mandag 24. mai 2021

Mye primula i blomst nå, og et primulaspørsmål...


Denne løyntnanshjerte/ Lamprocapnos spectabilis kommer fra en frøplante som jeg flyttet til der hvor den står nå for flere år siden og da var den bitteliten. Den står innerst i en lun krok, så den blomstrer alltid først. Den er en søt plante, men den krever mye plass. 

Dette er en av mine favorittløkplanter om våren. Vipeegg/ Fritillaria meleagris 'Alba'. De sprer seg ikke og trives egentlig ikke så godt her i leirjorden, så jeg pleier å plante noen løk av den hver høst. 

Primula trives heldigvis veldig godt her.


Dette er en av mine store favorittplanter hver vår, for blomstringen er fantastisk på disse Primula juliae om våren. De hadde disse på det lokale gartneriet for to år siden, og jeg kjøpte de i tre farger. Når de trives danner de  større tuer, og de skal få stå der i fred i noen år så de kan dekke hele området der de står. Jeg er så glad i primula :)

Plutselig har det nå dukket opp en julerose/Helleborus x ballardiae 'Pink Frost' som jeg plantet der i fjor vår. Dette er i et bed med mye skygge så alt blomstrer veldig sent der. Sent, men godt :)


 Jeg er så fascinert av bregner som ruller seg ut om våren, og de er så vakre å se på når de gjør det. Bregnene i hagen er de "vanlige" strutsevinge/ Matteuccia struthiopteris som vokser overalt i skogen her, og de sprer seg mye. 

Årets første rhododendron i blomst og som er full av regndråper. Det er jo ikke til å unngå med alt regnet her, men pent er det jo å se på :)
R. yakushimanum x R. proteoides står det på lappen.

Nå er den kommet lengre i blomstringen. Trillium grandiflorum 'Snowbunting'

Den er et mesterverk av en plante, og jeg er jo så glad for at jeg endelig har fått den til å trives her på et uvanlig sted. Jeg har  kjøpt den før, men har ikke fått den til å leve her. Den får mye sol  der den står nå, men på mine breddegrader ser det ut til å fungere. Den står i grus og leire, men den trives og kommer som nevnt før med fem blomster hvert år :)

Denne har jeg også hatt før, men den har også bare dødd. Etter to forsøk lyktes jeg endelig, og denne er så vakker med sine grønnbrune blader. Primula vulgaris 'Dunberg' står det på lappen, men det finnes også en primula som heter 'Dunbeg' og som ser helt lik ut. Er det samme plante med to skrivemåter eller hva..? Er det noen kloke hoder som vet det? Det er jo litt merkelig at de heter nesten det samme...

Så en oppdatering på været. Det har regnet  mye siden jeg skrev om det sist, og nå er totalen på hele 150 mm for mai måned. På onsdag er det meldt om hele 32 mm, men så skal det bli opphold med sol og varme. Vi får se hva det blir til....

38 kommentarer:

 1. Dejlige billeder du viser, Marit! Jeg elsker også vibeæg - de er så utroligt elegante :-) Så flotte løjntnantshjerter du også har! Her er bregnerne netop færdige med at rulle sig ud, og det er så sjovt at se, hvor meget de vokser dag for dag :-)
  Hvor er det dejligt, at det lykkedes med din Primula vulgaris 'Dunberg' efter to forsøg!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte! Ja, de er så fine og elegante. Hos deg er jo alt kommet lenger enn her, men de vokser mye her også nå. De er morsomme å følge med på ja :)
   Ja, endelig så lykkes jeg med den!
   Klem

   Slett
 2. Hello Marit,
  Gorgeous collection of plants and pretty blooms. I have a tiny bleeding heart, the blooms are so cute and tiny. Your Primula looks lovely, I like the white rhododendron. We are watering our plants, it has been dry lately. Have a happy day and a great new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, the bleeding heart has a very cute flower. It's too bad that I have plenty of rain, and you must water your plants.
   Have a great day, and nice new week you too!

   Slett
 3. Good morning dear Marit,
  Lovely to see all your flowers. The plants don't seem to care about the huge amount of rainfall and go on showing theire beauty. But I have good news for you. I found the email-adress of the weathergods and wrote a mail that we've had enough water now. They promissed that the rainclouds are almost empty now (fun). What I don't like to have in May is the stormy winds. They bring a lot of damage.
  Have a wonderful sunday and a great brand new week with sunshine
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon dear Marijke,
   Thank you. No, they seems to thrive very well in the rain. Oh, I'm so happy that you found the emailadress to the weathergods, and I hope you can give me the adress so I can send a angry mail to them too ;)
   Stormy winds and flooding is not nice at all. The weather gives us a lot of worries and troubles.
   I hope we soon will get better weather.
   Have a great new week with a lot of sunshine you too!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 4. Primula are among my favourite flowers, Marit. We have them in our garden and they are always among the earliest plants to flower, and they require hardly any maintenance, and they bloom cheerfully, sometimes even into early November. I will pay extra attention to them today!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they are among my favorite flowers too. They are so easy to grow, and blooms anyway. So nice to hear, David!

   Slett
 5. Hei Marit

  Mon ikke det er en skrivefejl med de 2 primula navne?
  Imponerende med de regnmængder - og i juni skulle det blive varmt, det kunne godt gå hen og blive noget af et myggeår!
  Morsomt med din 'Pink Frost' - alletiders at den dog har klaret sig:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er jo nesten det eneste som gir mening... De ser helt like ut, så det er nok det ja.

   Huff, ikke nevn det en gang... Da er det bare å håpe på at fuglene rundt her spiser mye av de.
   Ja, det er virkelig morsomt at den har overlevd denne vinteren. Det hadde jeg ikke trodd.

   Ha en deilig dag

   Slett
 6. Hei Marit.
  Flotte primula bilder. Bregnene er like flotte hvert år når de ruller seg ut. Min løytnantshjerte har gått i år. Den har jeg hatt helt siden vi flyttet inn her. Det skal regne i flere dager, men fra torsdag og til over helga har de meldt en smak av sommer. Håper det.
  God mandag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Tusen takk. Ja, de er like flotte hvert år, og de er en glede å ha i hagen. Så synd da!
   Her er det meldt om flom og jordras, og jeg frykter at veien her blir ødelagt av det kommende regnet. Yr har satt opp over 50 mm på to dager, så det er helt fryktelig hvor mye regn vi skal fortsatt få.
   Ja, det må vi håpe på!
   Ha en fin mandag.

   Slett
 7. Hej Marit
  Jeg fik vist kommenteret i det gamle indlæg, det var ikke godt. Men jeg er stadig imponeret af dine trillium. Primula bliver til flere og flere med tiden, det er vi helt enig i.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ok, det går bra. Tusen takk. Ja, det gjør de, og det er så hyggelig at de gjør det.
   Klem

   Slett
 8. Masse flott du har i blomt, tross en kald måned!
  primula er alltid velkommen og god blomst i hagen på denne tiden. Kan ikke hjelpe deg med navn på den spesielle primula, men håper neon vet. lekker er den uansett navn.
  Vått og kaldt, ja det er veloppsumering for di siste to månedene. Mange roser og andre planter har fryse bort denne etterjulsvinteren på grunn av isvind og lite snø. Håper på en lang og varm sommer, jeg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er mye som blomstrer nå til tross for en iskald måned. Primula er det som blomstrer først sammen med juleroser, og det er så hyggelig å se på de nå.

   Det er helt sikkert, og nå håper jeg også på varme for den er etterlengtet. Sånn er det her også, for det er veldig mye som ikke har overlevd denne vinteren.

   Slett
 9. Liebe Marit,
  offensichtlich tut der Regen auch deinem kleinen Gartenparadies sehr gut. Es sieht alles so frisch und saftig aus und diese wundervollen Blüten!!!! Herrlich.
  Schöne Zeit und liebste Grüße
  Elisabeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Elisabeth,

   Yes, rain is very good to have when you need it. Here we have got too much and flood. Thank you.
   Have a nice new week!
   Hugs!

   Slett
 10. Hej Marit,

  Primulasläktet är en favorit här också, de blommar så fint och så brukar de lämnas ifred av rådjuren. Jag sår olika sorter varje år för att alltid ha nya på lager.
  Ormbunksblad som vecklar ut sig är vackert, ser så urtida ut.

  Min gissning är att någon lagt till ett "r" i namnet till Primula 'Dunbeg' för att det kändes mer naturligt att skriva. Söker man på de olika alternativen så är det bara 'Dunbeg' som man får någon träff på.

  Ha en fin vecka. Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en fin slekt. Så bra at rådyrene lar de få stå i fred. Jeg har en gang sådd aurikler, men det er lenge siden. Kjekt å ha et lager med primula.
   Jeg fikk treff på begge, men da er nok 'Dunbeg' det rette navnet :)

   Ha en fin uke du også.

   Slett
  2. Din løjtnantshjerte står ualmindelig smuk med friske grønne blade. Det er en flot plante, der hvor den trives. I vores have blev den ikke rigtig til noget, og bladene så altid så kedelige ud, så det endte med, jeg gravede den op.
   Vibeæg hører også til mine favoritter. Det er også min erfaring, at de ikke breder sig ret meget. I nogle haver sår de sig selv.

   Hilsen Elna

   Slett
  3. Tusen takk. Ja, det er de og de trives ikke alle steder. Så en må finne den rette plassen til de :)
   Jeg har ikke fått de til å spre seg her dessverre. Det har jeg sett jeg også, så det har nok noe med jorden å gjøre.

   Slett
 11. Din snowbunting er noget så fin! Vi kan sagtens blive enige om, at primula af alle mulige slags er skønne haveplanter. Her har regnen væltet ned i dag siden sidst på eftermiddagen. Hvor bliver man dog træt af det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er vi helt enige om 😊
   Det har det gjort her også, og i morgen skal det komme veldig mye regn (igjen) her. Ja, det er helt fryktelig at mai måned stort sett bare har bestått av regn og atter regn.

   Slett
 12. Hello Marit!
  Your garden is beautiful! I love primulas with varied colors.
  Happy new week!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Tania!
   Thank you! Yes, primukas are so nice with many colors.
   Happy new week!
   Hugs!

   Slett
 13. Mitt løytnatshjerte er nyplantet og lite i år, men jeg håper det blir stort etterhvert. Det er en nydelig plante synes jeg. Minner om barndommen og min oldemors hage.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ditt vokser seg nok stort med tiden det også. Det er en veldig flott plante ja, og jeg husker den også fra min barndom.

   Slett
 14. Så mange ulike primula du har i mange farger i hagen. Bregner har jeg også mange av i hagen og de sprer seg uhemmet.

  Ha en fin mandag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har de i mange farger her. Jeg samler på primula :)
   De sprer seg mye ja,men jeg synes de er fine likevel.

   Ha en fin tirsdag!

   Slett
 15. Hej Marit!
  Så många vackra primula du har. Ibland får man prova flera gånger innan man får en växt att trivas.
  Bräken lyckas jag inte med, men har äntligen hittat rätt plats för både hosta och julrosor. Hoppas jag.
  Din Trillium är mycket vacker. En alldeles underbar färg på Löjtnantshjärtat.
  Vi har också mycket regn, hoppas på lite sol och värme snart.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, sånn er det bare, men jeg prøver gjerne igjen planter som jeg vil ha. Det er jo sånn det er, men riktig plass er nok viktigere enn vi tenker på. Fargen på løyntnantshjertet er så fin ja. Det er en plante jeg liker godt. Ja, det får vi håpe på!
   Ha det godt.

   Slett
 16. Det er dog voldsomt med al den regn, men dine planter trives! Bregner er herlige når de ruller sig ud, og dejligt friske i farven. En planter jeg ikke vil undvære i haven.
  Dine primula er så fine, Marit! Jeg købte en med mørke blade til min påskedekoration, men de lysegule blomster sidder i store duske på stilkene, så det er nok ikke den samme - og noget navn havde den heller ikke. Tror bare der er tale om en stavefejl:)
  Din løjtnantshjerte står et godt beskyttet sted hvor den rigtig kan udfolde sig. Den er meget smuk!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nesten ikke til å tro at det kan komme så mye på en gang. Plantene trives i regnet, og det har jeg også sett før. Det er bare jeg som ikke trives i regnet ;)
   Tusen takk, Ulla. Det er spennende med disse primula som har mørke blader. De er så fine, men det er ikke ofte jeg ser de i salg her. Ja, det er nok bare stavefeil :)
   Den ser ut til å trives, og det gleder meg!

   Slett
 17. Kære Marit
  Jeg er også glad for vibeæg - de er så elegante. Deres modsætning er Primula, som jeg holder meget af, fordi de er så lidt primadonna-agtige. De står bare nede ved jorden og blomstrer overdådigt uden nogen særlig pasning. Det kan man da kun holde af.
  Jeg aner intet om navnene, men det er så enslydende, at det MÅ være samme plante.
  150 mm!!!! Det er jo helt vildt. Jeg føler virkelig med dig, for det er endnu værre end her.
  Skal vi ikke vedtage, at juni bliver bedre?
  Kh Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth

   Så bra at du også liker de. Ja, primula er litt spesielle og litt primadonna-aktige i hageverden.
   Det er nettopp sånn de er, for de krever så lite og gir så mye 😊
   Ja, jeg tror at det må være samme plante. Det er bare noen som har kjedet seg en dag og lagde to nesten like navn 😉
   Ja, det er helt vilt her med regn, og jeg tør ikke gjette på hva totalen blir i slutten av måneden.
   Jo, det vedtar vi med en gang, og så håper jeg at været blir mye bedre i juni!

   Slett
 18. Roligt att din Pink Frost kom tillbaka. De där som jag redan har avskrivit som döda är extra roliga när de visar sig. Jag hittade 2 förra veckan. Vi har fått mycket regn den här våren...

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg ble helt overrasket over at den hadde overlevd vinteren. Så bra da! Det er helt sikkert. I morgen kan vi få 30 mm eller noe sånt, så det blir fortsatt vått ute...

   Klem, Marit

   Slett