torsdag 29. april 2021

Mye kompost, bokashi og oppstart av jordfabrikk...

 Jeg fikk hjelp av mannen her om dagen til å flytte kompostbingen. Før det så måtte jeg jo tømme hele kompostbingen, og det tok lang tid. Den var stapp full, og den rommer hele 250 liter. Dybden i den er på 75 cm, og det største problemet når jeg skal tømme den er at armene mine er ikke lange nok... ;)

Sånn ser min kompostbinge ut. Jeg kjøpte den av kommunen her for mange år siden, og da ga jeg 4000 kr for den. Jeg ser at dette firma jeg linket til tar i dag 7400 kr for den, så den har ikke blitt billigere med årene.

Men det skal sies at den er veldig solid laget, den veier 30 kg, og er en varmkompostbinge. Jeg har tidligere fått den til å fungere slik at det ble varme/kompostering inne i bingen, men pga. den kalde vinteren her så klarte jeg ikke å bevare varmen i den. Til slutt så ga jeg opp hele varmkomposteringen, og brukte den som en kaldkompostbinge i steden. Det fungerer det også. 

Jeg hadde tilslutt  tre trillebåret fulle med omdannet kompost, for denne komposten hadde vært der siden jeg tømte den sist. Rhododendron, noen roser og busker fikk denne flotte gjødselen. Jeg håper de kvitterer med flott blomstring i år :)

Da jeg hadde tømt denne kompostbingen var det klart for oppstart av "jordfabrikken". Jeg la først noen greiner i bunnen av kompostbingen og så tømte jeg to første bokashibøttene som var ferdig fermentert i februar.  

Jeg skal innrømme at jeg har gjort noen flere  nybegynnerfeil. Når jeg startet med dette i vinter spiste vi på den tiden mye appelsiner, så derfor la jeg appelsinskall i bokashibøttene. Det skulle jeg ikke ha gjort, for det var akkurat som det ikke hadde skjedd noe i disse to bøttene jeg tømte opp i der. Jeg fikk heller ikke ut en eneste dråpe ut når jeg forsøkte. Så når jeg begynte på tredje bøtte med bokashi la jeg ikke noe appelsinskall oppi der. Og etter det har alt gått så mye bedre :)

Av en bøtte har jeg nå fått ut 3/4 liter med ren gjødselveske. Blandingsforholdet er 1 : 10. Dette skal jeg spare til rosene  mine og gi dem som en ekstra boost. Jeg har til nå tømt tre bøtter med bokashiavfall opp i kompostbingen, og har dekket hvert lag med gammelt løv fra hagen. Jeg har lest at dette gamle løvet inneholder "jordbakterier", og vil fungere akkurat som hvis jeg dekket det med jord i steden for. Det er kontakten mellom bokashi matavfallet og jord /løv som skal starte denne prosessen. Det skal bli spennende å følge med på. Jeg har spart på mye løv her nå, og har flere hauger liggende nettopp til dette formålet. Løvjord er jo den beste jorden, så jeg håper at det sammen med bokashiavfallet skal bli til superbra jord :)

Så litt bilder fra de siste dagene.

Ferdig kompost som er to år gammel.

100%  bokashiveske :)

Nok en liten hagevenn som også følger meg når jeg er ute. Her sto jeg tett på den.  Her om dagen var det hele tre ekorn her på en gang. Det er ikke merkelig at fuglematen blir spist opp på rekordtid! 

Blåveis/ Hepatica transsilvania 'Blue Jewel'

Nå er hvitveisblomstringen/Anemone nemorosa i full gang i skogen her.

Se på alle knoppene som det er i år på Magnolia x loebneri 'Leonard Messel'! De har så vidt begynt å åpne seg, og jeg håper inderlig at det nå er slutt på nattefrosten...

Disse snøklokkene står i skygge hele dagen, og derfor blomstrer de ekstra lenge. Jeg synes de er så vakre, så jeg har ikke noe i mot at de blomstrer helt til mai :)

Rosa Hepatica nobilis

Se hva jeg fant  i hagen i går! De hadde jeg helt glemt bort at jeg hadde plantet...

Iris reticulata 'Purple Hill'
Jeg har aldri hatt disse før, og på mine breddegrader er de kanskje ettårige? Noen som har erfaringer med disse irisene?

I natt var det -1,3 og det skal bli 11 grader i dag. Temperaturen har ligget rundt der i de siste dagene, og det skal det fortsette med fremover. I neste uke er det meldt om regn, og det håper jeg stemmer. Det er allerede stor skogbrannfare her, og det er ingen god start på våren. 

35 kommentarer:

 1. Det er så spændende med din hjemmelavede kompost. Hvor var det godt, at du prøvede uden appelsinskræller og fandt ud af, at nu skete der noget med komposten. Jeg er sikker på, du bliver belønnet med flotte blomster :-)
  Dejlige billeder - dine iris er yndige.
  Klem

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, det et spennende prosjekt, og det meste av dette er nytt for meg. Ja, jeg er glad for at jeg oppdaget det, og alt har fungert supert etterpå.
   Jeg håper jo på det :)
   Tusen takk.
   Klem

   Slett
 2. Du er sandelig i gang med en hel jordfabrik, Marit, men det ser spændende ud og sikke mange erfaringer du får. Du samler jo viden om både kemi, biokemi og fysik, og nu mangler du bare at finde den matematiske løsning på hvordan du presser stadig flere planter ind i dit hjem om vinteren:)
  Jeg følger dit kompostprojekt med spænding, for her lægger vi blot forskelligt materiale op i en bunke og glemmer alt om den til vi står og skal bruge den. Det virker rimeligt godt, men giver en del sorteringsarbejde når komposten skal bringes ud, og du sorterer jo inden du komposterer. Der er jo nok flere veje man kan gå...
  Dejlige forårsblomster stadigvæk (vintergækker:) og flere kommer til hele tiden. Jag har aldrig hørt om énårige Iris, så den nye flotte får du sikkert glæde af fremover.

  God arbejdslyst i det milde vejr!
  Her venter vi også på regn og håber nattefrosten er slut.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er et spennende prosjekt. Jeg lærer mye om både det ene og andre ja, og som du sier så mangler jeg bare en matematisk formel. Den tror jeg ikke er oppdaget enda, men kanskje kan jeg finne den en gang :)
   Jeg sorterer matavfall hele tiden, så det er jeg vant til. Her blir søppel, matavfall, plast, papir og blikkbokser/glass samlet inn hele tiden. Så jeg har ikke så mye som går til matavfall mer, for jeg bruker det selv :)
   Ja, nå er det mye som kommer fremover av blomster, og det er bare å glede seg. Den er nok ikke ettårig i utgangspunktet, men det er heller mitt kalde klima som tar knekken på de.

   Tusen takk, og god arbeidslyst til deg også. Det må vi håpe på!

   Slett
 3. Hej Marit!
  Vad är bättre än att kunna laga sin egen jord, den blir nog uppskattad av växterna. Din nya Iris är mycket vacker, färgen är fantastisk.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, det er så flott å kunne lage egen gjødsel og jord. Det håper jeg de gjør.
   Tusen takk. Ja, fargen er veldig fin.
   God helg!

   Slett
 4. Hello, Marit

  It is great your compost pile worked out so well and you learned in time about the orange peels. I love the anemones, magnolia, the cute snowdrops and the pretty irises. We are seeing some much needed rain today. Have a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Yes, I'm so happy about it. It's nice to learn something new.
   Thank you. Oh, you are so lucky about the rain.
   Have great day you too!

   Slett
 5. Det er en deilig tid i hagen nå! Vi planlegger hagemarked i ettermiddag. Den helt store varmen er det ikke, men det er sol og da må hagen nytes! Og før den kan nytes, må det plantes :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå har vi en flott tid foran oss. Allerede? I Bergen er det vel tidligere enn alle andre steder vil jeg tro :)
   Ikke varmt her heller, men det går fremover i hagen likevel.

   Slett
 6. I can see that this gardening business requires some muscle power too. It is not for the faint of heart and you need some extra hands to call on now and then. Birding is easy. You just walk around,listen for little tweets, and glance through your binoculars. Even if you have short arms it works! But carry on, my dear, it's all worth it. After all you have the best garden in all of Norway. And all it takes is a little shovelliing, spading, hoeing, forking, separating, pruning, cutting, trimming, fixing, laying, moving, building, cursing, praising......stuff like that. Nothing to it!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it requires a lot of muscles that I don't have, so I need sometimes a little help. I can understand that birding is more easy than gardening. But when I'm in the garden I enjoy a lot of birds too. Oh yes, it takes a lot of work, but it's worth it :)

   Slett
 7. Hej Marit
  Spændende med din kompost, jeg kom aldrig i gang, men erfarede da jeg prøvede, at appelsinskaller bare stinker og mugner, det skal man ikke komme i.
  Så fine iris. :)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, det er et spennende å lage egen jord av matavfallet.
   De mugger ja hvis det blir for fuktig. Tusen takk :)
   Klem

   Slett
 8. Hei Marit

  Din 'Purple Hill' minder jo meget om 'George' men den siges at være mere robust og ganske så holdbar - altså at den kommer mere end kun det første år;)
  Alle tiders med din kompost succes - ingen tvivl om at det er den bedste måde at gøde på!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, den gjør det, og 'George' har jeg hatt før og den ble kun ettårig ;)
   Det er jo lov å håpe på at den tåler mer.
   Ja, det er kun laget av mat, og da er det lite giftstoffer. Det skal bli morsomt å få prøvet gjødningen.

   Ha en deilig aften

   Slett
 9. Det var litt av en kompostfabrikk du har i hagen din. Irisene hadde en nydelig farge og Blå og Hvitveis er søte blomster om våren.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå blir det storproduksjon her :)
   Den fargen likte jeg også. Ja, de er så søte.
   God helg!

   Slett
 10. Det er interessant at læse om din jordfabrik. Den flydende gødning er dyrebare dråber, som garanteret vil få dine roser til at stortrives. ‘Purple hill’ har en smuk farve. Jeg håber, du kan få dem til at overvintre.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg håper at de vil like den flytende gjødselen. Den er pen ja, og det hadde jo vært fint om den kom igjen til neste år.

   Slett
 11. Good afternoon dear Marit,
  It's great that your compost project is succesfull! Lovely to see the beautiful flowers that are in your garden now. The flowers must bring you a very happy feeling.
  The drought is gone in my garden. Since yesterday morning heavy rainfall. 48 mm came down untill now. It's great to see how the garden exploded with new green in just 2 days. I hope you will get some rain too!
  Have a wonderful weekend ahead.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening dear Marijke,
   Thank you. Yes, they give me very much joy. After a very long winter they finally blooms. So nice to hear! Here it's very dry right now. The weatherforecast tells about rain Thursday and Wednesday. I hope so!
   Have a wonderful weekend ahead you too.
   Rosehugs, Marit

   Slett
 12. Jeg er fuld af beundring for dit kompostprojekt. Der står jeg lidt af, og sommetider tænker jeg, at en masse kompost i bedene snarere resulterer i en masse vækst og blade end i stor blomstring. Man ser jo nemlig ind imellem, at planter, som ikke har det optimalt, storblomstrer for at sikre artens overlevelse, men jeg ved ikke nok om det overhovedet til at kunne udtale mig om det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, du har sikkert rett i at for mye gjødsel kan gi for mye blader i steden for blomster.
   Jeg vet heller ikke nok om det, så vi får nøye oss med å prøve oss frem i hagene våre 😊

   Slett
  2. For mye gjødsel stimulerer bladvekst. Da trenger plantene ikke å formere seg og og får færre blomster, og dermed færre frø.

   Slett
  3. Ja, det er sikkert helt riktig, men samtidig trenger de jo også gjødsel for å blomstre. Jeg overdriver ikke gjødslingen her, men roser behøver mye gjødsel.

   Slett
 13. Hei Marit! Kompost og jord er utrolig spennende. Hva som foregår, før det blir jord. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!

   Ja, det er veldig spennende, og morsomt å utnytte matavfallet og forvandle det til god kompost.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 14. Härligt med din jordfabrik, tycker om det ordet :) Och ekorrarna är ju för fina.
  Härlig blomstring hos dig. Den ungerska blåsippan är vacker och ... den är faktiskt utblommad hos mig. Inte en enda bild kom jag ihåg att ta på den. Den blommade när det var som ruggigast väder. Och dina Iris är ljuvliga. Visst är det roligt att hitta växter man glömt bort att man planterat. Verkligt glada överraskningar.

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er flere som sier de liker det ordet :)
   Ekorn er flotte å se på, og her løper det tre stykker noen ganger.
   Ja, den ungarske blåveisen er så fint. Tenk at den er avblomstret hos deg allerede. De var en flott overraskelse ja. Så blir det spennende om de kommer igjen til neste år.

   Klem, Marit

   Slett
 15. Vacker iris och den kan mycket väl komma tillbaka om du planterat dem i ett riktigt soligt och sommartorrt läge. De flesta sorter är inga växter för blandade perennrabatter. Men du kan ju flytta dem mot slutet när de nästan vissnat ner.

  Kan man verkligen förvara bokashivätskan? Tänker att det är som med höbalarna, ensilage, de bildar mjölksyra = bra när det är totalt lufttätt men när de går sönder ombildas mjölksyran till smörsyra och det är inte bra.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper du har rett i det. Jeg har plantet de på et sånt sted som du beskriver med god drenering. Jeg tar sjansen på at de står på rett sted nå.

   Nei, egentlig ikke, for de anbefaler å fryse vesken ned. Så det er nok det beste for holdbarheten.

   Klem, Marit

   Slett
 16. Det er spændende at følge dit projekt 'jordfabrik', Marit, for selv om jeg ikke selv komposterer i min lille have, er det hyggeligt at følge dit store engagement og at høre om alle dine erfaringer. Jeg mener, at det er alle citrusskaller, der ikke dur, men det har du sikkert allerede afprøvet.
  Dine iris har en aldeles vidunderlig farve - det er godt, de har overlevet.
  Jeg tror, vores nattefrost er slut for i år, men jeg drømmer stadig om at få masser af regn.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar

  1. Jeg synes det er så morsomt å prøve dette ut, for jeg har jo ingen erfaring med dette fra før. Appelsin/clementinskall er helt ubrukelig i en sånn kompost har jeg funnet ut ja.
   Det synes jeg også, og den fargen kunne jeg hatt flere steder. Jeg satte de i fjir høst, så det blir spennende om de kommer igjen til neste vår.
   Det høres deilig ut, for det er den ikke her. Det drømmer jeg også om, for nå er det fryktelig tørt her også.

   Slett
 17. Mye spennende lesning her, Marit. Artig å følge med på alle dine prosjekt. Jeg har to forskjellige Iris reticulata (den ene ligner din, men heter J.S. Dijt). De står ganske tørt og stortrives med det.Tror ikke de er så glad i for mye fukt. Hilsen Solveig

  SvarSlett