torsdag 8. april 2021

Det er ikke fullt før det er fullt...

 I flere dager nå har jeg hentet fkere planter fra kjelleren og har båret de ut i drivhuset. Kort oppsummert så er det stapp fullt der nå. Der det nå camellia, pelargonia, agapanthus, dahlia, myrt, blodbeger, cordyline, cyclamen, potter med nysådde valmuer, begonia, hosta, iris, og sikkert mer jeg ikke kommer på nå. 

I går så jeg over mine hortensia som står ute og har tatt en beslutning, for de blir nå kastet. Heretter kommer jeg heller til å kjøpe nye planter hver vår og ikke slite med disse som ikke kommer i blomst før langt ut på sommeren. Punktum finale! Så i går kjøpte jeg noe nye hortensia av sorten 'Magical Revolution' som blomstrer i minst 150 dager. Det er jo disse har jeg hatt tidligere i mange år, og de er jo så fine når de er nye og fulle av knopper. De var på tilbud nå og da får en mye blomster for pengene :)

I tillegg kjøpte jeg noen pluggplanter av femtunge/Scaevola og lobelia, altså sommerblomster. I tillegg har jeg bestilt 25  pluggplanter av heuchera som kommer i slutten av april. Da håper jeg at det har blitt såpass varmt at noen av plantene som står i drivhuset kan settes ute. Enn så lenge så  drøyer med varmen her, og i natt var det igjen -1,5 grader ute.  Snøen ligger fortsatt bak huset, og den har ikke minket på flere dager. Det er rett og slett for kaldt om natten.

Akkurat nå  midt på dagen er det 8 grader ute, og ikke vind i dag.  Det er likevel iskaldt ute, og det  er bare  varmt  inne i drivhuset.

Der har jeg vært i mange timer i dag. Jeg tok med med radioen ut der i dag, for det er hyggelig å ha noe å høre på mens en arbeider der.

I dag har jeg fått plantet pluggplantene som jeg kjøpte i går og som er stiklinger av planter som står i plantebrett med jord og som danner en liten "plugg". Det er bare gartnerier som driver med dette, og jeg pleier å kjøpe pluggplanter hver vår før de potter de om i større potter. De som er pluggplanter er de mye billigere så klart, og skal en ha mye sommerblomster er det billigere å kjøpe de nå enn å kjøpe de i mai måned når de er er salgsklare. 

Her kommer noen bilder i litt tilfeldig rekkefølge. Jeg har ikke tid til sortering av bilder nå ;)

Jeg hygger meg veldig med camelliablomstringen som nettopp har startet. Denne nærmest her med rosa flekker har jeg hatt i flere år uten en eneste blomst. Nå er det flere knopper på gang, og det er så morsomt å se de utvikle seg.

Overvintret engletrompet/Brugmansia 'Maya'. Ved siden av en pelargonia som har vokst mye siden jeg kjøpte den som en stikling i fjor høst. 

Her er resten av de. Det er litt av en jobb, men beskjæres og stelles skal de alle som en. De kom opp fra kjelleren i går, så jeg har ennå ikke hatt tid til å "pynte" på de :)

Så et lite hopp ut i hagen. Disse krokusene fant jeg i full blomst nå i dag. Når det er så kaldt er jeg lite i hagen, men det skjer jo litt  der likevel. Jeg er så glad i disse med striper på :)

Crocus 'Striped Beauty'


Selvsådd blåveis/hepatica igjen. De dukker opp på de merkeligste steder. Her inneklemt ved en stein.


Jeg gleder meg til de alle blomstrer!

Sånn ser merkelappen ut på de hortensia som jeg kjøpte i går. Jeg har ikke tidligere lagt merke til at det har stått indoor hydrangea, men de har kanskje måttet merke de slik at folk ikke tror at de kan plantes ut her i Norge ;)

Lyseblå er de alle sammen i år :)
Den store planten ved siden av kjøpte jeg i fjor sommer.  Den har også vokst godt nå i vinter.

Fra min camelliasamling. 

Litt av plantene som står på gulvet. Nå er alle ledige steder i bruk, så nå kommer det ikke inn flere planter der tror jeg... Legg merke til ordet tror ;)

 Jeg har fortsatt 17 tomatplanter som også skal dit, men de får bo nede i kjelleren til det blir varmere. Det var 7 grader som laveste temperatur inne i drivhuset i natt. Det er for kaldt for tomatplanter så de må bare vokse inne så lenge i påvente av varmen. På langtidsvarselet er det ingen bedring angående varmen vi alle venter på. Så det blir en lang og saktegående vår i år. Da får vi forhåpentligvis ingen tilbakeslag  med frostskadede planter i mai. Det er lov å håpe på det.

40 kommentarer:

 1. Det er spændende at se dit store 'gartneri', og hvor har du mange smukke blomster allerede. Det lyder som en god idé at købe nye hortensia hvert år, når det er så svært at få dem til at overleve vinteren. Nu kan du så nyde hortensiablomster i mindst 150 dage :-)
  Her er det lige så koldt som hos dig.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Om ikke det er så stort så er det stapp fullt om ikke annet. Ja, jeg har funnet ut at dette med å slepe planter ut og inn gidder jeg ikke mer. Ja, ikke sant :)
   Akkurat nå snør det her med store hvite filler. Det er en iskald april vi har i år så langt.
   Klem

   Slett
 2. SÅDAN! Det føles altid godt at tage en beslutning, og jeg er helt med på ideen med at købe friske hortensiaer hvert år. Jeg så nogle i dag. Store og flotte og med masser af blomster og knopper. Det skal man vist være næsten prof for at kunne lave selv. Jeg købte ikke nogen endnu, for her er aaalt for koldt, så de står bedre i plantecentret.
  (Du er ellers næsten prof med alt det, du har overvintret og fremdyrket. Hvor er det flot.)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Bare det blir varmere i været skal jeg kaste alle de gamle. Det var en lettelse å få tatt den beslutningen. Jeg har litt problemer med å kaste planter når det er høst. Da er de fortsatt fine, men etter et halvt år inne er de ikke det mer ;)
   Jeg tror at disse hortensia blir laget på lisens, for de blir produsert her i landet selv om de opprinnelig kommer fra Holland. Ja, de har det nok bedre i plantesenteret enn så lenge. Hadde det ikke vært for drivhuset så hadde jeg ikke kunnet kjøpe de så tidlig. Tusen takk :)

   Slett
 3. Så vackra camellior du har. Den fläckiga var extra vacker. Såg att hortensiorna kommit till plantshopen redan och den som du har finns i rosa och blått. Kan inte minnas att det stod något på etiketten om 'Indoor Hydrangea'. Får kolla nästa gång. Ha en skön weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, den er min favoritt også. De gar nok nettopp kommet i handelen ja. Det sto det på min, men så er det jo også ekstra kaldt her :)
   Ha en fin weekend du også.

   Slett
 4. Hello,
  The Hydrangeas sound wonderful, blooms for 150 days is awesome. I love the camellia flowers. Pretty crocus and helleborus. We are finally warming up here, but could still have a frosty night. Take care, have a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Yes, they blooms for a very long time. Thank you. It sounds wonderful with warmer weather. This afternoon it came snow again, and with freezing winds.
   Take care and have a great day!

   Slett
 5. Du har jammen et godt utvalg av planter i drivhuset ditt. Det var en flott blå Hortensia du har kjøpt.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har i grunnen det :)
   Tusen takk.

   God helg!

   Slett
 6. Hej Marit
  Ja det er ikke nemt at opbevare alt det, du køber om foråret, ja næsten hele året. Her har vi blæst meget blæst, og vi kommer ikke over 7 grader, hvis ikke solen skinner, men en gang bliver det vel lunere. Mine camellia står jo ude, så ingen blomster her endnu. Godt du har så meget glæde af dine.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er jo ikke det. Men nå som jeg ikke skal oppbevare hortensia inne mer, så slipper jeg å få lus på plantene om ikke annet. Det blåste mye utover dagen i går her også, men selvsagt ikke som hos deg. Ja, vi må jo tro at denne vi den fra nord en gang holder opp. Nei, dine blomstrer senere. Mine bor inne i kjelleren hele vinteren, men så fort jeg har sjansen kommer de ut i drivhuset. Utrolig nok så kaster de ikke knoppene etter flyttingen. Camellia kan gjøre det når de blir flyttet.
   Klem

   Slett
 7. Det er et veritabelt gartneri, du lever i. Hepatica lader til at befinde sig godt i din have. I år køber vi tomatplanter, og det er jeg ligefrem helt lettet over, for jeg synes, det er svært at undgå, at de såede bliver lange og ranglede.

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, ikke sant :)
   De trives godt her ja, og siden jeg bor i skogen er det også mye maur her. De tar med seg frøene og sprer de rundt. Tomatplanter innendørs er en utfordring ja, men jeg har de under vekstlys og da blir de ikke lange og ranglede. Utfordringen nå er å huske på å vanne de der de står alene i kjelleren.

   Slett
 8. Litt av en jobb du har. Jeg kjøpte noen pluggplanter i fjor, men i år er det foreløpig stengt i alle butikker inkl hagesentre her. Håpet er at de får åpne på mandag. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er i grunnen det. Her er gartneriet sånn at en kan ringe på forhånd og si hva en ønsker å kjøpe. De gar også flere planter utstilt bak sperrebånd. Ja, vi får håpe at de åpner litt opp på mandag.
   Ha en fin dag.

   Slett
 9. Jeg forstår godt din beslutning om at overlade lidt af arbejdet med Hortensierne til dem der tjener penge på det, og nu er jeg bare spændt på om du alligevel slæber dine nye Hortensier med ned i kælderen til efteråret:) Ellers dyrker du jo nærmest planter på et helt industrielt niveau, og kan vel snart kalde dig professionel med alle dine "diller".
  Varmen er stadig langt væk, så du får masser af tid til at hygge dig i drivhuset med blomster og radio!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn må det bare bli. Det er et annet spørsmål ja ;)
   Mitt problem er at jeg har det vanskelig med å kaste helt friske planter, og på høsten rett før vinteren kommer er de så fine. Vi får se... ;)
   Jeg er nok ikke det, men planter både inne og ute er nå en gang mine diller :)
   Ja, det er ikke varmt her heller, selv om det faktisk var plussgrader og litt regn i natt. Jeg ser på langtidsvarselet her at det blir litt varmere fra den 17. Jeg håper at det stemmer! Inntil videre hygger jeg meg i drivhuset ja :)

   Slett
 10. Hej Marit!
  Härligt med alla växter i växthuset. Vackra kamelia och pelargoner. Krokusen Striped Beauty är en favorit, skall skaffa fler av dem. Är så glad att min hortensia överlevde vintern i växthuset, hade tänkt plantera den ute, men det blev inte av. Kanske lika bra det.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Det er herlig å være der ja inntil det blir varmere ute. Tusen takk. Den skal jeg plante flere av også. Ja, det er nok ikke sikkert at den hadde overlevd ute i vinter. De tåler ikke mye kulde.
   God helg!

   Slett
 11. You are really entering a busy time of year for you, Marit. I hope that the weather will cooperate and that all will proceed smoothly. Good luck!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I am David. I hope it too. Right now we have heavy wind and cold nights, but I hope it soon will be better. Thank you!

   Slett
 12. Hei Marit

  Ja plugg-planter er betydelig billigere, og du har ofte mulighed for at få de nyeste sager, der først ellers kommer året efter;)
  Magical Revolution Hydrangea - er da smart fundet på af disse driftige hollændere i Kolster BV, og så lover de kun 150 dage med liv i blomsten. altså ikke noget med overvintring, og folk der klager... Men mon ikke det skal lykkes for dig - der tror jeg!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er jo sånn det er. Gartneriet her er ikke så stort, men de er gode på å finne nye planter.
   Ja, de er veldig fine, og de selges fra nå og til langt ut på sommeren. Hvis jeg får bestilt og satt opp et nytt drivhus innen vinteren kommer tror jeg nok at jeg skal prøve på å overvintre en plante der for å se. Da skal det i såfall støpes gulv der med isoporplater i gulvet. Da får en bort mye av kulden i bakken. Vi får se hva det blir til i år :)

   Ha en deilig weekend

   Slett
 13. Hoi Marit, mooie bloemen. Hier verkopen ze ook kamerhortensias. Ik koop ze nooit, ik heb liever hortensias voor buiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Thank you. I buy them, but I have them in pots in my garden. They don't survive our winter here.

   Slett
 14. Hei Marit!
  Du er så god til å stå på med plantene dine, du "sparker" meg litt i gang nå 😂.
  Så har jeg veldig sansen for at du forenkler litt som eks med Hortensia. Mine er ikke noe fine i år, de har nok hatt det litt for kaldt.
  Camellia er så nydelige, veldig lyst til å prøve, men leser at det heller ikke går helt av seg selv, så blir ikke i år...
  Ser så nydelig og ordentlig ut i drivhuset ditt - mulig du får plass til noe mer...
  Vi har nok samme temperaturer med mye kalde netter og dager nå.
  Ha en fin kveld og helg!
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid!
   Så bra at jeg sparker deg litt i gang 😊
   Ja, jeg ble så lei de for i år fikk alle lus 😥
   I dag har jeg kastet nesten alle sammen, og det kjentes godt å bli ferdig med det. Camellia er vakre blomster, men de er krevende så en må vite litt om de ellers kan en fort gjøre noen tabber 😉
   Tusen takk. Noe må ut, og noe må inn. Vi får håpe at varmen kommer snart.
   Ha en fin kveld du også Turid, og god helg!

   Slett
 15. Härligt att du fått ut allt och visst tenderar det att bli tätt, väldigt tätt. Här är minus vissa nätter men jag har ändå flyttat ut alla nya sockblommor och ormbunkar. Men jag började med dem i skugga. Spännande med dina pluggplantor.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men det er helt vanlig. Tett må det bli når en har så mange cyclamenplanter som meg ;)
   Så bra da! Det er bare sommerblomster disse pluggplantene, men jeg må ha noen av de også :)

   Klem, Marit

   Slett
 16. Nei det er en tragisk kald vår vi har med skikkelig sur vind, men det må da bli bedre. Snøen har begynt å forsvinne rundt veggene her, så jeg tenkte jeg skulle prøve å sette opp drivhuset mitt i helga. Men å plante i det må nok vente ennå lenger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er litt trist når vi holder på å fryse ihjel når vi er ute nå. Ja, det blir jo spennende om du får satt det opp nå. Det må du eller så må du ha på en ovn der. Jeg har på litt varme hver natt, men så har jeg også et stapp fullt drivhus med planter som ikke må fryse :)

   Slett
 17. Hvor ser det hyggeligt ud i drivhuset. Jeg kan godt se, at der er ved at være fyldt godt op. Men jeg har en forestilling om, at uanset hvor meget plads du har, vil pladsen aldrig slå til 🤔. Jeg kan godt huske dine hortensiaer fra sidste sommer, blomsterne var helt fortryllende. Når jeg googler Magical Revolution, står der nogle steder havehortensia og andre steder stuehortensia, og så er det jo svært at vide, hvad man skal tro.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig hyggelig å være der nå, og med dette vindværet er det godt å kunne være inne der og likevel få gjort noe. Hm, sier du det 😉 Det er det flere som har sagt 😊
   Ja, hortensia er vakre blomster. Jeg tror det avhenger av hvor en bor. Her er de en stuehortensia/ute om sommeren hortensia, mens hos deg kan de kanskje overleve ute.

   Slett
 18. "Fullt" er jo et tøyelig begrep, har jeg erfart. Allerede nå er det vanskelig å bevege seg innover i drivhuset, så hvordan skal det gå? Spesielt etter å ha mottatt en ny sending med Dahlia etc etc i dag. Du kan nesten kalle deg kamelia-damen :) Så fin, den som skal til å blomstre.
  Jeg er megastolt av min ene Hortensia, som har overlevd vinteren i drivhuset og er i gang med å blomstre nå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det :)
   Det er et godt spørsmål, for hos meg må noe ut for at tomatplantene kan komme inn.
   Jeg får flere planter på tirsdag, så da har jeg et nytt problem ;)
   Ja, det kan jeg da. Den ser flott ut ja, og jeg gleder meg til den åpner seg.
   Det har du all grunn til! :)

   Slett
 19. Härliga vårtecken både utomhus och i växthuset.
  Mycket att ta hand och och sköta. Lycka till!
  Trevlig lördag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye å ta hånd om :)
   Tusen takk.
   God helg!

   Slett
 20. Hej Marit,

  Känner igen mig i så mycket av det du skriver. Visst är det härligt att ha ett växthus man kan vara i nu när våren är kallare än vad man kunde önska, och visst blir växthuset fullt alldeles för snabbt trots att man försöker begränsa sig. Trädgården vaknar upp så sakteliga och man glädjer sig så åt alla växter som vågar sig upp. Försöker njuta av att våren tar tid på sig så att man hinner med, andra år kan ju våren vara över på bara några veckor.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, uten drivhuset vet jeg ikke hva jeg skulle ha gjort. Nå er det kun tomatplantene som står igjen i kjelleren. Våren i år er mye kaldere enn i fjor, men som du sier så får vi nå bedre tid til å nyte alt som kommer sakte frem. I fjor gikk det alt for fort selv om det var herlig med en varm vår. Vi finner alltid noe å klage over uansett ;)

   Ha det godt!

   Slett