onsdag 8. november 2023

Det er fortsatt høstfarger her...

Snøen er så og si smeltet bort, og godt er det. Å få vinter allerede i slutten av oktober er alt for tidlig. På mandag regnet det mye, og i følge to målestasjoner kom det 22 mm med regn her. Det er ingen fare for at vi skal bli rammet av tørke med det første. 

Jeg var inne i teltet i drivhuset i går når solen skinte, og da var det hele 27 grader der inne. Det er egentlig synd at det blir så varmt der, men det får jeg ikke gjort noe med. Det var tross alt deilig å se solen igjen  :)


Først et bilde fra fredag. Det er tydelig nå at noen av trærne har endelig kastet mange av bladene.


Dette og de neste bildene er fra i går. Dette er blodbøk/ Fagus sylvatica  'Purple Fountain' og Magnolia x lobneri 'Leonard Messel' som fortsatt har det meste av blader intakt. Brunt og grønt er fint i sammen.


Det var grått og overskyet først på dagen, men så klarnet det opp. Plutselig kom solen nesten igjennom. Det ligger fortsatt noe snø i hagen, men det er ikke mye igjen. 


Det er så vakkert med tåke/ dis, og det har vi ikke så ofte her.


Her har en Acer/ lønn blitt skadet. Det er en stor grein på treet som har knekt. Sånt skjer når det er mange blader på trærne og det kommer tung snø.


Det er fortsatt så vakkert med vinrøde blader mot hvit snø,  men det er ikke mange blader igjen nå. 


Syrin/ Syringa har fortsatt lysegrønne blader på. De trærne som ser helt gule ut er oppstammede lerker / Larix kampferi 'Stiff Weeping'. De blir ikke høyere enn det de er nå. Lerker får alltid en fantastisk gulfarge på nålene før de faller av.  Jeg har hele fire av denne navnesorten her, og som nevnt så blir de ikke høyere enn de på bildet. Jeg er veldig glad i lerketrær, men de "vanlige" blir alt for store i en "liten" hage som her :)

24 kommentarer:

 1. Hej Marit!
  Det ser fint ut med de röda bladen på den vita snön. Vi har mängder med löv på gräsmattan som vi krattar bort. Det är blött ute så det blir extra tungt att kratta ihop det. Skall bli spännande att se om ditt viltstängsel håller rådjuren utanför.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er en fin kontrast mellom snøen og bladene. Her ligger alle bladene oppå snøen som er igjen, og det får bare ligge til neste vår. Ja når det er bløtt ute blir det ekstra tungt å rake bladene bort. Ja, det er jo spennende, og enn så lenge har det ikke vært noen rådyr her.
   Ha det godt.

   Slett
 2. Det er meget smukke billeder, Marit - de røde blade af løn er fantastiske. Det var da utroligt, at der var 27 grader inde i teltet. Klem fra Gitte 🥰

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte. Ja, og de er ekstra fine i år med den hvite snøen under de. Når solen skinner blir det veldig varmt der ja. Klem fra Marit 🥰

   Slett
 3. Most people around here have a mania for raking leaves but we leave ours on the ground until spring. It’s habitat for many small creatures that spend the winter there and is a cozy blanket for the soil. Wow, the greenhouse gets really hot, Marit. You’ll be able to sunbathe and snow shoe on the same day! Be sure to wear your bikini under your snow suit! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they have the same mania around here too, David. Some use a leaf blower to blow the leaves away. They are crazy...
   There are many creatures who have a big benefit of the leaves. In the end they goes back to the soil. I never takes the leaves away before spring. They cover many plants in the garden too.
   Oh no, today it's cold and grey. I wear wool from October to May. No sunbathing here for a very long time!
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 4. It looks beautiful in the garden. It's all brown here! hopefully the sun will come here too.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. I hope you will see the sun too.

   Slett
 5. Utrolig fint når høsten nekter å slippe taket, selv om vinteren kommer dundrende

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo fint at bladene henger fortsatt på trærne, men det er nok vinteren som vinner til slutt.

   Slett
 6. Bakken lyver ikke! Men veldig fint med rødt mot hvitt. Nå kan vi igjen gå trygt ute en stund. Ja, det var ganske heftig med all den tunge snøen på busker og trær fulle av blader. Måtte en runde på redningsaksjoner, men slapp med skrekken denne gangen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er sikkert. Ja, det er veldig pent å se på. Ja, det er trygt en liten stund nå helt til neste runde med noe hvitt. Jeg fikk også reddet det meste. Det er skummelt med store flater av blader og tung snø.

   Slett
 7. Snart er det slut med det smukke løv, så vi må nyde det, så længe det er der. Vi var i skoven i går, der var også smukt.
  klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er det snart slutt. Det er helt sikkert at vi må. Det høres hyggelig ut.
   Klem

   Slett
 8. Det er en smuk november endnu, og selvom det regner er der også vilde glimt af sol og lidt blå himmel ind imellem. Du har fanget det så fint på dine billeder Marit, og de røde og gule blade er bare så smukke i den hvide sne!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo så pent ute bare solen også får lov til å være tilstede. Tusen takk, Ulla. Ja, bladene er så fine der de ligger på snøen.

   Hilsen fra Marit

   Slett
 9. Dear Marit :=)
  Your last photo looks as if it could very well be in a park. Your garden looks huge and very beautiful. There is still a lot of colour in your garden, and the red leaves look very pretty on the snow. I also leave the leaves where they fall until Spring. I do have a leaf blower, but never use it!
  Hugs grands.
  Sonjia.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Sonjia :)
   Thank you. Yes, the leaves still hangs on the trees. There is no good reason to rake the leaves and throw them away. Many people do that, and that's a shame. The leaves will in the end be a very good compost.
   Many hugs,
   Marit

   Slett
 10. Skønne farver, du har fanget på dine billeder. Vi bruger jo også drivhuset til vinteropbevaring, og det kan godt være et problem, at temperaturen kan svinge så meget.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er et stort problem, og i hvertfall nå. Senere på vinteren når det blir mye kaldere er det jo helt ok at solen varmer opp drivhuset.

   Slett
 11. Se ve muy bonito así tu jardín Marit. Besos.

  SvarSlett
 12. Altså - jeg blir såååå misunnelig over alle de lekre trærne du kan plante i hagen. De er så fine!!
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Jeg er veldig glad i trær, og det synes godt her ;)
   Noen av de hadde kanskje overlevd hos deg også.
   Ha det godt

   Slett

Noen bilder fra området ved dammen...

 Jeg glemmer ofte å ta bilder derfra, men nå har jeg husket på å ta bilder om ikke annet :) Jeg hadde i vår da det var fint vær tenkt å bytt...