onsdag 14. april 2021

Dyrene i (Hakkebakke) skogen, og litt småsnacks i posten...

 Neida, jeg bor ikke i Hakkebakkeskogen ;)  , men jeg har mange dyr rundt her. Når jeg var liten hadde vi ikke internett (hvordan overlevde vi...), og heller ikke tv (før jeg ble eldre), men vi hadde radio. Jeg hørte mye på radio, og en av favorittene var Barnetimen for de minste. Der hørte jeg om nettopp om Hakkebakkeskogen som er en barnebok som er skrevet av Torbjørn Egner i 1953. Jeg var veldig glad i fortellingene om Morten skogmus, og alle de andre dyren som levde i Hakkebakkeskogen. Nå bor jeg i skogen selv, og om ikke Bamsefar (bjørnen) bor rundt her så er det likevel mange dyr som ferdes rundt her.

Jeg ramser opp "ville" dyr som jeg vet er rundt her:  rådyr, grevling, ekorn, kattugle, rev, mus, buorm, musvåk, spurvehauk og selvsagt alle småfuglene. Når vi flyttet hit fortalte de som bodde her da at en gang hadde en elg stått ute på gårdsplassen her, og hjort finnes rett over veien her. Det er også observert gaupe ikke langt herfra.

Her om dagen oppdaget jeg at rådyr hadde spist alle knoppene på trepeonene som er plantet nede i hagen. De var "klippet" i helt lik høyde, og det så ut som noen hadde nøye studert hvordan de skulle beskjæres helt likt :(

Tidligere før vi byttet kledning på huset hadde vi hver vinter besøk av mus inne i skapet under vasken. Når vi byttet kledning satte snekkerene opp noe som heter musebånd som stenger musene ute, og etter det har det ikke vært noen mus her inne.  Senest i går så jeg en mus som satt og spiste fuglemat, så de er fortsatt rundt her.

Her om kvelden hadde kattuglen konsert, og det holdt på i mange timer med ropene sine ut i den sene kvelden.

Det er jo hyggelig å bo så tett på naturen, men det er en utfordring når rådyrene kommer inn fra tre forskjellige kanter her. Jeg må nok fortsette å bruke hønsenetting flere steder i hagen heretter :(

Her kommer noen flere bilder tatt på mandag og i går.


Så speiding etter fiender...

Bokfinken må ha fått sjokk av all snøen...

Ekornet er en akrobat! Den henger i kanten og spiser samtidig :)


Opp etter mer mat og ned igjen...

...og så var det speiding etter fiender igjen. Det er et aktivt liv disse ekornene lever :)

I går kom det tre haglbyger her. De varte i få minutter, og så skinte solen igjen...

Til venstre og litt på midten av bildet sitter en liten skogmus. Den er til høyre for de store steinene :)

I går kom den andre pakken av bestillinger som ble gjort i midten av februar. Det er jo så lenge siden at jeg hadde nesten glemt hva det var ;)

Løyntnantshjerte/Lamprocapnos spectabilis 'Cupid'
Iris pallidia ''Albo Variegata' 
Astrantia 'Star of Magic' 

Nå ser det ut som om at våren endelig kommer hit også.  Det skal bli fra 8-14 grader på dagen fremover, og etter fredag skal det være slutt på nattefrosten. Jeg krysser fingrene for at dette stemmer!

32 kommentarer:

 1. Now if only you can train those deer to prune when and where you wish them to, to the correct height, you will be well satisfied! Living close to wildlife has both rewards and challenges as you say. Yesterday, one of the neighbourhood rabbits was cheerfully munching away on every green shoot that had popped up out of the earth. We do love to see them but Miriam is not happy when they are felling her flowers as quickly as they grow. I think she even uttered a couple of words no lady should even know let alone speak out loud!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that had been very nice if they was ment to be pruned, but they are not David. It takes many years to develop flower buds, but the deers was hungry in this long and cold winter. I hope they will find food other places than in my garden.

   Slett
 2. Flotte billeder af egernet, men at rådyrene spiser træpæonknopper er ikke i orden.
  Vi har det fineste solskin her, men der var rim i morges :(
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Nei, det er ikke i orden. Her har det også vært sol, men det var -3 her i natt :(
   Klem

   Slett
 3. Hej Marit!
  Så tråkigt med dina träpioner, tänk att rådjuren inte kan hålla sig utanför. De andra små djuren är välkomna, de gör ingen skada. Idag har jag njutit i växthuset, planterat om lite, och haft det varmt och skönt.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika

   Ja, det er så ergerlig å ha de her når de spiser opp mine planter. Ja, det er de så absolutt. Det høres herlig ut.
   Ha det godt.

   Slett
 4. Vurdert viltkamera på eiendommen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, fordi de kommer inn fra tre kanter, og de er her midt på natten som regel. Så det hjelper ikke å se de på et kamera :)

   Slett
 5. Du har en hel zoologisk Have :-) Det giver så meget glæde at følge dyrelivet i haven - lige bortset fra, når rådyr spiser alle knopperne på dine træpæoner :-( Jeg kender det også her ...
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ikke langt unna :)
   Det gir så mye glede ja. Men ikke når de spiser opp mine planter, og du vet jo alt om det...
   Klem

   Slett
 6. Visst är det trevligt med djuren, om de inte äter på plantorna. Trots att jag bor i en förort till Stockholm har jag flera av dessa djur här också. Det är främst grävling och uggla jag saknar. Tack för att du varnade om trädpionen, då ska jag spruta Trico Garden på min också!

  Sångerna från Klas Klättermus, som han heter i Sverige, kan jag utantill sedan barnsben och har sjungit dem för mina barn :-) En gång sjöng vi om pepparkakebagaren när vi var inne hos bagaren på Skansen och då bjöd han barnen på nybakade bullar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det. Det er så koselig med alle disse dyrene. Jeg skal dekke trepeonene neste høst.
   Ja, det er mange som kjenner til de sangene :)

   Slett
 7. Ja, dyrene i hakkebakkeskogen var en favoritt, og noen ganger kan man føle at man bor i den :) Stort sett veldig trivelig, men ikke gøy når rådyrene "beskjærer" verdifulle knopper, nei!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært en favoritt i flere generasjoner her også. Det kan føles sånn noen ganger. Nei, det er ikke morsomt i det hele tatt!

   Slett
 8. Hello,
  It is nice to have lots of wildlife around you place, I do love watching the birds. I think some critters is eating our daylilies, maybe deer or the rabbits? The squirrel is a cutie. I found the mouse, it is eating the seeds on the ground. Take care, have a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Yes, it's so nice to watch them all. I think daylilies can be eaten of all of them. They are quite tasty have I heard. Yes, the squirrel are very cute. Yes, it seemed very hungry. There are a lot of mouse around here.
   Take care, and have a nice day!

   Slett
 9. Hyggelig med gjester i hagen, men ikke når de spiser knopper på plantene. Fine bilder av Ekornet på besøk.
  Jeg ser også frem til at det er slutt på nattefrosten, den har vart lenge i år.

  Ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo så hyggelig med besøk, men ikke når de ødelegger planter. Tusen takk.
   Det skal bli godt ja, for denne vinteren har vært veldig lang.

   Ha en fin dag.

   Slett
 10. Det er svært at forestille sig, at egernet er et rovdyr, når man ser det smutte rundt. I det mindste spiser det ikke knopperne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant, for de ser jo så søte ut :)
   Nei, det gjør de ikke, og de plager ikke meg. Rådyrene derimot skulle jeg ønske spiste et annet sted :(

   Slett
 11. Hei Marit

  Det må være af nød at hjortene spiser træpæonernes knopper - alle dele af planten er giftig og smager dårligt- lige bortset fra kronbladene og pollen, så det meste af det de fik i sig er nok ok.
  Alletiders at faunaen har det godt hos dig - jeg tænker du også har pindsvin?
  Småsnack kan man altid bruge - og der er jo en god pæon imellem:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er nok av ren nød de spiser de knoppene, og de har også gjort det samme med syrinknoppene. De er jo ikke giftige, men det beviser at de har vært veldig sultne i vinter. Jeg har dessverre ikke pinnsvin her. De har jeg aldri sett eller hørt om at noen har hatt rundt her. Det er nok alt for mye trafikk på hovedveien til at de hadde overlevd.
   Ja, ikke sant :)

   Ha en deilig dag

   Slett
 12. Hakkebakkeskoven er også én af min barndoms klassikere, og i en årrække så vi den som teaterforestilling hver vinter. Den bringer gode, hyggelig og sjove minder frem, og jeg er jo også stadig fascineret af alle dyrene omkring os, selvom de gør skade på haver og huse. De synes nok det er os der fylder for meget i deres landskab:)
  Man kan jo glæde sig over at Bamsefar i det mindste ikke kommer i haven...
  Fine billeder af egernet og de små mus (vi har også haft mus i huset de første 3 år vi boede her) som stadig graver huller og gange i haven og spiser sammen med fuglene.
  Kommer til at tænke på en anden norsk klassiker: "Kringsatt af fiender", som man måske kunne synge lidt for sig selv, når man går rundt i haven og tæller de nye "beskæringer" rådyrene har klaret.
  Din have er simpelthen for fristende Marit!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var nok det for mange som vokste opp på den tiden. Den er jo veldig fin som teaterforestilling, og jeg har også sett den som det. Dyrene rundt oss hører til i naturen, og de må vi nok bare ta med når vi lager hage på deres områder. De ser jo ikke forskjell på busker og trær som vi planter, og de som vokser naturlig i skogen.
   Mus vil gjerne inn om vinteren, og fuglemat lokker de nok til oss.
   Ja, den er en av mine favorittsanger, og det var da en god idé å synge den litt i hagen.
   Jeg er jo på en måte kringsatt av fiender her, både av orm, snegler og rådyr ;)
   Ja, antagelig så er den det, Ulla!

   Slett
 13. Good morning dear Marit,
  Yes sometimes it´s difficult to accept that we have to share our gardens with other living creatures. But enough things are left to enjoy.
  Have a wonderful weekend ahead.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning dear Marijke,

   Yes, it's easy to forget that we have garden in their area. So I must accept deers in my garden, but I don't like that they eat my plants. Yes, we have lot of things to enjoy anyway.
   Have a wonderful weekend ahead you too.
   Rosehugs, Marit

   Slett
 14. Åh, det var synd, Marit, at du mistede dine træpæonknopper. Kommer der ikke flere i år? Men det beskriver ganske godt vores dilemma: Vi elsker naturen, men den skal helst være på vores præmisser.
  Du kan tro, jeg også nød Hakkebakkeskoven - hvor er det længe siden, at jeg har læst den. Jeg ved heller ikke, hvad vi gjorde uden tv og internet. Vi snakkede engang 'internet' på mit arbejde, og jeg kunne jo så fortælle, at vi i sagens natur ikke havde den slags i min barndom og ungdom, hvorefter en af mine søde unge kolleger oprigtigt nysgerrigt spurgte: Men hvordan arrangerede I så fester?
  Ak ja.
  Rådyrene spiser uændret guf i haverne, dengang som nu.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var synd. Nei, de utvikles etter blomstring, så det kommer ikke flere knopper på en stund nå.
   Ja, vi har lett for å glemme at det er vi som må ta hensyn.
   Så hyggelig å høre! Mine barn var også glad i den boken. Jeg har hatt et langt forhold til den :)
   Verden var helt annerledes da, og verden er i utvikling hele tiden. Akk ja, men vi fikk til det også uten internett ;)
   Ja, det gjør de, og det kommer de til å fortsette med.

   Slett
 15. Unfortunately I don't familiar with the book Hakkebakkeskoven, Marit. I found it in Google play and listened.
  Here there is no such many animals that eat plants, although mice, foxes, cats, dogs live and visit the gardens. It's a shame that your tree peony has been damaged. I know that their buds have been growing for a long time.

  SvarSlett
  Svar
  1. I guess that's natural Nadezda. I'm not familiar with russian children's books either. Yes, they have grown for a long time, but the deers are here the hole winter. They are very hungry all the time.

   Slett
 16. Det är ett tecken på att stammen är för stor när hjortdjur börjar äta saker som inte normalt hör hemma på deras meny. Här blev rådjuren ett jätteproblem när rävarna drabbades av skabb. Räven är deras naturliga fiende.

  Den här veckan har vädret skiftat otroligt snabbt - från sol till snö till regn till hagen och sen sol igen... Idag var det stabilt solsken :)

  KRam, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert, og det er nok for lite jakt på de her. Det er rev i nærheten her, men det er nok ikke mange nok av de.

   Sånn har det vært her også. Været får ikke bestemt seg :)
   Det har det vært her også i dag.

   Klem, Marit

   Slett