fredag 6. januar 2023

Snøbilder, og et hjertesukk...

 På onsdag fikk vi nøyaktig 30 cm med snø som yr spådde. I dag skal vi få 20 cm til, men på søndag kommer mildværet og da skal det regne i mange dager. Usj for et fryktelig vær det blir med is og glatt vei. 

Siden i høst da det begynte å regne har vi fått store nedbørsmengder. Hvor mye vet jeg ikke, men det er veldig mye. Vi hadde før forrige mildvær ca. 35 cm med snø + 30 cm på onsdag, og de har spådd ca 20 cm i dag. Når alt dette får masse regn på seg blir det mye vann ut av dette. Det har vært to farevarsler denne uken med både oransj på onsdag og gult i dag. Vi har ikke hattså mye snø her siden 2018. Jeg leste i går at det var bare Norge og Island som var "blå" på et kart over temperaturer. Resten av Europa setter varmerekorder i begynnelsen av januar... Været har blitt helt sinnsykt!

Her kommer noen bilder som ble tatt på onsdag og i går. Jeg må i dag måke  meg frem til disse stativene for å fylle på mat. Det har føyket så mye rundt der at det er nok minst 50 cm med fonner jeg må igjennom. 


Det er ingen tvil om at fuglene er sultne. Jeg har også sett masse rådyrspor gjennom hagen. Jeg synes så synd på de, men de forer jeg ikke. Jeg skal ikke gi de en grunn til å tro at de finner mat her når snøen en gang er borte. Hagen er jo som en stående buffet fra før for de...


Hakkespetten / Dendrocopos major er en meget forsiktig fugl. Den speider til alle veier før den spiser. 

Etter nyttårsaften gikk det to dager før jeg så en eneste fugl her. Jeg er mildt sagt forbannet på fyrverkeri. Det ble skadet minst 10 personer med til dels alvorige  øyeskader rundt om i landet, og flere av de var barn. Det skremmer både ville og tamme dyr, og det dreper fugler også. De dør rett og slett av skrekk og utmattelse. Det er helt meningsløst at det er lov i det hele tatt å skyte opp raketter. Det står en artikkel om det her som ble postet 30.12 og som heter "Ikke drep fuglene på nyttårsaften". Politikerene er så feige, og de tør ikke å vedta et forbud mot dette selv om det er veldig mange som er for et forbud. Dette opprører meg veldig, og jeg håper at dette er forbudt til neste nyttårsaften. Men jeg tror ikke noe på at det skjer, nei... :(


Det er mye snø her nå ja...


Snøen på toppen av søplekassene kom på onsdag.


Det er ca. 50 cm med snø på taket.


Det er pent med snø, men det hadde klart seg med halvparten... 


Inne i drivhuset er det sommer, men ikke utenfor.


Taket var helt uten snø på tirsdag, men det må måkes i dag igjen før regnet som kommer på lørdag/søndag. Snø er veldig mye jobb når det kommer så mye på en gang Det hadde ikke vært noe problem for taket hvis det bare ikke hadde kommet regn. Da blir det så tungt at det må fjernes for sikkerhets skyld. Jeg tror nok det tåler det,  men det vil jeg ikke ta sjansen på. Jeg har sett nok av ødelagte drivhus på grunn av tung snø, og det var også det som ødela det gamle drivhuset mitt.

God helg/weekend! 

22 kommentarer:

 1. Ja vädret/klimatet har verkligen förändrats. Vi har liknande, först kommer det snö och kyla och sedan regn. Men vi har ju inte haft sådana snömängder som ni haft. 30 cm och ytterligare 20 och sedan regn. Inte alls bra. Ja det är nog bäst att ta bort all snö från växthuset. Och även från träden, hos oss och i många villaträdgårdar blev ju många träd förstörda vid ovädret vi hade i november med tung, blöt snö.

  Och visst är det hemskt med fyrverkerier och smällare. Jag lider också med alla djur, tamdjur och vilda djur. I vår stad var det en liten hund som slet sig då den blev rädd på nyårsafton. Det var väldigt många som letade efter den och till slut, efter fem dagar, var det en annan hund som hittade den under familjens altan. Den var välbehållen som tur var men troligen kommer den att vara väldigt skotträdd i framtiden. Jag vet ju hur det är med Lucy, hon blir räddare för vart år. Vi får bara fortsätta att hoppas på förbud men jag tror som du att det inte blir något :(

  Men för att sluta lite mer positivt. Jag tycker redan att man kan ana att ljuset är på väg tillbaka och just nu är det en vacker himmel och det ser ut att bli sol. Och jag ska titta efter fröer i den frökatalog jag fick före jul :)

  Önskar dig en fin trettondag jul!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert at det har endret seg veldig. Vi fikk snø og regn som frøys rett etter jul, og det knakk mange trær her også.
   Ja, vi må bare få det bort fra drivhuset, og det har kommet 10 cm med snø allerede i dag.

   Ja, raketter skader både folk og dyr. Det er så meningsløst. Det var flere hunder rundt her som kom bort fra sine eiere, men de kom til rette til slutt. Nei, jeg tror nok ikke at det skjer med det føtste.

   Ja, dagen har allerede blitt mye lengre. Det er som du sier veldig bra. Det er godt å høre!

   God helg!

   Klem, Marit

   Slett
 2. Jeg synes, det er fint, at du kommer med et hjertesuk ang. fyrværkeri. Det er så meningsløst med den utryghed det spreder hos mennesker og dyr. Og hvad koster det ikke for sygehusvæsnet?
  Det er så smukt med sneen. Her siler regnen ned, og det vil slet ikke blive lyst. Men jeg kan godt forstå, at det er et stort arbejde at rydde sneen væk. Jeg håber ikke den forretter skade hos dig.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg får ikke gjort så mye med det bortsett fra å snakke om det til folk. De aller fleste er helt enig med meg, men det hjelper så lite når det ikke blir et forbud mot det. Ja, det belaster garantert sykhusene og legene, men tenk om disse menneskene blir varig skadet? Det er fryktelig bare å tenke på det.
   Ja, det er så pent å se på, og jeg vet hvo r mørkt det er uten snø. Det er fryktelig mye arbeide ja, og nå holder det med snø her. Den er enn så lenge så lett, så det tror jeg går bra.

   Hilsen Marit

   Slett
 3. Kære Marit! Der er ikke meget godt at sige om nytår kan jeg forstå, men jeg tænker alligevel vejret er et større problem end raketterne... Det ændrede vejr giver problemer så mange steder i naturen, og vi mennesker har fundet ud af vi også er en del af naturen, selvom vi prøver at melde os ud af 'naturklubben', hver eneste dag! Vi er ved at grave vores egen grav, og det går rigtig hurtigt nu. Jeg er bekymret.
  Du har meget arbejde med sneen, og det er jo irriterende når det skifter til regn og bare bliver tungt og vådt. Her siler regnen ned og gør dagene mørke, og jeg er snart træt af at sidde inde og kigge ud i den våde have. Jeg vil i gang!

  Fine billeder af dine fugle!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Ulla! Det er jeg velt enig med deg i, og dessverre får vi ikke gjort så mye med noen av delene. Alle kan gjøre det lille man få gjort, men dessverre er mye av dette nesten umulig å gjøre noe med. Pga. den globale oppvarmingen frigjøres det nå store mengder med metangass, og den er mye verre enn all CO2 tilsammen. Jeg kildesorterer, kjører elektrisk bil, og gjenbruker det jeg kan, men i den store sammenhengen hjelper det dessverre ikke så mye. Jeg er også veldig bekymret. Jeg tenker mye på fremtiden til alle de som vokser opp nå. Hvordan er klima her om 50 år? Hvilke fryktelige værsitvasjoner er det her da?

   Ja, dee er mye arbeide med snøen, og det er min mann som tar mesteparten av det. Jeg har ikke de kreftene som skal til dessverre. Det er irriterende at det ikke bare kan holde seg på et par minusgrader, men jeg får ikke styrt været dessverre. Ja, regnet hos dere er også fryktelig, for det er jo ikke annet enn et evig mørke når regnet bare fortsetter. Det forstår jeg godt at du vil. Her må 50 cm med snø som må smelte bort innen det blir vår her. Heldige deg som snart kan starte ute!
   Tusen takk.

   Hilsen Marit

   Slett
 4. There are a lot of birds to feed there. That cage-like feeding device is interesting. We have made an open cage out of chicken netting. The squirrel gets there to eat the birds' food. What birds do you feed?

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, they are very hungry, there are very few bird feeders around here. I bought it from a firm who sells feeders. It's squirrelsafe, but I feed them too. I feed sparrows, titmouse, blue tit, robin, nuthatch and magpies and some others too.

   Slett
 5. Hello,
  I am sure your birds appreciate the bird feeders and the food you provide. Love the cute woodpecker.
  I hope you are safe while removing the snow on the greenhouse roof. We may have a little snow Sunday afternoon and that night. We will see, it could be rain or sleet. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   I hope they do. Yes, it's very cute. My husband removes the most of it. This snow gets quite heavy when it comes rain, so he must remove it today. I hope you get rain.
   Take care you too, and have a great weekend!

   Slett
 6. I think this is the conversation that takes place in your garden, Marit.
  Deer: That's a nice big garden, let's go and get something to eat.
  Bird: Oh yes, it's owned by Marit the Magnificent, Champion Gardener of all of Scandinavia, and she is very kind.
  Deer: Good place to go then?
  Bird: Yes, follow me. Even in deep snow she makes a path to our feeders and fills them up.
  They arrive at the garden.....
  Deer: I see bird seed but no hay, no corn, nothing for us. We'll have to just exist on the scraps you birds drop on the ground.
  Bird: I guess it's because we don't eat her tender shoots in the spring.
  Deer: It's hard to resist. We'll have to put on our best 'sweet deer' look and see if we can melt her heart.
  Bird: Good luck with that! But she's against fireworks though and that's a good thing for both of us.
  Birds and Deer: Hooray for Marit.
  End of story!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear David,
   You brighten up my day every time you give me a comment!
   Yes, the fireworks are a bad thing for humans, birds and animals. I can not understand that such a thing is allowed in 2023!
   Thank's for your "conversation" story in my garden. I love it :)
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 7. Hej Marit!
  Vi fick också mellan 25 och 30 cm snö. Snön var lätt, så den gick enkelt att sopa bort och skotta rent på gångvägarna. Fåglarna är svultna och besöker matarna. Är så glad över att domherrarna och koltrastarna har varit här också i år. Och så är det de som alltid finns i trädgården, blåmes, talgoxe, pilfink och sparv. Hacke hackspett kommer på besök emellanåt.
  Det är synd om alla djur som blir rädda när det skjuts fyrverkerier. Tror inte det blir slut på det förrän det blir förbjudet.
  Ha det gott / Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Her har det kommet nesten 50 cm med snø i løpet av denne uken.
   Dompap har jeg ikke sett her i hele vinter. Det er så synd, for de var her alltid før. Nei, det må forbys, for hvis ikke så fortsetter det bare.
   Ha det godt.

   Slett
 8. Los pájaros están bien alimentados en tu jardín. Po aquí es raro que nieve tanto, pero esta mañana había una gran helada, y para algunas plantas es fatal. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I give them a lot of food, and they need it when it's winter. I'm sorry about your plants.
   Hugs.

   Slett
 9. Det er så deprimerende med regnvær, tenk å ødelegge så flott som det er nå med regn i bøtter og spann. Jeg må vel måke taket på drivhuset mitt i morgen, før regnet virkelig setter inn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er virkelig deprimerende. Det er så fint ute nå, og det kunne jo bare vært et par minusgrader. Drivhus må måkes når det ligger mye snø og det blir regn. Mitt gamle drivhus ble delvis ødelagt av tung snø. Så du bør nok gjøre det ja.

   Slett
 10. Godt nytt år! Snøen gjør alt så lyst og fint og demper lyder og pakker alt stygt pent inn!
  Så masse fugler som koser seg hos deg! Vi ser det her også, når det er snø kommer fuglene for å finne mat her. De er så vakre og koselige å se på! :)
  Men jeg observerte det samme som deg, 1. januar var det ingen fugler her! Hvorfor tar folk seg sånn til rette? Folk skyter opp raketter fra fortauet nedenfor huset her og lar restene ligge! Det smeller hele dagen og natta. Det må kunne gå an å forby privat fyrverkeri!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nytt år! Ja, det er så pent og lyst med snø, og som du sier alle lyder blir dempet av snøen. Ja, her er det vanlig med mange fugler, og det er så hyggelig med de. Ja, det er nok dessverre likt over hele landet. Det høres helt utrolig ut! Ja, det burde gå an, og det har også vært flere ulykker etter nyttår. Det er galskap!

   Slett
 11. Med måde er alting godt, siges det. Men din sne og vores regn er bestemt ikke med måde, tværtimod.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, alt med måte sier vi her også, men dette været som er nå for tiden er ikke med måte. Her får vi regn i en uke nå, og snøen blir nok mindre i omfang.

   Slett