søndag 22. januar 2023

Såing av frø om vinteren...

 Ja, jeg har da fått startet med såing av frø om ikke annet. Som tidligere nevnt så sådde blodbeger/ Rhochiton atrosanguineus mandag denne uken,  og jeg sådde Helleborus orientale 'Black Beauty' samtidig. Her om dagen sådde jeg:

Cyclamen coum 'Pattern Leaf Forms'

Cyclamen graceum

Cyclamen hederifolium f. albiflorum

Cyclamen hederifolium f. rubriflorum

Cyclamen hederifolium f. sagittifolium

Dette er mitt bidrag til Vintersådder hos TrädgårdsFägring.

Dette er frø som må sås om vinteren her, og alle blir sådd innendørs :)

Alle disse frøene/ plantene bruker lang tid på å utvikle seg. Blodbeger bruker rundt 4-5 måneder på å blomstre, Helleborus kan bruke et år eller mer på å spire. Cyclamen må sås tidlig for at de skal nå å bli så store nok til at de kan plantes ut på høsten. 

Jeg sår ikke noe utendørs her om vinteren. Akkurat nå er det 50 cm med snø, og i natt var det hele -22 grader. Jeg trodde ikke at fjorårets kulderekord her på -19 skulle bli slått, men det ble den...

 Jeg begynner å få nok av vinteren nå, og lengter veldig etter våren :)


Men vinteren gir også gode motiver. Det er sånn sett morsomt med lys og farger som bare finnes nettopp om vinteren. Den hvite "tåken" på bildet er snøkanoner som produserer kunstsnø i et alpinanlegg. Neppe nødvendig med så mye snø som det er nå tenker jeg, men de tenker åpenbart annerledes. Kunstsnøen varer lenger utover på senvinteren enn den "ekte" snøen. Så der kan folk kjøre på ski lenge.

Dette bildet tok jeg av solnedgangen kl. 16.47 i går ettermiddag lokal tid 3 mil herfra. Dagen har blitt 1 time og 13 minutter lengre siden vintersolverv. Det går da fremover!

41 kommentarer:

 1. Haha... fler cyclamen alltså ;) med så fint när du får täta och blommande mattor av dem. Helleborus är bättre att så med färska frön dvs så på sommaren när de precis mognat. Då gror de till stor procent och dessutom redan nästa vår. Men så fungerar ganska många släkten en viktig detalj som sällan nämns i artiklar och frölistor - tyvärr.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det måtte bli noen flere cyclamen frø. Jeg vet jo ennå ikke om de jeg plantet ut i fjor høst har overlevd. Jeg håper jo at jeg på sikt kan få et stort teppe av de. Ja, jeg vet det. Jeg glemmer å høste de ferske frøene på de jeg har her, men de sprer seg også lite. Så egentlig så trives de ikke så godt her dessverre. Ja, det er nok ikke så godt kjent akkurat det.
   Klem, Marit

   Slett
 2. Hej Marit!
  Oj så mycket du har sått, men dina cyklamen är så fina så förstår att du vill ha fler av dem. Vilken otroligt fin bild på vinterlandskapet . Du har riktig vinter, vi har runt 0 grader och ett tunt snötäcke som florsocker. Men det är riktigt vackert ute, allt är täckt av rimfrost. Som ett sagolandskap.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, jeg har fått sådd ganske mye allerede. De er så fine ja, men jeg vet jo ikke om de har overlevd denne iskalde vinteren. Så jeg må nok så mange av de i tilfelle de ikke har tålt kulden. Tusen takk.
   Det høres bedre ut med 0 grader enn den kulden vi har nå. Solen skinner så fint her nå, men det er veldig kaldt fortsatt. Det er - 19 akkurat nå.
   Ha det fint.

   Slett
 3. Oj så många cyklamen ... :)

  Och vilken jättevacker bild Marit! Som du säger, himlen den här tiden på året blir väldigt vacker. Trodde faktiskt det var riktig dimma men då var det alltså snökanoner. Ja det är ju märkligt att det behövs konstsnö men det gör det alltså. I synnerhet som den håller längre än den riktiga snön. Och tänk att det går mot vår ändå ... 1 timme och 13 minuter ... härligt!

  Önskar dig en fin söndag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg må så noen nye av de for å ha et lite lager av de :)
   Jeg vet jo ikke om de jeg plantet i fjor høst har overlevd denne kulden. Tusen takk. Ja, lyset og himmelen er så fin på denne tiden. Det er bare snøkanoner ja selv om det ser ut som tåke.
   Heldighvis går det rette veien fremover. Alt hjelper nå!

   Ønsker deg også en fin søndag!
   Klem, Marit

   Slett
 4. Lots more winter still to suffer through, Marit. Short comment today - we are visiting my daughter and her family in Ottawa and we have been outside virtually the entire time enjoying winter. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that's true David. The winter is not over yet. I wish you a wonderful day together with your family.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 5. Hej Marit,

  Du kommer snart ha din stora matta av cyklamen tror jag visst. Med de tidigare plantorna isolerade under 50 cm snö och nu snart fler småplantor på gång så finns det goda förutsättningar! Tror jag såg i ett tidigare inlägg att du blötlägger julrosfröerna (och cyklamenfröerna) innan sådd och det brukar jag också göra för att ge dem en bättre chans till att gro trots att de hunnit bli "gamla". Men du säger att du sår alla inomhus, menar du i kallväxthuset då eller i stugvärmen?
  Vilken fantastiskt vacker vinterbild! Och visst blir det ljusare... så välkommet.

  Ha det gott! Ulrika.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Jeg håper jo på det, men jeg føler meg langt fra sikker på at de tålte den runden med -19 grader vi hadde før jul, for da hadde vi veldig lite snø. Ja, det stemmer at jeg gjør det. En dråpe med flytende oppvaskmiddel, og så la de ligge i vann i et par døgn.
   Jeg sår de i mitt andre planterom hvor det er ca. 12 grader nå. I stuevarmen sår jeg ikke noe, for det har jeg ikke lykkes med.
   Tusen takk. Ja, nå er alt ekstra lys velkomment.

   Ha det godt!

   Slett
 6. Skrækkeligt med den kulde, men du får da tiden til at gå på bedste vis! Dit billede er herligt! Så smukt!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er skrekkelig, og den skal vare til i morgen kveld. Jeg prøver å fokusere på at det blir jo vår en gang. Tusen takk.

   Hilsen Marit

   Slett
 7. Hei Marit!
  Det er himla deilig å være i gang. Blodbegerene er så vidt i gang. I kveld skal jeg slipe hagesakser. Det minner om vår. Jeg lengter etter våren. Flott bilde du har tatt.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det er helt sikkert. Ingen av mine blodbeger har spirt, men jeg må nok bare smøre meg med tålmodighet. Det høres fornuftig ut å gjøre det nå. Det gjør jeg også. Tusen takk.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 8. Jammen hadde du en fin kveldshimmel du også,

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var nok fin mange steder den fargen på himmelen.

   Slett
 9. Du er så flittig og dygtig til at så. Det sidste billede er smukt.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes at det så morsomt å få frø. Tusen takk. Klem

   Slett
 10. Det er lave temperaturer, I har hos jer. Det er godt, du kan hygge dig indendørs med frøsåning.
  Det er er smukt billede, men jeg synes heller ikke, det er nødvendigt at producere kunstsne, når I har så meget sne i forvejen.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nesten uvirkelig kaldt her nå, for det har vi ikke hatt på mange år. Ja, det er jo hyggelig å holde på med det inne. Tusen takk. Nei, det burde ikke være nødvendig, men kunstsnøen varer lengre utover våren når det naturlige snøen begynner å smelte. De gar jo dette som et levebrød, og med mange korte sesonger som det har vært i flere pr nå så vil de nok gjerne at snøen ligger der så lenge som mulig.

   Hilsen Marit

   Slett
 11. Heldige deg som har besøk av ekorn. Så trivelige dyr :-) Men her bør de holde seg unna pga katta.
  Jeg husker at du har sådd cyclamen tidligere også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er så glad for å få besøk av ekorn. Katter fanger jo ekorn ja, og jeg er glad for at mine to er innekatter. Hvis ikke hadde ekornet fått et kort liv tror jeg. Ja, jeg har sådd det i mange år, og i fjor høst plantet jeg ut alle sammen. Jeg blir overrasket hvis de overlever denne iskalde vinteren vi har her nå. Så derfor må jeg ha noen nye planter i reserve.

   Slett
 12. Flot og specielt billede. Så er du godt i gang med såningen. Blodbæger sår jeg ikke længere, netop fordi den er så længe om at udvikle sig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, jeg må jo det skal jeg ha blodbeger i sommer. Det forstår jeg veldig godt, for de bruker jo veldig lang tid på å utvikle seg ja.

   Slett
 13. Hei Marit.
  Nydelig bilde. Jeg sår ikke så mye lenger, men litt blir det. Venter litt til. Her har vi ikke snø men det har vært flere kuldegrader.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Tusen takk. Ja, jeg forstår godt at du venter litt til. Da er du heldig som slipper så mye snø som vi har her. Vi hadde -22 i går.
   Ha det godt.

   Slett
 14. Hi Marit!
  That place is beautiful with so much snow. I love it!
  Have a nice week!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Tania!
   Yes, it's very beautiful there. Thank you.
   Have a nice week you too,
   Hugs!

   Slett
 15. Mi comentario estará en spam. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. No Teresa, I can read your comment :)
   It did not go in the spam. Hugs.

   Slett
 16. Jeg har sett blodbeger for første gang i Stavanger ifjor og ble så betatt! Dette ville jeg ha også!! Men utrolig vanskelig å få kjøpt frø...fant en pose i Holland på senhøsten ifjor og ble jublende glad! Har fått de i jord i beg av januar...etter alle kunstens regler trodde jeg...men spirer de?? Nix! Det begynner nok å bli litt sent med et nytt forsøk men skal prøve å få tak i nye frø. Har ikke sett de her i Tyskland.
  Takk for en fiiiin blog! Hilsen Annette

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anette!
   Jeg beklager at jeg ikke har sett din kommentar før nå. Blodbeger har jeg sådd/dyrket i over 20 år. Jeg sådde for første gang av egne frø i år, og de har spirt nesten 100 %. Jeg satte de på varmekablene på badet, og det likte de åpenbart godt, for de spirte etter en uke. Blodbeger er nok en ganske ukjent vekst for mange ja. Den er en sommerblomst, men kan overvintres. Jeg får best resultat med å så nye frø. Tusen takk for din hyggelige kommentar
   :)
   Hilsen Marit

   Slett

Pionblomstringen er i gang...

Årets blomstring av pioner har vært litt ujevn, for etter varmesjokket i mai har blomstringen mer eller mindre stoppet opp.  Men nå har blom...