lørdag 7. januar 2023

Hagesesongen 2023...

 Nytt hageår, nye muligheter. Jeg hadde egentlig bestemt meg for å ikke kjøpe dahlia eller andre ting som må fordrives, men i går ble det bestilt noen dahlia, noen begonia og noen barrotsplanter. Jaja, det er noen ganger at tastaturet lever sitt eget liv... ;)

Jeg har ennå ikke hørt noe mer fra Cyclamen Society angående frø, og jeg har ikke fått sådd noen blodbeger. Litt treg start på hageåret, men det går seg nok til. 

Jeg har et klart mål i år, og det er å fortsette der jeg sluttet  mitt prosjekt i fjor høst. Det blir nok mer enn nok å gjøre der i sommer. 

Jeg tror at jeg slipper å beskjære  både syrinhortensia, roser og div. andre busker i hagen. I går så jeg to rådyr beitende i hagen midt på lyse dagen. Det var et skremmende syn for å si det mikdt. De spiste både tørkede syrinhortensiablomster, fra en oppstammet gran, og mye annet som jeg ikke fikk sett. Jeg tok bilder av de fra spisestuen ut gjennom vinduet, og jeg fikk jo vondt av de. De vasset i 50 cm med nysnø, og de hadde problemer med å ta seg frem. Jeg burde ha jagd de bort, men det er nyttesløst. De er her om natten også til tross for at jeg har satt opp høye bambuspinner for å skremme de bort. De behøver mat, og jeg har åpenbart en stående buffet for de her... 


Hm, denne ser intressant ut...Jeg får ta en bit og prøvesmake...


Ja, den smakte ganske godt...

Er det mer jeg kan spise på her?


De var altså to, og denne så litt større ut.


Dette er der hvor hengealmen står nede i hagen. Bak der til høyre har jeg alle rosene mine. Det er ikke sikkert jeg behøver å  beskjære de i år nei..,

Jeg håper at når regnet og mildværet kommer vil det bli lettere å finne mat i skogen for de. Rådyr i hagen er noe jeg har fryktet i mange år, og jeg har jo mye ekslusiv mat her for de. Jeg frykter en skamklippet hage til våren.

Den tid den sorg. Imens hygger rådyrene seg her om ikke annet...;)

Linker til TrädgårdsFägring

Viewing nature with Eileen

42 kommentarer:

 1. Fyrbenta trädgårdsbeskärare är ju fina att titta på. Vi hade alltid rådjur här innan vi satte upp gärdesgård. Nu har den rasat så vi får se om jag också får hjälp med beskärningen. Hoppas inte. Kram Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er veldig pene å se på, men ikke så hyggelig å få besøk av i hagen. Nei, det håper jeg at du slipper. Det med beskjøring øbsker heg å gjøre selv ;)
   Klem fra Marit

   Slett
 2. Rådyr er både fine og trivelige, men ikke i hagen. Her holder de seg enten på jordet eller i skogkanten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er pene å se på, men jeg liker de best på bilder fra andre steder enn i min egen hage 😉
   Da er du heldig.

   Slett
 3. I understand your reaction, Marit. You obviously wish to protect the investment you have in your garden, yet you are sad that the deer have to contend with conditions of deep snow, with little food available to them. At the most challenging time of the year there is less food, it is more difficult to access, and reduced hours of daylight in which to find it. I don't know the answer to this conundrum. Just make sure you close the greenhouse door! Hugs and kisses - David (Hugs for the deer too).

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, I think this is difficult. Of course I feel sorry for them, but on the other side I wish them far away. They have no enemies, and they grow in numbers every year. I wish we had wolf and lynx in our woods, but they are legally shot with the blessing of the government.
   Yes, the door to the greenhouse is closed :)
   Thank you for your consern for the deer.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 4. Hello,
  The deer are so cute, love the photos! I can understand you are worried about them eating away at your garden. I hope they do not do too much damage. It is still hunting season here, the deer are controlled in the forest around our house. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a great weekend! PS, thank you for leaving me a comment.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, I don't like to watch them in my garden, but there is nothing I can do about it. That sounds good.
   Thank you for all your nice comments on my blog.

   Slett
 5. You are absolutely right. Once we eliminate their natural predators their numbers explode. It has been proven time and again, in many studies, that predation is essential to a healthy ecosystem - but who listens to scientists anyway? Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that's the way it is. No, they don't listen anyway.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 6. Hvis du kan få rådyrene til at beskære som du selv ville have gjort, så er det jo i orden, men jeg har en fornemmelse af I ikke er helt enige om 'stilen' Marit:-) Desværre er det slet ikke så nemt at være ven med naturen - det kender jeg alt til! Rådyr har ingen naturlige fjender, og derfor kommer der flere og flere af dem. Et evigt dilemma, hvor samvittigheden kæmper med trangen til at beskytte det vi betragter som vort.

  Håber det meste af din have kommer levende gennem vinteren!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant Ulla, for det hadde jo vært fint hvis de bare hadde gjort det ;)
   Nei, jeg frykter at de beskjærer hardt og brutalt.
   Det er ikke enkelt nei. Vi betrakter våre hager som "våre", men de er jo ikke det, de er jo bare en del av naturen.

   Det håper jeg også, og uansett får jeg ikke gjort noe med det nå.

   Hilsen Marit

   Slett
 7. Jeg tror, det er et rigtig godt tastatur, du har ;-) Det sørger "helt på egen hånd" for, at du får bestilt de skønneste knolde og barrodsplanter.
  Findes der ingen midler, der kan jage rådyr væk? Jeg tænker på, om der er lugte, de ikke kan lide.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det tror egentlig jeg også :)
   Jo, det finnes midler som en kan smøre på, men duften av de avtar hurtig. Jeg orker heller ikke å vasse i 50 cm med snø som det er her nå. Så det er nok ikke så enkelt å få til det.

   Hilsen Marit

   Slett
 8. He-he. Du må ha samme type tastatur som meg ;) Bestillinger går nærmest automatisk, og uplanlagt!
  Så mye snø nå, at Bambi & co får komme inn i hagen for øyeblikket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Vi har nok det samme tastaturet ja :)
   Det er rart at det går så fort når en først begynner ;)
   Ja, det er over 50 cm her nå. De kommer uansett enten jeg vil det eller ikke.

   Slett
 9. They are lovely animals. We wouldn't want them in the garden.

  SvarSlett
  Svar

  1. Yes, they are very pretty. No, we don't want them in the garden. They are very hungry, and they love roses...

   Slett
 10. Fine bilder og det er spennende å se, men ikke særlig morsomt når snøen forsvinner om man ser resultatet. Vi hadde besøk av hjort i fjor vinter og ser at de er kommet igjen i år også. Heldigvis er det ikke alt de vil ha. Rododendron og enkelte andre grønne planter får stå i fred.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Nei, det er så jeg engster meg allerede for resultatet, men jeg får ikke gjort noe med det. Huff, hjort høres enda verre ut. Så bra å høre at de ikke spiser alt.

   Slett
 11. He is beautiful but it would be better if he found food in the forest. It sure looks like a lot of snow there this winter!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's a beautiful animal, but I don't want them in my garden. They have big problems with the snow. Yes, the snow is very deep this winter. It is about 19 inches!

   Slett
 12. Hej Marit!
  Så fina men inte i trädgården. Hoppas de försvinner och äter på något annat utanför din trädgård. Minns hur ledsen jag var första gången jag råkade ut för att någon buske var helt uppäten. Vet inte om det var rådjur eller harar. Som tur är har de försvunnit då man byggt ganska mycket under åren.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, de er så pene å se på bilder, men ikke i min hage :)
   Det kan jeg håpe på, men jeg har sett spor etter de i lang tid nå, så jeg er redd de har funnet ut at her er det mye mat. Ja, det er ikke noe hyggelig å oppdage det. Da er du heldig. Rundt her er det mye skog, og det er ingen fordel.
   Ha det godt.

   Slett
 13. I cannot imagine them as pests because they are so rarely seen here. Lovely shots!

  SvarSlett
  Svar
  1. Here we have a lot of them. Thank you!

   Slett
 14. Dit forhold til rådyrene deler jeg 100% De er både smukke og irriterende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det. De er så vakre å se på, men de er irriterende å få inn i hagen, ja.

   Slett
 15. A lovely wintery scene with the deer, but so sorry that they are a nuisance to you, and eating your plants. Hopefully they will move on and leave you alone soon.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. The snow is melting right now, and I hope they will find food other places than in my garden.

   Slett
 16. Aha, där fick jag nog förklaringen. Jag hade en syrenhortensia med väldigt vackert vissna blommor och i höstas så försvann dom bara. Var liksom "avklippta" ... trodde inte rådjuren tog vissna hortensiablommor men det gör dom alltså. Ja det är inte lätt för dom att hitta mat nu men idag har vi rejält mildväder här med plus 4 grader och regn och jag anar att det är lite samma hos dig. Förhoppningsvis hittar dom då mat i skogen istället.

  Önskar dig en fin söndag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør de, for jeg sto i vinduet og så at de spiste de med stor appetitt. Nei, det er ikke enkelt for de å finne mat i dyp snø.
   Ja, det har blitt regn og mildvær her også. 5 grader akkurat nå. Jeg håper jo på det.

   Ha en fin søndag du også!
   Klem, Marit

   Slett
 17. Me gustan los ciervos pero no en el jardín. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they are very pretty, but I don't want them in my garden.
   Hugs.

   Slett
 18. Fantastiska bilder! Ja rådjur är vackra men inte i trädgården :) Önskar dig en God fortsättning på det nya året...
  Kram från ett grått Öland & Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Nei, de bør holde seg langt unna hagen.
   Godt nytt år!
   Her regner det i dag.
   Klem fra Marit

   Slett
 19. Hei Marit.
  De er jo så søte - selv om jeg skjønner du har hjetrtet i halsen når de raider hagen din. Rådyr har vi ikke her på øya, men elg. Men heldigvis har den ikke funnet hit enda. På innlandet her i Troms er det rådyr.
  Takk for hyggelige kommentarer på bloggen min. Du er kjempeflink å poste regelmessig.
  Ha det godt og godt nyttår
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena,
   Ja, de er så søte, men det hjelper ikke. Jeg vil ikke ha de her, men de kommer likevel. Elg er det også her i nærheten, men jeg har aldri sett noen her. Det er alltid hyggelig å besøke bloggen din.
   Godt nytt hageår!

   Slett
 20. hei Marit!
  Godt nytt år!
  Dette er helt vanlig i vår hage - har mer eller mindre gitt opp.
  jeg forstår at du er litt engstelig med alle dine flotte busker og blomster.
  Ha fortsatt fin januar!.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid!
   Godt nytt år til deg også! Huff ja, de er overalt. En blir jo engstelig når en ser de beiter rundt i hele hagen.
   Ha en fortsatt fin januar du også, og det var hyggelig å høre fra deg igjen!

   Slett
 21. Hej Marit,
  Förstår din oro och vånda, rådjur är inget man vill ha i trädgården (även om de är fina att titta på). Förhoppningsvis har de bara ätit ned topparna och du kan göra finputsningen till våren. Har ju haft rådjur i trädgården sen jag startade och sätter burar (fula men nödvändiga) kring de vedartade växter jag är mest rädd om på hösten. Vissa buskar har burar året runt och bladen får dölja dem. Håller tummarna för att "dina" rådjur väljer andra matställen när våren kommer.
  Det verkar som om du och jag har ungefär samma föresatser i år. Ler när jag läser att du ändå beställt dahlior, jag kunde inte låta bli att köpa (alldeles för) många fröer trots goda föresatser...

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,
   Ja, du vet nok mer om de enn meg, for jeg har ikke egentlig sett rådyr her på flere år. Jeg håper jo at skadene ikke er for store. Jeg kan helt sikker pynte på de senere. Bur høres smart ut. Jeg pakker inn en plante her og det er min Taxus som et år ble spist opp helt inntil stammen på de. Rådyr har åpenbart sansen for barvekster. Ja, jeg håper jo på det at de kan spise litt andre steder også ;)
   Hehe, ja det gjør du nok :) Gode fortsett er ikke alltid så holdbare!
   Jaja, jeg angrer sikkert ikke når de en gang blomstrer utpå høsten.

   Ha det godt!

   Slett