torsdag 4. mars 2021

Flere sjokkerende oppdagelser, og et hagemysterium......


I går  ble det 10 grader og strålende sol. Det var så nydelig at jeg bare måtte ut og gå en tur i hagen hvor det ikke ligger snø. Jeg gikk gjennom thujahekken i enden av hagen, for der blir det alltid tidlig bart pga. de store furutrærne i nærheten.  Det er fortsattfor mye snø andre steder til at jeg kan gå der uten å få snø i gummistøvlene. Flere steder i hagen har snøen samlet seg i fonner, og noen steder er det minst 30 cm med snø. Det  var mye å glede seg over, og noe som ikke var fullt så gledelig. Jeg starter med det først. Jeg har hatt en Helleborus med variegerte blader i mange år, og tror den heter H. argutifolius 'Pacific Frost'. 

I fjor var den så fin, og den hadde  vokst seg så stor. Den er nok helt i grenseland angående herdighet her, men i fjor var det jo også en veldig mild vinter så da klarte den jeg så fint.

Sånn var den i fjor sommer...

...og sånn ser den ut nå. Jeg får bare klippe den ned, og håpe at den skyter fra rota. 

Siden det var så varmt måtte jeg en tur innom drivhuset for første gang siden i fjor høst for å se hvordan det sto til der. 
Der så jeg flere grønne skudd på flere hortensia som jeg satte der i høst som et eksperiment. Nå er det slutt for all fremtid  å overvintre de nede i kjelleren.  Hadde jeg visst at de klarte seg så godt i drivhuset uten varme, så skulle jeg ha  gjort dette for lenge siden. Men jeg har ikke tatt sjansen før i høst, for da var jeg veldig lei av å slepe de blytunge pottene ut og inn. Da tok jeg de tre største hortensia jeg hadde og satte de i drivhuset, og tenkte at nå får det briste eller bære. 

Det gikk jo mye bedre enn jeg fryktet. I drivhuset står også en blåregn/Wisteria i potte, men det er for tidlig for den å komme  med grønne skudd tror jeg. Jeg har aldri hatt blåregn før, så dette er jo også bare en test. Tiden vil vise om den også har overlevd.

Som det sees så er det fortsatt en del snø igjen, men  for en liten stund siden var hagekattene helt dekket av snø. Så det går fremover!

Jeg hopper litt i bildene, og dette er fra bedet bak kjøkkenet. Der så jeg plutselig primula med knopper, og en med en blomst. Skal si det går unna her når først det blir varmt!

Så til den mest overraskende og sjokkartete opplevelsen i hagen noen sinne (tror jeg  da hvis jeg ser bort fra visse dyr i hagen).  Dette bildet ble tatt i går. 

 Jeg trodde jo ikke mine egne øyne!

For to år siden sådde jeg cyclamenfrø på vinteren, og plantet de ut på høsten 2019.

Her er bildebeviset. Dette er fra 3. desember 2019. 


I hele fjor så jeg ikke noe til  de, og heller ikke på høsten da jeg avsluttet hagesesongen  slutten av oktober. 
Etter det har jeg ikke vært i hagen. Det var jo da over to måneder med masse regn og plussgrader frem til nyttår, men kan de ha vokst frem da? Jeg skjønner ingen ting...

Dette er altså cyclamen som jeg har plantet ut veldig mange ganger uten hell, og har vært bombesikker på at de ikke klarer seg her. Hvordan i alle dager kan det da ha seg at de har overlevd en vinter med -19 grader i en kort periode og kulde i en lang periode?  I fjor høst ble de heller ikke dekket med løv for jeg trodde jo at de var døde.

Da må jo knollene ha overlevd under jorda og bladene ha kommet frem mellom oktober og desember i fjor. 
Noen annen forklaring finner jeg ikke...
Er det noen andre som har bedre teorier? :)


Det er jo bl.a. disse bladene jeg synes er så fine. De kalles C. hederifolium  'Christmas Pattern' tror jeg.  Mønsteret på det store bladet ser ut som et opp ned juletre hvis en legger godviljen til. 

Nå går jeg rundt i eufori over at disse har overlevd her mot alle odds. Jeg har som nevnt plantet både egensådde og kjøpte planter flere andre steder i hagen uten å lykkes. Nå begynner det å demre for meg at det må være plasseringen  nå som har gjort at de har overlevd.  De andre ble plantet ut på et litt tørt sted under en stor lønn. Antagelig har de hatt det alt for tørt. De frøplantene jeg har i kjelleren nå har jeg oppdaget at vil ha mye mer vann enn det jeg først trodde. Så de som har overlevd ute fikk i høst evig regn fra oktober til desember. Da vil det jo si at de overlever her likevel bare de får nok nok fuktighet.
Det er i hvert fall min teori nå.

Hvilken lykke og hvilken oppdagelse! Nå har jeg kjelleren full i ordets rette betydning av cyclamen frøplanter, og de skal plantes ut alle som en i nærheten av disse! 

Jeg så for meg at disse skulle overvintre i kjelleren neste vinter når som jeg ikke skulle ha hortensia der mer pga. lusene. Nå kan jeg i stedenfor plante de ut!

35 kommentarer:

 1. Hei Marit.
  Jeg har også overvintret mine hortensia idrivhuset i vinter og er veldig spent på hvordan det har gått. har ikke sjekket om det er live enda. Vi har ikke hatt kaldere enn -12 grader, så det kan jo være en sjans.I dag er det sol mellom snøbygene - så da blir det fort mange plussgrader i drivhuset. Herlig!
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena!
   Da blir det jo veldig spennende for deg å følge med på om dine også kommer med grønne skudd. Da vil jeg jo tro at muligheten er stor for det. Ja, jeg er sikker på at det var over 20 grader der i går. Her skinner solen, men enn så lenge er det kun 2 grader nå. Jeg håper at jeg slipper snøbyger fremover.
   Ha det godt.

   Slett
 2. Wow dine cyclamenfrø er blevet til fine små planter, Marit! Utroligt, når de blev plantet ud i 2019. Ren havelykke :-)
  Det er også dejligt, at du kan overvintre hortensia i drivhuset! Men trist, hvis din Helleborus ikke kommer igen!
  Klem

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, de har jo blitt så fine, og det er nesten ikke til å tro! Ja, det er ren hagelykke! :)
   Det er litt av en oppdagelse ja! Da kan jeg fortsette å ha hortensia, men da bare ha de i drivhuset om vinteren. Ja, det er trist, men jeg håper i det lengste at den vil skyte på nytt fra roten.
   Klem

   Slett
 3. Good afternoon dear Marit,
  What an exciting moment it must be to see the first signs of spring. The Helleborus looks sad but I keep my fingers crossed that you will find out later that it's still alive.Surprisses happen in the garden. Also great that you don't have te carry the Hydrangea's to the basement in the future. The Cyclamen are a great thing to have in the garden.
  Have a wonderful day
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon dear Marijke,
   Yes, I'm very happy about it. I hope so, because it have been like this before.
   It's great to have the hydrangeas in the greenhouse. They are so heavy, so I'm glad I don't have to move them anymore. Yes, that's true.
   Have a wonderful evening.
   Rosehugs, Marit

   Slett
 4. Får håpe den skyter fra rota, ja!
  Ja, jeg så også med glede at min ene Hortensia i drivhuset skyter knopper :) Litt ekstra hyggelig, siden jeg fikk den i gave i fjor.
  At Cyclamen har overlevd denne vinteren :o ! Bare å kjøre på, da!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg håper at den gjør det. Så bra da! Da er det ekstra hyggelig ja.
   Da er det bare å kjøre på ja :)

   Slett
 5. I have also found that my hydrangeas have small buds. Last year when no snow and no frost, she had really green leaves at this time! What a difference! But let's stay optimistic your black cats are above the snow ... so spring is very close! LOL
  Enjoy your day! Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's a big difference here too. Last winter was very warm, but this one have been very cold.
   Yes! :)
   Have a nice evening!
   Hugs!

   Slett
 6. Hej Marit,

  Vad härligt att snön börjat smälta bort hos dig också. Och att dina hortensior i växthuset klarat sig! Skönt att slippa släpa ner tunga krukor i källaren.
  Måste ju också få gratulera till dina fina cyklamen. Tror som du att bladen kom under senhösten/vintern innan snön och att de nu tittar fram när snön smält. Kul!

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,
   Ja, det er så herlig å se snøen forsvinner mer og mer nå.
   Det er så bra, for de har blitt så store og tunge.
   Tusen takk! :)
   Ja, jeg finner ingen annen forklaring på det, men det er uansett kult ja at de har overlevd denne vinteren!

   Ha det godt!

   Slett
 7. Hei Marit!
  Så morsomt at du har lykkes med overvintring. Ja, man blir lykkelig av sånt. Her er jeg redd for en del frostskader. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det er så morsomt å oppleve det. Jeg frykter for frostskader her også, for rosene ser ikke bra ut akkurat nå.
   Ha det godt.
   Klem, Marit

   Slett
 8. Det er jo (næsten) ren have-lykke Marit! Både vejret og sneen der forsvinder, og ikke mindst dine Cyklamen! Engang imellem overrasker planter, når man rent har glemt dem, og det er jo virkelig en god læring. Den brune Helleborus skal nok komme nedefra. Den ligner en Vinter Viburnum jeg har her i haven, og den har jeg ikke opgivet endnu.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det Ulla. Jeg er helt overlykkelig over de cyclamen som har overlevd denne vinteren. Ja, det er helt sant. Jeg håper på det, og skal klippe bort alt det brune på den. Ok, den kjenner jeg ikke til. Den høres spennende ut.

   Slett
 9. Alltid spennende å sjekke hagen etter vinteren, selv om det er noe svinn så var det mye som har overlevd.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er alltid spennende å se hva som har overlevd. Det er helt sant, for det meste klarer seg.

   Ha en fin helg!

   Slett
 10. Hej Marit!
  Kan förstå att du blev glad, då du trodde att de inte fanns kvar. Lyckat med hortensiorna i växthuset. Har en klematis och en hortensia i mitt, de ser lite ledsna ut, men hoppas att de tar sig. Den lilla lönnen har knoppar, så den överlever hoppas jag. Hoppas att din helleborus tar sig, den är väldigt fin i bladen.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, jeg ble veldig glad når jeg så det. Dine håper jeg kommer seg, og det er jo fortsatt veldig tidlig. Det håper jeg også at den gjør.

   Ha det godt.

   Slett
 11. Det er også min oplevelse, at helleborusplanterne har haft en usædvanligt hård vinter. Mærkeligt med dine cyclamen! De burde jo ikke trives på fugtige områder, men det gør de åbenbart.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den langvarige frosten har de ikke likt. Det er jo ikke så uvanlig her, men det er vel mer uvanlig hos deg. Det er kanskje feil å si at det er så vått der, men de står åpent plasdert. Når det regner som det gjorde i høst så fikk de veldig mye regn. Samtidig har de god drenering, men hvorfor de overlevde der er ikke så lett å si. Ja, det må de jo gjøre.

   Slett
 12. Hei Marit

  Super med din succes med Cyclamen!
  Ja frøene skal gerne have det køligt og fugtigt, de er jo fra områder med vinterregn.
  Jeg ved ikke hvornår de danner større knolde, måske er det først nu i deres 2 leveår?
  Det er jo almindelig kendt at frøplanter ofte klarer sig bedre end satte planter. Det kunne have noget at gøre med det mikro-miljø de skaber omkring sig. Flytter du disse planter tror jeg de vil have gode muligheder for at klare sig - de er godt forberedt til netop betingelserne i haven hos dig. Men det er dine indeplanter jo ikke...
  Får du flere frø kunne du lave forsøget med at så en portion ude og en inde, som så siden plantes ud?
  Morsomt er det under alle omstændigheder!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, jeg er helt overveldet over at jeg endelig lykkes med de. Det ser ut som de må ha likt det ja, men -19 uten noe form for dekke virker mystisk! De har garantert hatt snø over seg en del av tiden, men den kom ikke før et stykke ut i januar. Ja, inneplantene er ikke herdet, men nå skal de ut bare faren for nattefrost er over. Da blir de tilvent klima her. Hvis alle de jeg har sådd nå klarer seg ute, så tror jeg at jeg har nok cyclamen :)
   Men kjenner jeg meg selv rett kjøper jeg nok flere frø...
   Da kunne jeg prøve det du sier. Men de frøene får jeg ikke før i slutten av november, og da er hagesesongen avsluttet her ;)
   Ja, det er veldig morsomt!

   Ha en deilig weekend

   Slett
 13. Hello Marit
  The warm weather is great, it is lovely to see the signs of spring. Your plants are waking up, spring is such a beautiful time of the year. Take care, have a happy day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Yes, it's so lovely to see them now. I love spring very much.
   Take care, and enjoy your day!

   Slett
 14. Havelivet giver både glæder og skuffelser. Og din Helleborus ser da ganske rigtig lidt trist ud, men mon ikke det kun er bladene, der har taget skade. Til gengæld er det da en fantastisk historie med dine Cyclamen. Det er sjovt, når man får den slags overraskelser, og hvor er de små cyclamenblade dog fine.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og sånn er det jo bare. Det kan jo hende det ja, og da kommer den til å skyte på nytt fra roten. Ja, ikke sant! Jeg er så fascinert over disse bladene, så det er så morsomt når en lykkes med de.

   Slett
 15. Så kul med att cyklamen verkar trivas. Såna överraskningar kan man verkligen bli euforisk över. Jag har höstcyklamen här i zon 4, men visst inte att man kan sätta frö också.
  Hoppas den variegerade helleborus klarar sig också. Så vackert bladverk.
  Önskar dig fin helg
  /Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig kult at de har klart seg gjennom vinteren. Ja, jeg ble helt vill når jeg så at de hadde klart seg. Cyclamen er enkle å så, så det burde du prøve :)
   Ja, det håper jeg virkelig at det klarer seg, for jeg er så glad i bladverket på den.
   Ønsker deg også en fin helg!

   Slett
 16. Så morsomt at alle de cyclamenene kom opp! Det er så spennende å finne sånne ting. Jeg håper de gror seg skikkelig fast og blomstrer!

  Mine Helleborus ser også sånn ut etter barfrosten. Håper det kommer opp fra rota. din var jo skikkelig morsom med de variegerte bladene.

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så gøy at de har overlevd her. De har så søte blomster, så jeg håper de blomstrer senere.

   Barfrost er noe av de verste helleborus vet, og de er også helt på grensen i herdighet her.
   Ja, det er det jeg håper på for den er så fin.

   God helg!

   Slett
 17. Härligt att snön smälter om än långsamt. Och roligt att hortensiorna mått bra i växthuset. Dina cyclamen skulle jag säga är coum med tanke på att bladen är så rundade. De brukar klara sig bra under snön. Du ser ut att ha fått ett härligt gäng med stor variation i bladens mönster :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det. Den smelter sakte, men den minker om ikke annet. Ok, så fint å få vite det. Da er de nok det ja. Ja, de har så forskjellige blader :)

   Klem, Marit

   Slett
 18. Nice post
  Keep postings like this
  For any query or support go to HP Bellen

  SvarSlett