fredag 27. februar 2015

Favorittgjøremål i hagen...

Dette er temaet i Blommig fredag denne gangen, og det er lett å svare på :)

Jeg elsker å gå rundt i hagesentere og kjøpe planter til hagen, og etterpå grave vekk plen og plante de etterpå! Det er moro å jobbe i hagen og stelle der, men ingen ting slår å lage nye bed og plante til der med nye planter :) Det er jo ikke bare beplantningen som er morsom , men også hele prosessen fra planlegging til ferdig resultat.

Jeg starter med å vise et av bedene jeg lagde i fjor :)


Hageslangen  er god å ha når en skal skissere opp et nytt bed...

Her har vi begynt å grave, og se hvor grå plenen har blitt. Her er det bare leire i hele området hvor det er plen, nesten blåleire...

Det var så tørt når vi gravde at vi måtte vanne plenen mens vi holdt på. Tørr leire blir som betong og er helt umulig å grave i, men med godt med vann blir leira som smør...

Det er mye jobb å lage nye bed, og det er mye som er kjedelig underveis. Men alt er bare velstand når jeg skal begynne å plante. Her er bedet ferdig plantet :) 

Det er ikke alt jeg klarer å gjøre selv i hagen av de virkelig store prosjekter, men når det kommer til beplanting da er det bare jeg som holder på :)

Et stort prosjekt ble gjort her i 2013, var nemlig hagegangen gjennom hagen. 

Det er jo bare så herlig når ubeplantet jord ligger åpen og bare venter på meg...

Sånn ble det til slutt. Jeg kan jo ikke si annet enn at det var veldig gøy å plante til der... :)

Her er et annet bed jeg lagde i 2011

Sånn så det ut der før...

Etterpå...



Dette bedet lagde jeg i 2011.  Husker at jeg var så utrolig lei av å fjerne gress, men når jeg skulle beplante der var alt bare fryd og glede ;)

Antar at det er flere enn meg som har det sånn...

Heldigvis har jeg fortsatt mye gress igjen som kan fjernes, og nye bed som kan skapes ;))

                                                     
Se flere bidrag her

onsdag 25. februar 2015

På jakt etter vårtegn...

Det må innrømmes at det er ikke bare enkelt, men jeg kan vise til noe som er et lite vårtegn her. Nemlig at det er bare flekker i veien... ;) Det har vært 7 grader her i dag, og solen varmet godt. Dessverre så melder yr om mer snø i helgen, og - 8 i neste uke. Men regnværet som har vært i det siste må ha tæret på snøen som ligger under. Før eller siden blir det vår her også :)

Starter med det eneste vårtegnet som er her..., nemlig en bar flekk i veien under trærne, og restene av steinene jeg kjøpte i høst har tint frem. De skal jeg hente og bruke bare det blir bart. Godt å ha noe å se frem i mot :)

Utsikten fra annen etasje. Dette er den hekken vi plantet i sommer og foran den på venstre side plantet jeg veldig mye løk i høst. Pga. alle rosene jeg plantet her i sommer, så har jeg lagt masse snø der som dekke på de. Sikkert dumt i forhold løkblomstene, men her må jeg velge. Hvis alle rosene har overlevd er det verdt forsinket løkblomstring ;)
Men som dere ser så er det nok snø igjen her, og dette er mot sør og det er jo her det smeltet først...

Utsikten ut mot hagen sett fra kjøkkenet. Dette er mot nord, og her smelter det veldig sakte. Ingen vårtegn her med det første nei. Men under snøen midt på plenen der har jeg det bedet hvor jeg plantet camellia i fjor sommer. Jeg kan ikke få sagt hvor spent jeg er på hvordan det har gått med de...

Her er bedet sånn det så ut i sommer.




Til slutt tar jeg med noen mer sommerlige bilder...

Ønsker dere en fin kveld!

tirsdag 24. februar 2015

På flyttefot...

I dag har jeg  toppet veldig mange av blodbeger plantene. Det har jeg aldri gjort før, for jeg liker de egentlig sånn som de vokser av seg selv med lange ranker. Men i dag ble de altså toppet, og som et eksperiment. Skal bli spennende å se hvor stor forskjell det blir på de.

Ferskt bilde fra i dag før jeg begynte på toppingen av de


I dag startet jeg på forflyttingen av blodbegerplantene. De har inntil i dag stått under lys i et rom her oppe hvor det er godt med plantelys og varme. I dag var det stapp fullt, og jeg måtte begynne på å flytte de ned i kjelleren. Det er det godt med plantelys, men bare ca. halvparten av temperaturen... Det var ti grader der nede, og jeg måtte bare sette på litt varme. Men at de fra nå av vokser litt saktere gjør ikke noe tror jeg. Problemet med å ha de der nede er at det er litt lett å glemme å vanne de..

Jeg har tre forskjellige brett med lys over, og jeg pakker de inn med bobleplast for å bevare varmen for de.

Her har noen av de blitt toppet

Sånn ser de ut når de har blitt pakket inn med bobleplast :)

Jeg vet ikke hvor mye det hjelper, men uansett får de det litt varmere enn uten plasten :)

Til slutt i dag priklet jeg enda flere blodbeger frøplanter, for de bare fortsetter å spire og spire. Jeg har bare sådd en gang av de, men de spirer til tider veldig ujevnt. 

Jeg sådde både søt paprika og vanlig paprika i dag. Til min store glede så jeg i dag at dagliljefrøene fra Karsten hadde spirt, og det samme med chilifrøene. Jeg ønsker meg en veldig tidlig vår i år, for jeg har plassproblemer allerede selv med en kjeller å sette plantene i... Jeg skal nemlig så masse Cosmos i år, men det ser det ut som jeg bare må vente med. I morgen skal jeg så lobelia for d trenger veldig lang tid før de blomstrer.

 Hjelpe og trøste..., her blir det store plassproblemer innen jeg får de ut i drivhuset som antagelig ikke er før om en måned... Jeg ønsker meg en veldig tidlig vår ja... ;))


mandag 23. februar 2015

Noen nye bilder, og oppdatering på planterommet...

Jeg må jo vise utviklingen på frøplantene mine, og disse bildene ble tatt i går.


Det er stor forskjell på disse to brettene. Det øverste har undervarme, det andre ikke. De som har undervarme vokser dobbelt så fort.  


Det har vært mange fine farger ute i det siste. Disse er fra 10.2

Zafir

Zfinx  

Bildene er klikkbare, og da ser dere de ekstra lange værhårene de har :)


På lørdag da det var tåke ute, og solen kom akkurat i gjennom skyene da jeg tok bildene.

I dag har det snødd her frem til nå, og alt ute er så fryktelig vått. Ikke noe vår i sikte her nei... :(

Jeg blir nesten syk når jeg ser bilder  og leser om snøklokker og krokus som titter frem... ;))

torsdag 19. februar 2015

Nyanser av grønt...

Blommig Fredag har denne gangen emnet nyanser av grønt. Egentlig het det 4 nyanser av grønt, men det er umulig å bare få med det... ;)

Grønt er en farge med mange spennende nyanser, og i en hage kan de skifte fra helt mørkegrønt til helt lysegrønt og i mellom der er det mange blandingsfarger av grønt.  Jeg som har veldig mange hosta kunne vist uendelige mange bilder med nyanser av grønt, men nå nok begrense meg til noen få bilder ;))


'
Jeg starter med denne her som er en Astibe som har en helt unik lys grønn farge, og bladene her en svak mørkere grønn farge som omkranser bladene, men den er ikke så lett å få øye på her på dette bildet. Den heter 'Color Flash' . Her er et bilde fra Google av den.

Her er et annet bilde av den. Lekker grønnfarge synes jeg :)


Denne her har også en veldig spesiell lys grønn farge tidlig på våren. Hacquetica epipactis 'Thor'

I en sånn sammenheng må jeg jo ta med noen hostabilder, og her er et bilde fra det ene store hostabedet mitt tatt for noen år siden. Mange nyanser av grønt der... :)

Rhododendron har ganske mørke grønne blader

Grønne nyanser, Hosta 'Rhino Hide'

Stueplante, Hoya carnosa 'Splash' et eller annet jeg ikke husker resten av navnet på ;)

Hydrangea paniculata 'Limelight' som virkelig har mange nyanser av grønt/ limegrønt

Camellia med mørke grønne blader

Grønt og grått, Brunnera 'Jack Frost'

Hosta 'Goodness Gracious'

Hosta 'On Stage'

Grønnere enn dette blir det vel ikke :)


Se flere bidrag hos Helene


søndag 15. februar 2015

Helgegleder #98

Jeg tar bilder av mine små søte spirer en gang i uka, og det er så morsomt å se utviklingen på de. Enn så lenge lever alle i beste velgående, og ingen har dødd så langt.

Chiliene vokser så det knaker... Klok av skade skal jeg kun ha tre planter til meg selv i år. I fjor hadde jeg 5 planter, og det ble uendelige mengder med chili her... ;) Jeg er bare sånn passelig glad i disse sterke krydderene, men synes de er morsomme å dyrke :) De er utrolig lettdyrkede...

Oversiktsbilde av halvparten av det ene brettet... ;)

For første gang så dyrker jeg kattegress i år. Jeg tror det er havre eller noe sånt, for det ligner mistenkelig på noe som spirte ute i fjor vår i restene av fuglematen. Noen som vet hva det er?
Kattene elsker det, og da har de noe å spise på i steden for potteplantene mine ;)

I denne uken var jeg innom Mestergrønn og se hva fant jeg der...
Jo, flotte helt spesielle primula som ligner veldig på noen jeg kjøpte i fjor i Sverige. Jeg vet jo ikke ennå om de har overlevd, for de ligger under et godt lag med snø fortsatt...
Så da måtte jeg jo kjøpe noen nye, og se om de lever så lenge at jeg kan få plantet de ut. Jeg er så glad i primula! :) Primula kommer av ordet "primus" som betyr først. De blomstrer jo så tidlig, så de er blant de første som blomstrer her i hagen.



Fargene på de to øverste bildene er ikke helt riktig gjengitt av mobilen som jeg tok disse bildene med. De ser lilla ut, men er nesten burgunder i fargen. Men pytt pytt, de gleder meg veldig der de står under lys på kjøkkenbenken. De sluker vann, og må vannes en gang pr. dag minst... Disse har helt andre blader enn de "vanlige" som selges overalt i butikker nå. Hun i butikken sa de het edelprimula, men hadde ikke noe navn på de (selvsagt) 

Ønsker dere alle en fin søndag!

Se flere helgegleder hos Vivi

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...