onsdag 24. mars 2021

Litt mer såing og drivhusdrømmer...

 I går sådde jeg litt tomat og paprikafrø. 

De som ble sådd er disse:

Paprika /Sweet pepper 'Rainbow mix'

Tomat/ Solanum lycopersicum 'Artisan Golden Bumble Bee'

Tomat/  Solanum lycopersicum 'Silvery Fir Tree'

Cherrytomat F1 hybrid 'Tumbler'


Jeg skulle bare ha et prosjekt ute i år og det var å få gjort nedre del av hagen ferdig med duk og grus. Men så sniker det seg inn noe idéer inn i hodet mitt mens jeg venter på våren. Jeg har ikke godt av å ha for lang vinter her med andre ord ;)

Neida, jeg har nok tenkt på dette tidligere. I vinteren 2017/18 fikk drivhuset her seg en alvorlig knekk. Det var da over en meter med snø, og til tross for gjentatte snømåkinger av taket gikk det til slutt  galt i det siste tunge snøfallet. To av takplatene falt inn på den ene siden, og det ble plutselig veldig luftig :)

Det ble satt opp i 2006, og har virkelig gjort nytten sin.

Mannen min prøvde å reparere det med lim, men det fungerte ikke helt optimalt. I fjor høst fikk jeg en lys idé om å legge en presenning over taket, og jeg tredde tau i hullene på den og bant den fast til div. tunge ting. Den har ikke blåst bort utrolig nok, og drivhuset har holdt seg  tett i hele vinter. Der står det  nå som nevnt fullt av  mange hagemøbler, men de skal ut bare snøen blir borte. Da flytter hortensia og camellia inn, og jeg kan da også ha div. frøplanter der. 

Vi har et gammelt uthus her som skal rives. Der ønsker jeg da ha et nytt drivhus hvor jeg kan  ha to temperatursoner i det.  Et rom  til camellia, hortensia og oppbevaring av hagemøbler om vinteren, og en sone til å starte veldig tidlig i med å kunne så planter fra 1. mars. Noen start tidligere har ikke noe poeng her. Med denne vinteren frisk i minnet vet jeg at det kan fortsatt bli kulde og snø til langt ut i mars.  Så da må det bli et drivhus med varme i gulvet, og muligheten til å smelte snøen på taket. Jada, drømmene er der, og så får vi se hva det blir til :)

Det jeg har sett på heter Biovaris Xl fra Gartnerteknikk. Etter mye om og men har jeg landet på at det er et stort drivhus jeg behøver for det kan brukes til så mangt.  Jeg vet at det er solid nok til å tåle både orkan og masse snø. Orkan er jeg ikke plaget med her, men heller tung snø. Det må også  skiftes masser i grunnen der med gravmaskin etter at uthuset er rivd. 

 Så må det støpes gulv og settes ned sokkel til drivhuset. Om dette blir i år eller til neste år vites ikke pr. nå. Det vil tiden vise. Det er uansett hyggelig å drømme om det :)

Lusejakten og bruk av Neemolje ser ut til å gi gode resultater. Nå er det veldig få levende lus igjen. 

I går ettermiddag gikk jeg igjen gjennom snøen for å komme til bare flekker under trærne, og så da tørkede frøstander fra i fjor som hadde smeltet frem. 

Jeg tok med meg noen inn og det var utrolige mengder frø i de. Dette er frø fra Rudbeckia hirta 'Sahara'. Jeg aner jo ikke om de er modne nok, for de satt ganske hardt fast. Jeg skal så de i en stor plastboks og teste. Ingen av plantene fra i fjor så ut til å ha overlevd. Jeg har uansett kjøpt frø av denne i år, men det kan bli morsomt å se om disse jeg fant i går vil spire. Dette var seks frøstander, og de inneholdt mange hundre frø bare de. Jeg har mange igjen, så jeg skal ta inn de også. 

Vår inne og snø ute. Vandaorkidéene er fortsatt like fine etter å ha bodd her i over en  måned. 

 Snøen krymper for hver dag som går. I går ettermiddag var det 12 grader her. 
Så snøen smelter jo, det tar bare så lang tid for en utålmodig hagegal som meg. Men det går fremover!

34 kommentarer:

 1. I am quite certain, Marit, that you have steam coming out of your head as one scheme or another boils away in there. And these are not inexpensive plans you have! I think you already mentioned that you plan to have a garage for your vehicle so that it does not get buried in snow. I can see that the construction zone will soon be in operation with you as the supervisor. Better find your hard hat and safety boots!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it boils in my head right now of course. For now it's only dreams David. We'll se in the future what happends :)

   Slett
 2. Det var en god idé at lægge en presenning over taget på drivhuset, Marit. Sne kan være utrolig tung, hvis det er tøsne - det ved jeg, fordi det væltede en 30 meter lang hæk hos os for få år siden.
  Hvor er det spændende med dine planer om et nyt drivhus med to temperaturzoner!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har om ikke annet fungert godt nok nå i vinter. Nå stenger presenningen for noe av lyset, men samtidig regner det ikke inn der. Ja, og det fikk jeg erfare senest med disse 40 cm som nettopp kom her. Det var virkelig tung snø. Det hørtes ikke godt ut Gitte.
   Ja, vi får se hva det blir til :)
   Klem

   Slett
 3. Så flotte orkideer! Sånne vil jeg ha også ;-). Bio Varis ser jeg på også, men jeg må sannsynligvis søke siden jeg bor i LNF-område, og kommunen har mye å gjøre. Men det er bedre å få gjort ting skikkelig selv om det tar litt tid. Kanskje jeg også skal legge mer varme inn enn jeg egentlig har tenkt på? Er veldig lei av at det er overfylt overalt - og skulle gjerne hatt kamelia jeg også :-).

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det forstår jeg veldig godt at du vil :)
   Huff da! Men kan du ikke likevel sette opp et drivhus som er mindre enn 50 kvm? Jeg ringte kommunen her, og jeg bor jo mitt i et jordbruksområde her også med store jorder på alle kanter. Jeg måtte ikke søke her hvis det var mindre enn 50 kvm og ikke hadde mønehøyde på mer enn 4 meter tror jeg det var. Ja, det er helt sikkert. Det er mye jobb her også, for her må det rives litt først ;)
   Det er mye å tenke på ja. Varmen gjør jo at det kan holdes snøfritt hvis en ønsker det. Jeg har fått nok av snømåking av drivhustak. Da får jeg heller bruke noen kroner på strøm. Ja, det er jo overfylt det blir når en er hagegal :)
   Det skjønner jeg! :)

   Slett
 4. Hello Marit
  The new greenhouse sounds wonderful, heat in the floor will keep you and your plants warm. The orchids at the window look lovely. I am glad to hear the snow is shrinking, we are having some warmer days now. Take care, have a happy day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, it sounds wonderful. Thank you. I'm very happy about the melting snow. I'm glad to hear about it! We all want spring now!
   Take care you too, and have a great day!

   Slett
 5. Hej Marit!
  Har också tagit frön av mina egna rudbeckia, visste inte om det skulle bli något, men har sått dem, så får jag se om det blir något. De satt också ganska hårt. Spännande planer med växthuset, det ser fint ut. Orkidéerna är riktigt fina.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Så bra å høre at du også har tatt frø av de. Det blir spennende å sammenligne. Ja, det er spennende å tenke på det. Tusen takk.
   Ha det godt!

   Slett
 6. Hej Marit
  Det er godt nok luksuriøse drømme, du har :)
  Nå men mere plads kan du sagtes bruge, det er jeg ikke i tvivl om.
  Dejligt at høre, at sneen krymper.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er helt sikkert ;)
   Jeg behøver det ja, og det er jo en hobby jeg trives så godt med. Det hadde vært godt med mere plass i drivhuset ja.
   Ja, det er så deilig å se at det blir mindre av den for hver dag som går.
   Klem

   Slett
 7. Det er veldig gøy med prosjektplaner, både planlegging og gjennomføring. Jeg har også noen for i år, noen håper jeg å gjennomføre, mens andre ser jeg allerede at må vente til neste år. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er veldig gøy ja. Noen ganger planlegger jeg for mye, men det er jo ikke farlig. Da får en bare gjøre det året etter.
   Ha en fin dag.

   Slett
 8. Hei Marit

  Det ser rigtig godt ud drivhuset bio-varis XL. stort er det og super at det har dobbelt dør.
  Det kommer til at kunne give dig en meget meget længere havesæson:)
  Alletiders du prøver Rudbeckia frøene - spændende er det hvor meget de afviger fra moderplanten!
  Ja med 12 grader går det hurtigt, og måske er du heldig og får regn til helgen?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det ser veldig bra ut. Den doble døren er helt super for da er det mye enklere å få ting ut og inn. Ja, ikke sant, for det behøver jeg jo :)
   Jeg er veldig spent på om de vil spire, men det finner jeg jo ut.
   Ja, 12 grader hjelper veldig, og jeg ser jo at det smelter her nå. Jeg håper jo at det kommer regn, og det er meldt om det på fredag og lørdag. Dessverre er det bare små mengder, men det bløter jo opp snøen. Håper den snart er borte.

   Ha en deilig aften

   Slett
 9. Det är spännande att planera växthus och det låter väldigt klokt att skaffa ett rejält från början. Och roligt att du börjat med frösådderna. Jag hade tänkt så kål och sallat idag men istället har jag rensat rötter. För länge sen planterade min mamma ett plommonträd av gammal typ. Ett med långa tornar och mängder av rotskott. Jag har klippt ner och malt sönder en hel del men idag tog vi grävmaskinen och rensade fram ca 50 kvadratmeter... Otroligt!

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det tror jeg er fornuftig også.
   Jeg har så vidt begynt å så ja. Oi, det hørtes ut som mye arbeide. 50 kvm. er stort område!

   Klem, Marit

   Slett
 10. Løsningen med en presenning var godt fundet på på kort sigt, men det er klart, at du skal finde en mere solid løsning på lang sigt. Mange siger, at et drivhus aldrig kan blive for stort, og noget er der nok om snakken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det virket om ikke annet godt til oppbevaribg av møbler i vinter for da var drivhuset tettet. Med alt regnet som kom før jul er jeg glad for det.
   Det tror jeg er helt sant. Mitt gamle er på 10,5 kvm, og det har vært for lite i mange år.

   Slett
 11. Hej Marit,

  Låter som härliga drömmar och sånt man kommer på om vintern är lång ;) Det brukar ju alltid bli platsbrist och med olika temperaturzoner också så är det nog klokt att skaffa ett stort. Lyxigt med värmegolv.
  Ska också så tomater snart, har väntat eftersom jag vet att de brukar bli stora fort. Spännande med Sahara-fröna.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, det er herlige drømmer som jeg håper kan bli virklighet. Ja, ikke sant ;)
   Problemet her er tung snø, og det hadde vært godt å kunne smelte bort snøen på taket. Jeg har erfart hva tung snø kan gjøre. Det er mye å tenke på.
   Ja, sånn er det jo med de, men jeg håper å kunne ta i bruk mitt gamle drivhus om noen uker.
   Ja, det blir spennende om det er liv i de. De er godt stratifisert om ikke annet ;)

   Ha det godt!

   Slett
 12. Såing om våren er hyggelig mens en venter på at det blir hagevær. Spennende planer om nytt drivhus i hagen.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig hyggelig. Det er spennende å tenke på ja :)

   Ha en fin dag!

   Slett
 13. Det er jo ligefrem farligt at have dig til at gå rundt og drømme- uha! Sikke planer du kan få lagt, og på et tidspunkt bliver de sikkert til virkelighed. Det er ligesom frø du sår. De kan ligge længe i jorden og vente på det rette tidspunkt før de endelig spirer:) Og apropos, spændende med dine egne Rudbeckia-frø - de skal nok også blive til noget!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, for det er sånn det er ;)
   Jeg håper og drømmer om det ja. Ja, frø er spennende, og pkutsekug spirer de :)
   Jeg håper og tror noen av de vil spire ja. Det var så mange, så noen av de er sikkert modne.

   Slett
 14. Det er med deg og hage som med meg og garn. Det sniker seg inn nye ideer lenge før et prosjekt er ferdig :-)
  Deilig å ha noe å drømme om!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant :)
   Sånn er det bare.
   Ja, det er helt sikkert!

   Slett
 15. Hoi Marit, hopelijk zal alles goed groeien wat je gezaaid hebt. Groetjes Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Caroline,
   Yes, I hope so.

   Greetings, Marit

   Slett
 16. Kære Marit
  Smart med presenningen, men tænk at have sådan et flot drivhus... Jeg kan godt forstå du drømmer. Bare du ikke tror, at du så har plads nok ;-)))) Nu skal du også til at så hundredevis af egne frø fra Sahara.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Det har fungert godt i vinter med den ja. Ja, det er godt å drømme seg bort noen ganger :) Nei, det må jeg jo ikke tro ;)
   Jeg har sådd halvparten, og det blir spennende om det kommer noen opp.

   Slett
 17. Good afternoon dear Marit,
  It´s great to have dreams. A life without dreams is borring. I hope that your dreams come true. Good luck with your seedingprojects.
  Have a wonderful evening and keep dreaming!!!
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon dear Marijke,
   Yes, it's great to have something to dream about. Thank you.
   Have a wonderful evening and weekend ahead!
   Rosehugs, Marit

   Slett