rosa från början, och blev både grön och röd.Pionen är fantastiskt vacker, och dina rhododendron blommar fint.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Tusen takk! Ja, jeg tror at jeg skal prøve på det. De skifter mye farge, ja.
   Ha det fint!

   Slett
 16. En nydelig samling hortensier- de fungerer fortrinligt som krukkeplanter. Den røde rockii er imponerende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, jeg må gjøre det sånn, for her fryser de for mye ned om vinteren. Da vil de ikke blomstre, og det er jo kjedelig. Det er den, ja :)

   Slett
 17. Så mange fine Hortensia som du har skaffet deg, her spiser sneglene Hortensia. Rhododenrdon er vakker busk når de blomstrer, det gjør de også her.

  Ha en fin onsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Huff da, det var jo leit, for de hadde garantert trives på dine kanter.
   Ja, det er de.

   Ha en fin onsdag!

   Slett
 18. Så flotte Hortensia! ha en fin dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!

   Ha en fin dag du også!

   Slett