mandag 29. november 2021

Da kom vinteren...

 I går natt kom det 2 cm med snø her, og i går kveld ble det plutselig veldig kaldt. Jeg måtte endre min taktikk om å ha hortensia, nøkkeroser/nymphea og blåregn/wisteria i det ytre rommet, og heller flytte alt til det største rommet og ha på varme der. De to temperatursonene får jeg garantert brukt siden, men ikke nå i denne kulden. I skrivende stund er det - 9 grader her, og i dag er strømprisen på hele 4 kr pr. kilowatttime (kwt). Det er rekord i strømpris her, og jeg har en ovn som bruker 1000 w på der nå. Så i drivhuset er det nå -0,3 grader. Det er veldig høyt under taket der, og naturlig nok et stort rom å varme opp. Jeg må bare bli kjent med drivhuset, så jeg tester ut hvordan jeg skal få det varmest mulig. Temperaturen der er helt grei, for  min plan er å holde det på rundt 0 grader. Det skulle jeg egentlig hatt i det ytre rommet, men denne kulden kom litt som et sjokk på meg. I natt kan det komme fra 5-10 cm med mer snø, og det vil isolere enda mer rundt drivhuset. Det er nok ikke helt tett langs den ene murkanten, så vi må isolere mer der i dag før snøen kommer. Jeg misliker sterkt denne kulden, men får jo som kjent ikke gjort noe med det. 

Da var verden i "svart/hvitt" igjen. Det var kun 2 cm med snø som kom, og det er helt typisk at det blir iskaldt her rett etter et bittelite snøfall :(

1. søndag i advent og skikkelig julestemning blir det jo med lys og nysnø :) Dette lille treet er kunstig, og jeg har hatt det i flere år. Det blir flyttet inn i kjelleren når våren kommer, og lyskjeden sitter på treet. Det er bare å koble det til  når det er advent. Veldig enkelt :)
Det er det jeg synes er mest hyggelig i denne mørketiden som er nå, nemlig alle lysene som folk tenner før jul. 

Vintersolverv er i år tirsdag 21. desember. 
Da går vi igjen mot lysere tider. Våren kan ikke komme tidlig nok her, så nedtellingen mot vintersolverv starter i morgen da det er akkurat tre uker til det!

Dette er min koreagran nede i hagen som ser ut som et ekte Disney juletre med snø og lys på seg.

 I år har jeg kjøpt en timer som gjør at lysene slår seg på når det mørkner og når det blir lyst. Smart oppfinnelse!
Nå må jeg ut og flytte flere planter fra min gamle drivhus og inn i det nye. Det er bare noen få hortensia til og noen parykkbusker. Så må det ryddes mer og få inn alt mulig som vi hadde i den gamle garasjen. Det har jeg ikke kunnet gjøre før nå, for det gamle drivhuset har jeg fullt av planter og bøtter med nøkkeroser. Det må som nevnt gjøres i dag før snøen kommer. Jeg gleder meg ikke til å gjøre dette i -9 grader, men må jeg så må jeg ;)

38 kommentarer:

 1. Hello,
  The snow looks pretty, but very cold. I like your lanterns and trees with the lights, they look so pretty at night. The timer on the tree lights is a great idea! Enjoy your day, have a great new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes the snow is very pretty, but now it's very cold here.
   Thank you. Yes, it's a great idea.
   Have a nice day and a great week ahead!

   Slett
 2. Ja denne kulda hadde ikke jeg regnet med heller. Brått 13 kalde grader når man står opp og masse rim alle steder. Jeg er glad jeg har vedovn så en slipper å varme opp hele huset med strøm. Kanskje du skulle lage bålplass midt i drivhuset for pølsegrilling.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den kom veldig brått på. Trodde ikke at det skulle bli så kaldt så fort. Tror jeg heller vil grille pølsene et annet sted ;)

   Slett
 3. Snö gör världen vacker :) Här har också kommit ca 10 cm och vi har flera minusgrader på nätterna så den blir liggande ett tag. Idag skiner solen och jag ska ta in de sista växterna i verkstaden. Så får vi se om det blir mildare sen... ..då kanske några får flytta ut igen.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Oi, da har du mye mer snø enn meg. Her er det nå -10, og det rekker lenge.
   Solen skinte her også i dag, og jeg har ryddet i det gamle drivhuset. Jeg har kun hortensia og nymphea i drivhuset og noen fa cyclamen. Må prøve ut hva de tåler av kulde.

   Klem, Marit

   Slett
 4. Det var i sidste øjeblik med drivhuset!! Pyha!
  Sneen ser smuk ud herfra, men jeg kan forestille mig panikken, og hvordan du løber rundt flytter planter frem og tilbage. Det skal nu nok blive godt med det nye drivhus. Glæd dig i stille stunder til næste vinter, når du kan planlægge i god tid.
  God fornøjelse.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan du si! Den er pen å se på ja, men plutselig ble det veldig kaldt ute. Det er - 10 grader her nå. Brr... Jeg har flydd frem og tilbake i kulden i dag med flere hortensia som sto i det gamle drivhuset. Ja, det er allerede fullt av planter og jeg hygger meg veldig i det.
   Ja, det blir annerledes til neste høst, for da slipper jeg å flytte rundt på plantene.
   Tusen takk.
   Hilsen Marit

   Slett
 5. For those of us who live in a northern climate, Marit, winter is something we simply have to deal with, although the challenges for a gardener are magnified, of course. The cost of electricity is not something I had given much thought to, but it must be taken into account I am sure. One day closer to spring each day! Just keep that in mind! Hugs to keep you warm! David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that is true David. The challenges are many, but I just have to deal with it. I do not think very much of the cost, but it is in all iver the news here in Norway. Highest price ever. Yes, one day closer to spring!
   Hugs to keep you warm too!
   Marit

   Slett
 6. Litt av en jobb, og ja, det er kaldt og snø her også. Minus 4 i dag morges og omtrent som hos deg med snø tror jeg. Skal komme mer snø i ettermiddag, men så blir det plussgrader og regn utover kvelden, så da er det som det pleier her også. Heldigvis har jeg tatt inn alt som skal inn, og fått satt under tak de som er litt sånn i grenseland. Håper det går bra med å få alt på plass hos deg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært litt av en jobb, og jeg har holdt på ute i hele dag. Det er jo kaldt til å være hos deg. Det er -10 her nå. Her kommer alt som snø, men er spent på hvor mye som kommer. Ja, det håper jeg også.
   Ha en fin ny uke.

   Slett
 7. hoi Marit, mooie kas. Mooie winterfotos. Hier is het nog 6 graden boven nul. Het heeft wel al een beetje gevroren en in sommige plaatsen in Nederland lichte sneeuw.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Caroline,
   Tusen takk. 6 grader høres herlig ut. Her er det nå - 10 grader.
   Hilsen Marit

   Slett
 8. How it all suddenly began, Marit. We also had -2 - 3 C. Suddenly it snowed, although very thin. I am glad that you can put delicate plants in the greenhouse. I already have roses and clematis there.
  Good luck fighting the frost.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, Nadezda. Suddenly is snowed a little, and now it is freezing cold. Next year I will have some roses there too.
   Thank you!

   Slett
 9. El invernadero se ve muy bien. Gracias por tu visita. Un beso.

  SvarSlett
 10. Fine lysbilder ... kjære Marit,
  jeg krysser fingrene for plantene dine.
  AdventsKlem fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk kjære Viola.
   Klem fra Marit

   Slett
 11. Hej Marit
  Det ser smukt ud både med sne og med lys. Her er det også blevet noget koldere, i morgen bliver det værre, da skal det nemlig blæse ret kraftigt. Det bliver spændende, når du lærer drivhuset at kende. Det er dyrt at varme op, men du finder nok ud af det.
  Klem

  SvarSlett
  Svar

  1. Hej Lisbeth
   Tusen takk. Her skal det komme snø i hele natt, så det blir spennende å se hvor mye snø det kommer. Du får nok bare vind og ikke noe snø :)
   Ja, det er mye nytt å lære med det, og dyrt å varme opp. I kveld var det - 10 grader her, og det er alt for kaldt.
   Klem

   Slett
 12. Hej Marit!
  Det ser så vackert ut med ljusslingor och snö. Vi har inte fått någon snö, men vi har också -9 grader idag. Elpriset har gått upp i raketfart här då kylan kom. Rekordkallt i norr runt -35. Tur att vi inte värmer huset med el, det blir tråkigt för dem som gör det.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, nysnø og lys er alltid vakkert. Her kom det 5 cm til i natt, så nå er det blitt så pent ute. Ja, strømprisen har gått kraftig opp i det siste. Ja, jeg har sett at det har vært veldig kaldt i nord her i landet også. Her har vi bergvarme, så vi bruker ikke mye strøm. Ja, det er helt sikkert.
   Ha det godt.

   Slett
 13. Så koselig du har pyntet ved inngangen og ikke minst Konglegranen med lys og snø. Det var en alvorlig dyr strømpris dere har. Jeg ser også frem til solsnu og lysere tider.

  Ha en fin dag i kulden!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er en veldig høy strømpris her nå.
   Det tror jeg vi gjør alle sammen.

   Ha en fin dag i mildværet!

   Slett
 14. Kønne billeder af lys i mørket. Koreagranen kunne ikke være mere perfekt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, den har en perfekt form når den skal være et juletre med lys på 😊

   Slett
 15. Håller med om att lite ljus i trädgården så här års är mysigt. Här finns inga gatlyktor och utan ljus i trädgården skulle det vara kolmörkt från fyra på eftermiddagen till klockan sju på morgonen.
  Lycka till med flytten av alla växter!

  Ha det gott. Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, det lyser så fint opp i mørket nå. Det er gatelys på hovedveien, men i veien ned hit er det også helt mørkt.
   Tusen takk.

   Ha det godt.

   Slett
 16. Smukt ser det ud med dine lys og lygter - og det hvide drys - men det var virkelig i sidste øjeblik drivhuset blev færdigt! Nu må du så finde ud af hele logistikken omkring dit nye hus, alle planterne og hvordan opvarmning kan klares bedst muligt, men det er jeg sikker på du nok skal finde ud af efterhånden.
  Priserne stiger på alt, og ikke mindst energi, i disse tider. Måske er det en god anledning til at overveje vores forbrug...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så pent med lys og lykter og nysnø. Det er helt sikkert at det var, for nå hadde det vært enda kaldere å jobbe ute. - 10,5 grader her i går kveld.
   Det må jeg, men det er bare morsomt. Jeg holder på med å notere hvordan kulden påvirker temperaturen inne, og hvor varmt det blir når den ene døren er lukket. Litt statistikk er alltid fornøyelig.
   Forbruket må nok ned på mange ting, men her i kulden er jo strøm helt nødvendig. Men alle kan helt sikker spare noe strøm.

   Hilsen Marit

   Slett
 17. Brrrr! Everything looks so pretty though.

  Sending you lots of warm hugs from our forever sunny corner of the world.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, brrr...! It's very cold here, but also it is very pretty outside with the new snow.

   Thank you so much, Veronica. I envy you the warm weather right now. Warm hugs from a freezing Norway.

   Slett
 18. Minus 9? Å fydda! Nå får vi telle ned til solsnu, ja.
  Nydelig lite Disney-tre. Vårt er altfor digert til å være det. Får ikke lyslenkene mer enn en tredjedel opp, men det ser ok ut i mørket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Minus 10,5 var det faktisk det i går før snøen kom. Ja, det må vi gjøre ja. Tusen takk. Mitt må snart beskjæres det også, men det er mest i bredden. I mørket ser det flott ut uansett :)

   Slett
 19. Här i Göteborgstrakten kom det mycket snö igår och mer ska det komma idag också.
  Så fin belysning du har, ser mysigt ut!
  Ha det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, plutselig ble det vinter. Snøen er ikke noe problem, men det er den plutselige kulden. Det var hele - 13,5 grader her i natt. Brrrr...
   Ha det godt.

   Slett