mandag 4. mai 2009

Prikling av helleborus

I dag har jeg priket helleborus som har brukt to år på å spire... Så de skal en ikke gi opp for tidlig, det er helt sikkert.
Har priklet over 20 planter i dag, og det skal blir spennende å se om de klarer seg fremover. Det var rimelig mye ugrass i noen av pottene som har stått ute i to år, så jeg vet ikke om jeg fikk revet av noen røtter i lukingen.

Jeg fikk også pottet om alle dahlia 'Bishop's Children'. Det må ha vært en særdeles potent biskop, for jeg har 12 planter, og det bare etter en halv pakke frø... ;-)

Ellers har jeg begynt på en tålmodighetstest av meg selv og ryggen... Jeg har begynt å legge stein og pukk i bekken for å lage en gangsti der nede. Som omtalt før så er nederste del før bekken et sumpområde hvor en setter seg rett og slett fast hvis en prøver å gå der. Så derfor har jeg brukt trillebåra frem til bakken ned mot bekken, og etterpå har jeg båret murerbøtter med stein og pukk. Jeg heller ut de store steinene først, og legger småstein og pukk øverst. Det går uhorvelige mengder stein til dette, og med mine armer og rygg tar dette noen dager bare for å komme noen cm fremover.... Jeg gjorde bare litt i dag, for sånt arbeide stopper seg selv, Men litt og litt hver dag, så kommer jeg meg frem til der hvor jeg skal ha en slags bro over. Broen er en helt vanlig europall inntil videre. Den er bare der for å komme seg tørrskodd over til andre siden av bekken. Ved skikkelig regnskyll må den legges på tørt land, ellers forsvinner den fort. Denne bekken jeg har flyr fort opp og ned, så er bro må evt. støpes hvis det skal blir noe som kan stå i mot alt vannet hvis det blir flom. Det var det for to år siden, og det var skummelt hvor langt opp vannet gikk da. Så derfor blir det en bro som lett kan fjernes. Planen min er å kunne lage en slags elvebredd hvor det er mulig å gå bort til der hvor stien begynner/ender alt ettersom hvor en starter. I og med at det er sumpaktig i hele området på hver side av bekken er dette litt av en jobb. Men er en gal, så er en gal... Jeg er det og tar konsekvensene av det *ler* Vondt i ryggen og armene er prisen å betale. I morgen skal jeg huske på å ta bilder av galskapen min, så jeg kan vise hva jeg holder på med..

12 kommentarer:

 1. Det var mange små Helleborus, det! I helga prikla eg åtte H. torquatus som spirte i fjor vår. No har eg massevis med frø på plantene mine (orientalishybridar + niger), også ein fylt. Så no skal det såast fleire!

  SvarSlett
 2. Det kjem nok til å bli fint det, vert spennande å sjå bilda.

  SvarSlett
 3. Gleder meg til bilder, høres ut som litte av et prosjekt.

  SvarSlett
 4. Spennende prosjekt du har startet, ser også frem til bilder fra området.

  Er også imponert over din tålmodighet med å vente to år på spirer, håper småplantene klarer seg og det gjør de nok.

  Ha en fin hagedag!

  SvarSlett
 5. Så spennende med så mye frø, Elisa! Da er det bare å så i vei! :-)

  SvarSlett
 6. hajal, ja jeg håper det blir bra til slutt. Men det er en lang vei dit...

  SvarSlett
 7. Bjørg, ja det er litt av et prosjekt jeg har begynt på. Godt en ikke vet hva en begynner på, ellers hadde en vel gitt opp før en startet...

  SvarSlett
 8. Randine, ja tålmodighet er en dyd i planteverden. Jeg håper de klarer seg flesteparten i hvertfall.

  Bilder skal taes i dag! Ha en flott hagedag du også!

  SvarSlett
 9. Du er neimen ikke skvetten som setter i gang med slike oppgaver! Gleder meg til bilder.
  Lykke til med helleborusbarna! Ekstra moro å få tilslag på slikt som en nesten har gitt opp.

  SvarSlett
 10. Jeg gleder meg til de bildene.
  Det høres moro ut selv om det er et slit.
  Helleborus sies å frø seg selv, det har jeg ikke merket her i hagen. Jeg har hatt en hvit en i mange år, men den frør seg ikke, i allefall har den ikke gjort det til nå.
  Eller er det kanskje fordi den er ensom at den ikke setter frø?
  Jeg har et par stykker til men de står på et annet sted i hagen og er rimelig nye.

  SvarSlett
 11. Berit, skvetten er jeg nok ikke ;-)
  Det gjenstår å se hvor bra det blir. Uansett blir det bedre enn sånn det er nå. Dette området nede ved bekken har nok vært sånn i maaaange år, så det er på tide med en oppfrisking der!

  SvarSlett
 12. Juni, helleborus sår seg selv, men de er litt vanskelige for å si det mildt. Hvis det blir for tørt spirer de ikke. De skal helst ha det litt fuktig mens de spirer, og noen ganger blir det nok for tørt til at de kommer i gang. Der jeg bodde før hadde jeg en hvit som fikk frøplanter rett i nærheten av morplanta.

  SvarSlett