søndag 30. mars 2025

Sommerfugl observert allerede...

 Ja, nå går det hurtig fremover med både blomster og insekter her.  Det har også endelig blitt sommertid. Egentlig skulle jeg ønske at vi slapp å stille klokken frem og tilbake hver vår og høst, men dessverre så bestemmer  ikke jeg det. Det hadde vært greit med enten sommer eller vintertid,  men sånn er det ikke. 

Nå på torsdag var det 15 grader, og i neste uke er det meldt om rundt  17 grader tre dager på rad. Det gjenstår å se om det stemmer, men jeg håper jo på det så klart. Sommervarme i begynnelsen av april er jo bare helt topp! Jeg klarer ikke helt å tro på at vinteren er over for i år, men enn så lenge ser værmeldingen lovende ut fremover. Det var meldt om sludd i dag, men det bare regner og det er veldig bra. Vi har nesten ikke fått nedbør av betydning siden sist vi fikk snø. Med det som har kommet i natt er det kun 22 mm for hele mars. Det regner fortsatt, så jeg håper det kommer mer. Så langt i dag har det kommet 7,5 mm med regn. 




Neslesommerfugl / Agais urticae  er den aller første sommerfuglen jeg ser her om våren. Det er uansett veldig tidlig å se den alt nå. Jeg har kjøpt både hvite og blå perleblomster / Muscari, og sommerfuglen likte de blå. Det er en intens blåfarge på de, så kanskje det var det den likte? 
Honningbiene/ Apis mellifera er også veldig glad i perleblomstene. 




Flaggspetten/ Dendrocopos major er her hver dag. Den er en fargerik og flott fugl med den røde flekken bak i nakken og på halen.


Ringdue / Columba palumbus og svarttrost /  Turdus merula som spiser opp  solsikkefrøene etter at de har falt ned på bakken etter fôring om vinteren.


De to ser ut til å være gode venner. 


Min favorittblomst akkurat nå. Blåveis/ Hepatica nobilis. 


Sånn ser hekken ut etter at den igjen har vært  en stående buffet for rådyrene i vinter. Det er tredje eller fjerde året de spiser på den, men nå skal jeg snart prøve ut en metode for å stoppe de. Mer om det en annen gang.


torsdag 27. mars 2025

Et vellykket eksperiment...

 I fjor høst flyttet jeg alle mine lønner i potter / Acer som jeg hadde i potter i fjor  inn i det ytterste/ minste rommet i drivhuset.

Her er et blogginnlegg fra da jeg hadde satt alle lønnene inn i der. 

Jeg visste jo ikke hvordan dette ville gå, men det var forsøket verdt å prøve det ut. 
Jeg skal innrømme at det har gått en del strøm/ elektrisitet der i vinter, men sånn er det når en har en hobby. De fleste hobbyer koster jo penger :)

I går "avduket" jeg alle lønnene, og det var på tide for flere av de hadde fått ut litt av bladene under plasten. Det har vært så vanskelig nå med temperaturer i drivhuset når det svinger fra - 5 om natten  til 15 grader ute som det ble ute på tirsdag. I går ble det 13 grader, så akkurat nå er det deilig å være ute. Det ble 




Som det vises her så har det kommet ut mange blader på de. Den gyldne lønnen heter Acer palmatum 'Orange Dream'. Den kjøpte jeg for tre år siden som en liten plante, men til tross for at den står i en liten potte har den vokst mye. Denne navesorten blir dessverre mer grønn utover i sesongen. Den er så fin sånn som den er nå synes jeg. 

Men alt i alt har dette gått veldig bra og egentlig over all forventning. Flere av de står i ganske små potter/ krukker, og jeg var ikke sikker på om alle ville takle temperaturer som - 20 grader som det var et par ganger ute i  vinter. Det var også en lang periode hvor det var rundt - 13. Jeg har en ovn i drivhuset som gir 2000 watt, og det var akkurat nok da var - 20 grader i januar. Da var det - 10 inne i drivhuset, men jeg regnet  med at de tålte det.  Vinteren i år har vært kortere, og med mindre snø og ikke så kaldt som i fjor vinter. Det er vel sånn vintrene blir fremover. Klimaendringene blir tydeligere for hvert år som går. Det er en skremmende utvikling.

Yr melder fremover at den laveste temperaturen om natten vil være rundt 0 grader. Jeg må fortsatt ha de i drivhuset til faren for frost helt er over, for de nye bladene er ikke herdet og vil fryse hvis det blir for kaldt. Begge dørene i drivhuset er oppe hele dagen, så det går nok helt fint med lønnene. 


I går var det "vårslipp" for kattene. Endelig  var det tid for å komme ut i kattegården for de! 


Det hang en gammel kvist med kattemynte der, og Ares slikket seg rundt munnen og håpet at jeg hadde kattemynte til han. Jeg pleier å gi de det når de er ute, for de blir ganske "gale" av det. Da har de rast fra seg ute innen de kommer inn igjen :)



Felix var også veldig fornøyd for å komme ut!


Blåveisen hadde i går åpnet blomsten sin.  For meg er dette det ultimate vårtegnet. Vinteren kan nok komme på visitt igjen med et snøfall eller to, men den kommer ikke tilbake. Nå er det vår!

tirsdag 25. mars 2025

En deilig vårdag, og flere vårtegn...

 Det er 14 grader her akkurat nå, og snøen minker flere steder selv om det fortsatt er mye igjen.


Se hva jeg fant i dag! Snøklokker / Galanthus nivalis og det er veldig tidlig til å være her. Løvet rundt dem skal fjernes om en stund, men enn så lenge lar jeg de ha beskyttelsen rundt dem. 


Julerose/ Helleborus niger fortsetter blomstringen. 


Dette er en blåveis / Hepatica nobilis som har blitt sådd fra frø ute i en skråning. De lever sitt eget liv, og slår seg til  der de finner litt jord. Knoppene ligger klare, så om noen dager vil de nok åpne seg.


Ringduene/ Columba palumbus er på plass. 


Sånn ser det ut flere steder i hagen. Det er mye skygge der, og derfor smelter snøen så sakte der.


Nærbilde av Primula denticulata i et bed bak huset. Plutselig går det så fort fremover. Våren er plutselig her nå!

søndag 23. mars 2025

Ut mot havet...

 

I går var vi på hyttetur. Yngste sønn har kjøpt seg hytte ved kysten, og i går var vi der for første gang. Det første jeg så når vi hadde parkert bilen var et stort område hvor det vokste snøklokker / Galanthus nivalis. 


Se på alle snøklokkene! Våren er kommet mye lengre fremme der enn her.


Dette var et syn som møtte oss på vei igjennom skogen. Under istiden her i Norge lå det is over store deler av landet. Dette fjellet har blitt slipt ned av isen. Denne steinblokken var massiv!

Naturen ser helt annerledes ute ved kysten enn her, og det var spennende å være der.  Jeg gikk 13.000 skritt i går, og det er årets lengste tur så langt. Vi gikk gjennom mye skog, og endelig kom vi frem til hytta. Det er mye fugleliv der, og det var hekkende ender/ gjess av noe slag som lå ytterst på en holme. Vi gikk ikke ut dit, men så på lang avstand at det lå fugler der. 


Trærne der var veldig forblåste. Det er værhardt helt ute ved kysten.


Dette er en naturlig bonsai som naturen selv  har laget  der ute. Det er ikke mye jord som finnes der.


Det var lavvann når vi var der, så det var mye som stakk opp av havet.



Flere av trærne der er flere hundre år gamle. Vi snakket med en mann som vedlikeholdt all skogen rundt der, og det er veldig mange kvadratmeter. Alt var veldig flott stelt og vedlikeholdt der. Det var fantastisk å se!


Det var mange forskjellige utsiktsplasser.


Det var åpenbart hvor langt vannet hadde gått innover der.


Solnedgang ut mot havet.

Det blir nok flere bilder herfra utover våren og sommeren.

fredag 21. mars 2025

Hagelagsmøte med foredrag om roser...

 Endelig kom dagen som er like viktig som vintersolverv, nemlig vårjevndøgn som var i går. Nå er dag og natt like lange, og at det bare blir lengre og lengre dager frem til sommersolverv. Hvilken glede! I går hadde vi igjen 10 grader, og snøen smelter litt hver dag. 

Jeg leste i går en artikkel om at en ikke skal mate fuglene lenger enn ut april. De begrunnet det med at fuglene fikk mindre kull hvis de ble matet tidlig på våren. Det var forskning som var utført i Storbritannia,  så helt likt til norske forhold blir det jo ikke. Fuglene fikk en halv unge mindre, og de hadde en forklaring på det at fuglene brukte mer til på å spise enn å lage unger. Forskingen var på blåmeis og kjøttmeis. 

Jeg har pleid å gi fuglene mat til det kommer insekter i hagen, for da har de jo noe å leve av. Her er det omtrent i slutten av mai. Så her hvor er kaldt så lenge må jo fuglene få mat lengre.

I går kveld var jeg på hagelagsmøte her, og da fikk vi besøk av Knut Auke fra Hesleberg gartneri i Asker. Han holdt et fantastisk foredrag om roser og klematis. Det varte i nesten to timer, og han hadde ikke engang pause! Det var veldig lærerikt,  og det var flotte bilder han viste. Han er en veldig kunnskapsrik og hyggelig mann. Jeg har kjent han siden 2014 da jeg fikk rosedilla for første gang etter et annet roseforedrag som også var her. Inntil da var jeg sikker på at jeg ikke fikk til roser her, men det har jeg heldigvis motbevist.

 Jeg hadde bestilt to roser fra han som han tok med til meg, og det var 'Pacific Blue ' og 'Wasagaming'. Den ene må nok bo i drivhuset om vinteren, mens den andre tåler det meste :)

Jeg har en forkjærlighet for disse "blå" rosene, for de pleier å dufte godt og har en nydelig farge.

 Jeg kjøpte også en Epimedium 'William Stern'. Jeg er så fascinert av disse skogbunnsplantene som er fra Japan og Korea. Jeg har flere av de i hagen, og de tåler godt skygge og litt sol. 

I går på morgenen så jeg plutselig en stor humle som hadde overnattet på en perleblomst i drivhuset. Jeg så den ikke før jeg satte perleblomsten ut på morgenen, og den virket litt groggy. Men den fløy avgårde, så da var den frisk. 



Det er så deilig å se at humlene har overlevd vinteren!

God helg!

onsdag 19. mars 2025

Den første vårdagen, og biemat!

 Jeg er ikke borstskjemt med tidlig vår her, men i går ble det nesten 12 grader. Det var ikke et vindpust, og jeg kjente meg som jeg hadde feber. Det hadde jeg ikke, men jeg hadde på meg for mange ullklær :)

Det er ikke enkelt å kle seg når temperaturen svinger så mye som nå. Det har vært - 4 to netter på rad nå. 

Jeg måtte lukke opp til gjennomtrekk i drivhuset, for det blir veldig varmt der nå når det er sol og fint vær. 

Jeg måtte vanne alle lønnene og drueplantene som har stått der i vinter, for nå var de tørre.  Jeg har ikke vannet de siden jeg satte de inn der, men nå var det altså på tide.


De første bladene har allerede kommet ut. Nå i det siste har det vært så varmt der, og dette er helt forventet. Jeg må bare passe på å fortsatt ha på varme der om natten, for det er fortsatt meldt om litt frost om natten fremover. Hvis ikke kan de nye bladene fryse. 


Sånn har de stått i hele vinter.


I går så jeg den første ringduen/ Columba palumbus  her. Da er det vår selv om det ikke ser sånn ut i hagen enda. Den er som en renholdsarbeider, for den spiser opp  solsikkefrø som ligger på bakken. 


Jeg blir alltid så trist når jeg finner fuglefjær  på bakken. Her er det en blåmeis / Cyanistes caeruleus som har blitt til mat for en spurvehauk/ Accipiter nisus. Jeg vet det er naturens lov, og det får jeg dessverre ikke gjort noe med. 



Noe langt hyggeligere er at i går fant jeg på to forskjellige steder i hagen julerose/ Helleborus niger i blomst.  De blomstret i november før snøen kom, men sånn er det hvert år. Det er gledelig at de blomstrer fortsatt nå. Opp av is og kulde kommer de. Det er ganske fascinerende.


Bie på leting etter mat.


Jeg måtte til det lokale gartneriet i dag for å kjøpe jord. Utenfor summet det så mange bier at jeg turte nesten ikke ta med meg noen vårlyng / Erica carnea for på de satt det tett i tett med bier.


Jeg måtte jo kjøpe litt biemat for å se om det var noen bier her, og det var det! Hvite/ blå perleblomster/ Muscari  hører også til favoritt maten deres.. Den bien som sitter der er en honningbie/ Apis mellifera. Jeg har en nabo som lager honning, og  han har har mange bikuber i nærheten. Så den lille bien kommer nok derfra.


Jeg fikk kjøpt jord også. Nå er det bare å sette i gang. I går startet med den store jobben med å potte om blodbeger. De står nå i 9x9 cm potter, og jeg potter de nå om til 13 cm potter.  De må pottes om en gang til innen det er mai. Det er mye arbeide med de, men det er morsomt å se at de vokser og blir større. 

tirsdag 18. mars 2025

Jeg håper at det snart er slutt på nattefrosten!

 I slutten av forrige uke hadde vi to netter på rad her med  -10 C. Vinteren vil liksom ikke slippe grepet. I natt var det - 3. Nå melder yr om høyere temperaturer fremover, og jeg håper så inderlig at det stemmer nå. Jeg lengter veldig etter våren, men det gjør jeg jo hvert år på denne tiden.  I år føler jeg  mer enn noen gang et stort behov for å få avkobling fra alt som er vondt og trist i verden. Da hjelper det å få noe annet å tenke på, og da er hagearbeide rene medisinen. Enn så lenge er det lenge til snøen er borte fra hagen. Det må blir varmegrader om natten, for det er først da smeltingen får fart på seg.

Jeg har tatt noen bilder av noen solcellelamper som jeg har i hagen. De står ute hele året og om vinteren er de dekket av snø.  De er ikke høyere enn ca. 30 cm, så det er alltid i mars måned at de kommer frem igjen når snøen endelig synker sammen. 



Disse bildene er fra 8. mars, så heldigvis er det litt mindre snø nå. 

I går pottet jeg opp mange stauder jeg hadde bestilt for lenge siden. Jeg viser bare den ene pionen.

Den heter Paeonia x ITOH 'Amy Jo'. Jeg har sett flere bilder av denne, og jeg håper at den er så lysegul som den er på nettopp det bildet jeg linker til. Alle pioner er jo så fine, men jeg har forelsket meg helt i disse som heter ITOH. Jeg har mange av de fra før, men ingen som er like. Jeg har bestilt en til, men den har ikke kommet enda. ITOH pioner er en krysning mellom trepion/ suffruticosa og silkepion/ lactiflora. De overlever fint her. Under her tar jeg med bilder av noen jeg har fra før.


Paeonia x ITOH 'Lollypop'


Paeonia x ITOH 'Scrumdidleumptious'


Paeonia x ITOH 'Cora Louise'



Solnedgang i går kveld :)

I dag er det meldt om 10 grader og ikke noe særlig vind. Kun 3 meter pr. sekund, og det er jo nesten ikke noe. Jeg håper på snøsmelting i dag.


Magnoliablomstring allerede!

 Ja, i år er det veldig tidlig her med magnoliablomstring. Jeg fant et gammel blogginnlegg med litt mer magnoliablomstring enn det er på bil...