mandag 15. november 2021

Bakover i tiden...

 Ja, nå er det så lite å vise herfra, at nå kommer det noen bilder som ikke er vist før, men som er tatt for ca. en måned siden.

Da hadde det ennå ikke vært frost her, og hagen var da fortsatt i høstmodus.

Dette er en av mine favorittlønner, Acer palmatum 'Black Lace'. Den kjøpte jeg på Ramme gård i 2009  og jeg tror at den var en helt ny navnesort da. Den står litt i halvskygge, og har vokst sakte. Nå har den endelig fått vokst seg ganske stor.

Som med mange andre planter som jeg liker godt, så kjøper jeg flere av den samme. Denne 'Black Lace' står mer fritt og får derfor mørkere farge.

Hjertetreet er alltid så flott om høsten både i farge og i duft. Jeg synes at bladene dufter eplekake når de felles mens andre synes de dufter som nybakt brød :)

Dette er et gammelt hostabed som jeg ga en overhaling i sommer. Jeg lukte bort mye ugress, og plantet inn flere stauder. Det blir spennende å se til  neste år hvordan det utvikler seg.

Frøstander på peon/Paeonia obovata. 

I hostabedet jeg beskrev over her plantet jeg inn denne her. Jeg husket ikke i skrivende stund  navnet på den, men jeg fikk hjelp fra Marika. Tusen takk. Den heter Verbena bonariensis. Den er ettårig her, men den kan frø seg hvis de blir modne. 

Alunrot/Heuchera 'Electra' som jeg nå har hatt i flere år i bedet bak kjøkkenet. Den er av de heuchera som bare trives i skygge. Hvis den får for mye så sol dør den. Det vet jeg, for jeg har nemlig prøvd det ;)

Ønsker dere en fin uke! Jeg er veldig spent på om drivhuset kommer på onsdag eller fredag i denne uken.


29 kommentarer:

 1. Hej Marit!
  Tror att du menar Jätteverbena, Verbena bonariensis, den är så fin. Såg att den hade sått sig själv hos mig i år. Hade haft den i kruka, förra året och runtom krukan kom det nya plantor. Du har många fina lönnar. Håller tummarna att växthuset kommer. Spännande!
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, du har så rett, det bare vare meg som ikke kom på navnet. Takk!
   Ja, de kan så seg selv bare frøene blir modne. Det har jeg sett her flere ganger at de har spirt her.
   Det håper jeg også. Ja, det er så spennende!
   Ha det godt.

   Slett
 2. Hej Marit
  Ja japansk ahorn kan man ikke få for mange af, desværre har jeg ikke plads til flere. Sjov frøstand på din pæon, sådan en har jeg ikke set før. Jeg har tre hjertetræer, alligevel har jeg aldrig haft en med duft i bladene, jeg har netop købt dem for duften, men de vil ikke dufte af hverken æblegrød eller honningkager, det er øv.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Det er helt sant. Det er synd at du ikke har plass til flere da. Ja, den er helt spesiell, og veldig fin.
   Så merkelig da. Min dufter rett før den kaster bladene, men ikke ellers i året.
   Klem

   Slett
 3. Pæonernes frøstande er så flotte, men det kan sommetider knibe for dem at danne de sorte frø, som kan sås.Spændende om drivhuset arriverer i denne uge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så flotte, men som du sier så er det sjeldent at det blir modne og sorte frø her. Nå vet jeg at det kommer enten på torsdag eller på fredag 😁

   Slett
 4. Hello,
  The maples are beautiful! I would like a heart tree, I am imagining the leaves smelling like apple pie. Have a great day and a happy new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, they are a beautiful tree. The smell is very good!
   Have a great day and new week ahead!

   Slett
 5. Apple pie or freshly baked bread, I will hand out my plate for a second piece! Hugs from your Canadian amigo David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, they are both very tasty. I bet you would :)
   Hugs from your Norwegian friend Marit

   Slett
 6. Det er flot hostabedet..., og den sammensunkne hosta giver lidt ekstra godt struktur.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er helt sant at det gir bedet litt struktur. Dessverre så varte ikke strukturen så veldig lenge, for her kom det frost bare et par dager etter at jeg tok bildene. Da klappet hostaene helt i sammen 😉
   Hilsen Marit

   Slett
 7. Hei Marit

  Ja, det er spændende med drivhuset, mon ikke det lykkes nu!
  Alletiders Paeonia obovata, den ser man ikke ofte!- DE røde frø er nok ubefrugtede, men hvis du ser nogen sorte så må du da prøve at så dem - hvem ved?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja det er så spennende, men nå har jeg fått bekreftelsen på at det kommer på torsdag eller fredag. Jeg har snakket med transportør i dag, og da er det ingen tvil mer ;)
   Ja, den er meget sjelden. Jeg tror ikke den når å få modne frø her hvor jeg bor. Jeg har kun sett røde og de er vel ubefruktede som du sier. Dessverre så får jeg nok ikke frø på den.
   Ha en deilig aften

   Slett
 8. Jätteverbena är så fin och jag har också hört att dom brukar kunna fröså sig. Jag skrev just på ett av dina andra inlägg om ditt växthus men kan skriva här också. Så spännande att se om det kommer i slutet av veckan (vilket det säkert gör). Och framför allt så spännande när det är färdigmonterat. Nu hoppas vi också att det kommer att bli bra väder för att montera växthus.

  Önskar dig en fin måndag kväll!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så fine, og jeg har sett det her også at de har frødd seg selv. Ja, og nå er jeg sikker på at det kommer.
   Det kommer enten på torsdag eller fredag. Det skal bli veldig spennende å følge byggingen av det. Ja, det håper jeg inderlig at det blir fint vær og at det ikke kommer snø.

   Ønsker deg en fin kveld!
   Klem, Marit

   Slett
 9. Det er altid spændende at se, hvordan et nyanlagt bed udvikler sig året efter. Dit hostabed skal nok blive fint. Lette stauder vil klæde hostaens store blade.
  Held og lykke med drivhuset!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant. Det er egentlig et gammelt hostabed, men jeg plantet inn mange mye planter der i sommer. Jeg håper jo at det blir bra.
   Tusen takk!

   Hilsen Marit

   Slett
 10. Jeg har faktisk aldri hatt japansk lønn, og i år har jeg kjøpt to, håper de overlever den blåsende vinteren vi har her, det er jo veldig fine trær/eller busker er vel de jeg har kjøpt. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du har fått kjøpt deg to i år. Med ditt milde klima skal det jo mye til at de ikke trives. Når de trives her, bør de gjøre det hos deg også.
   Ha en fin uke!

   Slett
 11. Dit Hostabed er allerede kønt som det er (på billedet), men derfor kan det selvfølgelig altid forbedres. Sjovt med de røde frø på Pæonen!
  - Og nu er du vel begyndt på nedtælling til drivhuset. Jeg kan tænke mig du er meget spændt, og håber bare det hele lykkes denne gang!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Ulla. Ja, det kan alltid forbedres. Ha, de er så morsomme, og sånn blir de hvert år her. Ja, nå er nedtellingen startet. Jeg er meget spent ja. Det håper jeg også!

   Hilsen Marit

   Slett
 12. The maples are so pretty. Marit!

  Good luck with the greenhouse!

  SvarSlett
 13. ååå det hjertetreet var utrolig vakkert!!!

  Lena

  SvarSlett
 14. Japanska lönnar som trivs och mår bra är bland det finaste man kan ha :) P. obovata känns inte ovanlig men jag har ju sått och samlat pioner ;) Din borde inte ha några som helst problem att sätta frö bara det finns insekter på våren. Jag tror snarare att fröna, de är blåsvarta, redan har ramlat för längesen.. De mognar tidigt eftersom det är en vildart som blommar tidigt.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant. Min obovata har alltid fått umodne frø, og de har alltid vært røde. Jeg skulle gjerne fått frø på de, men det er kanskje for få insekter her på våren til å bestøve de. Ja, du vet jo alt om peoner :)

   Klem, Marit

   Slett