lørdag 24. februar 2024

Mange grønne spirer...

 Siden torsdag har det regnet mye her, men snøen har ikke krympet så mye som jeg hadde håpet på. Uansett så tærer det på den, for når varmen og våren kommer vil nok snøen kollapse ganske fort. Det håper jeg på i alle fall.

I kjelleren på planterommet spirer det og gror som bare det uavhengig av snøen ute.


Spragle / Coleus som jeg sådde fra frø i fjor. De har hatt litt lite jord, og derfor har de ikke vokst så mye. Men nå har de fått egne potter og mer jord, så nå vil de helt sikkert vokse mer.


Blodbeger/ Rhodochiton produksjon.


Alpefiol/ Cyclamen som ble sådd i november.


Mer blodbeger spirer. De spirer så lett, og jeg har nok å prikle fremover.


Disse startet jeg et eksperiment med i går. Jeg leste at en kunne blande inn bokashistrø i jorden til de for å få de til å vokse fortere. Jeg strødde det oppå jorden siden jeg allerede hadde priklet de. Jeg tok bildet før jeg gjorde det. Disse er også priklet senere enn de andre, så det blir spennende å følge med på.


Chiliplanter som ble sådd i januar. Det er disse som blir veldig sterke.


Spragle/ coleusfrø som nettopp har spirt. Disse kommer fra en frøblanding som jeg kjøpte av en dame nå i vinter. Jeg aner ikke hvordan de vil se ut, men jeg ser allerede nå at flere av de er ulike om ikke annet.


Disse vokser og trives der nede. De er et år gamle, og de frøene bestilte jeg på nett fra en coleus side med mange forskjellige frø. Så de vet jeg hva heter om ikke annet.


Dette er stiklinger jeg kjøpte nå nettopp på gartneriet. Superpetunia står det på merkelappen på de. Calibrachoa er det latinske navnet. De hadde jeg for første gang i fjor sommer, og de var rosa. De finnes i veldig mange farger, og jeg ble helt forelsket i de. I motsetning til vanlig petunia er det ikke nødvendig å fjerne gamle blomster.


Pilfinken /Passer montanus er her hver dag, og i går så jeg for første gang i år gulspurv / Emberiza citrinella her. I fjor var de her allerede i januar, så jeg håper ikke at det er tegn på en sen vår...


 Bilde tatt ut gjennom vinduet av nøtteskrike / Garrulus glandarius. De er så sky og så redde at de flyr avgårde ved den minste lyd og bevegelse. 


Dere kjenner vel denne igjen nå? :)
Dette er rene fødselen i planteverden.


I natt åpnet den blomsten. Den ble litt mer oransje enn jeg liker, men uansett har den en flott blomst. Den var faktisk mer ferskenfarget utenpå enn inni selve blomsten. Jaja, en vet aldri hvordan en blomst blir før den åpner seg. Bilder på nettet gir sjelden riktig farge.


Tyngden på blomsten er tydelig nå. Det kan hende at jeg må kutte den av. 

Snart kan jeg ta opp en ny amaryllis fra kjelleren, for der har knoppene begynt å vokse mer de siste dagene. Det er mye å glede seg til!  Det har vært varmegrader 
her i hele natt. Det skal dessverre bli kaldere igjen til uken, men det går mot vår selv om det ikke ser sånn ut her. Snødybden har gått ned fra 92 til 85 cm. Jaja, det er bedre enn ikke noe :)

God helg!


38 kommentarer:

  1. Heldigvis sker der en masse i kælderen. Ja den er ret orange kan jeg se, det er vi ikke så glade for.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. Jeg får håpe at noen av fargene på de andre er noe jeg liker. Jeg vet at noen av de skal være mørk røde, men bilder på nettet er ikke til å stole på. Den ble for oransje ja, og der er vi helt enige :)
      Men det er ikke noe å gjøre med det. Blomsten i seg selv er jo flott.
      Klem

      Slett
  2. Hello Marit
    You have so many beautiful plants, I am sure you will be happy when the Amaryllis can be moved from the basement. It is a lovely plant and bloom. Beautiful birds at your feeders! Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a great weekend. PS, thank you for leaving me a comment.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Yes, I have five more of them in the basement, and I hope some of them wil have the color I like. Yes, it's a beautiful flower. The birds are always so cute to watch.
      Take care you too, and have a lovely weekend!
      Thank you for all your comments, and the link up!

      Slett
  3. Oj, så många fina plantor du har. Dina chiliplantor ser väldigt fina ut. Mycket större än mina som nyss har grott. Men så sådde jag dom inte förrän en bra bit i februari. Kan inte så tidigare då det blir platsbrist när jag skolar om dom.
    Din amaryllis är vacker men jag trodde den skulle bli lite me aprikosfärgad. Men vackra stora klockor. Den ser ut att luta väldigt mycket. Kanske blir du tvungen att klippa av den och sätta den i vas. Det fungerar jättebra, den håller sig fin precis lika länge i vatten.

    Önskar dig en fin lördag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg har mange planter, for jeg har jo på både lys og varme der. Chili vil ha det varmt når de spirer, og i fjor fikk jeg de ikke til å spire på planterommet. Jeg måtte sette pottene på badegulvet, og da spirte de veldig hurtig. Ja, mangel på plass har jeg også alt nå. Jeg pottet om flere chili i går, og i midten av mars skal jeg så tomater. Ja, det trodde jeg også, for den så ut som det fra utsiden av blomsten. Ja, klokkene er veldig fine. De luter mye nå ja, så det kan hende at jeg må det ja. Tusen takk for alle dine gode tips, Anita!

      Jeg ønsker deg også en fin lørdag og helg!
      Klem, Marit

      Slett
  4. Your garden will be lovely when spring comes and you can grow all those tiny sprouts outdoors! It’s fun to see how you get everything started. I think all of us in the north are hoping that spring comes soon.
    best, mae at maefood.blogspot.com

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. I long to plant them outdoors. Yes, we in the north have a very long winter. I long very much for spring right now!

      Slett
  5. Hej Marit!
    Det växer fint i din källare. Har bara sått lite paprika än så länge. Härligt då det lyckas så fint. Nötskrikan har en vacker fjäderdräkt. Petuniorna med små blommor är så fina och bra då man slipper plocka bort överblommat. Brukar köpa plantor men de finns inte alltid, de är populära.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det ut til at de vokser fint nå. Problemet er plassen eller mangel på plass der. Jeg har også sådd paprika, men jeg har ikke fått priklet de enda. Ja, de er så vakre å se på. Det synes jeg også. Jeg er ikke noe glad i å måtte plukke bort blomster hele tiden. De har blitt veldig populære ja, og som regel forsvinner de fort. Disse jeg kjøpte er bittesmå, men de vil jo vokse med tiden.
      God helg!

      Slett
  6. I love that beautiful nutcracker and it's fun to see all of your little plants. You will be ready for Spring!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Yes, I'm ready for spring!

      Slett
  7. Din amaryllis er fantastisk flot nu, Marit! Så mange fine blomster du har! Og dejligt med besøget af skovskade og skovspurv! Dem har vi også her. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte! Det er alltid hyggelig å få besøk av mange forskjellige fugler.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  8. Nå er det visst mi tur til å bli grønn av "misunnelse" ;-)
    Sååå masse fine blodbegere....og spragler...og fugler...og masse mere....
    Og jeg som hadde så store planer for hageåret 2024...jaja... Håper å være hjemme igjen i slutten av mars engang da er det hvertfall ikke for sent å så tomater...om for.en tillater det.
    God helg til deg!
    Hilsen Annette

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Annette!
      Så hyggelig at du er innom bloggen min igjen! Det er jo fint at du også blir litt "grønn av misunnelse " :)
      Tusen takk. Jeg vet du hadde mange planer for hva du skulle så. Jeg skal så tomter i midten av mars, og det får du nok gjort. Fortsatt god bedring!
      God helg til deg også!

      Slett
  9. You have of all plants, I love chili plants when their peppers turn red and they have so many of them! The amaryllis turned out very nice, but it is certain that it needs some support so that it does not break. Thanks for the photo! Have a good Sunday!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I have a lot of plants. I love to grow chiliplants, and they are so easy to grow. Yes, it needs some support. Thank you for your nice comment! Have a nice Sunday!

      Slett
  10. Det er fantastisk hvor mange planter du allerede har dyrket, kjære Marit, jeg kan godt tenke meg hvor spent du er på våren.
    I dag har vi endelig sol, vi kunne til og med se fullmånen og stjernene om natten! De første krokusene har kommet ut i hagen, faktisk veldig tidlig tross alt er det fortsatt februar.
    En klem til deg.
    Amaryllisen din er vakker.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er veldig spent på hvordan våren blir. Det høres helt fantastisk ut å kunne se krokus alt nå. Tusen takk kjære Viola! En klem til deg også.

      Slett
  11. Beautiful flowers. The spring is almost starting. Have a nice day.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. It's not spring here for a very long time. We have still about 70 cm with snow here.
      Have a nice day.

      Slett
  12. Hej Marit!
    You have lots of cute little seedlings and that amaryllis flower is gorgeous! I haven't planted anything yet, but I'm going to take cuttings from my geraniums. We also have rain and snow, the roads are very slippery. I've been active inside, knitted a sweater for myself, it was just finished and soon I'll start a new one.

    Fortunately, March will start soon and I hope the weather will warm up - we have a lot of snow! Next month there is also a garden fair in Stockholm, where I am going to go in search of spring!

    All the best to You!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello dear Saila!
      Thank you. I have too taken some cuttings of geraniums, but they don't grow too well. Today it's raining here, and it's 7 degrees. Still I have a lot of snow in my garden. I guess the spring will be late this year. It sounds nice to knit a sweater!
      I hope too that the spring will come soon. It sounds lovely with a garden fair in Stockholm. In April it will be a garden fair in Oslo. I will visit it in April, but it seems so long until April.

      All the best to you too!

      Slett
  13. Ja, jeg skal love for der er gang i produktionen i kælderen nu: Spring time is here!
    Flot hvad du kan få ud af alle de frø du får fingre i - jeg glæder mig til at se det hele senere på sæsonen. - Og sneen svinder, omend langsomt, men dog går det i den rigtige retning.

    God arbejdslyst!
    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, nå har det spirt veldig mange frø, og det er vår i kjelleren ja! Tusen takk. Du får nok se de fleste av de fremover, for de er jo nå i vekst de fleste av de jeg har sådd. Ja, det går sakte med snøen, men som du sier så går det om ikke annet fremover. Det vil en gang i fremtiden bli vår her også :)
      Ha en fin vårdag!

      Hilsen Marit

      Slett
  14. Complimenti per le semine! Una tavolata di piantine davvero invitanti!

    Ti auguro una buona primavera e delle ottime future piantagioni.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you! I'm happy about the sprouts. I wish you a nice springtime!

      Slett
  15. Hei Marit! Du kan jo bare gå ned i kjelleren å dra inn deilige grønne dufter. innmari mye du er fått til å spire. Farger og smak er så forskjellig, jeg er så glad i oransje.
    Ha det godt! KLem Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne!

      Ja, jeg er heldig sånn. Jeg har som vanlig sådd alt for mye, men det er jo gøy at så mye spirer. Ja, sånn er det bare. Det er godt at vi er forskjellige. Jeg liker alle farger bare de er pastellfarget. Jeg hadde likt den godt hadde den blitt ferskenfarget. Du kan gjerne få løken av meg hvis du vil ha den etter blomstring. Jeg har flere andre amaryllis å ta meg av. Så bare si i fra.
      Ha det godt! Klem, Marit

      Slett
  16. Hej Marit,

    Vilken produktion du har satt igång :) Ger du bort till andra (trädgårdssällskap el dyl.) eller är allt för eget bruk? Ser att dina sådder av Coleus kommit igång bra, mina står och stampar och har inte fått sina första blad än. Kanske har jag dem för kallt?
    Amaryllisen blev överraskande mörk i färgen men så vacker ändå med sin varma fina ton.

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ukrika,

      Ja, det er mange planter jeg har sådd nå. Ja, jeg gir bort litt, men i år skal det være et plantemarked her hvor jeg skal selge planter hvor jeg gir bort halvparten til brystkreftaksjonen rosa sløyfe. Det er en mann i nærheten som arrangerer dette, for kona hans døde av brystkreft/ canser. Mange av plantene er også til eget bruk. Jeg har store krukker med de hvert år, og det er av egne frø jeg har sådd nå.
      Jeg har ca 18 grader der jeg har mine planter, og mine coleusfrø spirte omtrent med en gang. Jeg har også plantelys over de.
      Ja, den ble veldig mørk ja. Den er veldig fin ja, en jeg hadde likt den enda bedre hvis den var lysere i fargen. Aprikos/ ferskenfarge liker jeg nemlig veldig godt.
      Ha det godt!

      Slett
    2. Alltid givande om man kan bidra med lite plantor för ett gott syfte!

      Mina Coleus kom upp ganska snabbt men har stått still efter det och jag funderar på om de inte får tillräckligt med ljus eller om de står för kallt eftersom första riktiga bladen inte vill börja växa.

      Allt gott! Ulrika

      Slett
  17. Your indoor plants look amazing! I especially love the coleus and the blood goblet sprouts.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you! They grow very fast right now. I'm looking forward to spring.

      Slett
  18. Jeg prøver å brøyte meg inn mellom alle svarene :-) Mye vakkert, men den som jeg la mest merke til er bladverket på den øverste planta. Den ligner ikke på noe jeg har sett før.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det går helt fint, Martin. Tusen takk. Ja, den er helt spesiell. Det er morsomt med noe nytt.

      Slett
  19. Tus semillas han brotado muy bien y el Amarilis es precioso, me gusta mucho. Besos.

    SvarSlett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...