I går var vi ved kysten igjen. Det ble 29 grader selv der, og temperaturen i vannet var på hele 19 grader.
Dette er et bilde som sønnen min har tatt. Fuglene heter hvitkinngås / Branta leucopsis.
Hvitkinngåsa (Branta leucopsis) er en fascinerende gåseart som er godt representert i Norge, både som hekkefugl og som trekkfugl.
Utbredelse og hekking i Norge:
* Svalbard: Hvitkinngåsa er opprinnelig en arktisk art som tidligere kun hekket på Svalbard i Norge. Bestanden på Svalbard har hatt en kraftig vekst etter å ha vært nede i noen få hundre på slutten av 1940-årene. Her hekker de langs vestkysten av Spitsbergen og på Tusenøyane, ofte på mindre øyer, holmer og skjær, men også på hyller og avsatser i fjellskråninger.
* Fastlands-Norge: Siden 1970-tallet har hvitkinngåsa også etablert seg på fastlandet, spesielt på Øst- og Sørlandet, vestover til Rogaland. Dette har delvis skjedd som et resultat av utsettinger av parkfugl i Oslofjordområdet, og delvis som naturlig etablering fra bestanden som etablerte seg i Sverige (spesielt på Gotland) på begynnelsen av 1970-tallet. Hekking foregår i hovedsak på treløse holmer i indre skjærgården, men også ved ferskvann (f.eks. i Østfold, Hedmark og Oppland). De siste årene er det også dokumentert hekking lenger nord, inkludert i Sør-Trøndelag, Nordland og Finnmark.
Bestandsutvikling:
Hekkebestanden i Norge ble i 2015 vurdert til å være mellom 1200-1400 individer og var økende. Generelt har bestanden av hvitkinngås globalt økt betydelig de siste tiårene.
Trekkruter:
Hvitkinngåsa er en typisk trekkfugl.
* Svalbard-bestanden: Gjessene som hekker på Svalbard overvintrer i Nord-Skottland (spesielt ved Solway Firth på grensen mellom Skottland og England). Under vårtrekket raster store flokker langs Helgelandskysten og i Vesterålen i Nordland.
* Fastlands-bestanden: En populasjon fra Meråker i Trøndelag trekker til kysten av Telemark i oktober og tilbake i april. Generelt trekker hvitkinngjess som hekker på fastlandet ut av landet om vinteren, og funn av ringmerkede fugler indikerer at de kan overvintre i blant annet Tyskland og Danmark.
Fredning:
Bestanden av hvitkinngås var nær utryddelse da den ble fredet i 1955. Det totale jaktforbudet, både i hekkeområdene, langs trekkrutene og i vinterkvarterene, har bidratt til at bestanden har kommet opp på et bærekraftig nivå.
Hvitkinngåsa er lett gjenkjennelig med sitt karakteristiske hvite kinn og svarte rygg. Den foretrekker å beite på gress, og det er viktig at de har tilgang på nok mat langs trekkrutene for å opprettholde energinivået for de lange reisene.
Kilde: Appen Gemini
Kongslys/ Verbascum thapsus. De vokser overalt ved kaia der.
Lavvann/ fjære er fascinerende å se på for meg som bor langt fra havet.
Ærfugl / Somateria mollissima
Det er sikkert gøy å stå på seilbrett.
I løpet av kvelden ble det høyvann/ flo.
Solnedgang ved havet
13 ærfugler svømte rundt der når solen hadde gått ned.