fredag 26. mars 2021

På leting etter vårtegn...

 Ja, nå har jeg daglig  begynt å lete på de få stedene hvor det er tidlig bart her og hvor snøen er helt borte. Det har vært rundt 11-12 grader hver dag nå, og kun rundt -1 om natten. Da kommer smeltingen tidlig i gang på dagen.

På onsdag fant jeg disse knoppene. Jeg fryktet at kulden hadde tatt livet av de fleste helleborusene mine, men disse knoppene beviser at det blir blomstring i år også.

mandag viste jeg et bilde av hvor mye snø som var her da. Nå er det mye mindre heldigvis.


Dette var et sørgelig syn. Denne var så flott i fjor, men nå tror jeg den er død. Den ser absolutt ikke frisk ut. Jeg skal avvente og se, men det er selvsagt kulden som har tatt den. Seder/Cedrus libanii for de som ikke vet hvem plante det er. Den  må skrives på tapskontoen for mislykkede forsøk her. Sånn er det bare når det kommer en veldig kald vinter igjen som i år. Er den død så skal jeg nok finne et nytt tre å sette der, men da blir det et helt annet tre. 

Se hva mer som har smeltet frem her! Nok en tue med Cyclamen som ble plantet ut i 2019. De ser ut som C. hederifolium, og da vet jeg at både den og C. coum overlever her. Hvilken lykke! Siden jeg nå har fire plastkasser fulle i drivhuset med forskjellige frøplanter skal de bli plantet her de også. Det gjenstår bare en skikkelig lukejobb der først. Jeg begynte på det i fjor men mye gjenstår. 
 Der vokser Kjerringrokk/Åkersnelle/  Equisetum arvense  og ikke bare den, for rundt her vokser også myrsnelle/ Equisetum palustre. Den første er en urt som har vært mye brukt som medisin tidligere. Den andre er giftig. Begge må bekjempes med luking eller dekking med duk i evigheter. Så jeg må bare luke og luke til den gir opp. Disse trives nær vann, og det er det jo nok av i området her.


Den aller  første blomsten her, og derfor er jeg også så glad i den. Den trosser flere kuldegrader og ser ikke ut til å bry seg om det. Helleborus thibetanus så klart :)

Det er fortsatt nok av snø her. Under her går steinveien/hagegangen om sommeren. Det ser ut som de aller fleste lavendelplanter har overlevd nettopp fordi de har vært dekket med snø. Snø beskytter godt, men nå holder det... ;)

I rosebedet hvor det også vokser solhatt og sommerfuglbusker er det bart allerede. Det ser dødt ut det meste, men her jeg skal jeg vente og se om hva har overlevd. Roser kan skyte fra roten, så det blir spennende å se senere. Jeg er mye mer bekymret for sommerfuglbuskene, men de kan også skyte fra roten. Det blir mye å følge med på i år.På onsdag ble kattene sluppet ut i kattegården for første gang i år. Det er også et vårtegn :)


Her kommer et siste vårtegn for i dag :)
I går var jeg på besøk hos min mor, og der hvor hun bor er det en blomsterbutikk hvor de har litt bedre utvalg enn mange andre steder. Butikken var i utgangspunktet lukket, men det gikk an å handle der likevel. De hadde blomster utenfor butikken, og der fant jeg altså denne :)
Noen som drar kjensel på den?
Det er en plante som jeg har fra før. Den ligger nå under ca 30 cm med snø, så det tar nok sin tid før den dukker opp hvis den har overlevd.

Helleborus x Frostkiss 'Dorothy's Dawn' heter den. 

Til alt overmål kom det i går en neslesommerfugl og satte seg på lyngplantene på trappen. Det går mot vår ja!


God helg/weekend!
52 kommentarer:

 1. Hello Marit,:=) Your new plant is most attractive, and the flowers look delicate and pretty. Waiting for the snow to melt, after a long while must be a pain, but I hope it has not done too much damage, to your outdoor plants, and they survive. It's a shame about the tree, but you seem to have the same attitude as me, keep trying until you find the right plant that will survive your harsh winters, or in my case, hot summers,and stony ground. It won't be long now Marit before you will be seeing more butterflies, and I will be happy to visit again when all the new growth appears, and I see your garden in all it's glory.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello :)
   Thank you. Yes, it's a pain this year because the winter have been long and cold. That's the way it is, and I must try another plant there. Yes we have very different problems :)
   I hope so, and I'm looking forward to the springtime.
   Thank you for your nice comment!

   Slett
 2. Det går virkelig mod vår - det er vel nok dejligt! Også at du har så høje temperaturer nu om dagen. Jeg gætter på, dine katte nyder at få lov til at være ude nu. Din Helleborus thibetanus er vel nok smuk. Den minder mig om et forsøg, vi lavede i skolen med at sætte en hvid tulipan i blæk :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så deilig at det går den veien nå! De høye temperaturene hjelper veldig ja. Nå er det 7 grader og vi skal få regn. Jeg gleder meg til at snøen blir enda bløtere. Ja, nå er de veldig fornøyd, men siden de er innekatter vil de gjerne at det skal være varmt ute ;)
   Tusen takk. Ja, det kan jeg tenke meg at du minnes, for vi gjorde noen merkelige forsøk på skolen med blekk vi også :)
   Klem

   Slett
 3. Jag klippte i min gulbarriga ceder häromdagen och även om de flesta barr är bruna så var veden frisk och grön inuti. Så jag har absolut inte gett upp om den. Den tibetanska julrosen är variabel i hur rosa den är och hur mycket ränder den har - har jag förstått. Men de är vackra allihop.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hos deg går det nok bedre enn her. Det er så mye snø der den står at jeg har ikke fått undersøkt den enda.
   Den forrige seder jeg kjøpte gikk det også dårlig med, så nå er det slutt på de her :(
   Jeg får finne noe annet tre å sette der.
   Det er den virkelig. Min har veldig tydelige striper i blomstene. Ja, de er så fine alle sammen.

   Klem, Marit

   Slett
 4. Hei Marit

  Nu begynder det at ligne vår hos dig, og mon ikke regnen nu i helgen smelter den sidste sne?
  Ærgerligt med din Cedrus libani, men du gør ret i at give den tid, måske skyder den nyt...
  Helleborus er jo en imponerende flot slægt og samtidig robust, din thibetanus ikke mindst, den har du unægtelig i rigtig god vækst!
  Mon ikke 'Dorothy's Dawn' også har klaret sig:)

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, endelig går det riktig vei her. Det håper jeg på, og regnet har allerede begynt. Det vil uansett bløte snøen opp så den smelter hurtigere. Den bak huset blir nok ikke borte med det første ;)
   Ja, det er ergerlig, men sånn blir det noen ganger når jeg utfordrer herdighetsonene her. Ja, jeg skal la den stå en stund og se om det er liv i den.
   Akkurat den er veldig robust ja. Den kommer kanskje fra Tibet, og der er det jo lignende forhold som her ;)
   Jeg håper jo på det, og den ligger godt begravet under mye snø fortsatt. Det finner jeg ut i mai en gang, for noe tidligere enn det blir det nok ikke bart der...

   Ha en deilig weekend

   Slett
 5. Så mange vårtegn du fant på rundturen i hagen. Jeg har fortsatt 30 cm snø hjemme, så jeg måtte jukse litt for å få noen bilder av vårtegn. Gleder meg til jeg kan sette opp drivhuset og at varmegradene holder seg gjennom hele døgnet. Det ser ut til at alt jeg har i hagen har klart seg så langt i det minste, men jeg har kjøpt med to trær som jeg har vært på jakt etter i lang tid. Slike som vokser ovenfra og ned. Men jeg tror ikke det var riktig disse jeg hadde tenkt meg, for disse hadde "gåsunger" på seg og skulle visst ikke blomstre mer utover.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, plutselig skjer det mye her der solen kommer til. Andre steder i skyggen ligger det 30 cm her også.
   Det forstår jeg veldig godt. Så dumt da, for da har du nok kjøpt feil trær. De med gåsunger på er jo fine de også da :)

   Slett
 6. Jeg er også spent på sommerfuglbuskene mine...og rosene. Jeg hadde flere hvite juleroser før, men nå finner jeg dem ikke igjen. De var veldig pene julerosene dine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, etter en sånn vinter der det all grunn til bekymring.
   Det er godt mulig at de kommer senere, for mine har heller ikke kommet frem. Tusen takk!

   Slett
 7. Hei Marit.
  Deilig at snøen smelter og det blir vår hos deg.
  Det er nok lurt å gi Cedertre en sjanse:-) Det samme med rosene... Tror nok telen og den lange kuldeperioden her uten snø har tøff for en del planter, men de får få en sjanse.
  Kos deg i vårhagen/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin,
   Ja, og det er jammen meg på tide. Vi fikk 40 cm med snø for 14 dager siden, og det var 20 cm fra før.
   Ja, jeg må jo bare det og se hva som skjer med det. Det vil jeg tro ja, for barfrost er tøft for plantene.
   Kos deg i vårhagen du også.

   Slett
 8. Good evening dear Marit,
  Great to see that your garden a wakes. Thibethanus is a real beauty. Is'nt it amazing to see the Helleborus did not seem to care about the cold. It's fantastic that there happened a lot of things under the high snow blanked. It's sad to see your roses like this. But cut the frozen canes off to about 2 cm above ground level and who know's what a miracle will happen.
  Enjoy your weekend in the garden
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening dear Marijke,
   Thank you. Yes, it's amazing to see. Yes, I will cut them down, and hope they will grow again.
   Have a wobderful spring weekend!
   Rosehugs, Marit

   Slett
 9. Hej Marit
  Dejligt at du kunne finde vårtegn, helleborus er egentlig ret hårdføre, selvom de lægger sig ned, når det fryser, så rejser de sig igen, det er så fint.
  Klem og god weekend

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er så deilig å se dem nå. De er nok ganske hardføre ja, og spesielt thibetanus. Det er godt at de reiser seg opp igjen ja.
   Klem, og god weekend til deg også.

   Slett
 10. Det blev til en hel række af dejlige forårstegn fra dig. Det bliver spændende i de kommende uger at se, om de planter, hvor du ikke umiddelbart kan se liv, alligevel kommer. Jeg har selv gennem årene sagt farvel til mange planter, for så alligevel efter nogen tid at have konstateret, at der alligevel var liv i dem. Så bliver man så glad.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble mange i dag. Det blir spennende ja, for mye ser dødt ut nå. Men det kan gå bra også, for det er fortsatt veldig tidlig her nå. Ja, det er nok lett å avskrive de for tidlig. Det er helt sikkert!

   Slett
 11. The "first flower" is so beautiful!

  SvarSlett
 12. Spennende med jakt på vårtegn i slutten av mars og ikke minst gleden over det som overlever. Min Sommerfuglbusk har også frosset ned og det blir spennende å se om den skyter fra roten. Søte puser som er ute og lufter seg.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig spennende. Gleden over the som har oveelevd er alltid stor. Så synd med din sommerfuglbusk også. Vi får håpe at de overlevee.
   Tusen takk.

   Ha en fin helg!

   Slett
 13. Kære Marit
  ØV med din ceder og måske andre, der ikke har overlevet, men nu varer det trods alt ikke længe, før du har lige så mange forårstegn, som vi har hernede. Mine påskeklokker står stadig i knop og venter på varme. Thibetanus...❤❤❤ Jeg er gået i gang med at lede efter den, for nu KAN jeg ikke modstå længere. Den er bedårende, fordi den også har så fine tegninger på nakken.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Det er bare sånn det er, og det vet jeg jo når jeg prøver meg på planter som kanskje ikke overlever her. Flere vårtegn kommer nok snart frem både her og hos deg også. Ja, det er varmen som mangler, men når den kommer går det nok hurtig fremover med blomstringen. Det forstår jeg veldig godt at du gjør, for den er så vakker. Den er eldig skjeldent å se i salg her dessverre, men du finner den nok i det store utvalget som er i Danmark.

   Slett
 14. Dejligt med flere vår-tegn i haven!
  Måske skulle man drage en lære af plantenavnene, for det virker som om Tibet har mere til fælles med dine vækstforhold end Libanon:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så deilig å se de nå. Det har du nok helt rett i :)
   Tibet stemmer mer med mine arktiske forhold i hagen :(
   Libanon ligner nok ikke på det som er her ;)

   Slett
 15. Hello, Marit,

  Your Helleborus are so pretty, I love both the first pink blooms and the last one Dorothy's Dawn. Sorry your Cedar tree died, I would have thought they were hardy trees. Your kitties must love being able to go outside, they can watch the birds closeup. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a happy weekend. PS, thank you for leaving me a comment.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you. I guess they are hardy in warmer conditions. Yes, they love to stay out if the weather is warm. My cats like to watch the birds. Thank you for your comment.
   Have a great weekend!

   Slett
 16. Fine helleborus! Leit med cedertreet, men sånn er det jo når man pusher grensene. Blir nok mye hard beskjæring av roser rundt omkring i vår. Jeg ser mest grønt, men erfaring tilsier at tiden nå, med sol og tele i barken kan tørke ut grener. Utrolig Cyclamen-lykke hos deg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, sånn er det bare, og det var jo så lovende med den milde vinteren i fjor, for da klarte alt seg så godt her. Det blir nok det ja. Får vente lenge med å beskjære rosene i år. Kanskje til St. Hans ;)

   Slett
 17. Marit, what lovely signs of spring! Although the snow is still in your garden some plants are starting to grow, I do hope your Cedar is alive.
  Your hellebore look pretty and the new one as well. The cats are happy looking at the nature.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes Nadezda, they are lovely signs of spring here.
   I hope it too, but I fear that it's dead. Thank you.
   Yes, they are very happy to stay outside now.

   Slett
 18. Vakker julerose, visst er det herlig at våren kommer..
  Spennende å se etter vårtegn.
  Fine katter du har, ha en fin helg, Marit.

  Klem, Ida

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så herlig at det endelig går mot vår. Det er helt sikkert at det er.
   Tusen takk.
   God helg!

   Slett
 19. That snow is really staying around where you live, Marit. Here in the saintly regions of Ontario where I reside it has all gone. We are snow-free, the ground is brown, with green shoots and blooms coming up everywhere. Perhaps all the snow was picked up by a malevolent wind, whisked across the world, and dumped on Norway. I think that is what must have happened. In the meantime we saw three species of butterfly this week. I think you had better move to Ontario!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, it will not go away. You are lucky who don't have snow anymore. The last 40 cm of snow was not something I wanted. It sounds lovely to live in Ontario, but I guess I have to stay here.

   Slett
 20. Mindre och mindre snö, båda gott och kylan försvinner och solen kommer och graderna går upp.
  Vårtecken är alltid välkomna, ljuvligt.
  Trevlig weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det minker for hver dag som går. De er veldig velkomne nå ja :)
   God helg!

   Slett
 21. Things are looking good. I enjoyed the post.

  SvarSlett
 22. Beautiful photos. I especially like seeing the sweet kitties!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. Yes, they are so sweet :)

   Slett
 23. The cats are very beautiful and yes, it's wonderful to have signs of Spring!

  SvarSlett
 24. Hej Marit!
  Känns som att snön har försvunnit ganska snabbt. Du har fantastiska julrosor, och den Tibetanska är väldigt fin, så vacker färg. Hoppas att det är liv i de växter som ser torra ut.
  Ha en trevlig söndag /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Her ligger snøen fortsatt, men den minker for hver dag som går. Den blir nok snart borte.
   Tusen takk. Ja, det er bare å håpe på det.
   Ha en fin søndag.

   Slett
 25. Hej Marit,

  Nu börjar de synas att våren är på väg i din trädgård! Måste beundra ditt jämnmod över växter som (kanske) inte klarat vintern. Men det är ju en bra inställning om man ska försöka med växter som är på gränsen härdiga. Håller tummarna för att de klarat sig!
  Helleborus thibetanus är ljuvlig och jag förstår att du är glad att den klarat vintern. 'Dorothy Dawn' var i och för sig inte så illa den heller...

  Ha det fint! Ulrika

  SvarSlett
  Svar

  1. Hej Ulrika,

   Ja, nå begynner jeg å se at en del av snøen er borte.
   Jeg bor midt i en skog, og rundt her er det veldig mange "alminnelige" planter som tåler alt. Så jeg fristes av planter som er litt uvanlige selv om de ikke alltid overlever her ;)

   Nei, begge to er så fine. I fjor blomstret 'Dorothy Dawn' i slutten av april tror jeg. Nå ligger det 40 cm med snø der :(

   Ha det godt!

   Slett
 26. Hei Marit.
  Godt at det blir vår hos deg nå. Siste rest av snø forsvinner sikkert fort.
  Forstår godt at du er bekymret for en del planter etter denne kalde vinteren, men fordel at du har hatt en del snø da.
  La plantene få litt tid på seg, mye kan spire ennå - det er akkurat begynt 😉
  Kos deg i påsken!
  Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid,

   Ja, jeg lengter så etter at det skal bli bart her. Jeg håper jo på det. Det var -19 her i en kort periode i vinter, og det er det ikke alle planter som tåler. Ja, noe snø var det her, og det hjelper sikkert litt. Ja, ikke sant. Rosene kan skyte helt frem til St. Hans, så jeg får være tålmodig 😉
   God påske! 🐣

   Slett