søndag 28. april 2024

Fordeler og bakdeler med en kald vår...

 I går var jeg ute i fire timer i hagen, og fikk endelig begynt på oppryddingen. Jeg har så mange bed, og må bare ta det rolig i begynnelsen. Jeg har et langt bed i nærheten av kjøkkenet med så mange japanske lønner, og når de på høsten slipper ned alle bladene sine danner dette et beskyttende "teppe" over de staudene jeg har der. Det er trillium, primula, glaucidium, helleborus og hosta. Hosta og primula er hardføre her,  mens Helleborus orientalis er i grenseland. Jeg fjernet alt dette løvet i går, og der så jeg mange planter som var på vei opp. I tillegg til  nevnte planter, så har jeg utallige søte Scilla sibirica som dukker opp overalt her nå, og flere av de lå under "teppet". Denne vanlige Scilla sibirica kjøpte jeg både hvite og blå løker av for mange år siden, og nå har de spredd seg til hele hagen. Jeg liker de godt, selv om de trives kanskje vel godt her ;-)

Men det er det samme. De blomstrer ikke så lenge likevel, og etterpå visner de ned helt.


Hvit Scilla sibirica. Det er jo ikke rart at de trives her, for denne vinteren har til tider vært Sibiraktig.


Blå scilla sammen med vanlig hvitveis/ Anemone nemorosa.

Bakdelen med en kald vår er at vinteren virker som den aldri skal slutte. Plantene står nesten på stedet hvil, og det skjer lite i hagen. 

Fordelen med en kald vår er at da går utviklingen i hagen veldig sakte, og da kan en nyte blomstene mye lengre. 



Som disse snøklokkene som er de samme som vokste rett opp av snøen. Det skal sies at de står i halvskygge hele dagen, så da varer de jo også ekstra lenge. Jeg synes det er så pent med snøklokker/ Galanthus nivalis.
Jeg så i går at den ene hadde sådd en liten gruppe med snøklokker nedenfor seg, og det er så gledelig. Da er de i gang med å spre seg her :)


Denne selvsådde Primula denticulata blomstret så fint i den sene kveldsolen i går kveld. Da var klokken 19.10.






Dette er den samme som på øverste bilde av disse. Den har sådd seg i en sprekk foran kansteinene som igjen er foran bedet. Her skal jeg rydde neste gang. I dag regner det her, og i dag skal jeg fylle opp jord i alle dyrkingskasser. I neste uke kommer varmen ser det ut som. Da har jeg tusen ting å gjøre.



Jeg har de i veldig mange fargenyanser. De krysser seg nemlig med hverandre. Jeg har også en som er hvit som jeg venter på skal blomstre.

 
Så litt blåveis/ Hepatica før blomstringen slutter. Alle de jeg viser i dag er forskjellige tuer av de. De liker åpenbart den sure leirjorden som er her.


Blåveis sprer seg med frø. Blåveisfrø er klebrige, og de fester seg til beina på maurene som det også finnes nok av her. De tar med seg frøene rundt overalt, og derfor har jeg de på de  merkeligste steder. Jeg lar naturen få holde på som den vil, og jeg er veldig glad for at de trives så godt her.





I følge både den ene og andre værmeldingen kommer sommervarmen i neste uke. Yr melder om 21 grader på torsdag. Det blir litt av en overgang. Det kan hende at ulltrøyene kan legges bort for denne gang ;-)

28 kommentarer:

  1. Vilka fina vårblommor du har i din trädgård det är verkligen så fint med lite olika kulörta färger men även fint med en och annan vit blomma.Man blir så glad över dessa små söta vårblommor.Även här ska det bli varmare till veckan det är verkligen välkommet med vårvärme och man får ta av sig ett och annat varmt plagg som du säger.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, er det noe vi savner gjennom en lang vinter så er det farger. Jeg er egentlig veldig glad i hvite blomster også. Ja, de er virkelig noe å glede seg over. Så bra da! Ja, vi får håpe at det går an å ta av seg litt ullklær nå.
      Ha det godt.

      Slett
  2. Javisst finns det både fördelar och nackdelar med den sena våren. Vår trädgård är ju alltid sen och extra sen sådana här vårar. Men jag har inget emot att njuta av vårblommor långt fram i maj. Du har så vackra blåsippor och så bra att dom sprider sig så villigt. Jag har prövat med blåsippor här det är bara den ungerska som trivs. Dom andra vill inte sprida sig, trots att vi har mycket myror. Men det kan nog bero på jorden kanske.
    Här hade vi sol på morgonen men nu börjar det dra in moln igen. Men luften är ändå lite mildare, inte så isig som den varit tidigare i veckan. Det finns hopp om vår :)

    Önskar dig en fin söndag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er nettopp sånn det er. Men uansett har denne vinteren vart alt for lenge. Vårblomster kan nytes lenge ja, og det jo bare fint at en kan det. Tusen takk. Ja, jeg tror nok det må ha noe med jorden å gjøre, og jorden her er nok ganske lik den som er i skogen hvor blåveisen vokser vill i sitt naturlige miljø. Her har det regnet litt i dag, og mer skal det komme. Det er helt riktig Anita, og vi får håpe at den varme luften kommer snart.

      Ønsker deg også en fin søndag!
      Klem, Marit

      Slett
  3. I think that spring has finally arrived, Marit, albeit slowly and reluctantly. Here the woodlands are now carpeted with flowers and together with birdsong it is a joyful experience to go for a stroll. I wish that you were here to come along with me. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes David, it looks that we finally will get warmer weather here too. It sounds lovely with both væbirdsong and flowers. Oh yes, that had been wonderful.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  4. Ja, det er en klar fordel at de tidlige vårløkene holder lenge. Så fine blåveistuer du har! Synes jeg ser færre av dem her, selv om maurene er mange og flittige. Så gøy med primula som krysser seg. Mine holder også på å springe ut. Har flest hvite, som jeg har sådd selv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det er jo det. Hvis våren er veldig varm er de avblomstret på et øyeblikk. Tusen takk. Det må være noe med jordsmonnet her som de liker.
      Så fint at du har mange hvite som du har sådd. Jeg har kun en hvit, og den har jeg kjøpt. De hvite går ut her av en eller annen grunn.

      Slett
  5. Hej Marit!
    Så mycket fint, mina blåsippor har nästan blommat klart och nu är gulsipporna i startgroparna. Har varit ute och rensat bland mina julrosor också, för det är flera knoppar som var under alla löv. Såg att de hade fröat av sig till flera små plantor, är riktigt glad för det. Jag blev inte klar men fick gjort lite grann innan det började regna. Dina primula är riktigt fina, och härligt med olika färgnyanser.
    Hoppas också på att det blir varmt väder snart.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Ja de startet mye tidligere hos deg enn her, og mine viser også tegn på at blomstringen snart er over. Dp bra at det er flere knopper blant julerosene dine. Ja, det er alltid fint å finne frøplanter av de. Her regner det også, så jeg hygger eg inne med fyr i ovnen. Det er kun 6 grader ute, så varmt er det ikke. Jeg liker disse primula veldig godt.
      Ja, det får vi håpe på.
      Ha det godt.

      Slett
  6. Det er hårdt arbejde at rydde op i bedene efter vinteren; men belønningen får du jo af de mange forskellige blomster, der så dukker op.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er absolutt et hardt arbeide, men eom du sier så får jeg mange belønninger underveis. Det er mye som dukker opp nå ja.

      Slett
  7. Kivipellon Saila28. april 2024 kl. 20:43

    Dear Marit!
    Maybe the spring warmth will finally arrive, we've been waiting for it for a really long time! You have wonderful colored primroses, wonderful colors and those anemones and scillas - I like them so much!
    I hope the weather forecast will finally come true and warm spring weather will come! The garden invites us to gardening!
    All the best to You!
    Hugs!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Saila!
      Yes, let's hope the warm weather comes very soon!
      Thank you. I like them too.
      Yes, I hope we both can come out in the garden very soon!
      All the best too you too!
      Hugs!

      Slett
  8. Så sker der noget hos dig, og inden længe har du indhentet mig som sædvanlig. I dag har vi haft solskin og en masse blæst.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, endelig så skjer det noe her også. Det er ofte at jeg gjør det ja, for her blir det veldig varmt når det først blir det. Her har det regnet i hele dag.
      Klem

      Slett
  9. 4 timer i haven - det må kunne mærkes - men det er vel også skønt at komme i gang igen. Der er i hvert fald masser at kigge på når du først får fjernet de visne blade fra bedene, og det giver lyst til at fortsætte. Det er så fint at dine elskede ahorn dækker de små forårsblomster med deres blade om vinteren, og at myrerne spreder anemoner i hele haven. Naturen har heldigvis sine egne metoder:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kjente jeg veldig godt ;-)
      Det var helt skjønt å komme i gang, og nå er det bare å fortsette. Ja, det er så fint, og der klarer plantene seg veldig godt. Ja, naturen har nettopp sine egne metoder som fungerer veldig godt :-)

      Hilsen Marit

      Slett
  10. Var på tur på lørdag og da viste det seg at snøen ikke er langt unna. Det var ikke joggeskoføre, men vi koset oss i sola på en bar flekk. Men sommeren skal visst komme nå mener hr Yr

    SvarSlett
    Svar
    1. Det kan jeg tenke meg, for den ligger høyt oppe i åsene rjndt her også. Så bra da! Vi får leve i håpet.

      Slett
  11. Her var det mange deilige farger! Man blir så glad av disse fargerike plantene som sprenger seg opp gjennom vissent løv og gress og døde planterester. Her har vi også så vidt startet våronna i hagen. Det er mye å ta tak i. Og vi må jobbe på dager med oppholdsvær mellom regnbygene her i Bergen. Snart står alle rhododendronene i blomst. De er enkle og greier seg for det meste selv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er helt sikkert at en blir. Det samme har jeg gjort her. I dag er det nesten Bergensvær her med hyppige regnbyger, og sol innimellom :)
      Jeg har mange av de her, og det er greie planter ja.

      Slett
  12. Du har de fineste forårsblomster, Marit! Dejligt at se. Her har vi haft 19 grader i dag, og jeg har været i haven i flere timer.
    Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte! Så varmt ble det ikke her, men 15 grader var varmt likevel. Jeg har jobbet i drivhuset i dag.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  13. Det er fantastisk når blomstringen varer lenge. Jeg kjøpte mine vanlige påskeliljer tet a tet sikkert to uker før påske, og de som har stått ute blomstrer fortsatt som om de var helt nye, aldri opplevd før. Ha en fin uke, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
  14. Jeg holder så meget af de små blå Hepatica. De trives så godt hos dig.
    Det er dejligt med lidt bedre vejr, der er jo nok at tage fat på i haven efter det kolde og våde forår.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
  15. Me encanta ver como florece tu jardín. Yo todavía estoy limpiando el mío, aunque seguro que no podré terminar, el día 6 me pondrán una prótesis de rodilla. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Teresa. It's a huge job to clean up my garden too. I'm so sorry to hear it! I hope you will be better after you get your the prosthesis. Many hugs!

      Slett

Dyr og blomster i hagen akkurat nå...

 Jeg har fortsatt besøk av mus ute i hagen (av alle ting), forskjellige fugler og ekorn. Rådyrene slutter å komme hit på våren når det blir ...