lørdag 20. mars 2021

Da var jeg i gang igjen...

 Som vanlig har jeg bestilt planter i januar i påvente av den kommende våren. At det skulle være vinter i slutten av mars hadde jeg ikke tatt med i beregningen.  Snøen ligger fortsatt som en tykk dyne i store deler av hagen. 

 Så nå har jeg store plassproblener som vanlig vil jeg si. Jeg var i den ene uteboden og fikk hentet frem en plastkasse på hjul som jeg har begynt å sette  stauder som jeg nettopp har plantet i potter. Denne kassen har jeg satt i drivhuset med lokk over. Drivhuset er pr. nå stapp fullt av hagemøbler, men de skal snart ut bare denne snøen vil bli borte. Men disse plastkassene tar ikke all verden av plass, så jeg får så vidt plass til de der. 

Det er ingen veldig spennende planter jeg så langt har kjøpt. Bare noen få Iris ensata 'Cheese Cake', Astilbe 'Sugarberry', og Hosta 'Blue Ivory' + noen dahlia og agapanthus + Begonia bertinii worthiana white/boliviensis santa barbara ? Jeg setter spørsmålstegn for jeg er ikke sikker på hva den egentlig heter. På norsk hvit skaugumbegonia :)

På pakken står det Begonia  Bertinii Worthiana White. Det var når jeg googlet den at de andre navnene kom opp. Noen som vet? 

I går hadde jeg en stor jobb med å spraye cyclamen planter som hadde fått bladlus med en hjemmelaget spray av Neemolje. Jeg kjøpte den her om dagen og har ingen erfaring med den. Er det noen som har prøvd den oljen mot lus? 

Den selges mest som bladglans til grønne planter tror jeg. 

Oppskriften er enkel. To korker Neemolje, to teskjeer flytende oppvaskmiddel og en liter vann og ha det på en sprayflaske/dusjekanne. Neste vinter skal jeg ikke ha noen hortensia inne som smitter andre planter med lus nei :(

Det er forferdelig irriterende,  men lite å få gjort noe med nå untatt å spraye de og håpe at det virker. 

Jeg kjøpte flere plastkasser med lokk i går, og skal fortsette med å flytte ut cyclamenplanter ut i drivhuset. Jeg håper jo at de har overlevd nattens kulde. I natt var det hele -4 grader igjen, og det går veldig sakte fremover med våren. 

Det er vårjevndøgn i dag, og det er jo bra. Får håpe at det snart blir varmere her!

Her kommer to bilder fra 27. mars i fjor.
Jeg lengter veldig etter å se vårblomster her nå.
Erantis hyemalis 'Swefelglanz' er dette.

Snøklokkene/Galanthus nivalis ligger godt gjemt under snøen, men vil jo en vakker dag dukke opp igjen i år også...
Tenk at de blomstret så tidlig i fjor, og i år ligger det minst 30 cm med snø over de...

I påvente av egne vårblomster gjør kjøpeblomster nytten mens jeg venter. Jeg har kjøpt ministemor/Viola cornuta og vårlyng som står på trappen.

Vårlyng/ Erica carnea. Disse kjøper jeg mest som bie/humlemat tidlig på våren sånn at når de våkner og ikke har noe mat på lange tider så hygger de seg med disse. Jeg så en sommerfugl her om dagen som fløy i luften, men fikk ikke sett hvem det var. Stakkars, den må ha våknet alt for tidlig. Ellers har jeg ikke sett noen andre insekter i det hele tatt enda. 

God helg/weekend!

36 kommentarer:

  1. Hej Marit
    Åh ja du er hårdt plaget, sne over det hele, lus i planterne, og plantekøb du ikke ved, hvor du skal have. Måske bliver du mere forsigtig med at købe hjem næste år. Hvem kunne da også vide, at det ville bliver vinter i år, det er vi ikke vant til.
    Klem og god lørdag

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Neida, jeg er ikke så hardt plaget, men det bare føles sånn nå :)
      Jeg håpet/trodde at vi ville få en sånn vinter som i fjor, men der tok jeg feil.
      Ja, jeg skal prøve å være mer forsiktig med innkjøpene hvis jeg husker det i januar til neste år :)
      Klem, og god weekend

      Slett
  2. Tænk at du allerede har set en sommerfugl, når I har det så koldt. Sikke en god idé at du tænker på mad til bier og humlebier med vårlyng.
    Jeg håber, du kan slippe af med lusene! Tusind tak for opskriften på hjemmelaget spray med Neemolie.
    Klem og rigtig god weekend

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, og det var bare en dag etter at du så en sommerfugl hos deg. Det er jo utrolig at de har våknet til live alt nå i denne kulden. Jeg har lagt merke til at spesielt humlene er veldig glad i vårlyng, så de må jeg bare ha så de finner noe mat når de også våkner.
      Det håper jeg også, men frykter at det er for svakt. Vil jo ikke samtidig ta livet av plantene!
      Det var da så lite, og håper at du kan få prøvd det hos deg hvis du blir plaget med lus. I min kjeller skal det aldri stå en eneste hortensia mer, for det er de som smitter de andre plantene.
      Klem, og riktig god weekend til deg også!

      Slett
  3. Hello, Marit
    I am looking forward to the Spring blooms. It still feels like winter here too, it is in the low 20's this morning. We may see some warmer temperatures this coming week, I hope so. The bees will love your flowers. Take care, have a happy weekend.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Yes, the winter seems endless this year. I hope you will get warmer temperatures next week. Thank you.
      Take care, and have a nice weekend!

      Slett
  4. Hello dear Marit,
    The damn snow that just won't melt ...
    The weather will warm up in the next few weeks but not fast enough that we want to! Here the snowdrops have already gone ...
    Wishing you a nice weekend!
    Happy Vernal Equinox! 🌼

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello dear Ella,

      Yes, you said the right word! Damn snow is very correct. That's very true. It takes so long to melt the damn snow! :(
      Wishing you a very nice weekend too!
      Happy Vernal Equinox!
      Hugs! ❤

      Slett
  5. Good afternoon dear Marit,
    I feel sorry for you and understand that your weatherconditions does'nt invite you to laugh. I would be very irritated every day that the cold is going on even knowing that we can't do anything about it. I had to go out to plant my new roses. But after that I went inside and I treated my self with a glas of wine to get warm again (fun). Don't worry about the Galanthus. They were in bloom in my garden when the cold and the snow arrived and they went on blooming when the cold was gone. Your Eranthis is beautiful and special. It will welcome you soon. Great that you are thinking of the bee's and have food for them when they wake up. They must be also very, very hungry after this long wintertime. I hope your new spray will help to kill the lices.
    Keep smiling your time will come!!!
    Take care and stay safe
    Rosehugs Marijke

    SvarSlett
    Svar
    1. Good afternoon dear Marijke,

      Thank you so much for your kind words. I fell a little sorry for myself theese days, because the winter will not end. I understand that you needed to plant your roses.
      The wine was well deserved! :)
      The lices seemed very much alive when I looked at them today, and maybe it's not poison enough to kill them. I will keep on trying.
      Thank you for your comfort and always nice comments!
      Take care you too!
      Rosehugs, Marit

      Slett
  6. Hej Marit!
    Hoppas att snön smälter snart. Jag såg också en fjäril för några dagar sedan, men hann inte med att fotografera den, innan den hade flugit vidare. Det var antingen en nässelfjäril eller en påfågelsöga. Vi har fortfarande ganska kallt väder men det är skönt om man sitter i solen i lä. Tycker lite synd om fjärilen, det är nog för kallt för den. Hoppas det ordnar sig med plats för dina växter och att de du flyttar till växthuset klarar sig.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, jeg håper på at varmen kommer nå. Det var kaldt i natt men det ble 10 grader midt på dagen. Så merkelig at sommerfuglene våkner til liv når det fortsatt er så kaldt om natten. Ja, jeg tror det skal gå helt fint. Det må jo være slutt på vinteren nå.

      Ha det godt!

      Slett
  7. Hoi Marit, mooie fotos. Ik hou ook erg van heide. Ik vind de heide in het najaar in Denemarken ook zo mooi. Fijn weekend. Groetjes Caroline

    SvarSlett
    Svar
    1. Hi Caroline,
      Thank you. I like heather too. Yes, they are very beautiful when they bloom in Denmark.
      Have a nice weekend.
      Greetings, Marit

      Slett
  8. Du må fortelle om neem-oljen virker. Kjøpte en flaske for et par år siden, men har liksom ikke kommet i gang med den.
    Noen få Iris ensata, tji-hi! Jeg grugleder meg til mine små bestillinger ankommer. Pleier å bli litt overveldet. Dagens plassbehov er også litt overveldende. Snøen er jo på ingen måte borte heller, så man får plantet ut.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det skal jeg gjøre. Jeg får følge med på om lusene dør. Jeg håper jo på det. Sånn gar det vært med meg også, innkjøpt, men ikke brukt før nå. Hehe, ja du vet jo hvordan det er. Det er sånn det er hvert år, og plassen er alltid overfylt i slutten av mars. Nei, og det blir lenge til utplanting her også. Snøen må bli borte først.

      Slett
  9. Hei Marit

    Alletiders med lidt Iris ensata:) Så må vi håbe du kan finde pladsen, det må dog have hjulpet lidt med jeres flotte tilbygning.
    Hernede i Europa bliver det forår, sådan temperaturmæssigt, fra midten af ugen der kommer - mon ikke varmen også finder op til dig - det håber vi:)

    Ha en dejlig helg

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Karsten

      Ja, de kan en jo aldri få for mange av. Tilbygget er mer som en stor spisestue med mange inneplanter :)
      Det jeg sår må jeg nok fortsatt ha i kjelleren.
      Det var 10 grader her i dag, så jeg håper at det kan bli flere sånne dager fremover.
      Ja, det håper vi på! :)

      Ha en deilig weekend

      Slett
  10. Både du og dine planter i kælderen trænger hårdt til forårsvejr, kan jeg forstå. Smuk erantis.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sikkert, Marie!
      Tusen takk. Jeg håper å se den igjen snart.

      Slett
  11. Du har det nok litt travelt med alle Cyclaminene med lus. Lus er det verste jeg vet av utøy. Våren er nok på ei til deg også.

    Ha en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg har sprayet de både sent og tidlig, så det tar litt tid ja.
      Ja, lus er ikke hyggelig å få på plantene.
      Jeg håper på det ja.

      Ha en fin søndag!

      Slett
  12. Kikade i SKUD och där menar man att begonian ska heta - Begonia x tuberhybrida Bertinii-Gruppen. Jag har inte tittat på hortensiorna men de brukar få löss så det har de väl antagligen i år också. Jag fick hem 2 lådor med ormbunkar för nån dryg vecka sen och har krukat upp fler sockblommor. Men jag har ju en stor verkstad som jag gerillaodlar i... :)

    Det ska bli lite varmare men också regna till veckan. Då tänker jag att våren verkligen kommer ta fart.

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Ok, men da er det ikke så galt det som står på merkelappen da :)
      Takk for hjelpen!
      Hortensia har fryktelig lett for å få lus, og heretter skal de kun bo i drivhuset om vinteren.
      Heldige deg! Ja, verkstedet ditt er gull verdt :)

      I natt er den første natten på lenge som det har vært plussgrader hele natten. Måtte det bare fortsette. Det er meldt om regn her også. Jeg orker ikke tanken på å få mer snø nå...

      Klem, Marit

      Slett
  13. Kæreste Marit, den sne er altid et problem på denne tid, og dit indre ur er allerede indstillet på forår. Når det sker er der dømt pladsmangel i kælderen og drivhuset og nu sikkert også i havestuen! Det er det sikreste tegn på forår hos dig:)
    Håber du får bugt med lusene!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjære Ulla ,
      Ja, det er jo sånn det alltid er her når vi plutselig får et stort lass med snø i mars.
      Min indre klokke har vist vår lenge :)
      Våren er nok ikke langt unna, det håper jeg i hvertfall på!
      Ja, jeg får bare holde på å spraye de hver dag, så dør de vel en gang.

      Slett
  14. Plassmangel og lus kjenner jeg til, ja! Har to lusområder - et i kjelleren og der får de bare holde på. Men i vinterhagen driver jeg også å dusjer med hjemmebrygg, men det virker ikke noe særlig. Kanskje jeg også skal prøve bladglans? Heldigvis forsvinner det bare jeg kan ta plantene ut, men det er nok en stund til ennå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er vel sånn det er hvert eneste år. Bladglans er jeg redd ikke er sterkt nok. Jeg prøver meg frem angående Neemolje, og vurderer å lage et brygg med tre korker i steden for to. Vil jo ikke ta livet av plantene heller ;)
      Så jeg må bare følge med på de som står i plastkasser i drivhuset om det blir færre lus :)
      Ja, men lus er utrolig seiglivede, og jeg fjernet lus på planter som har stått ute på dagtid i en måned uten at de har blitt helt borte. Deprimerende seiglivede ;)

      Slett
  15. It is very cruel, Marit, and you are sitting, stomping, waiting, pacing, wishing, gnashing teeth, swearing, cursing, spaying lice, pulling out your hair, spitting, fuming, kicking the cat, yelling at husband, waiting for spring and it will just not arrive. My tears of sympathy are dripping all over my iPad!

    SvarSlett
    Svar
    1. Oh yes David, it's very cruel. The spring is very slow this year. I'm so happy about your tears and your heartfelt sympathy for me! Now everything feels very much better after your kind words ;)
      I will survive!

      Slett
  16. I also miss spring and look forward to the flowering of spring plants!
    It's always nice to see your beautiful flowers !
    Happy Sunday !

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I guess we all long for spring right now.
      Thank you!
      Happy Sunday!

      Slett
  17. Åh Marit, hvor har jeg ondt af dig, men jeg måtte nu også le, da du fortalte, at du har købt flere plastkasser.
    Tak for tip om olien. Du må skrive om det virker.
    Mange hilsner Lisbeth

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjære Lisbeth

      Takk for din medfølelse. Ja, de har blitt innkjøpt og plassert i drivhuset. Jeg innbiller meg at mine små spirer overlever der om natten når de bor i plastkasser med lokk på. I natt var det -4 grader igjen, så det er fortsatt kaldt om natten her.
      Ja, jeg skal fortelle om den virker.

      Slett
  18. Good Morning Marit,:=) I dislike cold weather, and dark skies, and sympathise with you that you still have snow. I like Heather, and have some in my garden, but it only blooms late in the year, on the other hand, daffodils crocus,and snowdrops have already bloomed and gone, as our weather here in Portugal has a milder climate, and it has only snowed twice in 60 years. We sometimes wish it would snow, because it looks so beautiful on the trees, but in reality I realise the drawbacks. Cheer up Marit, it's Spring, and warmer weather will soon melt the snow, and then we can see your garden flowers.
    All the best.:=)

    SvarSlett
    Svar
    1. Good morning :)
      I dislike it too.
      Thank you. Do you have Vanda in your garden? I sounds great! Yes, in your country you don't get snow. I like snow, but not in March. I'm sure you are right about the melting. Soon it will be spring here too.
      All the best to you too!

      Slett

Mange fugler på besøk, og mens jeg venter...

 I dag var det veldig mange fugler på besøk her, og til en forandring var det også noen nye på besøk. Det har skjedd lite siden sist i hagen...