torsdag 12. januar 2023

Tilbakeblikk 2022... Del 5

 I januar i fjor sådde jeg mange alpefioler/Cyclamen hederifolium og C. coum. De var først inne i teltet i drivhuset før jeg flyttet de ut etter at nattefrosten var over. De sto ute i all slags vær, og på slutten av sommeren fikk jeg en idé om å lage et eget bed til de.


2. september. De begynte å blomstre i pottene de sto i, og jeg tenkte at hvis de skulle overleve ute her så måtte de plantes i bakken. 


Som sagt så gjort. Jeg ga de veldig god drenering, og la et ekstra lag med lecagrus på toppen.


Er de ikke søte? :)

Her var det noen fugler eller mus som har glede av å bite av disse blomstene :(


De avklipte blomstene ligger til høyre i bildet. Jeg satte opp veldig mange pinner for å skremme eventuelle fugler bort, og det hjalp litt.


Jeg blir jo lei meg når sånt skjer. De var bitt tvers av...


10. september. Det var fortsatt så varmt ute at jeg hadde dørene til drivhuset opp. En dag da jeg gikk inn der så jeg til min store forskrekkelse at det var hele fem fugler inne i drivhuset samtidlig. Den ene var en blåmeis / Cyanistes caeruleus.


...men denne her ble jeg aldri helt sikker på hva det var for en fugl. De kom her helt plutselig i store svermer, og var nok trekkfugler på vei nedover. Den hadde svarte bein, og jeg tror at det var en gransanger  / Phylloscopus collybita. Disse "sangerene" er ikke så vanlige her, så jeg kjenner de ikke så godt til de. De ligner veldig på hverandre, så det er ikke så enkelt å si hvem det var.

13. september. Jeg fikk endelig startet på ompottingen av både mine camellia og senere også alle mine hortensia. Da hadde høstregnet startet, og da var det godt å kunne gjøre jobben i drivhuset. 


Disse trillebårene er i bruk i hele hagesesongen.19. september. Det var fortsatt mye som blomstret her da.


Denne beskar jeg kraftig på høsten 2021. Derfor ble blomstringen i fjor veldig forsinket. 


Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise'. Den pleier egentlig å blomstre i begynnelsen av august, men bedre sent enn aldri...


23. september. Mine hortensia blomstret også ganske sent, men de blomstret veldig godt om ikke annet :)26. september. Dette er det eneste bildet jeg har av det helt ferdige resultatet av den lille skogstien min. Solen har blitt lav, og den kastet lange skygger.


 "Slangestien" lå øde og forlatt. 


Etter at skogstien var ferdig fortsatte jeg bare videre på arbeidet der. I det området skal jeg fortsette i år.


30. september. Høsten har kommet, men enda har det ikke vært frost. Hostaplantene var fortsatt fine som et bevis på det. De "klapper" nemlig i sammen når det nærmer seg frost.


Min clematis 'Piilu' dukket opp fra intet med flotte blomster så sent i sesongen. Jeg trodde at den var død. Det var helt utrolig å se blomstring så sent.

Fortsettelse følger...

Neste gang kommer siste tilbakeblikk fra 2022.

28 kommentarer:

 1. Jag minns dina cyklamen Marit och jag minns när du hittade de avbitna blommorna. Undrar vad det är som gör att dom känns så attraktiva att knipsa av. Och så minns jag fåglarna som flög in i ditt växthus.
  Och så din fantastiska skogsstig igen. Som du nog har förstått så är jag väldigt förtjust i den. Jag vet inte om det är det faktum att jag älskar skogen som gör det. De sena höstbilderna när solen står lågt och kastar långa skuggor gör stigen extra "skogslik". Det ska bli så roligt att följa ditt fortsatta jobb där.
  Tänk så mycket blomning du fortfarande hade så sent på hösten. Och så en klematis som kom så sent. Jag har en gul som inte blommar förrän i oktober. Visst är det märkligt. Men då blir den översållad med små gula blommor under en kort tid innan frosten tar dom.
  Nu längtar jag efter din sista tillbakablick från 2022 innan året är komplett. Och sedan är det bara att ta sig an det nya året med alla utmaningar!

  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør du helt sikkert, Anita. Det er jo ikke så lenge siden. Det undrer jeg også på hva som gjør at noen gjør det. En dame som driver gartneriet her fortalte at for mange år siden da det var tradisjon å ha alpefiol til jul, så hadde de mange i et kjølig veksthus. Akkurat det samme skjedde der, for det var et gammelt veksthus som ikke var tett. Der var det mus som vadde kommet inn og bitt de av. Det kan jo være mus her også som gjør det, men jeg tviler på at de hadde blitt skremt av pinnene. Kanskje det er både fugler og mus.
   Jeg måtte jo ta med de siste bildene som viste det siste resultatet da grusen var lagt ferdig. Jeg likte også resultatet veldig godt av den lille stien. Jeg bor egentlig midt inne i en skog fra før, men som deg er jeg også glad i skog og små stier. Det kommer du garantert til å få høre om til sommeren igjen.
   I fjor var jo egentlig en fantastisk sesong med så mye varmt vær og sol. Det ble bare alt for tørt, så det ble veldig mye tid som gikk til å vanne både i drivhuset og i hagen. Ja, blomstring så sent var bare fantastisk.
   Tusen takk for dine alltid så hyggelige kommentarer. De gleder meg alltid, Anita.
   Ja, snart skal jeg så frø!

   Ønsker deg også en fin dag!
   Klem, Marit

   Slett
 2. I am pretty sure that I know what happened with the birds, Marit. They thought the greenhouse was Marit's Garden Café and they were very keen to try the new place in town. Probably they thought you had provided the flowers as tasty appetizers, or perhaps even playthings to amuse them while waiting for the main course of peanut soufflé with sunflower mash and fat ball à la norvège. Yes, I am pretty sure that's what happened and I bet they gave a great recommendation to their friends. They'll be back again this year. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Oh yes David, I'm sure you are right about it. You are the expert on birds, so I belive you! :)
   I hope they find something else to play with, but I doubt it. It was my second year the flowers was destroyed. Someone don't like them...
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 3. Din havesæson blev også lang sidste år, og den sluttede jo med fin blomstring i både små og store planter. Alpeviolerne har du virkelig styr på, men det er for galt at 'nogen' bare plukker blomsterne af! Dejligt at se alt dit arbejde med krukkevæksterne lønner sig, og dine Hortensia blev så fine! Jeg er sikker på dine kamelia også sætter pris på den gode behandling!
  Glæder mig til at se hvad du nu finder på i dette år, men jeg kan forstå du fortsætter fra den fine skovsti...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble en lang og blomsterrik sesong, så plantene likte jo det tørre fine været.Ja, det er jo merkelig at "noen" gjør det med blomstene. Hortensia har stått i teltet i drivhuset hele vinter, og det gjelder bare å ha nok tålmodighet med de. Ja, jeg tror de gjør det!
   Jeg har mange planer for dette året i området der, og får vi se hva som skjer. I fjor fikk jeg covid 17.mai, og det satte meg fysisk ut i lange tider. Jeg håper jeg slipper det i år!

   Hiksen Marit

   Slett
 4. Imponerende hvor flott det blir hos deg utover i året. Mye jobb som ligger bak, så håper du nyter resultatene etter hvert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er mye å glede seg til fremover bare snøen smelter. Men først må vi ha litt mer vinter.

   Slett
 5. Hej Marit!
  Så otroligt fina hortensior och alla vackra solhattar. De ser verkligen ut att trivas hos dig. Att få ut små fåglar som har irrat in i växthuset är inte lätt. Har totalt haft två små fåglar inne, och blev rädd att de aldrig skulle hitta ut. Men det lyckades. Efter det hängde jag upp ett draperi av fiberduk i dörröppningen. Det är precis så brett så det täcker en dubbeldörr och vajar för vinden. Efter det har jag inte haft ett enda besök. Det blir lite besvärligt att gå in och ut själv men då kan man bara dra det åt sidan.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, det var ikke noe hyggelig, for jeg fikk de nesten ikke ut igjen. Takk for tips. Jeg må se om jeg kan få til noe lignende til våren. Det skjedde mest på høsten var lav, og så kanskje de ble blendet og ikke så hvor de fløy.
   Ha det godt.

   Slett
 6. Hello,
  Your garden images are so pretty, I love all the flowers. I wish I had some hydrangeas, they are lovely blooms. I wonder if the birds were upset and couldn't find their way out of the greenhouse? Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, they are very pretty, and they bloom for a long time. Some of them was very upset, because they could not find the way out. The walls are in glass, and the birds was frustrated when they did not see the way out. Finally they flew out, and I closed the door!
   Take care you too, and have a great day!

   Slett
 7. Maravillosos recuerdos, tengo ganas de volver a ver tus flores y tu jardín. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Teresa. I'm looking forward to spring.
   Hugs.

   Slett
 8. Hei Marit! Fantastisk nydelige solhatter. Hortensiaen er flott. Det er spennende med stier i hagen. Jeg blir også lei meg når fugler og ikke minst rådyr spiser, gnager rundt i hagen. I dag har jeg sådd blodbeger. Det er himla deilig å være i gang.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne! Tusen takk. Ja, det er spennende å lage de. Ja, ikke minst rådyrene. Hvilke skader de har gjort her i år finner jeg ut når det blir vår. Sånn er det å bo i skogen. Så bra. Det håper jeg at jeg også får gjort i dag. Ja, det tror jeg på!
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 9. Det bliver både spændende og hyggeligt for dig at gense dine cyclamen. Jeg er sikker på, de har overlevet fint. Skovstien ser ud til at være blevet en velintegreret del af haven.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg håper i hvertfall at jeg får se de igjen. Det var hele -19 grader i to netter her og uten snø, så jeg er likevel litt urolig. Det vil tiden vise. Ja, den har blitt det.

   Slett
 10. Härlig liten cyklamenplantering! Mina står kvar i krukor i en trapp inne vid huset. Tänker att de kanske får planteras ut till våren så de hinner rota sig.

  Vackra solhattar och en härlig stig som du skapat. Kul att du tar tag i det området och att alla fina hostor där får komma fram.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var så fint helt til noen fugler/dyr begynte å bite av blomstene :(
   Hos deg går nok det fint, men det tok jeg ikke sjansen på her. Det er nok smart å gjøre det uansett.

   Tusen takk. Ja, det er liksom min plan å få gjort det ferdig i år. På høsten for to år siden felte en nabo her mange gråor/ Alnus incana her. I fjor sommer spratt det opp fryktelige mange rotskudd, og de må jeg få fjernet
   til våren når de kommer opp på nytt :(
   Det er litt av en jobb, men det må gjøres, ellers kommer det ikke frem noen hosta som en ser der. Jeg har flere steder som det er plantet hosta som også er gjemt, men jeg får ta et område av gangen. På det ene stedet er det også buorm/vannsnok og da får jeg egentlig ikke gjort noe særlig der likevel. Der er det mange fine og store hosta, men det får bli en annen gang...

   Klem, Marit

   Slett
 11. Jeg har kigget med, du få bare
  et klem, hånden holder ikke til meget :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Lisbeth. Det holder lenge! God bedring til deg!
   Klem

   Slett
 12. Dejligt at gense din efterårshave. Det blev en lang efterårssæson med gode dage til havearbejde. Skovstien er så fin. Det var et stort stykke arbejde, du gav dig i kast med. Det bliver spændende at følge stien i år, når planterne ved siderne kommer til at fylde meget mere.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Elna. Jeg fikk covid i mai, og det satte meg veldig lenge tilbake. Men i august var kreftene tilbake, og det ble et stort arbeide ut av det ja. Jeg gleder meg til å se stien når våren kommer. Jeg plantet masse løk der i høst, sp det er noe å se frem til.

   Hilsen Marit

   Slett
 13. Trevlig återblick.
  Vackra cyklamen.
  God helg!

  SvarSlett