mandag 26. april 2021

En ny hagevenn, og frostskader på rhododendron...

 Jeg starter i dag med å vise min nye hagevenn. Den har vært her gjennom hele vinteren, men det er først i det siste av vi har utviklet et nært vennskap :)


Her kunne jeg ha tatt på den :)
Disse bildene er tatt med mobilen min ute i hagen.

Min nye hagevenn er altså en rødstrupe/Erithacus rubecula, og den har begynt å følge etter meg når jeg jobber i hagen. Noen ganger er den altså så nær meg at jeg kunne tatt på den.  Disse store ringduene har også slått seg til her, for de har oppdaget at det er mat å få hver dag ;)

De har skremt meg skikkelig et par ganger og jeg har også skremt de. De har nemlig overtatt favorittplassen til skjærene, og det er i de store thujatrærne som er rett ved siden av drivhuset. Når jeg åpner døren der blir de skremt av meg, og jeg av de at de flakser opp. Flapp flapp er lyden de lager og den er ganske kraftig ;)

Bortsett fra det lever vi godt i sammen. Jeg har sett de i nærheten mange ganger før her, men det er først nå i år at de har slått seg til i nærheten og kommer hver dag for å spise. Fuglene må ha et hiarki her, for nå ser jeg omtrent ikke en skjære/Pica pica rundt her pga. de store ringduene. Skjærene bodde nemlig i de store thujaene før, men nå er de altså blitt fortrengt.

Jeg gjettet på høydene på disse thujaene her tidligere og trodde de var ca.  3 meter, men nå tror jeg de er nærmere 5 meter. De er de eneste trærne som var nyplantet her når vi flyttet hit og da var de ikke så store. Nå ser de gigantiske ut og vokser på hver sin side av trappen nedntil hagen fra der drivhuset står. Jeg har nå funnet ut hva de heter, og det er kjempethuja/ Thuja plicata. De kan bli hele 20-30  meter høye, så jeg er litt i tvil om jeg vil beholde de. Men enn så lenge får de stå der, for fuglene er så glad i de.

Jeg begynner nå å se skadene på flere av plantene fra  rhododendronimportene. Claus i Rhododendronhaven har satt herdigheten helt riktig, for de som ville klre seg best her var merket med 1 og 2. Selvsagt måtte jeg tøye grensene, og det er de jeg kjøpte som var merket sone 3 som nå er brune av frost. Jeg tror at det er bare å klippe av bladene, og så kommer de seg nok igjen (håper jeg).Begge disse har fått frostskader, men det er jo liv i de så jeg håper jo at det vil gå bra med de.

Frost igjen i natt, og det skal fortsette ut over i uken også. I motsetning til de andre dagene så har den forferdelige nordavinden gitt seg litt. Jeg tror at jeg må begynne å vanne i hagen nå, for denne vinden har tørket ut jorden mange steder.

44 kommentarer:

 1. Så fin en haveven du har fået, Marit :-) En rødhals hedder den på dansk. Jeg har også sådan en lige uden for vinduet :-)
  Thujaer på 20-30 meter er nok lidt store i haven, men jeg er sikker på, at fugle og egern er meget glade for dem.
  Det er ærgerligt, at nogle af dine rhododendron har fået frostskader. Jeg håber, der kommer nye blade.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, synes du ikke det :)
   Rødhals er et flott navn, men ellers så er de to navn ganske like. Så hyggelig å høre Gitte!
   Ja, det må vurderes om de skal få bli der eller ikke. De blir uansett veldig høye, men jeg får tenke over det. Ja, det virker som fuglene er veldig glad i de.
   Ja, det er ergerlig, men ved klipping tror jeg de kan bli fine igjen.
   Klem

   Slett
 2. Ja, jeg er også ved at tro at tørken er det værste lige nu, men er dog ikke begyndt at vande haven - kun nyplantninger får med vandkanden en gang om ugen.
  Dejligt med din lille ven som følger dig rundt. Rødhalse er ret selskabelige og vi har haft et par stykker hele vinteren. Tror de er igang med at yngle nu. De store duer larmer en del, og deres flap-flap er en del af parringslegen har jeg læst. Det værste ved duerne er at de æder ærter og kål osv. i køkkenhaven, men det er et problem jeg må tage henad vejen.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg ser det på flere planter her at de behøver vann. Jeg har ikke gjort det jeg heller, men må vurdere å gjøre det snart.
   Ja, ikke sant. Den er bare så søt! Ok, takk for info om duene. Ja, det kan jeg forstå at er et problem. Her spiser de kun fuglemat :)

   Slett
 3. You have very good taste in friends, Marit! I am sure that little fellow is hoping you will turn over some nice juicy worms he can pounce on. And maybe you could even buy a few mealworms for him. It must be a delightful relationship for both of you!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I think so David. I guess he does, but he eats wildbird seeds. I love my litte birdfriends :)

   Slett
 4. Jag har just kommit in från en isande kall promenad. Det är väldigt obehagligt väder med iskalla vindar. Jag tror att dina rhododendron kommer att bryta nytt, jag har klippt ner några nästan helt och dom har alltid kommit igen.
  Den lilla vän är så fin. Visst är det fint med rödhakarna, att dom följer med en i trädgården. Trädgårdsmästarna i England brukar säga att dom har "sin egen" lilla Red Robin. Jag brukar också ha sällskap, i synnerhet när jag gräver eller räfsar i jorden. Duvorna håller också till här och visst kan dom skrämmas ibland. Men det är så härligt med liv i trädgården.

  Önskar dig en fortsatt fin måndag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det tror jeg på, og sånn er det her også. Kulden vil ikke slippe taket, og det er frost hver natt her.
   Ja, jeg håper at den vil gjøre det, og de pleier jo det.
   Det er den, og de så søte. De er veldig tillitsfulle, og er i nærheten hele tiden.
   Det er det så absolutt.

   Ha en fin mandag du også!
   Klem, Marit

   Slett
 5. Здравствуйте, хороший у вас блог. Я тоже интересуюсь растениями.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   It's so nice that you also are interested in plants.
   I'm sorry, but I don't understand russian.

   Slett
 6. Hello Marit,

  I love your cute bird friend, lovely photos. I would imagine the pigeons spook easily. It is sad about the dame to the rhododendrons. We had some damage to our rhododendrons too. Have a great day and a happy new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you. Yes, they spook very easily. The damage is caused by the hard frost we had this winter.
   Have a nice day and great new week!

   Slett
 7. Hej Marit!
  Jag hade besök av rödhaken igår, den flög omkring i trädgården, smakade lite på maten och så försvann den utan att jag fick någon bild på den. Den kom tillbaka senare på kvällen. Det är så kallt ute så jag tillbringar mesta tiden i växthuset eller inomhus. Den tyckte nog jag var tråkigt sällskap. Den brukar komma varje vår, den är så söt och väldigt social.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Så hyggelig at du også har besøk av den. De er ikke sl lett å få tatt bilder av de, for de er i bevegelse hele tiden. Ja, det er det samme iskalde været her, og det er best å være inne i drivhuset eller inne ja.
   Ja, den er veldig sosial og søt. Jeg håper at de får mange barn så det kan bli flere av de her.
   Ha det godt!

   Slett
 8. Søteste hagevenn :)
  Vi har et ringduepar som kommer tilbake hver vår. De er hyggeligere enn skjærene. Duene har fast utsiktsplass i en halvdød furu som er bar i toppen.
  Får håpe de sarte Rhododendronene kommer seg, og at vintrene fremover ikke blir så harde.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant :)
   Det tror jeg de gjør her også, men det er først i år at de kommer og spiser på den nye foringsplassen jeg lagde i fjor høst. Ja, de er jo på en måte det. Det er jo lov å håpe på det. Jeg vil gjerne slippe sånne kalde vintre fremover som vi har hatt i år. Både roser, sommerfuglbusker og rhododendron har blitt skadet i vinter :(

   Slett
 9. Hei Marit.
  Fin hagevenn du har fått. Her har vi en svarttrost som terroriserer oss. Hopper opp og ned på vinduene. Vet ikke helt hva vi skal gjør. Prøver å skremme den vekk. Så lenge der er liv i planten er det håp. De kommer seg nok igjen skal du se.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, den er så fin. Huff da! Det hørtes helt spesielt ut. Kanskje den har et rede som den ikke kommer til nå når dere er mer ute?
   Ja, jeg satser på det.

   Slett
 10. Har allt som oftast en rödhake som följer mig runt sen några år. Tror hen tidigt räknade ut att där jag är där serveras det mask - det är bara att följa mig och spaden :)

  Du kanske ska klippa lite mer än bladen på sikt så buskarna får en chans att bryta från sovande knoppar längre ner på grenarna. Jag har skador på några men det är inte på dem som borde ha det.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så tillitsfulle, og følger etter over alt i hagen. Så morsomt da! :)

   Ja, det skal jeg gjøre, for flere av de må barberes kraftig. Det går nok bra.
   Så merkelig da.

   Klem, Marit

   Slett
 11. Hvor er den sød, den lille rødhals, og åbenbart også tillidsfuld. Forhåbentligt er det kun rhodoernes blade, der er visnede.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er så søt og tillitsfull. Ja, jeg håper jo at det er bare de som er skadet.

   Slett
 12. Hei Marit.
  Hyggelig med en følgesvenn i hagen:-) Har en venn her også, som nok er mer opptatt av mark enn av meg..
  Får håpe rododendronene greier seg. Det er nok mye som ikke tålte den lange kuldeperioden, men det går å gi det en sjanse.
  Vi får håpe på litt mer varme mot helgen, litt lei disse frostnettene.
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin,
   Ja, det er veldig hyggelig. Ja, de er vel egentlig mest opptatt av mark. De har fått stygge skader, men jeg får klippe av det som er mest skadet. Ja, det er mye her som også er skadet av kulden. Det må vi håpe på, for nå vil jeg ha varme :)
   Ha det godt.

   Slett
 13. Kære Marit
  Rødhals er så sød, of jeg kan godt forstå, at du er glad for den.
  Det er mere trist med rododendronerne. Jeg krydser fingre.
  Her begyndte jeg at vande for en uge siden. Tørke og nattefrost... surt!
  Lad os håbe, det snart bliver bedre.
  Kh Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, de er så søte. Det er trist ja, men jeg tror det ser styggere ut enn det det er. Ja, det burde være slutt på det nå :(
   Ja, det må vi håpe på.

   Slett
 14. Hej Marit
  Øv det ser ikke godt ud med dine rhododendron, jeg håber, de vil skyde igen. Mine bliver heldigvis kun ødelagt i blomsterne, men det er også nok.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Nei, det ser ikke så godt ut, men jeg får klippe de tilbake og håpe at de vil skyte på nytt. Ja, det er jo ergerlig at frosten ødelegger så mye.
   Klem

   Slett
 15. Rødstrupe er en liten hyggelig fugl i hagen, den ser nok frem til at du starter å grave så den lett finner mark. Synd med de flotte Rhododendronene som har visnet noe ned, men det har vært kaldt i vinter.

  Ha en fin dag! Hilsen Randine som har fått ny PC og ikke helt fått fikset oppsettet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er både søte og hyggelige å ha besøk av. Det gjør den nok ja. Det er synd med de ja, men jeg må bare klippe de tilbake.
   En ny pc kan gi store utfordringer ja. Lykke til med den!
   Ha en fin dag!

   Slett
 16. Så hyggelig med en så søt hagevenn. Jeg har også ofte en rødstrupe i nærheten av meg i hagen denne våren, men har ikke tenkt over om det er den samme.
  Trist hvis rhododendroene dine ikke overlever, men krysser fingre for at de kommer seg igjen.
  Ha en fin hagedag, Marit.
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det Turid. Det kan jo være flere av de i hagen, så det er ikke så lett å si om det er den samme.
   Jeg tror nok de overlever, men de må klippes noe tilbake.
   Ha en fin hagedag du også!

   Slett
 17. Det er en aldeles nydelig hagevenn! Og den synger så vakkert :)
  Har så vidt vannet litt her, for det er så veldig tørt. Men siden det er frost om natta, er jeg litt forsiktig med mengden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den virkelig! De synger veldig fint også :)
   Jeg har også vært forsiktig med vanningen, men nå er det så tørt at jeg må vanne.

   Slett
 18. Hei Marit

  Alletiders med en fin lille flyvende ven:) MOn ikke den har sin rede i nærheden?

  Uha ja, jeg kan ikke se om det er frostskader eller tørkeskader, er det kun bladene falder de jo selv af , men man kunne frygte at du må klippe meget mere...
  De vinterskader jeg har set på Rhodoer skyldes snetryk, der har skabt revner i barken på grenene, som så er tørret ud i forårssolen.

  Vi håber det bedste!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, ikke sant :) Jo, jeg tror nok at den har et rede i nærheten her.

   Nei, det kan jo være begge deler :(
   Jeg må bare klippe litt på de og se hvordan det går.

   Det får vi gjøre!

   Ha en deilig dag

   Slett
 19. Hello, Marit,
  I love Robin as well. he always follow me when I dig the soil. They are friendly and colorful birds. The problem of rhododendron is common. I have cut some branches on two of mine, they were brown and leaves were completely dry. There is one branch left on the plant with live leaves: (( Hopefully they will survive.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Nadezda,
   Yes, it's a common bird in many countries. It looks for food everywhere in the garden, and yes it's very friendly. Oh, it's sad to hear about your plants. I hope they will survive!

   Slett
 20. Så koselig med en så søt hagevenn, mye koseligere enn de ormene du hadde et år. Her er vi oppe i et par varmegrader på nettene nå, men det er kaldt. Vi har mye sol og nå har vinden løyet også, så vi kan ikke klage. Håper rododendronene dine kommer seg. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Den er mye hyggeligere enn ormene ja.
   Ja, det vil jeg tro er kaldt til å være hos deg. Her er det stadig -2 hver natt. Det er sol her også og lite vind og det er jo bra. Det håper jeg også på.
   Ha en fin dag.

   Slett
 21. En sådan fin liten vän du har i hagen din.
  Rödstrupe ser ut som det vi kallar robin. En före detta nabo har under flera år en i sin trädgård. Den kom och åt ur hans hand.
  Hoppas din rhododendron kommer sig tillbaka.
  Önskar dig en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er så fin. Ja, det er den samme fuglen. Det hørtes veldig hyggelig ut. Ja, det håper jeg også.
   Ha en fin dag!

   Slett
 22. Good morning dear Marit,
  Wonderful to have birdfriends so close to you! I think a lot of people all over Europe have frostdamage in theire gardens. I also had to bring down my climbingrose Penny Lane. I hope it's still alive and will show someting red coming out later in May. The weather was beautiful here with blue sky's every day. But a very strong and cold wind coming from the north. After a long dry periode we have rain now the rest of the day. The garden is very thirsty.
  Have a wonderful day
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening dear Marijke,
   Yes, they are so sweet. Yes, I guess all over Europe had this frost and wind. Terrible spring weather! So sad about your climbing rose. I long for rain here too. It's very dry here right now.
   Have a wonderful evening.
   Rosehugs, Marit

   Slett