lørdag 2. januar 2010

Kaldt og hostadrømmer


Nyttår er passert, og det nye året fortsetter kulda fra det gamle året. I det hele tatt vil jeg huske året 2009 som er kaldt år. Det første året jeg hadde drivhus her måtte jeg bare ha på varme i drivhuset til midten av april. I år hadde jeg på varme ut hele mai måned. Det var kun 4 grader på natta rett før St. Hans, og den første snøen kom 4 oktober.... Så jeg håper at denne kulda som er nå er slutten på kulda for i år. Sikkert vel optimistisk, men dog. Jeg ønsker meg varmere vær, det er helt sikkert.


I går fulgte jeg opp en fin tradisjon, nemlig å kikke på alle de nye hostaene hos Fransen Hosta som ble lagt ut i slutten av desember. Jeg har allerede laget en laaaaang liste, og i år blir det enten bittebitte små hosta, ellers så blir det XL størrelsen. Jeg har et område hvor jeg så vidt begynte i sommer med å fjerne kratt, dvs. sprøyte med roundup. Dette er ned mot bekken hvor det er mye trær, og lite sol. Mao. flotte betingelser for hosta. Det eneste som bekymrer meg der er snegler, altså svarte skogsnegler. De holder til i mørket og fuktigheten der, og jeg vet ikke hvordan det vil gå med hostaene. I høst fikk mannen min flere store hosta som sto i et bed hvor han gjorde en jobb. Det var utenfor en blokk, og de skulle fjerne alt som sto i bedet og plante nytt. Så han fikk bare forsyne seg, og kom hjem med flere store hosta som ble plantet i dette området ved bekken. Nå fikk jeg ikke fulgt så mye med på de ift. sneglene, men de levde fint frem til frosten kom. Dette området er ganske stort, så det er plass til en del der. Men tror nok at jeg ikke planter de minste hostaene der. Bildet over er noen av hostaene vi fikk.

19 kommentarer:

 1. Jeg fikk brosjyre fra Fransen i romjula. Årets hyggeligste reklame :-) Men nå tror jeg at jeg må begrense meg litt - har dårlig med skyggeplasser....
  Ha et fortreffelig nytt hostaår :-)

  SvarSlett
 2. Sigrid, ja er ikke det hyggelig reklame? ;) Jeg er så glad jeg har masse plass med mye skygge, ellers hadde det blitt litt vanskelig. Men du vet vel at det finnes masse sorter som tåler full sol? ;)

  SvarSlett
 3. Godt nytt år!
  Det har vært kaldt her også, men i kveld har temperaturen plutselig kommet opp på -6°C. Enten er kuldeperioden over eller så har vi mer i vente. Været her i vest kan skifte fort.

  SvarSlett
 4. Jeg har klart å holde meg unna Fransen sidene hittil,men det skal holde hardt. sukk... det er så mange fristelser der ute ;-)Ha et godt nytt år :-)

  SvarSlett
 5. Da jeg hadde Hosta-dilla i min Oslohage, tenkte jeg aldri over om de burde ha sol eller skygge. Mange endte i full sol, og er like fine som de i skygge. Synes t.o.m. at de som står i sol vokser litt fortere - iallfall om sommeren er av det kjølige/våte slaget. Har du lagt merke til det?

  SvarSlett
 6. Godt nytt Hostaår Iris! Flott bilde fra noen av dine nye Hostaer.

  Her i snegleland lever mine to Hostaer i beste velgående og blomstrer hvert år trofast. Sneglene spiser på bladene, men Hostaene kommer opp på ny hver vår.

  Blir spennende å høre hva som blir bestilt, ellers er "diller viktig i disse iskalde tider og mens vi venter på en ny vår!

  SvarSlett
 7. ...og selvfølgelig: Godt Nytt År! :)

  SvarSlett
 8. Jeg er ikke plaget med de sorte. Åkersneglene er verre.

  SvarSlett
 9. Elsa, ja været hos deg skifter nok fortere enn her. Når kulda først har kommet her sitter den lenge i.

  SvarSlett
 10. Tove, ja det kan være en stor prøvelse å la være å kikke på de sidene. Jeg prøver ikke en gang å kjempe i mot... ;)

  SvarSlett
 11. orchis, ja hostaene vokser godt i sol også hvis de bare har litt skygge i løpet av dagen eller hvis de står veldig fuktig. Jeg har en grønnblå kjempestor en som får nesten full sol. Ingen andre er så stor som den.
  Noen av sortene tåler virkelig full sol. De er ganske tilpassningsdyktige. De som tåler sol best er ofte helt grønne eller gulgrønne. De som er "blå" i fargen skifter over til grønt hvis de får for mye sol. Jeg prøver å ha alle de blå i skyggen, for der blir de så fine!
  Godt nytt år til deg også!

  SvarSlett
 12. Randine, ja hostaene tåler mye. Når bare rota er etablert skal de mye til at de ikke klarer seg.
  Ja, en får hygge seg så godt en kan i disse kalde tider! En får vikelig vårlengsel nå ja...

  SvarSlett
 13. smgj, ja jeg har sett noen av de her også. Men de synes jeg er lettere å kverke enn de store svarte. De er for store til at jeg orker å ta i de... urk

  SvarSlett
 14. Godt Nyttår Marit.
  He, he, Fransen sine sider er livsfarlige ja. Glder meg til å se flere Hosta bilder. Du begynner vel å få mye lekkert etterhvert.

  SvarSlett
 15. Nu är det härligt att frossa i alla kataloger som kommer, vill ha så mycket men jag inser att med min lilla hage är det helt enkelt inte plats, i varje fall inte till flera Hosta. Det måste vara ljuvligt att kunna plantera ett helt fält ner mot bäcken av dem. Skogarna är ju inte kalspiste så sniglarna gör väl ett begränsat ingrepp, eller ?

  SvarSlett
 16. Aud, ja de sidene er farlige for folk som er glade i hosta. Jeg har fått endel hosta etterhvert ja. Kan godt legge ut noen bilder av de etterhvert. Godt nyttår til deg også!

  SvarSlett
 17. Mia, du har helt rett. De svarte sneglene spiser ikke opp alt. Og jo mer jeg beplanter jo leger trekker de seg vekk. Jeg tror ikke de liker meg heller! Det er godt å ha god plass til å plante hosta ja.

  SvarSlett
 18. Jeg fikk denne lille brosjyren fra Fransen, og ble hekta. Skal prøve å begrense meg til å kjøpe hos deg, men om det skulle bli som sist, så si fra.

  Flott vinterbilde har du jo selv, med de snøtunge trærne.

  SvarSlett
 19. Bjørg, det blir nok som i fjor ;)

  SvarSlett