tirsdag 9. april 2024

Nesten vår, og tømming av teltet i drivhuset...

 Det har vært så deilige temperaturer her i det siste, og vi hadde 13,5 grad her om dagen. Det er ikke så verst i begynnelsen av april. Jeg skriver nesten vår fordi yr melder om minusgrader om natten i fra mandag. Denne varme luften fra syd var nok bare på besøk, men det har vært så deilig å kjenne varm luft igjen. I ettermiddag skal det regne kraftig, og det er helt ok for da er det fortsatt varmt ute. Det er 12 grader akkurat nå. 

Min mann begynte å ta ned det elektriske rådyrgjerdet i dag, for nå er de borte herfra. Da fikk vi tatt ut hagemøblene fra drivhuset, og jeg har fått tømt teltet i drivhuset. Jeg har fått tatt ut alle mine planter som jeg hadde der. Det teltet har fungert veldig bra, og alle de plantene jeg hadde der har overlevd vinteren! :)


Alle bladene på denne viftelønnen/ Acer palmatum 'Garnet' som står bakerst har begynt å folde seg ut. Det har til tider vært 27 grader i teltet når solen har varmet opp drivhuset, og da er det ikke rart at bladene kommer ut. Planten foran der er en sommerfuglbusk/ Buddleia davidii. Den er også i full vekst, og jeg tør ikke la de stå ute på lenge. Hvis det kommer frost vil alt av blader fryse.


Acer palmatum 'Orange Dream'. Denne er kjøpt som et "bonsaiemne". Den skal jeg da la vokse seg halvstor før jeg begynner å klippe og forme den. Jeg har ikke gjort dette før, men vil prøve meg på det.


Acer palmatum 'Arakawa'. Denne har jeg kjøpt som en liten bonsai, men i fjor pottet jeg den om så den kunne vokse litt mer. De skal klippes ofte og formes som et miniatyrtre. 


Jeg har kjøpt noen få stemorsplanter av min favorittstemor :)


Denne bonsaien tilhører min yngste sønn, men siden jeg har mulighet til å overvintre den i teltet har den vært her i vinter. Nå kan han få den tilbake :)


Selvgjort er velgjort er det noe som heter, og disse har jeg sådd selv. Jeg sådde de i februar, og kunne nok ha sådd de sammen med blodbegerene i  begynnelsen av januar. Da hadde de vært i blomst nå, men det er ikke så lenge til de blomstrer. Jeg har nemlig sett små knopper på de :)


42 kommentarer:

  1. Hello,
    Your plants are looking good! I am looking forward to seeing our buddleia blooming.
    The pansies are pretty, I like the color. We are warming up here, the temperatures are warmer especially by the afternoon. Take care, enjoy your day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you! Yes, it's a lovely sight when they bloom. Yes, I like them a lot, and I like the blue color too. So nice to hear!
      Take care you too, and have a great day!

      Slett
  2. Dejligt med et glad og positivt indlæg fra dig, endelig sker der noget, og rådyrene er væk. Kan man så regne med, de bliver væk?
    Orange dream har jeg også, den står så flot derude. En af dagene vil jeg lykkes med et billede af den, den er ikke større end din.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, endelig begynner det å ligne på noe som kan minne om vår her. Rådyrene er ikke vekk, men de er ikke her fra april til det kommer snø igjen. Orange Dream har så fin farge på våren, og hos deg er det jo full vår allerede. Jeg kan tenke meg at vi har kjøpt samme størrelse på dem.
      Klem

      Slett
    2. Nej min er mindre, kan jeg se nu, men fin er den sikke farver :)

      Slett
    3. Ok, ja de har veldig flotte farger om våren :) Om sommeren blir den litt mer gulgrønn dessverre.

      Slett
  3. Hej Marit!
    Det låter härligt. Vi fick också varmt och skönt igår och idag har det fortsatt med riktigt skönt och varmt väder. Det känns nästan som att det blir sommarvärme med en gång då man är van vid kyla och blåst. Jag har också en lönn som står inne i plastväxthus i mitt växthus, den har klarat många vintrar nu men ett år frös en del av den. Den ser lite konstig ut men den får vara kvar. Den är full med bladknoppar men de har inte slagit ut som dina. Vacker färg på din styvmorsviol.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, endelig kjennes det ut som vår her også. Det er en brå overgang når det blir såpass varmt, og en er vant til snø og kulde igjen. Min ene lønn har det også skjedd med i vinter, men jeg ser at det er liv i den. Så om den ser litt merkelig ut, så gjør ikke det noe. Mine har nok hatt det litt for varmt i teltet. Tusen takk.
      Ha det godt.

      Slett
  4. Så mycket fint du har i ditt växthus och din sons bonsai ser spännande ut.Vi har också haft värme och nu töar det och droppar från taken något som man har väntat på väldigt länge nu börjar man tro på att våren är här på riktigt.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Den bonsaien er en gran.
      Så bra da, og det er på tide. Vi får håpe på det!
      Ha det godt.

      Slett
  5. Hvor er det dejligt, at du også har haft lunt vejr, Marit. Og så fint med teltet, der har beskyttet dine planter mod kulden!
    Vi har haft tre lune dage med omkring 18 grader, og nu er alt begyndt at vokse i haven.
    Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har vært så deilig vær og temperaturer i det siste her også, Gitte. Ja, det er første vinteren med det lille teltet, og det har fungert så fint! Oi, 18 grader er jo veldig mye! Da forstår jeg godt at det har begynt å vokse i hagen din.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  6. Jag är fascinerad av bonsai-träd. Dina lönnar är så fina och det ska bli spännande att följa dom. Roligt att det finns bonsaiämnen att köpa. Dom är alltså förberedda redan för att klippas som bonsaier? Roligt också att din son är intresserad.
    Här har det också varit riktigt varmt. Plus 17 grader och det var en skön promenad vid lunchen. Nu ska jag snart gå ut en kvällspromenad och koltrasten sjunger hör jag. Det är väl inte lika varmt men det är en fin vårkväll. Vi får njuta av det fina vädret så länge det varar.

    Önskar dig en fin tisdag kväll!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, bonsaitrær er veldig fine. Nei, de er ikke det, så du må gjøre jobben selv :)
      Det er bare små lønnetrær som selges med tanke på å lage bonsai ut av de. Det var han som fikk meg interessert :)
      17 grader er jo mye i begynnelsen av april.
      Jeg har holdt på i drivhuset i hele dag, og det var deilig å være ute. Nå regnet det veldig mye, så været skifter veldig.

      Ønsker deg en fin kveld.
      Klem, Marit

      Slett
  7. Det har vært skikkelig vårstemning ute noen dager nå. Både linærle og trosten synger om kapp. Jeg har holdt på ute i bare genseren. Flott tid nå, så håper jeg at det holder seg som vår og ikke kommer mer snø igjen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har det absolutt vært. Linerle har jeg ennå ikke sett, men den dukker vel opp her også. Det har jeg også gjort før regnet kom i kveld. Det får vi håpe på.

      Slett
  8. Spennende med teltet du har hatt inne i drivhuset, gøy at det har fungert så bra. Det må være et spesialtelt for denne bruken?
    Så legger jeg merke til at du har både viftelønn og sommerfuglbusk inne i vinter. Jeg har mistet disse to flere ganger nå - jeg vil prøve å ha de i potter jeg kan ta inn i orangeriet. Det kan sikkert være noe med type viftelønn osv, men den er så fin at jeg vil prøve å få den til.
    Vårlig og fint med stemor!
    Fortsatt fin uke!
    Hilsen fra Turid

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har vært spennende om det ville fungere. I fjor hadde vi et mye større telt, men der måtte jeg bruke mye strøm for å holde det varmt. I det lille teltet har jeg brukt lite strøm. Jeg kjøpte teltet fra Danmark, og det var et telt som var beregnet til å overvintre planter ute ( i Danmark). Utenpå teltet kledde jeg teltet med bobleplast, så det har vært godt isolert.
      Viftelønn overlever fint ute her, men ikke sommerfuglbusk.
      Ja, de bør klare seg fint i orangeriet. Stemor passer fint ute nå når det veksler mellom vinter og vår.
      Ha en fortsatt fin uke du også!

      Slett
  9. Your garden updates are so delightful to read!
    Your passion for gardening really shines through in your posts.
    I love how you've set up the greenhouse and tent arrangement – it's such a smart way to protect your plants.
    Keep up the fantastic work in your garden, Marit!
    Looking forward to more updates from you.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Veronica. The winters are very hard here as you already know, and I'm tired of dead plants. So I try to protect them as good as I can. I will give you more updates later.

      Slett
  10. How beautiful to patiently prepare plants for Spring. Your plants are very beautiful Marit❤️🌼🌿🍃

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Katerina ❤🌺🌹💚

      Slett
  11. Her har vi også haft 4 gode lune dage og dem har vi nydt ekstra meget ovenpå kulde og regn, så jeg genkender din glæde ved at komme i gang igen. Dine vækster i drivhuset ser fine ud, men de skal nok ikke ud i haven lige nu, hvor vi får lidt kulde igen. Dine ahorn er jo flotte med de nye blade, og det bliver spændende om du kan lave bonsai af dem! Det er vist ret arbejdskrævende, men du er jo en meget flittig gartner:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har nok vært lunt vær i hele Norden, og det har vært et godt avbrekk fra regn og snø. Det er godt å få kommet i gang forsiktig her nå ja. Det er på tide! Nei, de skal ikke ut med det første, for i neste uke er det meldt om frost her igjen. Ja, jeg får se hva jeg gjør med de, for det er en del jobb ja. Tusen takk :-)

      Hilsen Marit

      Slett
  12. I dag er det åbenbart slut med det skønne lune vejr for en stund. Det er godt klaret af alle dine kønne småtræer at de står fulde af blade efter at have stået i drivhuset; for temperaturen derinde kan godt blive faretruende høj, og så synes jeg, det kan være svært at give planterne den rigtige mængde vand.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er nok snart et annet vær på vei igjen. I hele neste uke er det meldt om nattefrost igjen.
      Det er nettopp det som er problemet der, for når solen skinner tidlig på våren blir det veldig varmt i drivhuset selv om det er iskaldt utenfor. Det er vanskelig å få gitt riktig mengde vann ja.

      Slett
  13. The weather is really crazy, Marit. Yesterday it climbed to 22 degrees here. While many people find that very pleasant in early April, it is not at all good from a broader climate perspective. I am very happy that the greenhouse is working so well for you, and everything has thrived in there it seems. It is unsurprising that Buddleia davidii would do well. We Davids come through whatever the challenges. We are stalwart and true, strong, noble and we rise to every occasion, we leap over hurdles, defeat obstacles, and generally make your life very pleasant. You have a David in Norway and a David in Canada. What a lucky woman you are! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes David, the weather is very crazy! I guess it's not a normal temperature at your place with 22 degrees in April!
      Oh yes, you Davids can cope with any problem.
      Yes I know, I'm a very lucky woman!
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  14. Hello Marit :=)
    I'm so pleased for you that your weather has improved and you are enjoying warmer days.I love your bonsai trees, I never got round to pruning them into the shape they needed to be, ...good luck with yours. Knowing you, you will make a good job of it. Your greenhouse and tent have been such a blessing in keeping your plants safe from the cold and frost. Your Buddleia looks so healthy and soon you will see the beautiful flowers appear and also the butterflies.:=)
    Warm hugs dear friend,
    Sonjia

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello dear Sonjia,
      Yes, the weather have become warmer here too. The snow is almost gone in the garden. Thank you. They are not so easy to prune I think, but I will try. Yes, the little tent in the greenhouse have worked out very well. I had a little electric oven in there to use when it was very cold in January. I hope the buddleia will wait with flowers, because it's no butterflies around here for a long time.
      Warm hugs to you too my dear friend.
      Marit

      Slett
  15. Kjære Marit, den japanske lønnen din er super vakker og jeg liker også den fantastiske lyseblå stemorsblomsten.
    I år har det allerede vært utrolig vakre vårdager og naturen stormer fram med store skritt. Det er godt at det blir kjøligere igjen,
    fordi det kan komme en ny frost og det vil ikke være bra for blomstene i det hele tatt.
    Men vi nøt selvfølgelig det vakre været til det fulle.
    Jeg ønsker deg en fantastisk start på hagesesongen, og fremfor alt ønsker jeg deg ikke noe freak vær.
    Klem fra Viola
    Jeg ser frem til hagebildene dine.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjære Viola,
      Tusen takk. Ja, hos deg er jo våren kommet veldig langt. Her fikk vi snø igjen i forrige uke. Nei, det vil ikke være bra med nyfrost nå, men det er nettopp det de har meldt om i hele neste uke om natten. Takk for dine hyggelig ord!
      Klem fra Marit

      Slett
  16. Hei fra Sveits
    Jeg stikker bare innom fordi jeg så kommentaren din hos Viola.
    Imponerende blog du har!
    Lykke til med alt arbeidet som kommer nå om våren. Jeg savner den lyse årstiden i Norge.
    Hilsen Liv, en utflyttet nordmann i Sveits.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Liv
      Tusen takk. Ja, det blir mye jobb fremover, men det er jo hyggelig også da. Det forstår jeg veldig godt. Det var hyggelig å høre fra deg!

      Slett
  17. Hi Marit, you have a great tent and it helps the plants survive the winter. I love your bonsai, especially the maple. I have an outdoor pine bonsai called Niwaki.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hi Nadezda,
      Yes, it have worked very well during the winter. Thank you. That sounds nice.

      Slett
  18. Kivipellon Saila10. april 2024 kl. 18:35

    Dear Marit!
    It's great that all your wonderful plants survived the winter in your greenhouse tent! Is there any heating in the greenhouse in winter? All Your acer palmatums are so especially beautiful! I don't have any bonsai-tree, but in our yard there is an old pine and a small spruce, whose annual growths my husband cuts every spring, like bonsai perhaps.

    I really like violets and my own seedlings are very small. I also bought some violets for our porch.

    Beautiful springdays to You!
    Hugs!




    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Saila!
      Yes, I'm very happy about it. Yes, I have a little electric oven in there. I have only used it when it was very cold. We had nearly - 30 in January, and then it was needed to use the oven. Thank you. Yes, they can be used as a bonsai. I have tried it too. I like violets too, and they can tolerate some cold weather. They grow fast, so your seedlings will be very nice soon. Next year I will sow them in January.

      Have great spingdays you too!
      Hugs!

      Slett
  19. Por aquí hemos tenido 28 grados centígrados, demasiado calor en este tiempo. Mi jardín florece rápido, pero también mueren rápido. Me encanta que haya funcionado bien tu invernadero, las plantas se ven bien. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. It sounds too hot! The flowers don't enjoy so high temperatures, but we can't change the weather. Thank you, Teresa. Hugs!

      Slett

Fordeler og bakdeler med en kald vår...

 I går var jeg ute i fire timer i hagen, og fikk endelig begynt på oppryddingen. Jeg har så mange bed, og må bare ta det rolig i begynnelsen...