fredag 15. september 2023

Et vemodig farvel til sommeren...

 Natt til i går var det kun 4,3 grader her, og det kom nesten som et sjokk. Fra 23 grader som høyeste temperatur i forrige uke, og til så kaldt om natten kom noe brått på. 

Været i 2023 har så langt vært en berg og dalbane. En iskald vinter og vår, tropevarme i juni og øsende regn i juli og august. I september har det nesten ikke kommet regn i det hele tatt, og kun 3 mm så langt. Det skal endre seg fra nå og fremover etter værmeldingen.

Plutselig kom høsten veldig brått på, og utsiktene til en lang og varm høst har minket veldig. Av de ti neste dagene er det meldt om regn i sju av dem.

Været har blitt veldig uforutsigbart, og sånn har det blitt i hele verden. Klimaendringene har blitt veldig tydelige nå.

Her kommer noen bilder som er tatt i det siste. Det gjelder å hygge seg med det som er fint her nå.


Høstormedrue/ Cimicifuga ramosa 'Brunette'


Denne solhatten/ Echinacea har fått humlebesøk. Den har jeg sådd selv og jeg flyttet den også for to år siden. Den virker veldig robust. Som nevnt før skal jeg til neste år så mange solhatter selv. Frøene er kjøpt inn, og det er bare å glede seg til neste sesong allerede!


En fargekombibasjon som jeg liker veldig godt. Syrinhortensia/ Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise' og Acer negundo 'Flamingo'. De matcher hverandre samtidig, for lønnen får rosa blader på sensommeren og da er syrinhortensia på sitt fineste. Bildet ble tatt 9.9 så det er fortsatt mye å glede seg over her fortsatt.


Remontering av Rhododendron 'Cunninghams White'. Det er helt vanlig at denne sorten blomstrer på nytt på denne tiden. Det er av neste års  blomsterknopper, men det får jeg ikke gjort noe med.


 Min nye yndling Phlox paniculata 'Monica Lynden-Bell'
Denne rosen 'Olds College Centennial' har blomstret helt fantastisk i sin andre blomstring nå. Det eneste negative jeg har å si om den er at blomstene varer veldig kort. Men den er tilgitt, for den produserer veldig mange blomster.


Echinacea purpurea 'Alba'


Nok en rose som remonterer og som har mange knopper nå. 'Odyssey' så klart :-)


Clematis 'Margareth Hunt'


'Ebb Tide'


'Munstead Wood'. Ja, de er ganske like :-)
Jeg oppfatter M.W. som litt rødere i fargen når jeg ser den i hagen. 


'Mortimer Sackler' som er en robust Austinrose og helt uten torner. Den har jeg hatt siden 2014, og den har også blitt flyttet en gang. 


Sitronsommerfugl / Gonepteryx rhamni. Den liker min rosa sommerfuglbusk/ Buddleia davidii 'Pink Delight' den også!


Naboens katt som sover stadig i den varme grusen her. Hun er en gammel dame, og varmen fra grusen var nok behagelig for henne i det fine været som var da.


'Koco Loco'


Dette er nok årets siste Admiral her, og bildet ble tatt den 10.9. Det er litt vemodig at sommeren og sommerfuglene tar slutt her, men det er bare sånn det er.

God helg/ weekend!

P.S. Alle bildene er klikkbare, og etter at jeg byttet mal på bloggen vises de nå mye større enn tidligere.

40 kommentarer:

 1. Jeg snakket akkurat om det med en venninne i går, høsten har kommet brått i år. Du bestemmer selv hvor store bildene skal vises på bloggen. Når du setter de inn klikker du på bildet og da kommer det opp midtstilling og diverse annet. Klikker du på * så får du opp innstillingene og der er det størrelsen på bildet. Jeg bruker alltid opprinnelig størrelse, da blir alle bildene like når de vises.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble en brå overgang fra sensommer til tidlig høst. Da skal jeg se om jeg får sett det neste gang. Jeg legger de rett inn fra telefonen, og har ikke gjort noe med størrelsen på de. Men bildene vises større i denne nye malen enn den gamle.

   Slett
  2. Hvor store bildene er på telefonen kan du stille på kamerainstillingenen på telefonen. Om du ikke bruker opprinnelig størrelse kan du velge stor/liten visning av bildene.

   Slett
  3. Tusen takk for hjelp. Da skal jeg se på det neste gang jeg skal legge ut bilder.

   Slett
 2. Hello,
  It is chilly here in the morning, jacket weather. I love seeing your beautiful blooms, the Sunhats, Lilac Hydrangea and the Clematis are a few of my favorites. The kitty is sweet, she found a nice warm spot to nap. Take care, have a great day and happy weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, it have been chilly here today too. Now it's much warmer, and I can see a little sunshine.
   Thank you. Yes, she always finds the warmest spot in the garden. Take care you too, and have a nice day and weekend!

   Slett
 3. Javisst fylls man med vemod för det känns som hösten kom så snabbt. I synnerhet för mig som varit på resa och det varit 27-28 grader och strålande sol varje dag.
  Men du visar så vackra bilder på tröskeln mellan sommar och höst. Den orange rosen är så vacker. Och din nya flox är så skir och fin.
  Och så grannens katt. Hon har det fint där i det solvarma gruset. Det syns att det är en gammal dam. Men hon är fin.

  Önskar dig en fin fredag kväll!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er litt trist at det har blitt høst allerede. Det høres ut som du har hatt fint vær på reisen din. Det var fint vær her også i forrige uke, og det var så herlig. Tusen takk. Ja, hun er så fin. Jeg tror hun er 17 eller 18 år gammel.

   Ønsker deg også en fin kveld og helg!
   Klem, Marit

   Slett
 4. Fine billeder, ja nu går det hurtigt mod vinteren, men jeg glæder mig over den sidste uges dejlige dage, hvor vi har kunnet grille. I dag blæser det for meget, de lover regn i næste uge, det ser jeg frem til.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, sånn er det bare når vi er kommet så langt ut i september. Forrige uke var helt nydelig her også. Her har det akkurat begynt å regne. Det er så tørt nå at det gjør ikke noe med litt regn.
   Klem

   Slett
 5. Hej Marit!
  Vi hade också en kall natt, hoppas att det inte blir frost ännu. Du har så mycket fint som blommar. Väldigt vackra rosor. Vi har haft soliga fina dagar, men idag kom det lite regn. Det känns att det är kallare temperatur, men jag hoppas att det blir en lång varm höst.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det har nok vært kaldt mange steder i det siste. Tusen takk. Sånn har det vært her også, og vi fikk også litt regn i går. Vi får håpe på det ja, for det hadde vært fint å få mer varme før det blir vinter.
   Ha det godt.

   Slett
 6. Det er helt vidunderlige billeder du har taget. Ja, det har været det mærkeligste vejr, med blandt andet tørke og alt for meget regn. Klem fra Gitte 🥰

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte. Ja, i år har det vært et merkelig vær ja. Ingen mellomting virker det som. Klem fra Marit 🥰

   Slett
 7. Det går nedad bakke med varmen, men der er stadig gode dage i vente selvom nætterne er blevet køligere og mørket falder tidligt. Her kunne vi godt bruge noget regn efterhånden, men ellers er det bare at nyde de fine blomster og gode september dage så længe de varer. Det er dog en stor og pludselig forandring i vejret du oplever Marit, og jeg forstår det kan være svært at følge med. Klimaet er ikke nemt at vænne sig til...
  Dejlige billeder fra din høsthave!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør jo det Ulla. Det var veldig deilig vær i går med 18 grader, og det kom litt regn først ut på kvelden. Ja, det samme kan vi behøve her, for det er veldig tørt nå. Ja, det vil komme dager innimellom som vil være fine. Her er det meldt om mye regn på mandag og tirsdag, så kanskje du også får noe. Ja, kulden kommer alltid så brått her, og det er en stor overgang når det skjer. Nei, det er helt sikkert. Tusen takk.

   Hilsen Marit

   Slett
 8. Hi Marit: I am back from vacation on Vancouver Island and am ready to devote myself to blogs again! Yes, autumn is just around the corner now and nights will get cool. Your garden still looks charming, however, and a I am sure that you still have a little time to enjoy it all. Here, a few trees are starting to show their fall colours, but I am not sure whether that is genuine transition or whether the trees have been subject to stress. Yesterday when we arrive home mid afternoon it was a very pleasant 23 degrees. Perfect! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi David
   I'm glad you are back in the blogworld again. Yes, the autumn is near, but some days are still warm. Today it's 19 degrees here. We have not some yellow leaves yet, but the trees here have got very much rain this summer. I hope we still will get more warm days in September.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 9. Beautiful bloom. Is the plant frosted yet? Have a nice weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. No, they haven't frozen yet. I hope it will be a long and warm autumn here. I'm sorry that blogger is putting your comment in the spam filter again.
   Have a nice Sunday!

   Slett
 10. Ja det er altid et chok når de første kolde nætter kommer, selv om vi ved, at den tid er på vej. Sikke mange fine billeder. Min 'Brunette' har kun knopper endnu. Fantastisk kombination af Vanille Fraise og Flamingo. Det er en meget smuk varm farve på rosen Olds College Centennial.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det hver høst, for kulden kommer alltid så brått på selv om vi vet at den kommer plutselig. Vi har hatt det veldig varmt i sommer, då det er sikkert derfor min har kommet lengre. Tusen takk.

   Slett
 11. Du har jo virkelig mye fint å kose deg med på slutten av sommeren! Knallfin den Acer/syrinhortensia-komboen, ja. Hm. Må visst sjekke min Odyssey. Artig at du kan dyrke Ebb Tide i H4! Ja, å så sine egne solhatter er visst lurt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Jeg vet jo ikke om 'Ebb Tide' overlever her. Det får jeg først se til neste vår. Ja, jeg tror det er veldig lurt, for flere av de kjøpte har dødd her etter sist vinter.

   Slett
 12. Det er altid vemodigt, når sommeren siger farvel, dagene bliver korte og admiralerne flyver sydpå. Men vi ved jo, at det er årets gang. Nu skal vi snart lægge blomsterløg i jorden, så vi kan få et blomsterflor at glæde os over til foråret.
  Din nye floks er yndig.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo alltid det. Det vet vi, men de første skikkelig kalde netter kommer alltid som et sjokk på meg 😊
   Jeg har allerede begynt å legge løk, og gleder meg veldig til neste vår allerede!
   Tusen takk.

   Hilsen Marit

   Slett
 13. På dine kanter er den varme årstid vældig komprimeret, må man sige. Din syrenhortensia er stadigvæk flot, og dine roser genblomstrer så fint.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant, og spesielt i år. Det ble veldig varmt i kun en måned. Tusen takk. Ja, det er stadig noe å glede seg over her stadig vekk.

   Slett
 14. Marit, I agree - autumn is coming quickly. On September 1 it was +22 C and today it is +14 C. But there is no rain, and I have already drained all the water barrels. We have to water the remaining vegetables and blooming roses with tap water. I love the size of your photos and the new look of your blog.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes Nadezda, the autumn came very quickly. We had 19 degrees yesterday. It was very nice to feel the warm air again. I'm sorry about the drought. I wish I could send you some rain. Tomorrow we can get very much rain here.
   Thank you.

   Slett
 15. Tus rosas y demás se ven preciosas. Por aquí ha llovido bastante dos días, hoy salió el sol, pero de vez en cuando llueve un poquito. Un abrazo.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Teresa. Today it rains very much here. The autumn has come here now. Hugs.

   Slett
 16. Dear Marite, my friend who is always the first to visit my new posts, I have missed you. I started visiting today for the first time since breaking my wrist, as it feels strong enough to visit all my followers now.Your garden still has a great variety of beautiful flowers, the roses, the gorgeous lilac Hydrangea and lilac Climates. I love them all, and you might even see more butterflies yet on your Buddleia which looks very healthy, that is, if it doesn't rain. Here we have had rain for three days, and there are definitely signs of Autumn as leaves begin to fall. It's not cold, but in the evening it feels uncomfortably chilly. It is going to take me a while to visit my loyal followers, but then I will make another post. Until then my very best wishes.
  Sonjia.:=)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Sonjia,
   I get so happy every time I see you have written a new post. I'm so glad you're feeling better now. Thank you very much. We have had a lot of rain this summer, and especially in July and August. Yes, I can feel very well that it has become autumn here as well, because it is cool in the evening. I look forward to your next post. Best wishes from Marit

   Slett
 17. Vakre blomsterbilder som vanlig hos deg. Her har mye råtnet eller blitt oppspist. Det er utrolig hvor fort denne sommeren gikk. Det har vært noen fine sommerdager innimellom regnet. Vi fikk ei fin uke på fjellet i begynnelsen av september. Det er noe å ta med seg inn i mørke, våte høstkvelder.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det er jo så trist at når hagen råtner opp på grunn av for mye regn. Ja, ikke sant. Sommeren har gått veldig fort, og her har vi hatt veldig mye regn i sommer. Det er jo ikke vi vant til her :-)
   Så bra da! Vi har hatt to fine uker nå, men fra i morgen skal det bøtte ned i en hel uke. Ja, så absolutt.

   Slett
 18. I enjoyed seeing your gorgeous blooms, Marit.
  Your neighbor's cat looks so content on the gravel.
  The weather is acting weird too over here in my corner of the world.

  Hugs and blessings

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica. She enjoys my garden every day when it's sunshine. Yes, the weather have become very strange all over the world.

   Many hugs.

   Slett

Pionblomstringen er i gang...

Årets blomstring av pioner har vært litt ujevn, for etter varmesjokket i mai har blomstringen mer eller mindre stoppet opp.  Men nå har blom...