tirsdag 24. januar 2023

Wow...

 Jeg høstet i fjor mange frø fra mine egne blodbegerplanter. Jeg har som regel kjøpt frø fra andre, men i år ville jeg se om mine egne frø ville spire like godt som kjøpte frø. Jeg behøvde visst ikke bekymre meg. Jeg sådde frøene i plastbokser forrige mandag, og satte de på varmekablene på badet. Dette synet møtte meg i dag!


De små grønne spirene er altså blodbegerspirer. Nå skal de flyttes til et kjøligere sted, det vil si til spirerommet i kjelleren. Her om dagen var den kun 12 grader der, og det er akkurat passe fremover. Der har jeg alle mine overvintrede pelargonia, en myrt og to chiliplanter. Det er første gang jeg overvintrer chili. Er det noen andre som har prøvd det før? Før jul fikk den lus, og jeg sprayet den med neemolje. Lusene døde, og jeg beskar den litt her om dagen for å se om det var liv i den. Den var grønn i midten av greinene, så da er det håp om at den har overlevd.

30 kommentarer:

 1. Jeg er spent på om druebuskene mine har klart seg i drivhuset i vinter. Det har vært noen dager med temperaturer ned mot -30. Det er jo ikke så mye varmere i et drivhus uten varme.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er alltid spennende å se hva som har overlevd vinteren. Nei, det er sant.

   Slett
 2. Hello Marit,
  Your seeds are doing well, so many sprouts. Good luck with all your plants. Take care, have a wonderful week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, I'm so pleased about all the sprouts. Thank you. Take care you too, and have a great week!

   Slett
 3. Good Morning Madame Green Thumb: How exciting to have all these green shoots emerging to add cheer to a cold and snowy winter's day. It is quite apparent that you know exactly how to take care of them and they are sure to thrive and prosper under your tender, loving stewardship. It is as though new patients have arrived at the clinic. All will be referred to Dr. Marit who will handle everything. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon dear Birdman,
   Yes, I'm very happy to see all the new sprouts. Tiday the weather have changed from freezing temperatures to rain and 1 degree plus. Yes, I have a long experience with this plants. Dr. Marit was a new name you put on me, David. I have always a good time reading your comments.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 4. Wow! De hjemmeavlede er uten tvil spiredyktige ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sådan er blodbæger nemlig. Den spirer lynhurtigt, men så går udviklingen pludselig megalangsomt.

   Slett
  2. Ja, det er ofte sånn, Marie. Nå har jeg godt lys over de, så jeg håper jo at de vokser godt fremover.

   Slett
 5. Hold da op, ja så behøver du ikke bruge penge på frø.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo en god ting bare det :)
   Klem

   Slett
 6. Det høres ut som du har hatt en vellykket høsting av frø fra dine blodbegerplanter og at dine egne frø spirer bra! Det er alltid spennende å prøve å dyrke planter fra egne frø, og det er bra å høre at det ikke var noe å bekymre seg for. Det er også smart å flytte spirene til et kjøligere sted for å sikre at de vokser godt. Det er også interessant å høre at du har prøvd å overvintre chiliplanter og at det ser ut til at det går bra. Det er alltid spennende å prøve noe nytt og det kan være lærerikt å se hvordan det går. Jeg håper chiliplantene dine overlever og gir deg en god avling i år. Jeg ønsker deg lykke til med dine planter!
  Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, es sieht vielversprechend aus, Anette. Es sieht so aus, als ob die Ernte der eigenen Samen erfolgreich war. Sie haben alle Erwartungen übertroffen. Ja, Pflanzen, die gekeimt haben, sollten an einen kühleren Ort gebracht werden. Auf die überwinternden Chilipflanzen bin ich schon sehr gespannt, denn das habe ich noch nie probiert. Ich danke Ihnen sehr.

   Slett
 7. Muy emocionante verlos brotar, espero que vayan bien, ya nos contarás. Mis semillas las pondré en marzo, luego crecen muy rápido. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I will tell about how the seeds grow later. In your place I guess the seeds grow very fast. Hugs.

   Slett
 8. Hej Marit,

  Vilken passande rubrik för ett sånt fantastiskt resultat. Lycka till med fortsättningen.
  Har tyvärr ingen erfarenhet av att övervintra chili.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, det var den eneste oversktiften jeg kom på. Jeg hadde sett på frøene dagen før, og da var det bare to grønne spirer. Når jeg så på de i går fikk jeg nesten sjokk ;)
   Tusen takk. Nei, det er nok de færreste som overvintrer chili. Jeg får bare se om den overlever gjennom vinteren. Det er min sønns chili, og jeg sådde den i fjor vår og ga den bort da. Jeg sa at jeg kunne prøve å overvintre den, men lovte ikke noe. Tiden vil vise om den klarer seg.

   Ha det godt! Hilsen Marit

   Slett
 9. Ja, verkligen wow.
  Spännande. Lycka till!

  SvarSlett
 10. Hej Marit!
  Ser väldigt fint ut, de grodde snabbt. Tror att min dotter sparade några chiliplantor över vintern då de såg så fina ut. Om jag minns rätt fick de ohyra och då ville hon inte ha dem längre. Det är några år sedan nu. Men det borde gå bra om du har blivit av med ohyran.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   De grodde veldig hurtig ja. Det er nettopp sånn det ofte blir med planter som en forsøker å overvintre. De har lett for å få lus innendørs. Det ser sånn ut akkurat nå om ikke annet.
   Ha det godt.

   Slett
 11. Flot resultat - og så her midt om vinteren! Det må være dejligt med alt det myldrende liv, og nu har du vel blodbæger nok til det meste af det sydlige Norge:-)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, de må sås midt på vinteren, for ellers blomstrer de ikke før langt ut på høsten. Ja, myldrene liv er godt å se nå. Ja, det er nok til veldig mange planter :)

   Hilsen Marit

   Slett
 12. Dear Marit I love your new header, it's beautiful.:=) How exciting to see those little new shoots.You never need to buy the seeds anymore! I'm also glad that the other plants no longer have lice.Well done!:=)
  Hugs, and thank you for your visits. You are nearly always the first blogger friend to comment.
  Have a lovely day. :=)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Sonjia :)
   Thank you. Yes, I'm so happy about them, and as you say I will not need to buy new seeds of them again. I must look after lices all the time, because they are not ment to grow inside my basement for a long time. I hope I can avoid them until spring comes.
   Hugs, and thank you for all your kind comments. I appreciate them very much.
   Have a wonderful day you too!

   Slett
 13. Oj Marit! Det var mycket växtkraft i dom fröna.
  Jag har aldrig övervintrat chili just beroende på att det ofta blir aningen spinn eller löss på dom och jag är rädd att det ska sprida sig till andra växter. I år hade jag tänkt pröva med en F1-hybrid, en sorts Jalapeno men den såg så eländig ut i höstas (troligen spinn) så jag gav upp det. Ska bli spännande att följa din övervintring. Det ska inte alls vara några problem, bara man slipper lössen. Klarar man det så blir dom i regel väldigt fina.

  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Anita, det var nesten som en eksplosjon der i den plastboksen. Det forstår jeg godt at du ikke har prøvd deg på det. Mine fikk kgsp lus omtrent med en gang de kom inn på planterommet. Lus og spinnmidd er veldig smittsomt ja. Jeg har noe som heter neemolje, og den er veldig effektiv. Så jeg må bare fortsette å dusje de innimellom. Ja, det blir spennende å se for meg også, for jeg har aldri prøvd det før.

   Ønsker deg også en fin torsdag!
   Klem, Marit

   Slett

Pionblomstringen er i gang...

Årets blomstring av pioner har vært litt ujevn, for etter varmesjokket i mai har blomstringen mer eller mindre stoppet opp.  Men nå har blom...