onsdag 17. november 2021

Noen spesielle lønner...

 Jeg fortsetter min reise bakover i tiden. Når jeg tar bilder så tar jeg noen ganger så mange bilder at jeg har et stort lager bare fra den samme dagen. Alle disse bildene ble tatt 14. oktober. Lønn/Acer er et av mine favoritt trær. På høsten mens de fortsatt har bladene på, så viser de frem både forskjellige bladformer og røde nyanser. Se bare her :)

Dette er Acer palmatum  'Atropurpureum'. Den plantet jeg i 2007 og den har også blitt flyttet en gang. Den begynner å bre seg godt ut der den står, men jeg har ikke hjerte til å beskjære den noe særlig. Den var helt vanlig i handelen før, men nå er den  nesten ikke å se til salgs. Navnesortene har tatt over, men jeg synes den er så flott og at det er synd at den ikke selges så ofte mer. 

Denne har jeg sett med tre forskjellige navn. Når jeg kjøpte den sto det Acer palmatum 'Trompenburg'. Siden har jeg sett A. palmatum x shirasawanum og bare A. shirasawanum 'Trompenburg'. 
Jeg holder en knapp på navnet i midten. Her fant jeg en artikkel som mener at den er en krysning mellom shirasawanum og palmatum.

Jeg skrev om Acer palmatum 'Black Lace' i forrige innlegg. Dette er den tredje planten jeg har av denne navnesorten. 
Den får en flott høstfarge den også som de fleste andre lønner :)

Denn  har jeg kun sett den til salgs en eneste gang, og skulle gjerne hatt flere av den også. A. palmatum 'Hubbs Red Willow'. Bladene ser nesten ut som stjerner.

Denne merkelige lønnen kjøpte jeg nå i vår. 
Acer palmatum 'Red Filegree Lace'. Den vokser sakte, men har det mest finflikete bladverk jeg noen gang har sett av lønn.


Dette bildet er tatt 14. oktober, og det var egentlig knoppene jeg hadde fokus på. Likevel kom det med en bie på bildet. Ikke dårlig det så sent på året.

Dette er min nye dørmatte.
Teksten passer veldig godt :)

Det er lenge siden jeg har vist et bilde av Ares. Han er snart 7 måneder og vokser hurtig. Han er ikke så stor som han ser ut på bildet, men jeg måtte klippe bort litt ledninger som kom med på bildet. Da ble han litt forstørret ;)
Han har et intenst blikk, og fuglene hadde ikke levd særlig lenge hvis han hadde gått fritt ute i hagen. I går tror jeg det var ca 50 fugler her. Høyeste temperatur ute i går ble  på hele 10,8 grader. Det er helt vilt at det kan være så varmt midt i november. I dag regner det kraftig, men så lenge det ikke kommer som snø er det helt fint.

34 kommentarer:

 1. Hej Marit!
  Du har så många fina lönnar, de Japanska lönnarna är så dekorativa. En annan fördel är att de inte blir så stora. En riktigt fin dörrmatta, tror att de flesta kattägare håller med texten. Egentligen vet jag inte det, för jag har ingen erfarenhet av katt på grund av allergi. Ares är fin.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, de er så dekorative og har så fin farge fra vår til høst. Det er sant, for de blir ikke så store som de vanlige lønnene. Ja, katter er egenrådige, men samtidig så herlige. Så synd at du har allergi da.
   Tusen takk.
   Ha en fin dag.

   Slett
 2. Katte er ret dominerende i en husholdning, og man skal være glad når de giver én lov til at bo sammen med dem:) Jeg har selv haft en hel del katte og haft mine kampe med dem om husets bedste stol...
  Dejlige små træer eller store buske er de japanske løn, og du har sandelig et stort udvalg af dem. Jeg kan se du er særligt glad for de røde, men jeg synes nu også det fine farveskift om efteråret er godt på de grønne løn, når de skifter til alle nuancer af gult/orange/rødt. Det ser ud som om alle dine Acer trives godt i din have, og så får man jo blod på tanden og får lyst til at fortsætte. Jeg skal vist også have mig et par stykker efterhånden som der kommer mere læ i vores have:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant ;) Husets beste stol er det alltid kamp om her også. De vil så gjerne ta min ;)
   Jeg er veldig glad i lønner, og som mye annet her så samler jeg på de. Ja, jeg er veldig glad i de røde, for med så mye grønn thuja som det er her gir de et flott fargeinnslag. Ja, grønne lønner er også så flotte om høsten. De har jeg ingen av her i hagen, men det vokser store vanlige lønner rett i nærheten. Ja, til bedre de trives her, til flere vil jeg så klart ha :)
   Ja, det må du skaffe deg!

   Hilsen Marit

   Slett
 3. Det er en fin samling acer, du kan vise billeder af, og Ares er virkelig en kat med personlighed.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Han har bestemt det ja 😊

   Slett
 4. Hello,
  Your trees look beautiful, lovely colors. Love the sweet kitty and your cute new door mat. Have a happy day!

  SvarSlett
 5. We have Acer saccharum in our backyard, and it is beautiful all year long, even in the winter when the branches are bare there is a certain grandeur about it. Of course, its leaf adorns the flag of Canada 🇨🇦 so naturally we feel very patriotic about it and sometimes genuflect as we pass by and insist that any bird that perches in it must only sing the national anthem. Next spring we might insist that they also carry a hockey stick! Made of maple, of course. In the cupboard we maple syrup too. It sweetens Miriam up. Many syrupy hugs. David

  SvarSlett
  Svar
  1. Your maple sounds wonderful, David. Yes, of course you do. I have seen maple syrup from Canada in some shops. I guess it taste sweet.
   Green hugs, Marit

   Slett
 6. Hej Marit
  Ja varmere hos jer end hos os. Vi havde kun 6-7 grader i går, men i dag har vi set solen, så jeg har som du taget masser af billeder, hvem kan lade være med det, når solen endelig skinner efter over en uges gråvejr. Du har så mange skønne acer, nu er det min tur til at være misundelig ;)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er jo bare helt utrolig. Det skulle jo ikke ha vært så varmt her nå. Det regnet i dag tidlig her, men så kom solen igjennom skydekket. En blir jo så glad når en ser den. Tusen takk.
   Klem

   Slett
 7. Kære Marit
  Det er en fin samling acer, du har. Den lille nye filigran er vel nok sød. Det er lige før, du skal have den i en krukke.
  Vejret er meget varmt for årstiden, også her i DK. Vi har endnu ikke haft frost, hvilket vi plejer - i hvert fald en enkelt nat eller to. Jeg tror, I har fået vores klima.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Tusen takk. Ja, det synes jeg også. Jeg vet ikke hvor godt den tåler vinteren her, så jeg plantet den rett i bakken med en gang.
   Ja, det er uvanlig varmt for årstiden ja. Det kan virke sånn ja. Det kan jeg like veldig godt bare jeg får litt snø om vinteren 😊

   Slett
 8. Hello Marit,:=) Your Acer's all have beautiful leaves, not just the colour but the shapes. I have never before seen the tiny fragile looking one. I do hope it survives the winter months, as all your lovely plants. Your cat Ares looks almost human in the position he's in, lounging in the chair, ha ha,and his intense stare is wonderful.I'm wondering if Ares is a common name for a cat, because I see it in your mat, and what a fun mat it is.:=) Did you buy it, or have it made with his name on it?
  Many hugs from Portugal.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Sonjia,
   Thank you. Yes, they comes in many different colors and shapes. I had never seen it before either. Yes, I do not know how the tiny one will tolerate my winter, so I hope we get some snow. It helps the plants when it gets very cold.
   Yes he does :) No, Ares is not a common name for a cat. I have made the mat on facebook. It was a firm from China, and I could choose the names and how the cats look. They look just as my two cats look :)
   So yes, I made it with their names on it :)
   Many hugs from Norway

   Slett
 9. Hej Marit,

  Förstår gott att du tycker om dina lönnar, det finns ju så många olika och alla är fina på sitt sätt. Din 'Atropurpureum' ser ut att trivas bra och har ju blivit riktigt stor trots att den blivit flyttad. Är också lite tveksam till att beskära mina lönnar, har fått lära mig att de inte riktigt tycker om det. Men i våras tog jag mod till mig och tog bort en del grenar som växte år fel håll (i mitt tycke) och det verkar inte påverkat alls.
  Ares ser ut att veta vad han vill och visst är det så att om man kunde fråga en katt om "vem som bor hos vem" så skulle den säkert instämma med texten på dörrmattan :)

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ukrika,

   Ja, sånn er det bare. Det finnes utrolig mange fine av de, og jeg skulle gjerne hatt enda flere av de her. Ja, den trives veldig godt her. Jeg var veldig engstelig for den da den ble flyttet, men det gikk heldigvis godt.
   Ja de liker ikke å bli klippet har jeg lest også, men denne har jeg klippet litt tre år på rad. Så sant en ikke klipper de for mye tror jeg de tåler det godt.

   Ja, katter er veldig bestemte og vet akkurat hva de vil. Det har du helt rett i :)

   Ha det godt!

   Slett
 10. Da stod favoritt-trærne på sitt aller beste! Morsom, den finflikete.
  Den dørmatta passer nok bra hos dere som er så heldige å få dele bolig med pusekatter :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de gjorde jo det, men nå er det ikke et eneste løv igjen. Ja, den er veldig morsom, og håper den overlever vinteren her.
   Ikke sant :))

   Slett
 11. Hello, Marit,
  you have good weather, even in November. Enjoy it! I love this rug, I think your cats agree with it. I also had Acer palmatum in my garden and have been growing it for many years. But it died in one winter, I don't know why. Yours is a pretty one!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Nadezda,
   Yes, I have very good weather here right now, and I enjoy it!
   In last winter another acer died. I guess they sometimes do in winter. Thank you!

   Slett
 12. Hei Marit.
  For noen flotte lønner. Har tenkt å anskaffe meg en, men da må jeg ha den i krukke.
  Her er det også mildt. De siste par årene hadde vi fått den første snøen på denne tiden.
  Ares er helt nydelig.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Hos deg går det nok fint å ha den i krukke. I natt var det kuldegrader her, så nå tror jeg det blir kaldere fremover. Tusen takk.
   Ha det godt.

   Slett
 13. Hei Marit! Lønn er et veldig spennende tre. De har en så stor variasjon i blader og farger. På Chelsea flower show så jeg en stor samling. Det var morsomt. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det er spennende trær. Det må ha vært morsomt å se en stor samling av de ja.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 14. Så mange fine ulike Acher du har hage din. Fin dørmappe og søt puse.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har etterhvert fått mange forskjellige her.
   Tusen takk.

   Ha en fin dag!

   Slett
 15. Hei Marit

  Løn er alletiders træer, dekorative med alle de navnesorter der findes, men egentlig også den hjemlige er fin, især de røde nyskud efter sankthans og de imponerende høstfarver.
  Du har noget af en imponerende samling!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, de er jo det. Selvfølgelig er den "vanlige" lønnen også veldig fin, men den sprer seg som ugress her.
   Tusen takk.

   Ha en deilig dag

   Slett
 16. Lönnar är en kärlek vi delar :) Det var första och enda gången jag hört att Trompenburg skulle vara en korsning med shirasawanum. Men vacker är den oavsett. Jag har sett en 'Green Trompenburg' här och den är också fin. Den sista finbladiga är en sk svamp gissar jag - de behöver jag fler av ;)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør vi :)
   Jeg vet ikke, men jeg bare viser hva jeg fant når jeg søkte på navner. Ja, det er den. Den 'Green Trompenburg' hørtes også fin ut.
   Ja, ikke sant! :)

   Klem, Marit

   Slett
 17. I DAG FIK JEG MIT ØNSKEDE JULELÅNEBELØB 520.000,00 SEK FRA ET PÅLIDELIGT OG PÅLIDELIGT LÅNESELSKAB. HVIS DU HAR BRUG FOR ET LÅN NU EMAIL KONTAKT remy.credit111@gmail.com De tilbyder alle former for lån Hej, jeg er her for at vidne om, hvordan jeg fik mit lån fra REMY LOAN FINANCE(remy.credit111@gmail.com) Jeg donerer Ved ikke om du har brug for et akut lån til at betale regninger, starte forretning eller bygge et hus, de tilbyder alle former for lån. Så kontakt REMY CREDIT, han har alle oplysninger om, hvordan du får penge hurtigt og smertefrit uden omkostninger/stress via e-mail: remy.credit111@gmail.com Overvej alle dine økonomiske problemer løst og løst ASAP. Del dette for at hjælpe en sjæl lige nu TAK. de tilbyr alle typer lån email REMY CREDIT de er de beste de kan hjelpe deg med alle slags lån 100% spar

  SvarSlett