mandag 11. mai 2009

Rotedag

I dag har jeg ikke fått gjort noe særlig, bare surret rundt synes jeg selv. Men jeg har fått plantet en helleborus og fått ut mine egne selvsådde stauder. Jeg sådde i vinter frø av en Iris chysographes variant, og trodde først at ingen ville spire. De tok bare litt lang tid, men kom godt når de første spirte. Jeg plantet ut 14 syltynne strå i dag, og håper de vil trives midt i sola.
Angående iris, så har jeg knopper på to tuer med "gamle kjærringer" som de kalles rundt her. Det er vel en Iris pumila variant som blomstrer veldig tidlig med lillablå blomster. Etter at jeg flyttet alle mine iriser i fjor, så strutter de av bare glede over å kommet rett i sola og med sinnsyk god drenering. Under irisene ligger gamle sementtakstein som gir meget god drenering. Så jeg håper på god blomstring senere i sommer på alle de andre sortene iris jeg har.

Jeg fikk også plantet ut alle liljene mine fra Canada i dag. De har stått i potter, men kom altså i bakken i dag. Ellers går jeg bare rundt og nyter synet av alt som kommer opp av bakken. Nå blomstrer gulveis både enkel og dobbel, eller semi-plena som jeg tror den heter. Det er heller ikke lenge til at 'Vestal' begynner. Den er fylt og hvit, og helt nydelig.

I morgen håper jeg på en vindstille dag, for nå er jeg meget lei for å si det pent...Det har blåst her i over en uke, og nå vil jeg være ute uten å fryse og ha på meg masse klær.

6 kommentarer:

 1. Synes du har vært flink, jeg. Jobber 100% fremover, så det er få timer igjen til hage. Er der masse i helgene. Nå spretter det opp overalt; deilig! Fikk 'Vestal' av en kollega forrige uke, så håper jeg den klarer seg hos meg. Hadde overraskende besøk i går - Konkel kom plutselig, uten å si noe. Rundt 100 aurikler. Jada - hva gjør man da? Skal jeg sende deg noen?

  SvarSlett
 2. Det er vist flere enn meg som har rotet rundt i dag, he, he!
  Men du, vi har da fått gjort noe likevel!
  Iris chysograhes er flott synes jeg -og tua blir større og større for hvert år. Men jeg har nok ikke vært så flink at jeg har sådd dem.
  Her har de gule sverdirisene begynt å vise knoppene, de er ikke av de fineste, men artig å ha likevel.

  Vestal - er det den fylte hvitveisen? Jeg har en sånn men vet ikke navnet på den. Her er den på hell nå.

  SvarSlett
 3. 'Vestal' klarers eg helt sikkert hos deg, Solfrid! Den er meget lett å få til.
  Ja takk!! Jeg samler på aurikler jeg også, så hvis du har noen til overs så vet du hvor du kan sende noen... 100 stk???? Konkel er utrolig flink til å så primula!

  SvarSlett
 4. Juni, ja jeg er nok ikke alene om å ha sånne rotedager. Men om en ikke er så storforlangende på innsatsen, så går det da fremover!
  Iris chrysographes er nydelig, og det finnes endel forskjellige navnesorter av de. Det er aller første gangen at jeg har sådd iris, og det har vært kjempemoro. Det var Solfrid som inspirerte meg til det! Navnesorten var 'Black Gold' og jeg kjøpte frø fra Plantworld seeds.
  De gule irisene er flotte de også!

  Det finnes flere fylte hvitveiser, men 'Vestal' er i hvertfall den mest kjente.

  SvarSlett
 5. Iris liker god drening, det har jeg også funnet ut etter at jeg flyttet og delte, ga bort og måtte kassere noe tiloversblivende germanica. Jeg la dem der jeg utvider plenen litt som fyllmasse i front av en vill rose øverst i skråningen. Og tror du ikke de har 'snudd seg' og kommer opp med mengder av blader. Helt utrolig!

  SvarSlett
 6. Ninni, ja jeg tror de mistrives og råtner hvis de har for dårlig drenering. De er litt sære disse germaicasortene, men du verden hvor flotte de er når de blomstrer!

  Det er jo flott at de har overlevd som fyllmasse da! ;-)

  SvarSlett

Innendørs blomstring er gull verdt nå...

 Nå har vi hatt Sibirkulde i over en uke, og det har vært helt nede i - 16 i tre netter på rad. Nå har det begynt å snø litt ute, og det er ...