torsdag 4. april 2024

Vårvinter og vintervår...

 Det har vært meldt i flere dager at vi skulle få snø i dag, og da måtte det jo stemme så klart :(

Det har akkurat begynt å snø, og det er meldt at det kan komme 10 cm. 

I går gikk jeg rundt i nesten hele hagen, og kikket på alle de små vårtegnene som er der nå. Det blir kun i dag og i morgen at det kommer snø, og på søndag og mandag er det meldt om 15 grader! Det er et veldig ustabilt vær her for tiden, men sånn er det bare. Jeg håper at det er slutt på vinteren etter dette siste snøfallet.


Scilla puschinia. Den har jeg hatt i mange år, men den sprer seg ikke her.


De aller første snøklokkene/ Galanthus nivalis. De er så søte. Jeg leste i går at de er nå regnet som invasive, men det er nok bare i milde strøk og ikke her. De kommer fra Ålesund, og der er det et mildt klima i forhold til her. 


Rådyrgjødsel finnes absolutt overalt i hagen uansett hvor jeg går. I går studerte jeg flere skader. Alt av engelske roser er bitt i filler, mens de canadiske rosene som har fått stå urørt. Noen av de har veldig mange torner, så det er kanskje derfor. Jeg oppdaget (kanskje) en god nyhet i går, og det var at den  lille seljen med rosa gåselabber/ Salix grascilistyla 'Mount Aso' var ikke spist på. Det gjenstår å se om det er villskudd, for de er podet. Den var spist nesten helt ned til podestedet i fjor. Det gjenstår å se hvordan det utvikler seg. 



Lerkespore/ Corydalis vokser opp flere steder nå. 


Helleborus thibetanus


Blåveisknoppene begynner å få blåfarge.



Disse rhododendronene har klart seg veldig fint i vinter, og de har fått stå i fred for rådyrene. Andre steder har de forsøkt å beite på de. De er også giftige, så i vinter har de vært helt desperate etter å finne mat.


Snøen trekker seg sakte tilbake. I hele neste uke er det meldt om fra 13 - 15 grader, så da må jo snøen bli borte.


Lavendelplantene har vært godt dekket i vinter under all snøen. De klarer seg fint her så sant det ikke blir streng barfrost. 

32 kommentarer:

  1. Dear Marit :=)
    I'm sorry to read you are going to get snow again, but perhaps it will just be a flurry. I hope so! A great deal of snow has now melted and your plants have survived the cold and some have survived being eaten by the deer. I love the pretty Snowdrops and your Helleborus is looking good. Thank you for yet another ID. So my lily is not a lily at all, but it's a Clivia. I looked it up and spotted the Clivia Marginata immediately, unfortunately the stormy weather and incessant rain caused the buds to fall away, so there will be no flowers this year :=( The climate is really unstable everywhere, I do hope it settles down and the temperatura rises. so we can all enjoy Spring time with clement weather.
    Huge Hugs my dear friend.
    Sonjia.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Sonjia :)
      Yes, it's terrible, but the snow will pass during the night. The new snow will be melted trough the weekend. In next week we will have 15 degrees, and I hope all the snow in the garden will be melted. Thank you.
      The name of the Clivia can also be C. miniata. They are very pretty even it's not a lily. I have two of them here, but they will not bloom. They can be difficult, but when they bloom they are worth the waiting.
      Yes, let's hope for lovely spring weather. I long very much for spring because this winter have been terrible. It's like a never ending story.
      Huge and warm hugs to you too my dear friend.
      Marit

      Slett
  2. Håper alle vårspirene klarer seg gjennom snøfallet. Det blir nok vår etter dette... krysser fingrene og håper på det beste i alle fall.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tror nok de tåler dette snøfallet. Høye temperaturer i neste uke får nok fart i de. Ja, vi må jo bare håpe på det!

      Slett
  3. Godt du lige fik en runde i haven inden næste snefald! Der sker jo en del derude i jordhøjde, og der er grund til at glæde sig. De invasive arter er efterhånden så talrige at man ikke kan følge med, og jeg føler nærmest det er hysterisk. Jeg mener, hvordan finder man ud af hvad der er kommet fra den ydre verden? Alt er jo i og for sig invasivt siden sidste istid, og i en globaliseret verden, hvor klimaet ændrer sig, må planterne også flytte rundt. Hysterisk er også april - i hvert fald med hensyn til vejret:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var så hyggelig å være ute i går selv om det var iskaldt. Jeg hadde på meg lue på hodet, for det var kraftig vind også. Men det er jo så fint å kunne finne små vårtegn nå og glede seg over de. Ja, det er helt sant. Plantene har blitt fraktet med jord gjennom mange århundrer, og det er ikke enkelt å få gjort noe med det nå. Noen blir tallrike og sprer seg, mens andre ikke gjør det. Naturen har blitt påvirket av mennesker i tusenvis av år, og det er bare sånn det er. Ja, aprilværet er helt hysterisk, men det får vi heller ikke gjort noe med. Vi må bare ta i mot det som kommer :)

      Hilsen Marit

      Slett
  4. It does seem a shame, Marit, that wicked snow would come along and cover up all those beautiful flowers that have been colouring the garden and providing joy for the winter-weary eyes of my favourite Norwegian gardener. But take hope! This is almost certainly the last dump of the season and the plants will perhaps snuggle down under their white blanket and emerge renewed, refreshed and more vigorous. At least that is what I hope! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's a shame David, but it's April. April have all kind of weather here, and I don't dare to say it's spring here before it's May. I hope it's the last of snow we get here right now, but I'm not sure. Last year we got snow on the first days of May.
      Thank you for your kind words. I'm very tired of this winter, but I can't change the weather. I hope we get a warm April!
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  5. Hello,
    I hope your new blooms survive this new snow. There are some areas still getting snow here too. Winter is slow to leave! The Snowdrops are cute and Helleborus is a favorite. Take care, enjoy your day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      I think they do. Yes, this winter is very slow to leave! Thank you. Take care you too, and have a great day!

      Slett
  6. Ja, vintern släpper inte greppet. Vi har fått vinter igen. Var ute och gick för en stund sedan och på gräsmattan var det säkert 10 cm snö. Dessutom har det varit minusgrader så det är halt igen. Och inatt spås det komma mer snö. Men ... nästa vecka blir det tvåsiffriga plusgrader så då hoppas jag att all snö och is smälter.
    Det är tråkigt med alla angrepp av rådjuren hos dig. Men så bra att dom inte ätit på din rosa vide. Mina ungerska blåsippor såg jag hade knopp men nu ligger det snö över dom. Hoppas dom orkar slå ut när snön går bort men dom brukar ju vara tåliga.

    Önskar dig en fortsatt fin torsdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. April er en lunefull måned som inneholder det meste av vær! Det snør her også, men det har bare kommet litt snø så langt i dag. Det skal komme mer i kveld og i natt, så i morgen er det nok helt hvitt her også. Vi får håpe at plussgradene de lover i neste uke smelter all snøen. Ja, jeg så lei av ødeleggelsene som rådyrene gjør her. De kommer for å spise her hver vinter ser det ut som. Jeg er veldig spent på å se hvordan den Salixen blir i vår. Jeg håper at alle dine ungarske blåveis tåler snøen. 10 cm er jo veldig mye! De tåler mye ja, så vi får krysse fingrene for at det går bra!

      Ønsker deg en fin torsdag! Klem, Marit

      Slett
  7. Svar
    1. Yes, they are a real pest here. They destroy so much!

      Slett
  8. S meget spændende der er ved at komme op hos dig!
    De store kontraster mellem snevejr og 15 grader har vi også her i øjeblikket. Men vi vil jo helst bare have forår og forårsblomster.
    Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er alltid spennende å se hva som kommer opp. Her er det 0 grader og snø, men det skal bli bedre fra søndag. Ja, det er jo det vi vil ha nå.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  9. Øv med sne, men glæd dig til 15 grader, her er det regn og blæst næsten uafbrudt. Men også her lover de lunere vejr, vi håber det bedste og glæder os over forårstegn.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, denne snøen kan jeg gjerne unnvære, men det blir bedre vær fra søndag. Huff, det høres ikke godt ut det heller! Ja, det må vi bare gjøre.
      Klem

      Slett
  10. Hej Marit!
    Det är tråkigt om vårblommorna som äntligen tittar fram blir täckta av snö. Vi har det riktigt kallt, men har inte fått någon snö. Det är jag väldigt glad för, den förra snön har försvunnit. Det kom en hel del söderut, och sonen fick skotta hos sig. Nu är det dags för lite sol och värme.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så ergerlig å få snø når det endelig begynner å ligne på vår. Det er - 1 grad her nå, men det kommer snø som legger seg. Den vil smelte igjen, og det er bare å glede seg til varmen som kommer.
      Ha det godt.

      Slett
  11. Så kjekt å se vårtegn hos deg, her er det også snø i dag, jeg høyner til 20 cm :D Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, endelig var det vårtegn her også, men nå er de dekket av snø. Såpass ja! Hygg deg med snøen :)
      Ha en fin kveld.

      Slett
  12. It's nice to see that the flowers are coming out at your place too. Just hold on a bit longer with that snow, and then the temperatures will go up again. Beautiful flowers, aren't they? I am curious for your Blåveisknoppene. Are they really blue?

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's so nice that this winter ends soon. Many flowerswill come after a while. The snow will soon melt after this weekend. Thank you. Yes, all flowers are pretty. Yes, they are very blue. If you google Hepatica nobilis you will see how blue they are!

      Slett
  13. Hej Marit,

    Det låter som om ni har samma väder som vi, här snöar det just nu men på söndag ska det vara över 10 grader och vår igen. Aprilväder... Fascinerar mig alltid att se att när väl våren kommer till dig så sätter allt igång samtidigt, här har snödropparna blommat sedan en månad men ännu har inte Scilla eller blåsippor vaknat.
    Så tråkigt med alla skador från rådjuren trots att ni försökt att stoppa dem. Hoppas att växterna hämtar sig!

    Ha en fin helg. Ulrika

    SvarSlett
    Svar

    1. Hej Ulrika,

      Ja, vi har nok fått det samme været. Det kom 10 cm med snø i går kveld og i natt, så nå er det helt hvitt overalt. Det blir varmere her også i løpet av søndag, så det blir nok borte med en gang igjen. Ja, det blir alltid så varmt her bare varmen endelig kommer. Vi er omgitt av to åser som stenger varmen inne, og da blir det gode forhold for vekst.
      De kommer nok i blomst hos deg snart.
      Ja, det er så ergerlig, men det er omtrent umulig å få stengt de ute med så mye snø som vi fikk i vinter. Jeg tror de nok gjør det med tiden.

      God helg!

      Slett
  14. Hei Marit.
    Så superdeilig med vårtegn i hagen. Ja jeg hører jo at dere får vinteren på snarvisitt igjen -men går ut fra at den regner bort fort. Jeg er heldigvis ikke "plaget" med rådyr i hagen, men fikk endel skader av mus i fjor. Blir i overkant spennende å se hva som har skjedd under snøen når den engang smelter i mai :)
    Ha det godt,
    Lena

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Lena

      Ja, det er så deilig å se at blomster dukker opp igjen. Bi fikk 10 cm med snø her, men mange andre steder har det kommet mye mer. Jeg er veldig lei vinteren nå, for det har ligget snø her siden midten av november. Det er meldt om 15 grader flere dager i neste uke, og da il nåde ny og gammel snø smelte tror jeg. I gjor hadde jeg både rådyr og mus som gjorde mye skade på flere japanske lønner. Ja, ikke sant! Det er ikke langt unna at snøen ligger like lenge her. Vi får krysse fingrene, og håpe at det ikke er så ille.
      Ha det godt!

      Slett
  15. Det er spændende, om vejrmeldingen kommer til at holde stik, så du får den slags høje temperaturer i næste uge. Lavendel er jeg holdt op med at plante ud i haven, for de dør altid om vinteren. Det er nok ikke pga frost, men fordi de rådner i vores fugtige lerjord.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er i grunnen det. Snøen de meldte stemte akkurat, og da håper jeg at det stemmer med de høye temperaturer også. Jeg har blandet veldig mye grus i jorden der jeg har plantet de, for de liker god drenering. Det er jo synd at de ikke overlever hos deg.

      Slett
  16. Me alegra ver que empieza a florecer tu jardín, estoy deseando verlo en plena floración. Besos marit.

    SvarSlett

Skader og oppstart i drivhuset...

 I hagen er det enda flere skader enn forrige vinter, og det var altfor mange allerede da.  Thujahekkene har jeg en gang orket å ta bilder a...