tirsdag 30. april 2024

Skader og oppstart i drivhuset...

 I hagen er det enda flere skader enn forrige vinter, og det var altfor mange allerede da. 

Thujahekkene har jeg en gang orket å ta bilder av. De har blitt helt gjennomsiktige, for alt det grønne er spist opp. Det har vært en lang og hard vinter i år, og det har vært veldig tøft for rådyrene spesielt. Så jeg håper på mildere vintre fremover.

Jeg fikk sjokk på lørdag da jeg oppdaget at en av mine eldste japanske lønner hadde fått store skader i barken på det, og denne gangen er det ikke rådyrene som har skylden. Det er mus som har skylda for dette. Jeg trodde de likte best ferskere bark fra yngre lønnetrær, men der tok jeg dessverre feil! De har aldri spist på disse trærne tidligere, men da vet jeg at de også kan bli utsatt for angrep. Det skal neimen ikke være enkelt å være hageeier når en bor i skogen. 


Her har jeg tatt på sårbalsam på skaden, men det er lett å se hvor stor skaden er. Det har sivet ut sevje fra såret og det synes nede på stammen. Jeg skal ta på mer sårbalsam, men jeg håper at jeg har fått stoppet blødningen fra treet. Det er så utrolig trist å oppdage sånne skader 😢

I går holdt jeg på i drivhuset i mange timer. Det ble hele 15 grader ute, og det var helt nydelig å være både ute og inne i drivhuset. Jeg hadde igjen jord fra i fjor som hadde ligget i dekker i drivhuset i vinter, så det var bare å starte opp med å fylle opp kassene jeg dyrker mat i. I tillegg var jeg på gartneriet og kjøpte kugjødselkompost som jeg bruker til å blande i jorden. 
God jord og god gjødsel er viktig for et godt resultat. 

I går regnet det ikke mindre enn fem ganger. Bare korte skurer, men når de kom så kom de veldig heftig. Jeg hadde satt ut alt av planter som har bodd i drivhuset i det siste, og da måtte jeg ta et bilde av den ene bonsaien med dråper på.


Regndråper er så vakkert på blader.

Angående lønner/ Acer har det blitt to innkjøp av de i det siste. Til min store sorg har en stor lønn som jeg kjøpte for flere år siden har dødd av museangrep.  Jeg prøvde å redde den i fjor, og håpet i det lengste at det gikk an å redde den. Den ser helt død ut nå, og den ene jeg har kjøpt har samme sortsnavn som denne. Men nå tør jeg nesten ikke å plante ut flere lønner her. Jeg har begynt å forme en plan i hodet om å kvitte meg med en god del av mine camellia, og heller ha lønner i potter og i drivhuset i steden. Ikke i teltet, men i den store delen av drivhuset. 
Drivhuset er bygd med en dør på midten, så derfor kan jeg dele det i to om vinteren. Hvis vi kler den store delen med bobleplast og senker taket med bobleplast også så tror jeg det er mulig å overvintre de der. Mye å tenke på, ja.

Den lønnen lønnen jeg har kjøpt på ny heter Acer palmatum 'Hubb's Red Willow', og jeg synes den er utrolig vakker. Den andre lønnen fant jeg på gartneriet i går. Den sto der og ropte på meg, og da fikk den bli med hjem. Den navnesorten har jeg aldri hatt før.
Den heter Acer palmatum 'Shaina'. Den er oppstammet, og ganske liten og smal i veksten.

Jeg er så sint på både rådyr og mus her, men det hjelper ikke. Jeg skal ha lønner her, men da får de vokse i potter i steden. Jeg gir meg ikke uten kamp!

Jeg får ta med årets første måling med regn for april. I mars kom det både snø og regn, og da blir ikke målingen helt riktig. I april har det kommet 50 mm, og det er jo ikke så mye. Nå kommer varmen for fullt ser det ut som,  og førstkommende lørdag melder yr om hele 22 grader. 
Det er visst ingen mellomting...

Nå skal jeg ut i drivhuset og plante grønnsaker!

24 kommentarer:

  1. Uff ja det er veldig trist når en har lagt ned mye jobb gjennom mange år og noen små firbeinte kommer å ødelegger alt sammen i dekket av snø om vinteren. Kunstige plastikkplanter er liksom ikke helt det samme. Håper de overlever!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så trist, og jeg blir helt deprimert av dette. Musene har tilgang på fuglemat hele vinteren, men neida det er ikke nok for de! De hygger seg veldig under snøen ja. Nei, det skal jeg aldri ha. Det hjelper ikke hvor fine disse silkeblomstene er, for det blir aldri det samme. Det gjør jeg også!

      Slett
  2. Hej Marit!
    Det är riktigt trist att du inte får ha dina träd ifred. Jag har i många år haft en lönn i växthuset under vintern. Den är planterad i en stor korg som jag har på altanen sommartid. Det har gått bra förutom ett år då en gren dog. Nu finns det bara en gren kvar och den ser missbildad ut. Men jag har kvar den, så länge den lever, eller så planterar jag den. Riktigt fina, de nya du skaffat.
    Hälsningar Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det er veldig trist. Ja, jeg vet at du har prøvd det i flere år. Det er absolutt ikke det samme å ha de plantet i en stor potte som å ha de plantet i bakken. Men jeg får prøve. Jeg håper at din kan komme seg igjen. Tusen takk.
      Ha det godt.

      Slett
  3. I feel so sorry for you, Marit, and I know how much the loss of your trees means to you. I guess there is a certain inevitability about conflict between wild creatures and gardeners, especially when cold, harsh winters drive them to satisfy their hunger wherever they can. Somehow the thought of maples in pots in a greenhouse just doesn’t seem right. Good luck with your restorations. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, David. Yes, this winter have been very harsh as you know. It's so strange, because the mices have a lot of food because all the food who drops down from the birdfeeders. I agree with you, but they are not ment to be there in the summer. I will only have them there during the winter so they are protected from the mices. I'm sick and tired of destructions in my garden.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  4. Nej men så trist Marit. Inte bara rådjuren som förstör utan även mössen :( Att ha lönnarna i krukor låter ju som en bra idé. Jag tror att dom säkert skulle bli vackra i kruka även om det skulle bli allra finast i trädgården. Jag har också problem i år. Har fått in en hel rådjursfamilj som ligger på gräsmattan och inte bryr sig om att jag kommer ut. Dom har ätit massor av azaleaknoppar och till och med rhododendronblad som dom normalt inte brukar tycka om. Ja du, det är inte lätt att vara trädgårdsägare inte. Men vi får kämpa på.

    Önskar dig en fin dag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så trist Anita. Det er nok av problemdyr rundt her ja. Jeg skal prøve meg frem med lønnene, men det virker som musene er helt ville etter barken på de. Det er ikke kult når trær blir ødelagt i hagen.
      Huff, det hørtes fryktelig ut! En hel rådyrfamilie er ikke fint å få på besøk. Jeg snakket med en dame i går og hun driver med oppdrett av hunder. Hun har gjerder, strømgjerder og mange hunder, men rådyrene bryr seg ikke. Du må spraye med trico garden i hagen din. Det er det eneste middelet som hjelper. Her har de også bitt av rhododendronblader. De er giftige, og smaker sikkert ikke noe godt heller.
      Ja, vi får kjempe på, for det nytter ikke å gi seg.

      Ønsker deg en fin kveld! Klem, Marit

      Slett
  5. Åh hvor ærgerligt for dig, der er glæder og sorger med at have en have. Mus kan du ikke sætte hegn op for, men måske sætte tråd om stammen?
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så ergerlig. Det er helt sikkert! Ja, jeg skal få satt noe på stammen, men de har aldri rørt disse som står der. Plutselig ville de spise på de også.
      Klem

      Slett
  6. Mus er noe herk! Utrolig ergerlig med lønnene dine :(
    Her oppdaget jeg at de har så godt som rundbarket en av mine favorittramblere, vakre 'Appleblossom', som jeg fikk som stikling for noen år siden. Det er grønt over så jeg håper i det lengste, men... Irriterende å begynne fra bunn igjen.
    Forresten, blodbegersådden som er din fortjeneste er blitt til noen lange, villstyrige bengler, som må i ampelpottene den dag i morgen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er virkelig noe herk! De hygger seg under snøen og gjør utrolig mye skade. I går oppdaget jeg at de hadde spist all barken på Hydrangea 'Anabelle'. Det har jeg ikke opplevd før, men de tåler hard beskjæring. Det var ikke annet p gjøre enn å kutte de helt ned. Så ergerlig din rambler! Ja, sånt er utrolig irriyerende. Så bra da! Jec harcigså noen villstyringer her også. Jeg skal prøve å få de ut i drivhuset i dag :)

      Slett
  7. Hello Marit :=)
    How disappointing after all the work you have done to keep your plant safe. I am so sorry that your Maples must remain in pots in the greenhouse, but it seems like the only solution to prevent any further damage, from the mice.and deer- I hope that the solution you applied to the Maple trunk helps to heal the damaged area.
    I feel for you Marit and send you warm hugs
    All the best
    Sonjia.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Sonjia :)
      Yes, it's very disappointing to see all the damage. It's not what I want, but if they will be eaten and later on killed by mices I don't have a choice. I hope it too. Thank you my dear friend. I send you warm hugs too.
      All the best.
      Marit

      Slett
  8. Det er trist at se på vinterens skader i haven. Jeg synes det er smart at du vælger at have Acer i potter, så du kan beskytte dem fra mus og dyr. Vi må gøre hvad vi kan for at beholde de planter vi vil se på i haven.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er veldig trist å se. Disse lønnene som står der ble plantet i 2009. Så jeg håper at de overlever. Ja, det tror jeg må være den eneste måten å få ha de i fred både fra rådyr og mus. Ja, det må vi.

      Slett
  9. Det er så utrolig ærgerligt at få ødelagt sine træer på den måde - du ved jeg har prøvet det samme - men faktisk kan jeg huske en artikel i havebladet, hvor de skrev at løn - og navnlig de små japanske - er meget nemme at dyrke i krukker. De skal nemlig ikke have det alt for godt(!) og skal tørre ud mellem vandingerne. Det kan man måske bedre styre i en krukke. Det værste er jo at der nu bliver endnu mere at bære ud og ind i dit drivhus...
    Vi er oppe mod stærke kræfter i naturen Marit!

    Mange hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er veldig ergerlig når sånt skjer. Det er vel tredje året jeg opplever det på diverse lønner her, så jeg begynner å bli oppgitt over dette. Takk for opplysninger om det, Ulla! Akkurat det skal jeg nok tåle :)
      Ja, det er vi, men det gjelder å ikke gi seg!

      Hilsen Marit

      Slett
  10. Marit, I'm so sorry to hear about the damage to your garden. It's disheartening to see your hard work undone. Nature can be relentless, but your resilience is inspiring. Sending positive vibes your way for better days ahead!

    Hugs and blessings

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Veronica. Yes, it's very sad to see the damages. The nature can be very relentless indeed. I don't give up so easily! Thank you again for the good vibes you are sending me!

      Many hugs!

      Slett
  11. Conozco esa tristeza, los topos terminan con muchas de mis plantas, también los caracoles. Espero que tu Acer se pueda recuperar. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's very sad when plants are destroyed in the garden. Thank you. I hope the Acer will survive. Hugs!

      Slett

Hurra for 17.mai!

I dag er det Norges nasjonaldag. Jeg feirer med farger fra hagen! Rødt Hvitt og blått! Lyserødt Hvitt og blått! :)  Jeg skal til min gamle m...