tirsdag 30. mars 2021

Nå begynner det virkelig å skje noe her...

 I går ble det hele 14,8 grader, og det var helt vindstille. Var det ikke for snøen på bakken så hadde jeg trodd at det var sommer her  :)

Jeg fikk gjort så mye, og det var en fryd å være ute. Snøen smeltet, fuglene sang og det var så godt å kjenne varmen fra sola.

Jeg startet dagen med å lete etter vårtegn så klart. 


Dette er fra bedet bak kjøkkenet, og som ligger i skygge hele dagen. Som det synes så ligger det fortsatt is der, men likevel kommer det opp en stor og kraftig knopp frem. Hvis jeg ikke husker feil er det Helleborus niger 'Jacob'
Jeg har ikke alltid lykkes med disse som heter niger, og de bude jo være mer tilpasset klima her enn Helleborus orientalis. Men de trives bedre her likevel. Merkelig :)

Nei, det er ikke snøen jeg har fokus på her ;)
Det er alle de store knoppene på magnoliatreet der!
Se så mange det er i år. Det er hagedammen som ligger til venstre her, men den er ikke så enkel å se.

På få dager har det smeltet veldig mye her, for dette området får mye sol når denp er fremme.

Sterke farger i gammelt løv, og glinsende svarte blader på  Ophiophogon planiscapus 'Nigrenscens'

Litt uskarpt, men knoppene  er der :)

En ny julerose som var dekket av snø for bare to dager siden. Det er utrolig mange knopper på den i år, og i fjor hadde den bare to blomster. Den lange og fuktige høsten i fjor må ha gjort noe bra for plantene likevel.

Tata.... Det var på tide at jeg også kunne vise frem noen  snøklokker! De er avblomstret mange andre steder har jeg lest om, men her har de nettopp startet :)

I det fine været i går tømte jeg drivhuset for hagemøbler. I første omgang bor cyclamen frøplantene der, men snart skal det fylles opp med planter. De første tomatfrøene jeg sådde har spirt. 7 spirer av 7 frø :)
De skal bo der når de blir litt større.

Da var det igjen tid for spøkelser i hagen. Jeg tok opp de første lusete hortesia opp fra kjelleren i dag og sprayet de med oljeblandingen min. Etter at jeg doblet dosen med Neemolje har ikke lusene overlevd har jeg sett. 
Nå satser jeg på at det ikke blir så kaldt om natten fremover, for disse skal ikke ned i kjelleren igjen.


Det ser nesten ut som det er to humler, men det er bare en kjempestor humle. De er helt ville etter vårlyngen.
Og ikke bare de, for i går så jeg mange bier også. Et godt vårtegn!

38 kommentarer:

 1. Men så härligt Marit att du äntligen fick tvåsiffriga plusgrader, solsken och att snön började sjunka ihop. Och vet du, mina Helleborus niger är det samma sak med. Dom har aldrig trivts riktigt bra men i år blommar dom som bara den.
  Så skönt att du fått bukt med lössen på hortensian. Jag kollar min hortensia varje dag men ännu har jag inte sett några löss. Hoppas dom inte kommer förrän jag får möjlighet att ställa ut den.
  Och jag har tittat och tittat på sista bilden och det ser verkligen ut som två humlor. Vilken jättestor humla! Och vilket härligt vårtecken.

  Önskar dig en fin tisdag i trädgården!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, endelig er det vår her også. Fortsatt snø flere steder men det minker hele tiden. Så flott da at dine blomstrer så fint i år! Ja, de skal sprayes helt til de er døde. Det høres bra ut Anita at du ikke har noen lus. Ja, den var veldig stor, og nå er det så mange humler her at jeg måtte flytte de bort fra trappen.

   Ha en fin tirsdag du også!
   Klem, Marit

   Slett
 2. Hvor er det dejligt, at I har haft 14,8 grader, Marit - nu er det jo virkelig blevet forår også hos dig! Det glæder mig, at der ikke er flere lus! Dejligt at dobbelt dosis Neemolje har gjort gavn.
  Nu vil jeg tage ud og se, om jeg kan få vårlyng til humlebierne :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var så deilig her i går, og i dag er det enda varmere. Det går fremover nå ja. Det gleder meg også. Den hjalp til slutt ja bare den ble sterk nok. Ja, de er veldig glad i lyngen. Håper du finner det hos deg også :)
   Klem

   Slett
 3. Hej Marit!
  Vilken härlig känsla att bli av med så mycket snö och hitta både blåsippor och snödroppar i rabatten. Magnolian kommer att bli riktigt fin.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Ja, det er så deilig å se snøen smelte nå, og at flere blomster dukker opp. Det tror jeg også :)
   Ha det godt.

   Slett
 4. Wow, I har det varmt. Jeg skal nu ikke klage, for de lover op til 14 grader her i dag, for første gang i år.
  Det kommer vist til at gå hurtigt hos dig nu med alle de dejlige forårstegn, du viser.
  Det var godt at få de lusede hortensiaer ud, selv om det har hjulpet med Neemolien.
  Nyd din dejlige forårsdag - jeg håber, du finder en humle :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var varmt i går, og enda varmere i dag. Akkurat nå er det hele 17,6 grader ute. Det er nesten ikke til å tro :)
   Det gjør nok det ja. Ja, det hjalp å få sprayet de, og nå skal de få stå ute.
   Jeg telte til 6 humler på en gang på trappen i dag i lyngplantene. Det må være mange humler rundt her.
   Vi har vært på besøk hos barn og barnebarn, og satt ute i det varme været :)

   Slett
 5. Det er fascinerende å se det magnoliatreet med knopper, og omkranset av snø. Det er akkurat som om våren bare brøyter seg vei, på tross av snø :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også. Det står der i et hav av snø :)
   Våren brøyter seg frem ja, og nå er vinteren på retur!

   Slett
 6. It is finally looking that spring will come and visit you again this year, Marit. The bees are a great sign. No doubt they all come to the best garden in town for a feast of high grade nectar. Good luck with all the preparations as spring progresses and turns into glorious summer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it looks like that David. The bees are a very good sign, and I'm very happy to see so many of them. I give them the food they like :)
   Thank you.

   Slett
 7. Hello,

  The bee is enjoying the heather, they are a great sign of spring. Your buds are looking great, I wish I had the helleborus and the magnolias here. You are off to a great start with the tomatoes. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Yes, they like it very much. I love to see them around again, and it's a great sign of spring. I can understand you. I hope they will grow fast.
   Have a great week!

   Slett
 8. Hei Marit

  Når det først bliver varmt på dine breddegrader så går det hurtigt!
  Det er en flot start du har fået, men mon ikke der kommer kølige dage i april, det plejer der jo...
  Alletiders med din vårlyng - så har bierne lidt at leve af mens de venter på naturens egne blomster. Så give det pludselig dobbelt mening at have en have;)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er helt sikkert, og i dag ble det hele 18,2 grader her :)
   Jo, det pleier å komme det, og det kan komme snø her fortsatt, men uansett er det våren som kommer nå.
   Vårlyngen må være veldig rik på nektar og det var så mange humler og bier her i dag at det var en fryd. Ja, ikke sant, og jeg er veldig glad for at jeg kan holde de med mat inntil flere av blomstene kommer opp. De fortjener det etter en lang vinter :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 9. Härligt att det töar. Om jag fattat rätt så är vind det optimala för att snön ska töa. Du har fina vårtecken på gång i trädgården och nu kommer det säkert gå fort framöver. Jag har sett att de flesta växter som blommar nu är bra för insekter - krokus, iris, ljung mfl.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Ja, det kan godt hende at det er det som hjelper mest. I dag ble det 18 grader her, og nå går det hurtig unna. Ingen av de blomstrer her enda, så jeg kjøper alltid lyng hver vår til de.
   Noe mat må de jo få mens de venter :)

   Klem, Marit

   Slett
 10. Good evening dear Marit,
  Congratulations spring is in your garden!!! Beautiful to see the plants making a start. I wish I had the hepatica in my garden but it does´nt like my soil. How amazing it must be to welcome the bee´s and bumble bee´s after such a long cold wintertime. Enjoy every minute of the beautiful weather that you have.
  Happy gardening Marit
  Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening dear Marijke,

   Thank you! The hepatica can be difficult. Yes, it's lovely to see the bees and the bumblebees after this long and cold winter. Yes, I will, and you must enjoy it too!
   Happy Gardening to you too, Marijke.

   Slett
 11. Så härligt att det är vår hos dig med och 15 plusgrader det är en otroligt bra temperatur inte konstigt att det börjar komma upp både här och där i dina rabatter.Ditt Magnolia träd är ju mycket intressant det kommer nog bli riktigt fint när det börjar blomma jag önskar att jag hade ett i trädgården som hade knoppar det skulle vara helt underbart.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så herlig med en sånn plutselig varme, og i dag ble det 18 grader her :)
   Det går veldig hurtig når det blir så varmt. Det treet er merket H4, og det tilsvarer zone 4 som deg. Kanskje det ville klare seg hos deg!
   Ha det godt!

   Slett
 12. Hej Marit,

  Så härligt och nu kommer det nog gå fort. Växterna verkar ligga i startblocken under snön som om
  de vet att det är dags. Snart är ni ikapp!
  Magnolian kommer bli fantastisk, så många knoppar och vilken jättehumla.

  Ha det gott. Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, det virker som det går veldig fort nå. I dag hadde vi over 18 grader. Jeg tar dete nok snart igjen ja :)
   Jeg håper at den blir fin ja :)

   Ha det godt.

   Slett
 13. Så mange fine vårtegn du har i hagen din, mange knopper som blir vakre blomster. Humle i mars er tidlig og det håper jeg også snart ser.

  Ha en fin påskehelg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå kommer de endelig. I går så jeg flere på en gang, og det kommer nok av varmen her. I går var det 18 grader, og da kommer både bier og humler frem.

   God påskehelg!

   Slett
 14. Vad härligt! Nu går det fort framåt, så glädjande att höra.
  Fina vårtecken du visar.
  Vindstilla och nästan 15 grader, toppen!
  Glad påsk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så herlig!
   Tusen takk. Ja, det var helt topp.
   God påske!

   Slett
 15. Ja,nu sker der virkelig noget! Imponerende at se de mange knopper i din magnolia. Der er virkelig noget at se frem til. Hvert forår krydser jeg fingre for, at nattefrosten vil lade magnoliaen blomstre i fred.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Jeg gleder meg veldig til at de skal blomstre. I fjor kom det frost som ødela blomstene. Det skjer ofte hvis våren har vært tidlig og varm.

   Slett
 16. Marit,
  what a nice weather! Sunny, warm day! I see your plants started to grow, especially I love snowdrops and hellebore.
  Wish you warm spring.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nadezda,

   Yes, the weather was so lovely for two days, but now it's back to normal weather again. I love them too. I's so happy about them.
   I wish you too a nice and warm springtime.

   Slett
 17. Hello Marit!
  It is nice and exciting to see the first sign of spring.
  Happy Easter!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Tania!

   Yes, it's so lovely to see them grow.
   Happy Easter!

   Slett
 18. Med så høje temperaturer vil den sidste sne smelte hurtigt - det håber jeg for dig.
  Effektivt middel mod lus, må man sige :)
  Magnoliaen lægger an til flot blomstring, det glæder jeg mig til at se.
  klem, Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har smelter veldig mye her nå, så det går fremover. Tusen takk. Ja, det middelet har vært effektivt, og det er jeg glad for :)
   Det kan se sånn ut i år ja, så det blir spennende å se hvordan det blir.
   Klem, Marit

   Slett
 19. Hei Marit.
  Så deilig at snøen smelte og at de første vårtegnene viser seg, og at du kan holde på ute igjen.
  Håper du får en fin påske i hagen/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin,

   Ja, det er så deilig. Etter denne vinteren er jeg såååå lei snø. Jeg har vært ute nå og sola varmer selv om det ikke er så varmt ute i dag. Ønsker deg og dine en god påske og håper sola skinner hos deg også!

   Slett