lørdag 7. mars 2009

Frø i posten

I dag kom frøene fra Leüthens, og det var jo kjapt levert. Så da har jeg sådd:

Humulus japonicus scandens fol. var.

Olea europea 'Toskana'

Salvia argentea

Cobaea scandens

Jeg leste om de olivenfrøene at de kunne bruke fra 1-3 mnd. på å spire. Da er det ikke rart at jeg ikke har fått noen spirer på de olivenfrøene jeg hadde fra før som ligger i vått kaffefilter. Det er helt klart helt på grensa til hva jeg gidder å vanne og stelle. 3 måneder er lang tid synes jeg...
I går tok jeg stiklinger av den ene olivenplanta som jeg har sådd fra frø. Jeg kan ikke huske at det tok så lang tid før de spirte, men det er mulig at det er hukommelsen min det er noe galt med... ;-) I hvertfall tok jeg to sideskudd med hæl, så da burde det være mulig å få frem et par olivenplanter uten frøformering. Men disse nye olivenfrøene var av en annen sort, og de kunne bli hele 5 meter høye. Det tror jeg neppe de blir her, men i syden kan de nok bli det. Uansett er det bare 1.80 i takhøyde på planterommet, så det blir ikke aktuelt :-)
Er spent på den varigerte humlen, for den har jeg ikke sådd før. Ser for meg en plante som må slynges rundt et eller annet hvis den vokser like mye som sine andre slektninger av humulus slekten. Jeg har ikke vanlig humle her, for selv med min plass anser jeg den til å være for vill. Men jeg har den gulfargede (aureus), og den vokser ikke på langt nær så raskt. Jeg tror at jeg har fått opparbeidet en slags angst for viltvoksende planter etter 17 år i rekkehus. Der kunne jeg ikke ha planter som gikk amok, og de skyr jeg fortsatt. Her er det bare planter som har en moderat vekst, for jeg vet jo at før eller senere så er hele tomta oppbrukt. Derfor må jeg velge plantene med omhu ;-)

Ute laver snøen ned (som vanlig) selv om gradestokken viser nesten 3 pluss. Den er veldig våt, og jeg ser på drivhuset at snøen siger ned på sidene av taket og vil etterhvert dette av. Jeg vil ha regn i steden :-(
Men ingen hører på hva jeg vil, så jeg får nok bare avfinne meg med (u)været ;-)

Ha en fin lørdag alle sammen!

6 kommentarer:

 1. Den våte snøen gjør vei i vellinga den også :-)

  SvarSlett
 2. Spennende med nye frø...

  Snøen er ikke like spennende i mars, da skal det dryppe fra tak.

  Ønsker deg en god helg!

  SvarSlett
 3. Ja Sigrid, den gjør nok det, og i hvertfall på sikt ;-)

  SvarSlett
 4. Randine, snøen er ikke spennende i det hele tatt, bare deprimerende. Nå ser det ut som et julekort her igjen, og det er ikke ok i mars!

  Men frø er i hvertfal spennende!

  SvarSlett
 5. Hvis olivenfrøene er ferske spirer de vanligvis raskt, men noen er alltid tregere enn andre. Her faller masse oliven ned om høsten (sept-okt), og enda idag luker jeg nye spirer rundt under trærne. Alle oliventrær kan blir store, men de tåler ekstrem beskjæring og kan derfor holdes som pene, små pottetrær. I naturen beites de ofte ned av dyr, og blir da utrolig vakre, små forvridde utgaver, ofte ikke høyere enn en halvmeter. Hadde du ikke bodd så langt unna, og utenfor EU, skulle jeg gravd opp et fix ferdig lite "pottetre" og sendt deg! God søndag.

  SvarSlett
 6. orchis, tenk at oliven vokser nesten opp som "ugrass" hos deg! Disse frøene som jeg kjøpte er jo helt sikkert ikke ferske, men jeg får bare teste min egen tålmodighet. Jeg har forelsket meg i oliven pga. bladfargen og formen på trærne. De er helt sikkert vakre de som er beitet ned av dyrene, ja. Jeg har ønsket mer enn en gang at jeg hadde et privat EU medlemskap ;-) God søndag til deg også!

  SvarSlett