lørdag 25. mars 2017

Den som sier...

...at lykke ikke kan kjøpes for penger, har ikke prøvd å kjøpe blomster ;)

I går ettermiddag skulle jeg innom det lokale gartneriet her for å kjøpe noen påskeliljer på tilbud. Trodde jeg da...
Når jeg kom inn i gartneriet ble jeg varm og kald på en gang, for der sto en utrolig flott camellia og ropte på bare meg! Det er jeg helt sikker på at den gjorde, for det var ingen andre som kikket på den en gang... Den sto der sammen med to andre camellia, men de ropte ikke på meg i det hele tatt. Det var kun den ene, og da måtte jeg jo bare kjøpe den.  Det ble ingen påskeliljer nei, for de forsvant ut av hodet mitt like hurtig som den andre kom inn...

Jeg har jo mange camellia fra før og var ikke sikker på om jeg hadde den fra før. Mange av de jeg hadde fra før har jeg slitt med å få i blomst inntil i år, så derfor kjente jeg den ikke igjen. Men når jeg kom hjem og fikk sett på hva de het for noe, så hadde jeg jo "selvsagt" denne fra før. Den står nå med mange knopper, så da får jeg ekstra lang blomstring med nettopp den. Det var vel ikke uten grunn at jeg hadde den, for den er utrolig vakker (i mine øyne da...) ;)

Vidunderet heter Camellia japonica 'Margareth Davis', og det gjør ikke noe i det hele tatt at jeg har to av denne! Jeg hadde som nevnt glemt navnet på den, for den var i blomst her  en gang for tre eller fire år siden, og hvem kan vel huske sånt...;)


Hadde dere latt være  å kjøpe denne? ;)

Her har Plantasjen  og andre noe å lære angående merking av planter...

Se så stor den er, og så mange knopper den har! Den står nå plassert i drivhuset, sammen med flere andre camellia som jeg begynte  å flytte opp i fra kjelleren i går kveld. I natt har det så vidt vært under 0 grader, og jeg var klar over at det antagelig ville bli det så varmovnen har stått på.

Dette er den jeg kjøpte for en stund siden på Plantasjen uten riktig  navn og som bare het white... Jeg tror at den kan være den 'Brushfield Yellow', men det er flere som kan se omtrent sånn ut så det er vanskelig å si.

Nede i kjelleren hadde denne begynt å blomstre, og jeg trodde det var den som het 'Hawaii', men det var det ikke. Denne heter 'Kewpie Doll', men den som heter 'Hawaii' er stapp full av knopper den også så det blir mange camellia å vise frem fremover ;)

Jeg begynte som nevnt å flytte på disse plantene fra kjelleren i går kveld, og de har hatt sin første natt i drivhuset. De er så fulle av knopper, og det vil vise seg hvordan det går fremover med knoppene. Jeg håper at de ikke vil kaste de...
Det er jo det som kan være "problemet" med camellia, nemlig det at de ikke liker å bli flyttet på.

Det var så herlig å kunne bruke drivhuset igjen! Jeg venter litt med å flytte det lille jeg har sådd bortsett fra stemorsblomstene. Blodbegerene stopper ofte litt opp i veksten hvis det blir for kjølig. Min gradestokk/temperaturmåler hadde blitt ødelagt, så jeg får kjøpe en ny til å ha i drivhuset. Det var rim på bilen, så det har kanskje vært -1 eller noe sånt ute i natt. Camellia tåler fint at det er kjølig, så jeg er ikke bekymret for de.  Det er ventet varmere vær og dagen fremover, men om natten må jeg regne med å ha varme på i drivhuset i lang tid fremover. Her kan det være nattefrost så sent som i mai...

Her blir det strålende sol i dag og opp mot 11 grader sier yr :)

Ha en fin vårdag!

torsdag 23. mars 2017

Månedens bilde(r)...

Blommig fredag igjen...

Jeg var ute i hagen og gikk en tur i går, og tok noen bilder av snøen...

Det er jo noe snø igjen, ja...


Det ser ut som sollyset spilte meg et puss, og pekte ut et tre i hagen... ;)

Dette er fra det området jeg gjorde så mye i fjor. Jeg gleder meg til å kunne komme i gang igjen der!

Her er den utsikten som jeg har tatt bilde av to ganger tidligere


For en måned siden var det mye mer snø enn det er nå, men stadig ligger det mer snø og ikke minst is her enn jeg liker...
Men jeg håper at den også snart blir borte. Varmen kommer fra helgen i følge yr, og da skal temperaturene bli som dette fremover:
Lørdag 9, søndag 14,  mandag 13,  tirsdag 1, onsdag 11,  torsdag 11 og fredag 10. Hvis dette slår til, så må det da skje mye i hagen fremover!

I går vasket jeg hele drivhuset, og nå er det klart til en ny sesong.
Hentet frem potter med hepaticaspirer som spirte fjor, og de pottene med hepaticafrø som ikke har spirt enda som jeg sådde i fjor sommer. Altså sådd i 2015 og 2016.

 Jeg venter til i morgen med å flytte camellia ut i drivhuset.  Det var faktisk så kaldt som -5 i dag tidlig, så det er ennå veldig kaldt om natten her fortsatt. Men i løpet av noen dager skal det bli slutt på nattefrost i følge yr . Jeg tror det når jeg ser det, ja ;)

Se flere bilder her


God helg!

tirsdag 21. mars 2017

En sped begynnelse...

Ja, nå ser det ut som endelig atvåren kommer her også om litt. Først skal det være skikkelig kaldt om nettene frem til fredag, men etter det ser det lovende ut.  Så lovende at jeg tror at jeg tar sjansen på å flytte alle mine camellia til drivhuset.  Til helgen skal det bli 10-12 grader, og da begynner det virkelig å skje noe!
Jeg gikk rundt i hagen i dag, og nå er det helt bart noen steder hvor solen får tak, mens i skyggen ligger snøen fortsatt. Dog ikke så mye igjen nå...

Jeg fant spirer på snøklokker og helleborus. Bitte små, men de er der om ikke annet!

Hvite tupper er et godt tegn!

Godt gjemt Helleborus niger i isen, men det er ikke lenge før isen er borte...

Helleborus tibethanus sin første lille spire i år...

Skimmia japonica med knopper

Sommertid til helgen, og da er våren kommet for alvor! :)

søndag 19. mars 2017

Innendørs gleder...

Her vil ikke vinteren slippe taket, og det er faktisk meldt om snø både i dag og i morgen. -3 her i dag tidlig, og jeg fyrer i ovnen :(
Men et vårtegn er kommet her likevel, for svarttrosten (turdus merula) dukket opp for første gang på fredag :)
I morgen er det vårjevndøgn, og det er uansett et godt tegn. Nå må det jo bare gå en vei :)
Yr spår kulde helt frem mot neste helg, men da håper jeg også at det er slutt på den!
Jeg har lyst til å begynne i drivhuset, men så lenge det er så kaldt om natten venter jeg...
I mens får jeg hygge meg med innendørs gleder... :)

Rosa St. Paulia

Lilla St. Paulia

Mer St. Paulia, her med hvit/rosa/grønne blader


Her en med grønne/hvite blader

Til slutt en Clivia som jeg har sådd fra frø som har variegerte blader :)

Ha en fin dag!

fredag 17. mars 2017

Glede...

Blommig fredag igjen...

Ja, det er ikke så vanskelig å finne glede nå om dagen. På omtrent alle blogger er det vårtegn å se, og det er jo gledelig! Her er det ikke kommet i gang enda. For to dager siden gikk jeg rundt i hagen og speidet etter noen, men fant ingen.  Men det har vært mildt i over en uke nå, så det skjer nok snart noe.

Det er også til å glede seg over at fuglene har begynt å bygge reder og de kvitrer veldig nå om dagen.

I kjelleren er det også mye å glede seg til!

Camellia 'Hawaii' er full av knopper, og de rosa tuppene forteller meg at det er ikke lenge til de vil blomstre. Det gjør meg utrolig glad! :)

Stemor sådd i januar. Denne fant jeg i dag :)

Se flere gleder her :)

God helg!

mandag 13. mars 2017

Vårfornemmelser...

I de tre siste dagene og nettene så har det vært plussgrader her.  Veien forbi her beggynner å bli skikkelig bløt, og det er et godt tegn. I morgen skal det bli hele 10 grader i følge yr, så det høres jo lovende ut. Sakte, men sikkert går det mot vår her også. I neste uke hvis været holder seg vil jeg flytte planter ut i drivhuset. Nå er det så varmt om dagen når solen er fremme der, at da holder det å ha på litt varme om natten.

 I går kveld 23.30 hørte vi en ugle som var rett i nærheten, og det er synd at den ikke synes om dagen. Skulle gjerne ha tatt bilde av den :)

Det klør i fingrene, men foreløpig får jeg ikke gjort noe i hagen for den er stadig hvit av snø ;) Men bestillingsfingeren er det ikke noe i veien med, så her om dagen ble det bestilt litt barrotsplanter fra Garden Living.

Brunnera macrophylla 'Alexandre's Great'
Epimedium grandiflorum 'Bandit'
Geranium 'Blue Sunrise'
Helenium 'Red Jewel'
Helenium 'Double Trouble'
Phlox paniculata 'Nora Leight'
Sedum 'Blue Pearl'
Thalictrum delavayi 'Hewitts Double'

Det kan også hende at det blir en tur til hagemessen i år, og det skal i så fall bli hyggelig å treffe Marianne fra Spiren i Danmark igjen. Flesteparten av mine helleborus kommer derfra :)

Dette bildet ble tatt i 2014, og jeg lengter veldig etter å se den blomstre igjen :)

torsdag 9. mars 2017

Hageminner...

Blommig fredag igjen...

Hageminner har jeg mange av, for det er min tredje hage jeg har nå. Min første hage startet jeg når jeg var 22 år. Mange minner derfra som er både gode og ikke fullt så gode. Det var en bratt læringskurve, men jeg var drevet av en planteinteresse som var stor. Min interesse for planter har alltid vært der, og noe av det første jeg husker fra min farmors hage var peoner. Da jeg var 17 år begynte jeg å jobbe i en blomsterbutikk, og da var det først stueplanter jeg hadde dilla på. Det har jeg stadig vekk, og de gjør at vinteren til å holde ut til det blir vår igjen. Etter stueplantene kom dilla på hage, og begge deler er like morsomt den dag i dag.

Men tilbake til hageminnene...

Min andre hage gikk det ganske godt med, men den hadde et stor bakdel og det var at den var liten, altfor liten . Samlerdilla hadde jeg allerede fått da, og når jeg flyttet derfra hadde jeg med meg ca 700 planter. Mange hepatica, anemoner, iris, busker og trær ble med. Mine naboer trodde meg nesten ikke når jeg fortalte at jeg hadde fjernet så mange planter, for det var jo fortsatt veldig mange planter igjen...
I den hagen hadde jeg planter på hver cm, og dette var en rekkehushage som var en endeleilghet. Så jeg hadde mer plass enn alle andre, og den ble godt utnyttet for å si det sånn... ;)

Her er et bilde som jeg fant etter å ha lett gjennom utallige bilder på bloggen. Det synes ikke så godt på bildet, men bak alle plantene er det en liten dam.  Dette var inngangspartiet, og det var ikke så vanskelig å se at et hagegalt menneske bodde der... ;)

Dette er ca fra 1995 tror jeg. Morsomt å reise tilbake i tid og minner...

God helg!

Se flere hageminner her!

Vårlengsel...

Siden sjokksnøfallet på 50 cm i november, så har vi i vinter nesten ikke fått noe snø etterpå av betydning. Men i det siste og seneste i går kveld kom det nok et snøfall.  Det er ikke de store mengdene, men vi har nok sikkert 15-20 cm med snø nå. Mars måned er som regel ikke en vårmåned på disse kanter... Typisk at det skal komme snø nå, og ikke i desember...

Vakkert er det jo en tidlig morgen etter snøfall, men nå håper jeg at det kan bli vår her!

Yr spår høyere temperatur fremover, så det er jo lov å håpe på at det snart blir slutt på snøen...

I dag skal jeg på hagelagsmøte og høre på foredrag om engelske hager :)
Det kan jo være inspirerende, og det blir hyggelig å treffe noen andre hageintresserte også.  

Ha en fin dag!

onsdag 8. mars 2017

Mer camellia...

I går var jeg på besøk på Kongsberg, og på veien hjem var jeg innom Platasjen.  Der hadde de fått inn noen små camellia, og siden jeg for et par år siden klarte å ta livet av en gulhvit sort som heter 'Brushfield Yellow', så har jeg siden lett etter den.  Plantasjen er helt ubrukelig til å navne de som de hadde der,  så alle het bare red, pink and white camellia :(

De var så bitte små i forhold til de jeg har i kjelleren, så jeg kjøpte to av samme "hvite" camellia som kan minne om den jeg hadde før. Men jeg er langt fra sikker.  At en liten etikett på pottene kan koste dem  så mye forstår ikke jeg, men det må det gjøre siden de ikke klarer å få til det... Det irriterer meg grenseløst! :(

Vel, nå står den nede i kjelleren sammen med de andre jeg har der. De sto i så små potter, at de skal pottes om når det blir vår.

Her er et bilde av den jeg hadde før, som den gangen også var kjøpt på Plantasjen men da klarte de å merke den med navn...

En litt pjuskete og gammel blomst som sitter på den nå. Skal ta bilde av den på nytt når en ny knopp springer ut. Men den er i alle fall gulhvit som den jeg hadde før.

-11 her i dag, men det ble heldigvis ikke - 19.  Men det er kaldt nok!

Ha en fin dag! 

mandag 6. mars 2017

Endelig spirer det...!

Sent men godt, så har det begynt å spire i kjelleren! Det er meget frustrerende å så frø som en vet så godt hvordan en skal få til å spire,  og så spirer de ikke likevel. Jeg har ikke hatt ork til å gjøre så mye med de, men nå spirer i alle fall noen av de.

Mini stemorsblomster

Pelargonia

Cyclamen hederifolium

Blodbeger spirer endelig!

Jeg sådde noen frø av Sjokoladecosmos i dag. De ble jo sagt før at de måtte kjøpes som knoller, men nå har altså Impecta fått de som frø. Det skal bli spennende å se hvordan de blir. Frøene så akkurat ut som "vanlige" cosmosfrø. På en varm sommerdag dufter det faktisk sjokolade av blomstene, så derav navnet :)

En venninne av meg ville være med på rhododendronimporten, og jeg har også bestilt en til i dag ;)
Det ble R. proteoides 'Hilliers Form', og den har også flott indument, men dette er mer rustfarget i forhold til de andre jeg har bestilt som er mer gråfarget.

Vi er superfornøyd med fiberbredbåndet, og alt går med lynets hastighet i forhold til før. I den pakken vi bestilt måtte vi også ha mange Tv kanaler i et år.  Her om dagen så jeg  på hageprogram med Monty Don. Så noe bra har da det også ført med seg :)

I kveld var jeg en tur nede i kulden i kjelleren bare for å nyte synet av den ene camellia som står der og blomstrer alene. Men nå så jeg rosa tupper på flere knopper, så snart får den selskap av flere. Synd det er så kaldt der nede, men det har de åpenbart bare godt av siden de trives så godt. Det er bare jeg som ikke trives der ;)
 Jeg vil tippe at det er ca 5 grader der. Så at folk mislykkes med camellia kan jeg godt forstå når de blir satt rett inn i en varm stue...

'Lady Loch'


søndag 5. mars 2017

Nærgående besøk del 2...

Det var ikke planlagt at det skulle bli del 2 av det innlegget jeg hadde tidligere denne uken, men sent i går kveld så jeg plutselig en mystisk skygge ved stuevinduet. Der i den gjennomsiktige fuglemateren satt det faktisk en mus og spiste peanøtter! Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne, men det var  en mus som satt der og spiste kveldsmat :)

Litt utydelig bilde, for det ble tatt i hui og hast. Musa forsvant med en gang jeg tok bildet.  Men det er utvilsomt en liten mus, og den er lett å kjenne igjen på halen :)

Da tar jeg en liten  oppsummering...
I fuglemateren har det altså vært fugler...

...og ekorn...

Hva blir det neste?  Må si det har blitt en veldig populær foringsplass. Jeg tror bare ikke at det er plass til noe særlig større dyr der enn de som allerede har vært der... ;)

Dyr er fascinerende å se på, også for flere... :)

I natt har det kommet ca 5 cm med snø, og i følge yr skal det snø i hele dag. På onsdag melder de ikke mindre enn -19! Jeg håper de har satt  på feil tall på kartet  :(
Her er det ingen vår i sikte med det første...

Ha en fin søndag!

fredag 3. mars 2017

Vårtegn...

Blommig fredag igjen...

Jeg har sett utrolig mange vårtegn på andre blogger, men det hjelper så lite når det ikke er noen her... ;)

I går gikk jeg rundt i en snødekket hage og tenkte at her er det ingen vårtegn.

Snødekket hage 2.3 2017

 Jeg var helt sikker på det, men jeg måtte bare kikke under de store furutrærne hvor jeg har blåveis/hepatica og noen helleborus. Neida, det var ikke noen av de nevnte å se der.

Men det var noe som jeg ikke har sett her før, og som må absolutt må regnes som et vårtegn. Nemlig en plante som aldri har blomstret her bortsett fra da jeg kjøpte den.

Skimmia japonica full av knopper! Plutselig har den fattet poenget, nemlig at den skal blomstre :)

Så får jeg også vise litt "juksevårtegn"
Nylig innkjøpt Helleborus orientalis til halv pris i en blomsterbutikk og sett ovenfra

Sånn ser den ut nedenfra. Jeg har en annen helleborus stående ved siden av som jeg kjøpte for en  måned siden i min kjølige gang. Den står ved siden av vinduet så den får nok lys. Det et eneste som er vanskelig med å ha stauder inne er at de behøver så  utrolig mye vann.  Jeg må vanne de omtrent hver dag :)

Se flere vårtegn her

torsdag 2. mars 2017

Endelig...!

 Etter lang tids venting er vi de aller første som får montert fiber her i dag! Nå ser jeg frem til å få en litt raskere linje enn det vi har hatt fra før. Vi har vært heldige for vi har hatt bredbånd som har fungert sånn nogenlunde, men nå skal det altså bli fart på sakene! Det ble gravd i høst, så alt har vært klart fra vår side. Akkurat i skrivende stund så "skyter" de fiberet i rør til en sentral og så skal det kobles opp. Det skal bli spennende å se forskjellen på hastigheten når alt er koblet til. Det har jo tatt så lang tid før, for det å skrive et blogginnlegg og laste opp bilder fra pc har jo tatt evigheter frem til nå. Så nå er jeg veldig spent på forskjellen!

Denne St.Paulia har akkurat begynt å blomstre :)

Denne er en annen sort som har så fine blader. Det er så hyggelig med stueplanter når det er vinter. De blir bare litt "glemt" om sommeren stakkars... Får håpe at de tåler det :)

Nå skinner solen og det blir nok en fin dag her selv om det er kjølig ute. Ha en flott vårdag!

onsdag 1. mars 2017

Nærgående besøk...

Ja, det er mye en skal oppleve av rikt dyreliv når en bor tett på naturen, men i dag var det bare helt utrolig.  Jeg sitter og ser ut av vinduet, og ser plutselig at det er flere ekorn der. Jeg har før vist bilder av den gjennomsiktige fuglemateren, men da med fugler som spiste der. I dag fikk den plutselig besøk ekorn!

Gjett om det var spennende å se på for flere... ;)

De ville gjerne ha tak i den...

Veldig sulten...

Jeg må nok ut og legge ut mer mat til de, for de virket helt desperate. Kattene brydde de seg ikke om i det hele tatt, og ikke meg heller.  

1. mars i dag, og begynnelsen på våren i følge kalenderen.  Ute er det fortsatt snø, og det er ganske merkelig etter å ha fått omtrent 40 mm med regn her. Det regnet så utrolig mye i går natt og hele dagen i går, at det ble flom i bekken her. Den lignet på en stor elv i går. Siden det er snø og tele i bakken, så trekker nok
lite av dette regnet ned i grunnen.  Uvanlig å ha flom så tidlig!  Nå ønsker jeg meg varme, men det ser ikke sånn ut fremover. Må nok slite med vinteren en god stund til på disse kanter av landet :(

Ha en fin vårdag!