lørdag 1. mai 2021

Nye pluggplanter, og forsøk på fruktdyrking...

 I går kom mine pluggplanter i posten og som var sendt  fra Blomster-Svein i Lier som for aller første gang har sendt ut heuchera planter i posten. Han har jo et eget utsalg av heuchera i Lier, men det er jo ikke alle som bor i nærheten av han. Han var helt overveldet over responsen har har fått på bestillinger av pluggplanter. De var supert pakket, og alle pluggplantene var i god form. De var riktignok temmelig små, men nå er de plantet og vokser seg nok større i drivhuset. Flere av de har jeg fra før, men jeg har aldri hatt heuchera som pluggplanter før. Jeg ser at hver vinter er det flere som dør ut av disse, så det kan være fint med litt påfyll i hagen.

Jeg glemte å skrive at salget av pluggplanter er slutt for i år hos Blomster-Svein. Jeg bestilte mine 5. januar, så det er lenge siden jeg gjorde det ;)

Pluggplantene jeg fikk var disse:

Heuchera 'Velvet Night'

  "   'Berry Smoothie'

  "   'Blondie'

  "   'Cinnabar Silver'

  "   'Cherry Cola'

  "   'Lime Marmelade'

  "   'Marble Silver'

  "   'Paris'

  "   'Midnight Rose'

  "   'Fire Chief'

  "   'Shanghai'

  "   'Electra'

  "  'Kira Arizona'


I går  fikk jeg fått gjort veldig mye. Først ryddet jeg hele drivhuset. Dagen før satte jeg sammen et nytt drivhusbord som er identisk som det jeg har fra før, og plutselig ble det plass til veldig mye mer i drivhuset ;) Etterpå plantet jeg alle pluggplantene, så dro jeg til gartneriet og kjøpte jord og kugjødsel som var på tilbud, og til slutt fikk jeg plantet to frukttrær som kom i posten denne uken. 

Det var et ferskentre/Prunus persica som heter 'Frost' og et aprikostre/Prunus armeniaca som heter  'Gold Apricot'. Jeg har hatt dette ferskentreet før, men det døde. Jeg ser nå at det er merket H3. Da har jeg forklaringen på hvorfor det døde. Her er det H4 i herdighet, og det kan være stor forskjell på de to sonene. Disse to skal få bo i drivhuset om vinteren.  Om jeg får noen avling på disse gjenstår å se. Siden dette kom fra et gartneri som hadde veldig mye annet også, så ble det med en rosa blåregn/Wisteria sinensis 'Rosea Beni Fugi' og en hardfør rosa rogusahybrid som heter 'Schneekoppe' også. Den har jeg aldri hørt om før, men den var så vakker at den bare måtte bli med ;)

Nederst i hagen har jeg flere hardføre roser, og der skal denne også bli plantet. 

Små pluggplanter som nå står  til driving

Som vanlig er det trangt om plassen. Jeg falt pladask for denne gule lønnen på Plantasjen her om dagen. Den er merket H4, og skal da overleve her i teorien. Den heter Acer shirasawanum 'Moonrise', og skal tåle noe mer enn andre gule lønner. 

På det nye drivhusbordet fikk jeg plassert nesten alle mine camellia.

Denne store cordyline kjøpte jeg i fjor sommer, og den har overlevd fint i kjelleren.

Arbeidsplassen min inneklemt blant mange planter. Jeg tør ikke sette ut noen av disse plantene før det har vært plussgrader om natten i minst en uke. I år er det sannelig en sen vår her.

Stiklinger og pluggplanter, og noen ferdige planter også. Til venstre basillikum som også skal plantes ut.


Pelargonia i to etasjer. Jeg tror ikke jeg skal overvintre så mange av de til neste vinter. 

Vårens vakreste eventyr pleier jeg å kalle disse Magnolia stellata. 

Det  er mange knopper på de i år.

Litt brun i kanten har den blitt av frosten, men sånn er det dessverre hvert år. I natt var det igjen - 2,6 grader, og det er i dag 1. mai. Jeg trodde  tidligere at det skulle være varmere nå i begynnelsen av mai, men det er det altså ikke. Nedbør får vi heller ikke. I april kom det kun 22 mm med regn. Det er knusktørt ute i hele hagen. Noe posetivt er det med dette likevel, for enn så lenge har jeg ikke sett en eneste snegle.

God helg/weekend.

43 kommentarer:

 1. God morgon Marit!
  Oj säger jag ... det var många olika Heuchera! Men har vet att du gillar dom och jag förstår varför. Dom är så fina. Men svåra, tycker jag. Mina försvinner ofta efter ett par år, i varje fall de mer ovanliga.
  Så många pelargoner du har. Mina har farit illa i vinter men börjar nu ta upp sig igen efter omplanteringen. Dom är i varje fall tåliga. Och så din fina Magnolia stellata. Hoppas den klarar de kalla nätterna. Jag ser att du också har nattfrost. Här var det minus 3 imorse. Hoppas det vänder snart.

  Önskar dig en fin första maj!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. God morgen Anita!
   Ja, det er mange ulike som jeg aldri har hatt før. Ja, jeg liker de veldig godt. Bladplanter er noe jeg synes er så fint. De kan absolutt være vanskelige ja, og fkere har forsvunnet i vinter. Ikke så merkelig med en sånn kulde.
   Ja, jeg kjøpte noen stiklinger i høst av de, og da var de små. Det er de ikke nå ;)
   De kan være vanskelige om vinteren for de tåler ikke mye fuktighet. Tusen takk. Ja, vi har nattefrost hver eneste natt :(
   Det må vi håpe på!

   Ha en fin 1. mai du også!
   Klem, Marit

   Slett
 2. Hello, Marit
  Wow, so many new plants. They all sounds wonderful. I would love to have a peach tree or any fruit tree.
  The magnolia bloom is lovely. Our nights are slowly warming up, usually by the middle of May we can plant more annuals. I purchased a few perennials, the Catmint, Crazy Daisies and Coreospsis. The temp is not to go below 55° for a lot of the plants I want for the deck. Take care, wishing you a happy weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Yes, many new plants here. I have never got peaches before, because the tree died in the first winter. I hope it will survive in the greenhouse. Your perennials sounds lovely. I will not plant out any annuals yet. It's too risky.
   Have a wonderful weekend!

   Slett
 3. Wow! Du har jammen mye på gang! Herlig å se! Lykke til! Og nyt mai! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har visst det :)
   Tusen takk! Ha en fin mai!

   Slett
 4. You have not seen a single snail? Well if you are able to receive plants by mail, Marit, perhaps snails too! I will see if I can arrange to have a few dispatched to you. I will ask for an assortment of shell colours so they will look pretty as they munch away on your plants. Now I am sure to be in your bad books! The continuing cool weather must be depressing for you and I hope that it will change soon. After all it is May and we are entitled to sunshine and warmth. Enjoy the weekend. i am sure there is work to be done in the garden.

  SvarSlett
  Svar
  1. No David, I have not seen a single snail yet... But when the rain and the warm weather comes they will show up here I guess. No thank you ;)
   Yes, it's depressing, but I try to work a little every day in the garden even it's cold.
   Enjoy the weekend you too!
   Oh yes, there are plenty work to be done here. I have just started!

   Slett
 5. Jammen bra det salget er slutt ;) Mange Heuchera strøk med i vinter, ja. Så et par nye har det blitt. Forrige vinter overlevde til og med noen jeg hadde i ampel.
  Schneekoppe er en skikkelig fin og hardfør rose :) Nydelig farge. Har den på naturtomten.
  God 1. mai!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant ;)
   Sånn er det her også, så mange må skiftes ut etter denne vinteren. Forrige vinter overlevde omtrent alt som var av heuchera her også, men det var ingen vanlig vinter ;)
   Så fint å høre! Jeg gleder meg til å se den blomstre. Ha, det har du nok. Skulle like å vite hvor mange roser du har :)
   God 1. mai!

   Slett
 6. Hvor er det spændende med dine nye Heuchera, Marit! Du du været flittig med drivhuset, og dine pelargonier er vel nok smukke.
  Jeg har entréen fuld af stiklinger og håber, det snart er varmt nok til, at de kan komme ud :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så spennende Gitte, for jeg har ikke prøvd pluggplanter av de før.
   Ja, det høres veldig kjent ut, og jeg håper at du snart kan få de ut. Dette kalde været lager problemer for oss :)
   Klem

   Slett
 7. Bellissime piante! In serra vedo che la primavera è più avanti :D

  Buon fine settimana!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you!
   Yes, in the greenhouse it's spring :)

   Happy weekend!

   Slett
 8. Kære Marit
  Det var ikke så få heuchera, men det ville også ligne dig dårligt. Og middelhavsfrugttræer... ja du må have noget at flytte ind til vinter :-)
  Magnolierne er meget smukke i form og farve. Jeg kan godt forstå, du kalder dem forårseventyr.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Du har helt rett, for det ville ikke lignet meg 😉
   Ja, noe må jeg jo ha å flytte på til vinteren 😊
   Det er de så absolutt. Til tross for kulden blomstrer de fint nå.

   Slett
 9. Magnolia må jo være verdens vakreste blomst!

  Så spennende med alle de Heuchera. Jeg har 'Autumn Leaves' fra et dansk gartneri og 'Forever Purple'. Det er ikke tegn til skudd på noen av dem enda.

  Jeg ser du har mange Hortensia Magical. Disse står utrolig godt her oppe i nord også! Kjøpte du dem også da de var på tilbud for et par-tre uker siden? Jeg har ikke turt å sette den ut en eneste dag så langt...

  Hvordan virker det å kjøpe frukttrær i posten? Kommer de godt pakket?

  Ha en fin ny måned! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så vakre. De er hardføre også, i hvertfall opp til H4.
   Heuchera kan være litt sene, så ikke gi de opp.

   Ja, jeg kjøpte de på knalltilbud, og plantene er store og fine. Jeg har mine bare i drivhuset. Jeg tør ikke sette de ut på lenge enda. Her er det nattefrost hver natt.

   Det gikk veldig fint. Ja, de sendes barrot og var veldig godt pakket.

   Ha en fin mai måned du også! :)

   Slett
 10. Du har et utrolig godt utvalg av planter i drivhuset ditt, sikkert bra med et nytt bord. Det var en nydelig Magnolia, de blomstrer også her for tiden.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye i drivhuset nå som venter på å få komme ut. Det nye bordet er supert, og jeg er så glad for at jeg fikk tak i det igjen. Det andre kjøpte jeg for mange år siden da drivhuset var nytt.
   Magnolia er så vakre ja, og flott at de blomstrer hos deg også.

   Ha en fin søndag!

   Slett
 11. Ikke så dårligt med en hele stribe forskellige Heuchera, Marit. Der bliver nok til at fylde hullerne ud, hvis nogle af dine yndlinge er gået til i vinterens kulde. Dit drivhus virker ret uoverskueligt på billederne, og jeg forestiller mig nærmest at du kravler rundt mellem hylderne, men det lyder som om du har fuldt overblik og system i sagerne. - Når bare du selv kan finde ud af det...
  Men helt ærligt - fersken og abrikos! Begge to sarte og besværlige at arbejde med - at du orker. De skal vel begge stå i drivhus hele året for at overleve...
  Nå, men håber du nyder det hele, og nyder en sneglefri periode!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, de vil komme godt med i hagen i år, for det er mange som har dødd i løpet av vinteren, Ulla. Jeg er så glad i disse plantene at jeg kan ikke unnvære de. De dør ut i kalde vintre som den i år.
   Det virker nok mer uoversiktelig enn det er i virkligheten, for nå har jeg ganske god kontroll på det hele ;)
   Fersken og aprikos skal bo i drivhuset om vinteren ja. Jeg snakket akkurat med en dame som bor ikke så langt herfra, og hun har også ferskentre i drivhuset. Hun fikk god avling på sitt tre, og da må jeg bare prøve jeg også :)
   Jeg nyter det hele ja, og nyter at snglene enn så lenge holder seg borte. Jeg håper at de har dødd pga. kulden, men det er vel å være vel optimistisk.

   Slett
 12. Good morning dear Marit,
  If I look at the amount of plants growing in your greenhouse you can start your own local nursery (fun). After two very dry month's all the rain w've missed came down last thursday 48 mm in one day. It was great to see the green in the garden the next day. The garden was breathing. Still to cold in Holland too! And the forecast looks more like we are going to have autumnweather. But nothing we can do about that.
  Have a wonderful new month and enjoy your new beauty's.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning dear Marijke,
   Yes, it can look like that :)
   You are ery lucky who got so much rain at one time. Here I hope it will come some rain in next week.
   No, we can't do anything about the weather for sure.
   Have a wonderful new month you too. I hope your garden and roses will grow very much after the rain!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 13. Hei Marit

  Alletiders med plughplanter - og en god blanding af meget forskellige Heuchera.
  Mine egne erfaringer er gode - alle klarede sig af dem jeg modtog fra Belgien. Og man har jo den fordel at man kontrollerer hele opvæksten og kan akklimatisere dem optimalt før placering i haven. Efter at have kigget på vejr prognoserne - og det er jo startet ret anderledes dette år. Du får jo nok den eftertragtede nedbør engang i ugens løb, men det er da vist ikke sikkert alt kommer som regn - vi får se!

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, pluggplanter har den fordelen at de blir aklimatisert her fra de kommer hit. Nå er det ikke stor forskjell i klima fra Lier og hit, men det er ca 5 graders forskjell nå.

   Så bra at dine har klart seg så godt. Jeg venter i spenning på ditt neste blogginnlegg :)

   Ja, det ser ut som vi får nedbør, men i hvilken form den kommer er mer usikkert. De har advart om snø i området her, og siden det er så kaldt i luften fortsatt vil jeg ikke bli overrasket om det er hvitt her på onsdag ;)
   Ja, vi får se!

   Ha en deilig søndag

   Slett
 14. Oj, det var många växter.
  Fin magnolia!
  Skön söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har mange planter som venter på å komme ut i hagen :)
   Tusen takk.
   Ha en fin søndag!

   Slett
 15. Hej Marit!
  Ser att flera av mina Heuchera ser lite ledsna ut efter vintern. Pluggplantor är riktigt bra. Vilka fantastiska växter du har handlat. Vackra blåregn, det önskar jag mig också. Härliga fruktträd.
  Din magnolia ser fin ut, det är väldigt små knoppar på min än så länge.
  Ha en skön söndag /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, de tåler ikke så kalde vintre, så da dør de dessverre. Pluggplanter er bra ja, og da blir de tilvendt klima her bedre. Tusen takk. Blåregn er ikke så herdig her, så den må bo i drivhuset den også. Min hvite magnolia står i veggen på drivhuset, så den kommer ekstra tidlig.
   Ha en fin søndag du også.

   Slett
 16. Hej Marit!
  Så många fina växter du har i ditt växthus och Blåregn vem vill inte ha det i trädgården det är ju så vackert.Magnolia i blom det är också så fint en underbar tid väntar för oss alla med trädgård.Minusgrader nattetid har även vi här hos mig men det kommer bättre tider inom kort.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Margareta!

   Tusen takk. Blåregn overlever kun i drivhus her, og det er jo ikke sikkert at det går bra med den uansett. Men de er så vakre ja så jeg må bare prøve.
   Ja, snart så kommer nok varmen, og da vil alt blomstre på en gang.
   Ha det godt.

   Slett
 17. Du gør det ikke nemt for dig selv, men det er vel heller ikke meningen 😉. Det må være spændende at modtage så mange nye planter. Her er det også tørt. Det vil være rart at få noget regn, inden planterne skal plantes ud i haven.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant, for jeg liker å ha litt utfordringer 😊
   Ja, det er veldig spennende, og flere av de kjenner jeg ikke fra før.
   Ja, det hadde vært så fint hvis vi fikk noe regn. Det er så tørt her også, og det er neppe forsvarlig å plante ut noe før det har kommet en god del regn.

   Slett
 18. Hei Marit,

  Jeg må jo bare le når jeg ser hvor trengt du har det, med alle plantene :-)) Jeg får virkelig håpe våren snart kommer til deg! Her er det veldig vårlig ute, med det er fremdeles kaldt og det er meldt nattefrost neste uke..

  Kos deg med alle de spennende plantene!
  Hilsen Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit,

   Ja, det må du vel :)
   Jeg må trosse værgudene og ha plantene i drivhuset til nattefrosten er over. Sesongen er mye kortere her enn i Bergen :)
   Huff, nattefrost hos deg også. Skal varmen aldri komme i år? :(
   Kos deg med de vårlige forholdene!

   Slett
 19. Vad många fina bilder och vad flitig du är. Men jag blev en aning förskräckt när jag satte in möjligheten att översätta texten till svenska. Det stod att det varje vinter dog många människor i din trädgård.
  Klem fra Bosse

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Huff da! Det hørtes jo fryktelig ut, og det var helt åpenbart en feil oversettelse.
   Klem fra Marit

   Slett
 20. Her var det mye flott! Kamelia har jo flotte blomster, men jammen er bladene fine også - og Vårens vakreste eventyr erflott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. De har både flotte blomster og blader ja. De er krevende planter, men belønningen kommer når de blomstrer. Ja, magnolia er så vakre de også.

   Slett
 21. Hold nu op, hvor det vrimler med nye planter. I morgen får jeg tilsendt plugplanter af cleome/ edderkopblomst, som jeg ikke havde held med at så. Jeg synes, det er en smart måde at lave planter på til en rimelig penge.

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, nå vrimler det av nye planter som bare venter på å komme ut. Så bra! Ja, pluggplanter koster mye mindre enn ferdige planter. Har en drivhus så er det en enkel jobb å drive de frem.

   Slett