lørdag 27. november 2021

Drivhus oppsetting dag 3 og 4, og et langt tilbakeblikk...

 Ja, nå slår jeg sammen de to siste dagene til ett innlegg. På torsdag jobbet de i ti timer, for det var så mye arbeide med den innvendige døren. Hvis jeg ikke har fortalt nye lesere om den, så bestilte jeg altså en innvendig skyvedør til drivhuset slik at jeg kan ha to temperatursoner der. I det største rommet har jeg på en ovn, men i det minste rommet skal jeg ha planter som bare er for sarte til å stå plantet i bakken her. Alle mine hortensia som er merket at de ikke tåler mer enn - 5 grader skal stå der, fersken og aprikostrærne skal stå der, osv. osv. Jeg har også nøkkeroser/nympea stående i bøtter med vann som jeg muligens også skal ha der. Jeg gar ennå ikke fått flyttet disse, men det har jeg planer om å få gjort i dag. Jeg har også  fra før en kjeller som er full av overvintringsplanter som f.eks Camellia og mange alpefioler/cyclamen. Enn så lenge vil jeg vente med å flytte noe som helst til elektrikeren har vært her. Hun har så mye å gjøre at jeg aner ikke når hun får tid. Så nå får jeg virkelig testet min tålmodighet, for nå er jo drivhuset ferdig! Men har jeg ventet så lenge, så tåler jeg nok å vente en uke til eller hvor mange dager det tar. De aller fleste plantene står trygt i kjelleren. Det er kun hortensia, blåregn og parykkbusker som sto i det gamle drivhuset, og de tåler å stå i det nye uten så mye varme på. 

Det blir mange bilder i dag :)

Det har vært så fuktig luft i det siste så drivhuset ser helt nediset ut. Men her er det da nesten ferdig utvendig. Det var "bare" døren i front som manglet der. Når den og taklukene kom på plass var drivhuset endelig tett.

Montøren i aksjon på drivhustaket og gjør alt klart til å montere taklukene.

Novemberhimmel og soloppgang. Mønepynten var da også kommet på plass på taket.

Dette er forstørret bilde av mønepynten. Den måtte jeg jo bare ha på drivhusetaket  så klart :)
Mønepynten er helt klart inspirert av drivhus i Storbritania. Jeg har mange engelske roser i hagen, så det passer godt til hverandre :)


Det var mye jobb å få gjort klart til luftelukene, og enda mer jobb å få satt på løftemekanismen.


Her var endelig ytterdøren i drivhuset på plass.

Dørene er tunge og glir veldig godt når en lukker de opp og igjen.

Dette var bildene fra torsdag.

Her kommer bildene fra i går.

Her er drivhuset nesten helt ferdig. Der røret stikker opp skal det bli et sluk. 

Jeg ryddet i hele går ettemiddag, og til slutt fikk jeg hentet inn  fersken og aprikostrærne mine og fikk satt de inn i den ytre temperatursonen. Jeg har satt på litt varme der, og håper at de tiner opp. Hele krukken med jord var helt gjennomfrossen. 
Dette er skyvedøren som gjør at jeg nå kan ha to rom med forskjellig temperatur.


Jeg får håpe at de overlever frostsjokket.  Det var - 4,6 i går natt også, og det er fjerde natt med frost på rad. I natt var det "kun" -0,6, men likevel frost. I neste uke er det meldt om kuldegrader hver dag, og snø på onsdag. Det kommer noen spredte snøfiller i dag, men det er ikke meldt om noe snø her. Det blir nok bare litt snø i luften her, for det var meldt om snø i Telemark i dag. Vi bor helt på grensen til både Vestfold og Telemark her og får litt forskjellig vær her på grunn av det. 

Denne ble den første innkjøpte planten i drivhuset.  Denne  julerosen sto i  matbutikken til 59 kr. Denne hyllen er en av to hyller jeg skal ha. Den andre hyllen skal stå under denne og er litt bredere.

Her er drivhuset i nesten hele sin lengde. Det ytterste rommet er 2,5  x 4 meter, og det største rommet er på 4,5 x 4 meter. 28 kvm bør være stort nok  for meg, men jeg har også veldig mange planter i kjelleren. Vi får se hvordan det blir, men jeg tror ikke at det er for stort :)

Her er alle seks luftelukene på plass. De skal åpne seg når det er 21 grader i drivhuset.

Jeg er veldig fornøyd med mitt nye drivhus :)
Nå må jeg bare bli kjent med det angående hvor mye strøm jeg må ha på der for å holde det på ca. 5 grader i vinter.

Litt småtteri gjenstår, men det er bagateller å regne i forhold til resten.

For de som ikke har lest begynnelsen på monteringen kan lese del1 her og del2 her. Her er bilder fra grunnarbeidet som måtte gjøres aller først i sommer. Siden måtte mannen min støpe grunnmur.  Her er også bilder fra da mannen la heller som nå er gulvet i drivhuset.  Hvis jeg går enda lenger tilbake tar jeg også med rivingen av garasjen. Den sto der som drivhuset står nå. Det er litt av en forvandling som har skjedd der :)

 Det har blitt mye jobb på mannen min, men han synes at drivhuset ble veldig fint nå når det ble ferdig :)

God helg/weekend!

39 kommentarer:

 1. To-roms drivhus der, altså!
  Mønepynten er prikken over i-en. Men fungerer også utmerket til å hindre fugleskit på taket :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var det som var planen min fra første dag i planleggingen. Det synes jeg også. Ok, da vet jeg det :)

   Slett
 2. Hello, Marit
  Your new greenhouse looks fabulous! I like the ridge decoration. It is great you will have two separate room temperatures and those doors look wonderful. Well done! I am sure your hubby is very happy when you are happy.
  Take care, enjoy your weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you! Yes, he is very happy too.
   Take care, and have a great weekend!

   Slett
 3. I am glad to see that the indoor hockey rink is nearing completion, Marit, and it all looks very splendid! You are nothing if not ambitious! Your husband deserves a big round of applause for all his hard work. Congratulations on having your dream come true. The electrician will be along soon, I have no doubt. Make sure you have a generator in case of an interruption in the power supply! I am happy for you. Many hugs. David

  SvarSlett
  Svar
  1. I think my husband liked the work. It was something completely new to him. The ekectrician will come when she finds time. I do not have a power generator, but thank you for your advice.
   Thank you so much, David!
   Big hugs, Marit

   Slett
 4. Wow ser helt ut som et gartneri hos deg nå, med hageutsalg og bugnende potter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok ikke det riktig enda, men til våren vil det nok se sånn ut her :)

   Slett
 5. Kære Marit
  Det er jo et gigantisk hus :-o Og med dør indvendigt til to zoner, hvilket jeg ikke var klar over, men hvor er det smart. Du har sandelig gennemtænkt og bestilt de luxe modellen må jeg sige. Jeg kan godt forstå, at ventetiden var - og fortsat er - tung, selv om de to mænd har arbejdet helt vildt flittigt og godt sammen.
  Jeg glæder mig til at se det fyldt.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, det er jo det :)
   Nei, jeg har nok ikke sagt så mye om den døren, men den er smart ja. Jeg satt i februar, mars og april og tegnet og tenkte veldig mye på dette. Det er helt klart en de luxe modell ja ;)
   Ventetiden var både nervepirrende og deprimerende, og det kom jo av all usikkerheten rundt det hele. De jobbet veldig godt i sammen ja. Jeg tror det blir fylt relativt snart :)
   Hilsen Marit

   Slett
 6. Hej Marit!
  Det är mycket fint och stort. Mycket smart att ha det uppdelat i två sektioner.
  Där kommer både du och dina växter att trivas bra.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, det er et stort drivhus. Jeg skal overvintre mye i den kalde sonen sånn som sarte hortensia, blåregn og ferskentre.
   Det tror jeg også.
   God helg.

   Slett
 7. 28 kvm er en imponerende størrelse; men du har jo også mange planter, der skal flytte ind. Huset ser både kønt og solidt ud.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er stort, men jeg tror ikke jeg får noen problemer med å fylle det. Så sikt så skal kjelleren tømmes for planter. Tusen takk. Det er veldig solid ja, og skal tåle en storm.

   Slett
 8. Wow, that looks great ! I love the ridge decoration !

  SvarSlett
 9. Det ble et flott stort drivhus som du kommer til å ha glede av lenge. Fin Julerose som fikk innvie drivhuset.

  Ha en fin adventsøndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kommer jeg til å ha lenge. Tusen takk.

   Ha en fin adventsøndag du også!

   Slett
 10. Klokt med två zoner i växthuset. Storleken räcker säkert väldigt långt även om man säger att det aldrig kan bli för stort. Du kommer få en fin säsong 2022 :)

  KRam, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror at det blir bra med to soner i drivhuset. Ja det er som alle sier, et drivhus kan aldri bli for stort :)
   Jeg håper på det!
   Klem, Marit

   Slett
 11. Hei Marit

  Godt tænkt med døren, der er jo planter du må have ind der ikke alle behøver det så varmt, det er vigtigt for en del at spiringen ikke starter for tidligt!
  De har været et stort arbejde for jer alle, Flot resultat!

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, jeg synes at det var en god idé, for det var jo den eneste måten å få to temperatursoner der inne. Hortensia, blåregn, camellia og cyclamen kan fint klare seg der uten at de behøver å ha det så varmt. Ja, spiringen kan vente lenge for det meste bortsett fra blodbeger. De må sås i januar, og de må ha det varmt. Men de kan jeg så i kjelleren :)
   Tusen takk!

   Ha en deilig aften

   Slett
 12. Ja, jeg forstår godt I begge er meget lettede over at få drivhuset færdigt inden de første snestorme går i gang! Din mand har haft meget arbejde af hele processen, så han må være ekstra glad for resultatet, som blev så fint. Det er sandelig også et luksus-glas-hus med megen plads og endda to klimazoner! Men du har sikkert ret i det slet ikke er for stort - undtagen når der skal pudses vinduer:)
  God fornøjelse med indretning og flytning af planter. Det er da årets flotteste julegave Marit!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært en stor lettelse av de ble ferdig innen snøen kom. I natt begynte det nemlig å snø selv om det ikke var mye som kom i første omgang. Ja, han har hatt mye å gjøre med denne lange prosessen som det tross alt har vært. Han begynte å rive garasjen i juni, så det har vært mye arbeide frem til nå for han. Men nå er vi begge veldig godt fornøyd. Ja, jeg er spent på klimasonene, og hvor varmt / kaldt det blir der inne. Akkurat nå er det - 5 grader her, sp vinteren har virkelig kommet hit nå. Der sa du det, for når det skal pusses vinduer er det akt fkr stort ;)
   Tusen takk, Ulla! Ja, det er helt sikkert at det er årets flotteste julegave :)

   Hilsen Marit

   Slett
 13. Hei Marit! Gratulerer! Klem Anne

  SvarSlett
 14. Smart med två rum och olika temperaturzoner. Jag har löst det med ett invändigt bubbelplasttält på vintern där de känsligaste växterna får övervintra. Kan tipsa om att skuggväv i taket isolerar bra även mot kyla.
  Allt gott
  /Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har hørt om at det kan hjelpe tor da blir det jo mindre rom å varme opp. Takk for tips!
   Ha det godt.

   Slett
 15. Gratulerer! Så flott det ble. Dette er et Vario, tror jeg, siden det er skyvedør? Har du isolerglass i veggene også ser det ut som plater i taket? I veggen mellom de to sonene - isolerglass der også?
  Leste at Villrose sier mønepynten fungerer, så da må jeg ha det også. Jeg har ikke kommet videre ennå med mine planer. Men dette inspirerer :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Nei, det heter Bio-Varis. Skyvedøren var noe jeg spurte om var mulig, så den er "uorginal" :)
   Men det lot seg gjøre og det er det viktigste. Det er isolerglass i alle veggene og termoplater på taket. Det anbefaler de pga. at det ikke skal bli så sterkt sollys om sommeren. Ja, den må du bare ha :)
   Så bra! Da har du denne vinteren til å planlegge på :)

   Slett
 16. Så smart med att indela växthuset i två zoner, även om det blev extra arbete för montören och din man :) Det är ju så stort så det går ju verkligen att dela in det i två zoner. Men det gäller nog att trimma in värmen så det håller rätt temperatur i vinter. Och så får vi hoppas att det inte blir så kall vinter. Men växthuset ser väldigt stadigt ut så jag tror inte du behöver oroa dig även om det kommer mycket snö.
  Det har varit så härligt att följa arbetet och att följa din entusiasm Marit! Är så glad för din skull, vet ju hur mycket du längtat.

  Önskar dig en fortsatt fin måndag! (såg att nu fått lite snö nu)
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var så smart, for det har jeg tenkt på lenge at hvis det gikk an ville jeg ha det. Heldigvis var det mulig! Ja, det måtte være stort hvis en skulle få det til.
   Jeg håper på en mild vinter ja, selv om den nå har startet iskald. Det tåler mye snø ja, og det skal tåle storm. De har fått prøvd ut det i Bergen :)
   Tusen takk for alle dine hyggelige kommentarer, Anita!

   Ønsker deg også en fin mandag! Ja, vi fikk litt snø i natt men skal få mer i natt.

   Klem, Marit

   Slett
 17. Et flott drivhus. Jeg gratulerer deg hjerteligst.
  Den er så fantastisk stor ... herlig :-))) Jeg er glad ... også.
  p.s. vi fikk snø i dag... en litt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Viola! Det er stort ja :)
   Her skal vi få mer snø i natt.
   Klem

   Slett
 18. Hej Marit,

  Nu har jag tittat igenom dina inlägg från monteringen av växthuset. Vilket jobb de har gjort och i kyla och allt. Stort grattis till ett jättefint växthus! Så fin taknock och vilken lyx att kunna ha två temperaturzoner. Det måste kännas jättebra.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, da fikk du mye å lese igjennom :)
   De har gjort en fantastisk jobb ja. Tusen takk!
   Jeg er veldig fornøyd ja.

   Ha det godt!

   Slett
 19. Hei Marit!
  Drivhu blir ALDRI for store. Sånn er det bare :)
  Så spennende med to klimasoner i drivhuset. Håper ikke strømregningen blir astronomisk i år med de strømprisene.
  Blir spennenede å høre og se hva du får til til våren og sommeren.
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena!
   Jeg har dessverre ikke sett din kommentar før nå 😥

   Nei, det er helt sant, for det er ikke mulig at de blir for store. Jeg er redd for at den blir veldig høy nå.
   Det får du garantert høre om!
   Ha det godt!

   Slett
 20. Fantastisk flott drivus! Og smart og gjennomtenkt, ikke minst!
  Gratulerer så mye! :)

  SvarSlett