lørdag 1. februar 2025

Fortsatt kaldt og mye besøk i hagen...

 Ja, det holder seg fortsatt kaldt ute, og - 7 grader akkurat nå. Det er litt vanskelig å få stilt riktig temperatur i drivhuset, for det varierer fra dag til dag. 

I følge værmeldingen skal det bli litt varmere fra i morgen og ut i neste uke. Det er ingen "fare" for at snøen skal smelte i hagen her, men det er alltid hyggelig å høre at snøen på taket smelter ned i takrennen. 

Ute i hagen er det besøk omtrent hele døgnet. Jeg trodde det bare var et rådyr her, men der tok jeg feil. Min mann sa her en dag at det var 16 bein på besøk, altså fire rådyr. Naboen hadde hatt besøk av sju rådyr i går.  Så dessverre så er de flere enn noen gang rundt her. Kattene mine synes det er spennende å sitte i vinduet å se på de, men de er også de eneste som setter pris på de.



Bilder tatt i dag av de. De går den samme ruten hver dag.


Her er de på andre siden av hekken og på naboens eiendom. De er greie sånn, for de spiser på begge sider av hekken.,,



Dette er to forskjellige rådyr. De går i sammen og spiser.


I uken som gikk fikk vi igjen påfyll av 10 cm med snø.


Trærne blir så fine med nysnø, og jeg får nyte de mens det er sånn.


Hageboden har ikke fått mye snø på seg, så der har det nok blåst av taket. I hagen er det ca. 60 cm. 


Ares får avslutte med dagens siste bilde

Dagen har blitt 2 timer og 7 minutter lengre. Det merkes godt på ettermiddagen nå. 

Linker til 


torsdag 30. januar 2025

Jeg ombestemte meg...

 Jeg skulle jo ikke ha flere, men jeg har ombestemt meg... :)

For flere år siden kjøpte jeg min aller første Camellia 'Brushfield Yellow'. De hadde den på Plantasjen, og på det tidspunktet kunne jeg omtrent ingenting om camellia. Jeg visste de skulle ha det kjølig og satte den ute i gangen ved vinduet der. Dette var på våren, og det ble til slutt for varmt inne for den der. Den trives ikke, og til slutt så døde den. Jeg prøvde en gang til, men det gikk ikke noe bedre da. Nå har jeg bestilt en ny etter å ha lett etter den i flere år. Den var den som gjorde at jeg forelsket meg i disse vanskelige plantene, så nå vil jeg prøve for tredje gang. Lykkes jeg ikke nå da må jeg vel bare gi opp. 

Den har blitt sendt med posten fra Bergen og den kom i dag. Det var mange knopper som hadde falt av naturlig nok, men enn så lenge hadde den fortsatt mange knopper igjen. Når ingen andre rundt her har denne navnesorten så må jeg jo bare håpe at jeg lykkes dene gangen. 




Den er jo bare så fin synes jeg! Bildene er fra 2018 og 2019. 


Dette bildet er tatt nå nettopp. Det blir spennende å se om knoppene faller av eller ikke. Jeg har satt den i teltet i drivhuset, og håper at den vil tilpasse seg klima der uten å kaste resten av knoppene. Det er fuktigere luft der enn nede i kjelleren. Det gjenstår å se hvordan det går. 
Uansett vil den forhåpentlig danne nye knopper til sommeren. Da vil den kanskje blomstre igjen til neste vinter. Tålmodighet er en dyd...

mandag 27. januar 2025

Vinteren er en kjedelig tid i hagebloggland, og en liten rekord eller to...

 Jeg innrømmer at det er vanskelig å finne emner  å skrive om her hvor vinteren  varer fra november til april hvis jeg er heldig. Noen ganger har vinteren vart helt til mai.  Så dere får leve med fuglebilder og snøbilder en stund til. 

På lørdag ble det hele 5 grader her med strålende sol, og det smeltet så det rant fra takene. Jeg måtte fjerne snø fra drivhustaket som hang langt ut på sidene. Etter regnværet som kom her ble snøen på taket veldig tung. Heldigvis så er det konstruert for å tåle mye vekt.

Her kommer noen bilder av hvordan det har vært her i det siste.


Vi fjernet snø på verandaen på lørdag. Det var 40 cm med tung våt snø der. Jeg brukte en stor snøskuffe og dyttet snøen ned, og mannen min freste det bort med snøfreseren etterpå. Nå er det klart til neste snøfall som kanskje skal  komme allerede i dag. Akkurat nå så regner det. 


Det kan være to kråker / Corvus cornix som sitter i toppen av treet. Det er vanskelig å si på så lang avstand.  Det er mange kråker rundt her, men de er aldri å se i hagen her. Der er det skjærene som regjerer.


Dette er i alle fall en skjære / Pica pica. Den har veldig god utsikt der den sitter.


Julerosen / Helleborus niger i teltet i drivhuset. Det ser ut som den trives godt der. På grunn at jeg har på varme i en tredjedel av drivhuset, så har det nesten ikke vært  minusgrader grader der i vinter. 


Det var så deilig å se solen på lørdag, og  kjenne at den varmet så mye. 


Inne i teltet i drivhuset var det 16 grader  når det var 5 grader ute. Jeg måtte sette opp døren og lufte for å få ned temperaturen der. Alle lønnene der tror vel  at det snart er vår. 


Inne i kroken her kommer det alltid mindre snø enn nede i hagen. Taket der ligger i le av huset. Men bevares, det er mer enn nok snø her nå. I dag er det meldt om nye 10 cm med snø/sludd. 


Siden det var så fint vær så gikk jeg en liten tur i nabolaget. 



Sol og vinterlandskap. Dagen har blitt 1 time og 42 minutter lengre i dag enn ved vintersolverv. Nå blir dagen 5 minutter lengre hver dag, og da går det hurtig fremover. 


Fem dompaper / Pyrrhula pyrrhula på besøk på en gang er rekord så langt i år. Som regel ser jeg bare to av gangen. De er veldig fornøyd med solsikkefrøene som faller ned på snøen. 


Rekord nr. to i dag. Denne orkidéen/ Phapiopedilum 'Pinocchio' har blomstret uavbrutt siden jeg kjøpte den for et år siden. 


Dette er også en Phapiopedilum.
Den heter 'White Lady', og den er også et år, og det er andre gangen den blomstrer her. 

I steden for å bruke Wikipedia har jeg her brukt appen Gemini som er Google sin app. Den bruker AI eller på norsk kunstig intelligens. Det er som å bruke Wikipedia  bare at en får et mye mer utfyllende svar. 

Jeg søkte på Paphiopedilum, og under her er søkeresultatet. Det er ganske imponerende.

Paphiopedilum, ofte kalt venussko eller dame tøffel, er en slekt av orkideer kjent for sine unike og vakre blomster. Formen på blomsten, som ligner en sko eller tøffel, har gitt planten sitt karakteristiske navn.
Utseende og egenskaper
 * Blomster: Blomsterfargene varierer mye, fra hvitt og gult til rosa, rødt og nesten svart. Mange arter har også interessante mønstre og flekker på blomstene.
 * Blader: Bladene er vanligvis lange og båndformede, og kan være enten glatte eller hårete.
 * Vekst: Paphiopedilum vokser som sympodiale planter, noe som betyr at de danner nye skudd ved siden av de gamle.
Dyrking
Paphiopedilum er generelt sett relativt lettstelte orkideer, men de har noen spesifikke krav:
 * Lys: Indirekte lys er best. Unngå direkte sollys.
 * Temperatur: De fleste Paphiopedilum-arter trives i normale romtemperaturer.
 * Vann: Hold jorden jevnt fuktig, men ikke våt.
 * Gjødsel: Gjødsle regelmessig med en svak orkidegjødsel.
 * Substrat: En luftig og godt drenerende potteblanding er ideell.
Populære arter og hybrider
Det finnes hundrevis av Paphiopedilum-arter og -hybrider. Noen av de mest populære inkluderer:
 * Paphiopedilum insigne: En klassisk art med store, hvite blomster og brune flekker.
 * Paphiopedilum maudiae: Kjent for sine store, fargerike blomster.
 * Paphiopedilum rothschildianum: En av de mest ettertraktede orkideene, med store, hvite blomster og mørkebrune flekker.
Hvorfor velge Paphiopedilum?
 
 * Relativt lett å stelle: Selv nybegynnere kan lykkes med å dyrke Paphiopedilum.
 * Lang blomstringstid: Mange Paphiopedilum-arter blomstrer i flere uker.

Jeg er i hvert fall imponert over hvor mye informasjon jeg fikk i svaret. Det er jo bare et hjelpemiddel, men jeg vil alltid oppgi at jeg har brukt denne Gemini når jeg bruker den. Det synes jeg er på sin plass.  Jeg kunne googlet,  brukt Wikipedia og skrevet dette ned etter lang tid selv, men det er ikke nødvendig i dag. Hjelpemidler er til for å brukes. Hva tenker dere om det? 


lørdag 25. januar 2025

Vinteren fortsetter, og stakkars dyrene...

 I de siste to dagene har det kommet 20 cm med snø igjen.  Fortsatt er det ganske kjølig, for det var -11,5 i går på morgenen. Mildværet kom i går ettermiddag, og temperaturen steg med 15 grader på 10 timer. 

Det er rådyrspor i hele hagen, og de har det tungt nå. Fuglene er det så mange av  her at jeg klarer ikke å telle de engang. De må på en måte være like desperate som rådyrene. Hvis ingen mater de må det jo være veldig vanskelig å finne mat når det er så mye snø som nå. Rådyrene spiser av  thujahekken her så de mater jeg ikke, men jeg mater så klart fuglene. De kan sikkert finne noen frø ute i skogen når det ikke er så mye snø, men sånn som det er nå er det jo håpløst.


Dette bildet ble tatt i går. Snøen på bordet er det som er kommet i hele vinter. Jeg gjetter på at det er nok ca. 60 cm med snø totalt. 


Det er mange fugler her ja.


Nysnø er pent, men det holder nå...




Dompap/ Pyrrhula Pyrrhula  og kjøttmeis/ Parus major


Her har en spettmeis /Sitta europaea også kommet frem og vil ha mat. 




Blåmeis / Cyanistes caeruleus er veldig glad i fuglemat som er blandet med fett. 



Peanøtter er også populært.


 Jeg synes alltid at jeg ser mest blåmeis her, men disse bildene viser at det er mange kjøttmeiser her også.


Fett med frø er godt!

Rådyret er her nesten hver dag, og det spiser av fuglematen som faller ned på snøen. Det er et dilemma, for jeg vil ikke ha de her. 



Litt blomsterbilder til slutt.

Linker til

torsdag 23. januar 2025

Tilbakeblikk 2024 del 4...

 I dag laver snøflakene ned tett i tett, og da passer det med et lite tilbakeblikk igjen. Noen ganger er det godt å drømme seg tilbake til sol og fint vær selv om sommeren i fjor besto av veldig mye regn. I august kom det 144 mm med regn, og når jeg legger sammen med regnet som kom i juni og juli blir det hele 476 mm på kun tre "sommermåneder". Det er neimen ikke rart at vinteren føles ekstra tung i år etter en sånn elendig sommer. 


August består av veldig mange solhatter som blomstrer her / Echinacea


Astilber  har jeg også mange av


August er en frodig måned i hagen, og da er det også mange syrinhortensia i blomst.


Rudbeckia hirta 'Sahara' er kommet for å bli i hagen her.




Jeg elsker solhattene og spesielt de rosa.


Redskapsboden ble til slutt ferdig, og den ble tatt i bruk med en gang.


Etter alt regnet som kom så ble jo alt i hagen veldig frodig.







Det vokser og gror veldig mye i løpet av en sommer.




Bortsett fra mye klipping av råtne blomster, så synes jeg rosene klarte seg fint likevel.


Clematis som klatrer av seg selv opp i noen sypresser. 


Hestemynte/ Monarda




I fjor kjøpte jeg flere solhatter i andre farger enn jeg hadde fra før. 


Høstphlox/ Phlox paniculata er også en favoritt i august.


Dette er fra et stort staudebed hvor det opprinnelig var bare hosta, men som jeg har etter hvert plantet inn veldig mange astilber. Det ligger i halvskygge halve dagen og hostaplantene gjør at det fordamper lite der. Det liker astilbene veldig godt. 


Bilde tatt ut gjennom vinduet i dag. Vinteren er langt fra over her, men våren og blomstene vil komme tilbake en gang!

Fortsatt kaldt og mye besøk i hagen...

 Ja, det holder seg fortsatt kaldt ute, og - 7 grader akkurat nå. Det er litt vanskelig å få stilt riktig temperatur i drivhuset, for det va...